iOS 14 beta otkrio da LinkedIn, Google News, Reddit, TikTok i druge aplikacije kradu podatke iz clipboarda

Da raznorazne aplikacije i servisi špijuniraju i prikupljaju naše podatke, više uopće nije tajna. Koliko vam se puta samo dogodilo da ste s nekim chatali o npr. toplom pivu, da bi vam na mobitelu uskoro počeli iskakati oglasi o hladnjacima.

Ovakvu vrstu prikupljanja podataka danas, nažalost, smatramo sasvim normalnom, pa čak kad kompanije to rade i bez našeg znanja i dopuštenja. I sada, kad su nas potiho navikli na tzv. novo normalno, neki proizvođači softvera idu dalje.

Najnovija vijest dolazi od korisnika iPhonea s instaliranim iOS 14 beta operativnim sustavom, koji su primijetili da im aplikacije kao što su LinkedIn, Google News, Reddit, TikTok i mnoge druge, prikupljaju podatke izravno iz clipboarda. Za one koji ne znaju, clipboard je privremena memorija u koju se sprema kopirani tekst kojeg kasnije na drugo mjesto zalijepite.

Tako je iOS 14 beta pokazao da spomenute aplikacije otvoreno uzimaju podatke iz clipboarda i pohranjuju ih, a za pretpostaviti je da ih šalju svojim proizvođačima, koji se u ovom trenutku pravdaju da se radi o bugu kojeg će navodno riješiti.

Problem je u tome što je ova prljava rabota otkrivena tek na novom iOS-u koji dozvoljava da vidite što se događa s vašim podacima dok su u clipboardu, tako da nije teško pretpostaviti da su mnogi to radili i prije.

Phonearena

 
 

Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT