Intel će proizvoditi buduće MediaTek čipsete

Intel je prošle godine najavio promjene u poslovanju te otvaranje vlastitih kapaciteta proizvodnje poluvodičkih proizvoda drugim tvrtkama. Intel je do sada u svojim tvornicama proizvodio za svoje potrebe, no situacija na tržištu, dijelom generalni nedostatak poluvodiča, a dijelom i sve veća korištenost ARM arhitekture, naveli su američku tvrtku da traži nove izvore prihoda.

Tajvanski MediaTek i Intel sklopili su strateško partnerstvo u kojem će Intel proizvoditi buduće MediaTek čipsete. Ovo ne znači da će Intel biti jedini proizvođač, nego da će ispunjavati određeni dio MediaTekovih narudžbi. MediaTekovi proizvodi bazirani su na ARM arhitekturi, no to Intelu neće predstavljati problem jer tvrtka ima proizvodne kapaciteta i za ARM, iako su glavni Intelovi proizvodi zapravo procesori na x86 arhitekturi. Sam MediaTek nema vlastite tvornice za proizvodnju nego spadaju u kategoriju “fabless chip designers”, baš kao i Apple čije narudžbe većinom ispunjaju TSMC i Samsung. MediaTeku će ovo partnerstvo osnažiti obskrbni lanac tako što će dio proizvodnje, nakon sporazuma s Intelom, biti u Europi i Sjevernoj Americi. Jedna zanimljivost je da je MediaTek zapravo najveći isporučitelj procesora za mobilne uređaje s udjelom od 38% u 1. kvartalu ove godine, dok iz njega slijede Qualcomm (30%) i Apple (15%).

izvor: Intel

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT