Recenzije Satovi

Huawei Watch GT2 Pro - RecenzijaHuawei je u zadnjih nekoliko godina pokazao kako pametni sat ne mora nužno biti skup da bi bio kvalitetan i koristan, i to zahvaljujući posebnom pristupu ovoj skupini uređaja. Naime, za razliku o Samsunga i Applea, koji koriste vlastiti OS, dakle Tizen, odnosno watchOS, te hrpe drugih proizvođača koji su se oslonili na Googleov Android Wear, Huawei nije kreirao poseban operativni sustav, već je unaprijedio osnovne funkcije sportske narukvice, koju je na kraju pretvorio u sat.

Time je spojio dva različita svijeta i pritom osigurao ono što većina pametnih satova nema, a to je iznimno dobra autonomija i što je možda još važnije - povoljnija cijena. Međutim, ovime nije izgubljeno ništa od korisnih funkcija praćenja sportskih aktivnosti, dapače, neke su i naprednije, a jedni nedostatak je što nemate mogućnost instalacije apliakcija kao na Tizenu, watchOS-u i Android Weareu. Jasno, svatko će sam za sebe odlučiti koliko su mu dodatne aplikacije potrebne, a meni osobno, na ovako malom zaslonu ne pada na pamet odgovarati na poruke, pisati mailove, igrati igre i sl.

Dizajn, izrada i nošenje
Nakon nekoliko serija Huaweijevih Watch satova, danas se ispred nas nalazi kruna njihovog dugogodišnjeg rada – Huawei Watch GT2 Pro. Za razliku od prijašnjih, ovaj model dolazi dizajniran na način da više nalikuje običnom satu, štoviše, izgleda profinjeno i nikad ne biste rekli da se radi o sportskom ili pametnom satu kakve danas poznajemo, barem ne kad je u pitanju većina.

Za razliku od prethodnika, Huawei Watch GT2 Pro dolazi izrađen u titanskom kućištu, što govori samo za sebe, a poleđina, dakle onaj dio koji vam dodiruje zapešće, izrađen je od keramike. Ne treba posebno isticati koliko je ovaj osjećaj ugodniji od plastike kao prethodnim modelima, kao ni koliko je titansko kućište čvršće, a istovremeno lakše od aluminijskog ili čeličnog. Za one koji se brinu zbog mogućih oštećenja stakla, imamo odličnu vijest. Ono je presvučeno safirnim slojem koji će spriječiti ogrebotine i štiti sat od mnogih drugih oštećenja.Ova kombinacija odabira materijala je pun pogodak. Moramo spomenuti da sat dolazi s dvije vrste remena. Naš primjerak je došao s tamno sivim kožnim remenom koji savršeno paše uz boju kućišta, a u ponudi je i crni. Naravno, ova verzija je namijenjena onima koji se sportom i ne bave na dnevnoj bazi, već povremeno. Naime, ne želite da vam voda i/ili znoj oštete kožni remen. Za one druge, tu je verzija sa silikonskim remenom koji će izdržati i ekstremne uvjete, a dobro je znati da remenje možete i mijenjati.Sat na ruci leži savršeno, čak i ako remen ne zategnete previše, budući da keramička podloga ne dozvoljava klizanje kao aluminijska ili plastična. Naravno, ako remen stisnete bolje, sat će sve senzore koristiti s većom preciznošću. Istina, zbog svih novih senzora, nešto je teži od prethodnika jer ima masu od 52 grama, što je za 11 više od modela GT2, no ukupan dojam i premium osjećaj vrhunskih materijala brzo anuliraju taj, ajmo reći nedostatak.

Sam zaslon je izvrstan. Vidljivost na suncu je izuzetna, čak i na Always On zaslonu ako jačinu podesite na maksimum. U postavkama možete odabirati jačinu osvjetljenja kao i interval isključivanja, a tu je i automatski način.

