Aplikacije

ICQ, jedan od najstarijih chat servisa, prestaje s radom

Nisam više siguran u koji sam paralelni svemir sad zalutao. Već neko vrijeme sam bio uvjeren da je ICQ davno umro, baš kao njegovi kolege MSN, Yahoo! Messenger, AIM i mnogi drugi chat servisi iz devedesetih. Ali očito sam bio u krivu. Još me više iznenadio podatak da ga u terminalnoj fazi još uvijek koristi 12 milijuna ljudi.

Za one malo mlađe, podsjetimo da je ICQ bio jedna od prvih platformi za dopisivanje na internetu. Nastao je davne 1996. godine, a tvorac mu je bila izraelska tvrtka Mirabilis iz Tel Aviva. 1998. godine kupio ga je američki AOL, da bi 2010. godine prešao u ruke ruske Mail.ru grupe, poznate i pod imenom VK.

U svojim najboljim godinama, ICQ je imao preko 100 milijuna korisnika, što čak i iz današnje perspektive zvuči puno, s obzirom da je nastao i zaživio u doba kad smo se dopisivali isključivo putem računala. Tek tamo negdje 2005. godine, kad su zaživjele 3G mreže, pojavila se mogućnost chatanja i putem mobitela, no glavnina ICQ korisnika i dalje je živjela u svojim računalima.

Za korištenje ICQ-a u početku je bilo potrebno zapamtiti peteroznamenkasti, a kasnije i šesteroznamenkast broj, koji je zapravo bio vaša identifikacija. Pomalo nezgodno, ali kad ste ga jednom naučili, niste ga zaboravljali ni kao vaš telefonski ili registarski broj na automobilu. Zanimljivo je da je ICQ imao i poseban dio s listom korisnika koji su mogli popunjavati profile, što znači da ste na njegovoj web stranici mogli pronalaziti ljude bliske po interesima ili u blizini. Iz toga razloga često je bio korišten i kao servis za upoznavanje.

Nakon pojave Google Talka, platforme kao što su ICQ i MSN počele su gubiti korisnike, da bi im zadnji čavao u lijes zabili WhatsApp, Viber, Facebook Messenger, Telegram itd. Ipak, s obzirom da su njegovi konkurenti ugašeni već u proteklom desetljeću, prvo je čudo da će ICQ posljednjih dah ispustiti tek ove godine, i to 26. lipnja.