Huawei Watch 3 Pro - Mjesec dana kasnije [Maraton test]Kako to obično biva, o uređajima koje smo naumili koristiti duže vrijeme, izvješvamo vas periodički, jer smatramo da se dovoljno toga promijenilo od same recenzije. Najčešće maraton testove pišemo o smartfonima, a kako sam se u sklopu recenzije Huaweijevog Watch GT2e modela osvrnuo na Watch GT, shvatio sam da ima publike koju zanima kako se i satovi ponašaju nakon određenog vremena.Huawei Watch 3 Pro koristim još od prije dolaska na naše tržište, što je jedan od benefita novinara kojeg rado koristim i u usporedbi sa starim Watch GT modelom kojeg sam koristio otprilike dvije godine, donosim vam dojmove o dvije generacije novijem modelu.Prva i najbitnija stavka zbog koje sam i koristio Watch GT toliko dugo je njegova autonomija s kojom bi mi taj stari model izdržao i 10-ak dana korištenja čak i nakon toliko ciklusa punjenja, a dok novi, s novom baterijom, u prosjeku izdrži oko 6 dana, što bi značilo da se punjenje odvija otprilike jednom do dva puta tjedno. Nije to loše, a autonomiju bih mogao značajno produljiti kad bih u noćnim satima uključio ultra štedljivi način. Time bi se autonomija znala povećati i na 10 dana, što je uz malo igranja, ono na čemu sam bio nekad.

Problem je bio u tome što bih za takav način morao ulaziti u postavke uređaja, a to mi se nije uvijek dalo. Volio bih kad bih mogao predefinirati kad će sat biti u ultraštedljivom načinu, a kad u ovom normalnom. U međuvremenu je stigao i novi update pa je sat trenutno na inačici 2.0.0.179, a on je donio mnoge novosti.Između ostalog, sad je ultra štedljivi način moguće uključiti direktno iz brzih prečaca, a u tom načinu prije nije bilo moguće niti promijeniti lice sata u ovakvom načinu rada. Sad ih je dostupno 10 različitih tako da je situacija prihvatljiva i vjerujem da će većina biti zadovoljna.

S vremenom sam shvatio da sat ima kod dolazih poziva zna čudno reagirati. Primjerice pričate s nekim uživo i zvoni vam smartfon, utišate ga da ne zvoni jer ćete prihvatiti poziv za par sekundi, ali sat bi vam u određenom slučaju nastavio vibrirati konstantno, što je znalo biti frustrirajuće da bih najčešće u takvom slučaju odbio poziv i nazvao tu osobu nakon pola minute. Nije bilo često, ali znalo se događati.

Sad je moguće jednostavnom gestom utišati dolazni poziv tako da pogledate na sat tko vas zove i onda odmahnete rukom na suprotnu stranu. Naizgled nebitna gesta, ali u praksi vrlo zgodna, pogotovo kad se priviknete kakva gesta točno treba biti!

U početku sam htio i demonstrirati kako prebaciti glazbu na sat, ukoliko recimo trenirate i poželite ostaviti smartfon kući, no nisam niti shvatio da to u tom trenutku nije bilo moguće pa ukoliko ste se i vi našli u toj situaciji, znajte da je to ispravljeno i sad je putem Health aplikacije moguće prebaciti i glazbu s vašeg smartfona na sat. U tom slučaju možete slušalice povezati sa satom i na trening krenuti samo s njim i bluetooth slušalicama, bez potrebe nošenja smartfona ukoliko vam se sluša glazba. Trenutno su podržani MP3 i AAC formati, čime su blago zakinuti audiofili, ali vjerujem da im uz dobar trening to neće predstavljati neki problem, pogotovo jer će tu istu glazbu slušati na slušalicama od možda sto eura, a ne par tisuća.

Do sad sam znao imati i neke situacije s WhatsApp obavijestima kad bi sat pokazivao obavijesti koje su već pročitane umjesto novih. U posljednjih nekoliko dana koliko koristim sat na nadograđenoj inačici softvera, ovako nešto nisam primijetio i toplo se nadam se s time neću više susresti.Za one koji žele iskoristiti i takvu mogućnost, moguće je i dizajnirati svoja lica sata, ako primjerice želite staviti neku fotografiju za pozadinu pa preko nje samo imati vrijeme. To iskreno nije moj đir, ali siguran sam da ima ljudi koji će na pozadinu poželjeti staviti fotografiju svoje bebe, psa, kameleona, automobila ili nečeg sasvim drugog. Mislim da je ta opcija bila čak i prije dostupna, ali sad čak i video možete staviti umjesto fotografije, recimo plažu i valove koje ste snimili, ili što god već želite. Bitno je samo da video traje 5-10 sekundi. Sve to odvija se preko Health aplikacije naravno koja je također dobila par nadogradnji. Osobno nisam primijetio niti jednu da bih je spomenuo, osim eventualno one za prebacivanje glazbe na sat.

Još s Watch GT modelom sam bio oduševljen koliko nadogradnji je stiglo na odmah po njegovom izlasku, ali i u narednih godinu i nešto dana koliko su nastavile pristizati. U odnosu na prvu verziju s kojom sam ga dobio, Watch GT je postao potpuno drugi sat, dosta funkcionalniji.

Vjerujem da će i Watch 3 Pro isto tako dobiti još dosta novih nadogradnji s kojima ćemo vremenom moći na satu obavljati puno više radnji. Primjerice, volio bih pročitati kratko sadržaj maila koji dospije na Gmail, jer trenutno na njemu samo naslov vidim. Isto tako bih volio vidjeti i fotku s WhatsAppa čisto da znam je li riječ o gluposti ili je nešto važnije što bih trebao odmah pogledati. Naravno da fotografiju neću gledati na satu, ali mali preview bi već pomogao. Ima tako tih par sitnica bez kojih se lako može živjeti, ali isto tako u nekim situacijama dođu dosta zgodne.

Nadam se da ćemo uskoro i u ultraštedljivom načinu imati opciju korištenja štoperice i odbrojavanja vremena jer s ovim novim licima koje su došle, sve manje potrebe imam za korištenjem full načina koji 3-4 puta više baterije troši. S takvim nekim sitnicama Watch 3 Pro bi trajao otprilike 3 tjedna, možda dan dva kraće, a to bi onda bio ultimativni sat za moje potrebe. S obzirom na manjak konkurencije u kategoriji satova koje ne morate puniti često kao i smartfone, i bez obzira na ovih par sitnih nedostataka, Watch 3 Pro za mene ipak ostaje najbolji izbor u ovom trenutku.

Možda sad razmišljam da bi lijepo bilo uzeti i metalni remen uz ovaj kožni, ali i koji silikonski koji bi odgovarao u sportskim kombinacijama, pa ukoliko imate kakav prijedlog za to, slobodno napišite u komentarima.

Za kraj samo mala napomena da se ova nadogradnja odnosi i na obični Watch 3, ne samo ovaj Pro model.