Funkcionalnost
Kao i svi slični proizvodi, Huawei Watch GT2 Pro donosi precizno mjerenje otkucaja srca u stvarnom vremenu, dakle konstantno, što znači da u svakom trenutku možete vidjeti koliki vam je puls, bilo da ležite, hodate, trčite, plivate, levitirate... Pored ove osnovne funkcije, tu je još i mogućnost mjerenja koncentracije kisika u krvi, što koristi za estimaciju VO2Max vrijednosti, koja će biti od koristi svima koji se bave sportom.

Ne treba zaboraviti da sat sadrži i barometar, te kompas, što će pomoći planinarima i općenito onima koji slobodno vrijeme provode u prirodi.

Što se samih treninga tiče, sat će vam na temelju broja otkucaja srca u kombinaciji s podacima koje ste unijeli (npr. tjelesna masa), reći u kojoj ste fazi postigli kakav rezultat, odnosno cilj koji ste prethodno zacrtali. Tu će vam otprilike izmjeriti koliko ste kalorija izgubili (ove podatke uzmite s rezervom jer se radi o približnom izračunu), a javit će vam i kada trebate usporiti, odnosno smanjiti intenzitet vježbanja.Što se SpO2 vrijednosti tiče, odnosno koncentracije kisika u krvi, ona se ne mjeri automatski u stvarnom vremenu, već senzoru treba nekih desetak sekundi da ju izmjeri. Za trkače na duge (i kratke) staze tu su već otprije poznati programi, a ovaj sat nudi ukupno 10 različitih načina treniranja.

Huaweijevi satovi već neko vrijeme podržavaju praćenje iznimno velikog broja aktivnosti i sportova, a sada su dodani još planinarenje i golf. Tu su još skijanje i snowboarding, a iznimno korisna funkcija je Route Back, koja putem GPS-a prati vaše kretanje u prirodi i navodi vas natrag prema polazištu. Ovo bi možda moglo biti korisno za češke i poljske turiste kad se u japankama i s bocom Jane upute na Biokovo ili Velebit.

Jedna od iznimno korisnih funkcija je i upozorenje na vremenske prilike koje ne skuplja s interneta, već ih računa na temelju podataka iz vlastitog barometra.

Treba reći da i ovaj sat podržava telefonski razgovor, naravno, ukoliko je spojen na mobitel, ali i povezivanje s Bluetooth slušalicama. Zvučnik je iznimno jak, a mikrofon osjetljiv i zanimljivo je kako sugovornici uopće nisu primijetili da tijekom vožnje (dok mi je ruka na volanu) s njima razgovaram preko sata, a ne mobitela.

Hardver, softver i sučelje


Isto kao i model GT2, Huawei Watch GT2 Pro dolazi sa 4 GB interne memorije i 32 MB RAM-a, što mu je sasvim dovoljno za obavljanje svih potrebnih zadaća. Softver, odnosno sučelje su iznimno brzi i nikakva zastajkivanja nisam primijetio, baš kao ni na prethodnicima.

Novi softver nudi preko 200 lica sata, tako da će i najizbirljiviji doći na svoje. Neka od njih već se nalaze instalirana na satu, dok je druge potrebno preuzeti s interneta. Ono što mi se baš i ne sviđa je vrlo mali izbor Always-On lica, dakle onih koja se prikazuju dok je sat u stanju mirovanja. Naime, nisam pobornik isključenog zaslona i trzaja rukom kako bi se uključio, već preferiram Always-On. Isto tako bi bilo dobro da Huawei u sljedećim verzijama softvera omogući i njihov dodatni izbor, odnosno mogućnost preuzimanja istih.Ovdje ponovimo kako Huaweijevi pametni satovi, za razliku od Samsungovih ili Appleovih, nemaju mogućnost instalacije dodatnih aplikacija, ali zato sadrži sve potrebne funkcije i senzore za kvalitetno praćenje sportskih aktivnosti, a itekako dobro može poslužiti kao produžena ruka mobitela, budući da na njega stižu obavijesti svih aplikacija koje odaberete. U Huawei Health aplikaciji koju ste prethodno instalirali na vaš smartfon, za svaku instaliranu aplikaciju možete odabrati želite li primati njezine obavijesti na sat ili ne.

