Imaju li antivirusne aplikacije na Androidu smisla i kako se zaštititi?

O upotrebi antivirusnih programa na mobitelima već smo u nekoliko navrata pisali, no ponukani jučerašnjim reakcijama u temi oko povećane potrošnje podatkovnog prometa na Vipu, stvorila se potreba za dodatnim pojašnjenjima.

Naime, nakon što su se korisnici počeli žaliti kako im tajanstveno nestaju megabajti i cijeli podatkovni paketi, Vipnet im je savjetovao korištenje antivirusnih aplikacija. Ovakva, da ne upotrijebim težu riječ, neozbiljna uputa, naišla je na plodno tlo inače isprepadanih korisnika, koji su česta meta generičkih i/ili loše prevedenih tekstova mnogih medija, koje inače možete prepoznati po senzacionalističkim i «clickbait» naslovima, a u zadnje vrijeme i guzicama i sisama, bez kojih očito ne bi mogli ostvariti željeni broj posjeta.

Tako ćete naletjeti na svakojake savjete, koji su često beskorisni, a u mnogim slučajevima i loše prevedeni. Jedan od takvih je i korištenje antivirusnih aplikacija na mobitelu, što često zna biti popraćeno senzacionalističkim naslovima tipa «milijardu Android uređaja s kritičnim sigurnosnim propustima». Iako nitko ne spori da se često radi o stvarnim propustima, ne možemo ne primijetiti veliku dozu senzacionalizma, što kod korisnika stvara atmosferu straha.

Na taj se način stvara plodno tlo za kompanije koje proizvode široki spektar softvera za zaštitu, a promotivnu kampanju će pojačati kad se u medijima pojave tekstovi o sigurnosnim propustima.
Mainstream mediji u suradnji s PR mašinerijom proizvođača softvera često preuveličaju stvarnu opasnost i stvore dojam da je Google u panici, kako bi požurio pokrpati sve rupe, ali tu su, eto, oni koji će vam u tome pomoći odmah.

Iako podložan sigurnosnim rupama, Android operativni sustav je objektivno sigurniji od PC računala i zaštita koja vam je potrebna u pravilu već postoji u samom uređaju. Ista priča je i s antivirusnim programima, koji su u stvari najveći malware na vašem mobitelu. Kad instalirate takve aplikacije, koje navodno traže i čiste viruse, možete očekivati svašta.

Što su zapravo Android virusi?

Radi se o malicioznom softveru koji predstavlja određenu prijetnju za sustav, ali se ne razmnožavaju kao što je to slučaj u PC svijetu. Dakle, termin virus je zapravo pogrešan, ali je iz nekog razloga ostao u široj upotrebi. Neki od njih će isporučivati oglase, a neki bi mogli i ukrasti osobne podatke, no takvi slučajevi su rijetki, i ako samo malo pripazite, to vam se neće dogoditi.

Kako se zaštiti?

Prva linija obrane Android uređaja je da ne mijenjate osnovne sigurnosne postavke. Svaki novi smartfon dolazi sa zadanom postavkom onemogućavanja instalacije APK datoteka, no to je u postavkama moguće promijeniti, tj. odobriti instalaciju iz nepoznatih izvora. Ako baš morate instalirati APK, tada dobro proučite od koga je i koje dozvole traži.

Isto tako, ako je vaš Android uređaj rootan, dodatno povećavate rizik. Ako nemate stvarno ogroman razlog za to, radije se suzdržite.

Vratimo se na trenutak dozvolama. Naime, čak i aplikacije iz Play trgovine mogu zatražiti pristup osjetljivim informacijama. Primjerice, ako Facebook ili neka slična aplikacija za društvene mreže traži pristup kontaktima, kameri, mikrofonu i lokaciji, sve je u redu, ali ako to isto zatraži npr. svjetiljka ili neka aplikacija tipa Woody Allen quotes, ne treba biti genijalac za zaključiti da tu nisu čista posla, i logično je da možete očekivati probleme. Znači, prilikom svake instalacije pročitajte dozvole i po potrebi ih omogućite, odnosno odbacite.

Ostali savjeti se svode na odgovorno ponašanje. Ako ne surfate sumnjivim web stranicama i ne skidate privitke iz sumnjivih e-mailova od nepoznatih pošiljatelja, vjerojatnost da ćete pokupiti maliciozni softver vrlo je mala. Koristite provjerene web preglednike i pazite što preuzimate.

Antivirusne aplikacije

Što se tiče antivirusnih aplikacija, one u pravilu rade više štete nego koristi. Prilikom prve instalacije zatražit će mnoge dozvole, a kasnije će možda zatrzžiti instalaciju dodatnih plug-inova, koji će vam nuditi treće aplikacije.

Nije rijedak slučaj da antivirusne aplikacije zatraže i administratorske ovlasti, što će vas uvaliti u dodatne nevolje. Najbolji takav primjer je CM security, kojeg, nakon što preuzme administraciju nad uređajem, više ne možete deinstalirati. Također, antivirusne aplikacije su rezidentne u radnoj memoriji i dodatno troše bateriju, a mogu vas i zasuti oglasima na svakom koraku i u svakom trenutku.

Čak i ako nađete antivirusnu aplikaciju koja vam neće smetati, vrlo je mala vjerojatnost da će zapravo otkriti stvarni virus, iako će vam više puta dati do znanja da je našto radi.

Kako smanjiti potrošnju podatkovnog prometa?

Za zaštitu vam je potrebno malo zdravog razuma i minimum pažnje. Iako je teoretski moguće da vam neki maliciozni softver poveća potrošnju podatkovnog prometa, to vjerojatno ne objašnjava aktualnu situaciju s neuobičajeno povećanom potrošnjom kod Vipnetovih korisnika, a antivirusne aplikacije vam u takvim slučajevima mogu samo odmoći.

Pripazite da vam se aplikacije ne nadograđuju preko mobilne mreže, već samo preko WiFi-a. Isto vrijedi i za cloud servise (Dropbox, Google Photos…), koji za sinkronizaciju vaših fotografija i videa gutaju velike količine podataka. Isto tako pripazite i na automatsko pokretanje videa na Facebooku, ali i drugim stranicama koje čim im pristupite pokrenu video oglas.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]