Baterija, autonomija i punjenje
Huawei Watch GT2 Pro koristi istu 455 mAh bateriju kao i model GT2, no ovoga puta dolazi isključivo s bežičnim punjenjem. Naime, plastični dio s USB-C utorom kojeg dobijete, nema metalne konektore pa sat puni indukcijski. S obzirom da sat sam po sebi podržava ovu vrstu punjenja, možete ga puniti i na mobitelu koji podržava reverzibilno bežično punjenje.

Samo punjenje sata traje oko sat vremena, što je zapravo odličan rezultat, dok za samo pet minuta punjenja možete dobiti 10 sati neprestanog rada, dakle za podulji trening i još eventualno popodnevni drijemež nakon njega.Ovdje sad dolazimo do najveće prednosti Huaweijevih pametnih satova u odnosu na ostale. Deklariranih 15 dana trajanja baterije je realno moguće postići, iako bismo vam savjetovali da ne računate na više od 10-12 dana intenzivnog korištenja, što podrazumijeva svakodnevne treninge i općenito aktivno praćenje aktivnosti, uz uobičajeno čitanje poruka na satu. Naravno, ako putem sata vršite i telefonske razgovore, autonomija će se dodatno skratiti, ali ne koliko biste očekivali.

Sve ovo vrijedi u uvjetima kad je osvjetljenje zaslona postavljeno na automatsko i ako Always On zaslon nije uključen kao kod mene. A s obzirom da je meni uvijek sve na 100%, baterija izdrži više od tjedan dana, što je također izvrstan rezultat, pogotovo ako pogledamo da bi u takvim uvjetima konkurentski uređaji već nakon jednog ili dva dana tražili punjač.

Zaključak
Huawei Watch GT2 Pro je u prvom redu uređaj visoke funkcionalnosti. Nudi iznimno širok spektar senzora i mogućnosti, da će vam trebati i više tjedana da ih sve upoznate. Prilično precizno mjeri i prati otkucaje srca i prateće parametre, kao i vaš ritam spavanja, što znači da se na njega možete u velikoj mjeri osloniti.

No ipak, stavka koja me najviše impresionirala je dizajn, kvaliteta izrade i odabir materijala. Titansko kućište s keramičkom pozadinom je vrhunska kombinacija da sat doslovno sraste s vašom rukom, a safirno staklo dolazi kao šlag na tortu, budući da će ga u mnogim prilikama štititi od oštećenja.

Verzija s kožnim remenom koja mi je stigla, kao da je stvorena za mene, budući da zbog zdravstvenih problema trenutno nisam u mogućnosti aktivnije se baviti sportom. Naravno, za one koji su stalno u pokretu, svakako savjetujem verziju sa silikonskim remenom, dok će kožni poslužiti za šminku, kao npr. večernje izlaske i sl. Naravno, to ne znači da s njim ne možete odraditi pokoji trening, makar brzog hodanja ili lagane vožnje biciklom, ali imajte na umu da će sol od znoja izgristi kožni remen i da ćete ga nakon nekog vremena morati zamijeniti. Bilo kako bilo, sat je vodootporan, i ako s njim uđete u more, svakako ga nakon toga isperite običnom vodom, kako sat, tako i remen.

I što reći na kraju? Huawei je ovim satom pokazao da zna i može napraviti kvalitetan uređaj kojeg će poželjeti koristiti svi sportaši i rekreativci, ali i oni koji se toliko i ne bave sportom. Sat oduševljava dizajnom i kvalitetom izrade, funkcionalnošću, a ponajviše autonomijom, što mu je jedna od najvećih prednosti pred konkurencijom.

Očekivana cijena na hrvatskom tržištu je oko 2.500 kuna za Sport model, odnosno 2.650 kuna za Classic, što nije malo, ali je osjetno manje od onoga koliko za svoje satove traže npr. Samsung ili Apple.