iOS i dalje dominantan u segmentu tableta, ali Android ga polako sustiže

Strategy Analytics nam donosi najnovije rezultate istraživanja tržišta mobilnih uređaja iz kojeg se vidi da Apple sa svojim iPad-om još uvijek dominira s visokih 58% udjela. Ova brojka se odnosi na četvrti kvartal 2011. godine i ako je usporedimo s onom iz trećeg kvartala, kada je taj udio iznosio 68%, vidjet ćemo da ipak postupno opada. S druge strane, udio Android tableta u trećem kvartalu iznosio je 29%, a u četvrtom je povećan na 39%. Kada govorimo o prodanim uređajima situacija je sljedeća: Apple je u trećem kvartalu prodao 7,3 milijuna iPad-a, a u četvrtom 15,4 milijna. Android tableti u trećem kvartalu ukupno su prodani u količini od 3,1 milijun komada, dok je u četvrtom kvartalu taj broj narastao na 10,5 milijuna.

Malo po malo situacija se mijenja i očito je pitanje vremena kada će Android tableti premašiti 50% tržišnog udjela.

Via

Izvor

 

 
      
 • Alex

  Sorry, ali – kaj god. Napokon bi trebalo naglasiti da ne postoji tako nesto kao “Android tablet”. Ocito se racuna Kindle Fire pod Android. Besmislica. Android kao jedinstvena platforma ne pistoji. I Microsoft licencira svoj WP7, ali ta je platforma jedinstvena i svugdje ista. Amazonov “android” nema veze ni s cim.
  Vi, a i svi istali, govorite kao da je rijec o zajednickoj, jasnoj, jedinstvenoj platformi s istim takvim nastupom, ali samo sa sitnim razlikama u hardveru.
  Postoji Samsungov Android, Amazonov Android, itd.

 • Marcell

  Sorry momak ali lupaš gluposti.

 • ojpi

  Slažem se s Marcellom…

 • Alex

  A što je, “momak”, tu glupost? Da nije Amazonov OS na Fireu možda Android? Misliš, isti onaj Android kao na Samsungovom Tabu? Da i nbe pričamo o verzijama Androida, koje veze nemaju jedna s drugom. Goingerbread je drekec, a ICS još skoro nigdje nije ni došao na tablete. A razlika u kvaliteti između ta dva je nebo i zemlja. Dakle, u tablicama bi trebalo naglasiti čiji Android ima koliki postotak

 • Alex

  A to što bi ti jako volio da se to sve zbraja pod jedno te isto jer očito mrziš Apple je tvoje lupanje gluposti.

 • Vlays

  @Alex
  Evo ja na primjer ne mrzim Apple. Dapače, meni je to posebno “draga” kompanija upravo zato što su uvijek ispred svog vremena (barem dok je Jobs bio na čelu) i zato što su pokrenuli revoluciju čije plodove mi danas uživamo. BTW imao sam iPhone 3G. Naravno imaju i negativnih strana da ih sad ne nabrajam, ali kao i sve u životu ništa nije crno – bijelo.

  Ova rasprava o tome da li je u redu uspoređivati iOS i Android naravno stoji jer Apple je jedan a Android proizvođača stotine. A opet u globalu htio to netko ili ne, Android će nužno prestići iOS po broju prodanih uređaja. U segmentu telefona to se već dogodilo a kod tableta ide u tom smjeru. To je ipak ono što se gleda i na što će mnogi budući kupci obratiti pozornost. Da li je na Fireu punokrvni Android potpuno je nebitno. Oni koji se raspitaju saznat će da Fire radi na Androidu, a u glavi će im zvoniti iznimno povoljna cijena.

  Bez brige, neće Apple propasti zbog toga, ali osobno jako mi je drago zbog toga jer konkurencija je najbolja stvar za potrošače. Zato je puno bolje da Apple nije broj 1. nego baš Android. Jer osim što su konkurencija iOS-u, sami sebi su još veća konkurencija. To znači da ćemo u (skorijoj/daljoj) budućnosti moći kupovati tablete na kiosku za neke sitne pare, a da je na tržištu samo Apple to se nikad ne bi dogodilo.

 • ivica

  Alex WTF???

 • ojpi

  Alex, ti si vjerojatno apple fanboy pa te u srce ubolo da apple gubi udio od strane androida. Htio ti to ili ne, svi ti os-ovi su temeljeni na androidu kolko god oni bili customizirani od strane proizvođača.

 • djecak

  Alex misli da UI cino OS…

 • Krešimir Blažev

  Alex, slažem se s dječakom, ali i ostalima. Korisničko sučelje ne čini operativni sustav, a mogu pretpostaviti koliko bi tek bio zbunjen kada bi vidio sve launchere koji su dostupni za Androide općenito, a koji dodatno mijenaju izgled sučelja. Dakle, i dalje stoji činjenica da se radi o jednom operativnom sustavu s različitim, odnosno prilagođenim varijantama korisničkog sučelja.

 • Alex

  Dakle, jednostavnije je da odgovorim ovako: za TechCrunch svi znate, pa pogledajte što oni danas pišu o tome. http://bit.ly/AoQa1D
  Zaključak je da su Android tableti opako podbacili, a po ovoj vijesti ovdje bi se reklo da su uspješni. Amazonov Android se treba brojati za sebe jer je skoro jedino što ima zajedničko – ime. Android NIJE platforma. iOS jest, WP7 jest. Brojati sve u đuture nema nikakvog smisla. Ne postoji rat platformi. iOS je u tom slučaju odavno “pobjednik”. To je potpuno besmisleno brojati na takav način. Google broji pod Android mobitele (iz čistih marketinških razloga) i kineske proizvođače koji nemaju ugovor s njima, a koliko znam na njima čak ne rade ni aplikacije iz Android marketa. Otvoreni kod je zgodna stvar. Tako može i netko od vas uzeti Android i staviti ga na neki svoj mobitel koji proizvedete. I onda bi opet bilo: nas i Googlea – trista milijuna. “Ja sam jači od Applea”. Who cares? Jedini koji nešto znači (zasad) u proizvodnji Android mobitela je – Samsung. Motorola i HTC su opasno flopali, padaju.
  Kompanije se broje, njihovi rezultati se uspoređuju, a ne “platforme”. Koji je uopće kriterij za određivanje “platforme”. Da nisu updatei, koji su na Androidu sramotni i komični. Kaže Google: evo, izdan je ICS. Da, i onda? Nitko ga nema, osim upravo objavljenog, novog mobitela. A stariji modeli? Kako proizvođač odluči, nakon tko zna koliko mjeseci i – hoće li uopće. Da meni Samsung napravi ono što je napravio s Galaxyjem, ne bi me više nikad vidio. Nema updatea! Mobitel star godinu dana! Zašto? Jer im je ogroman trud i trošak potreban da bi to napravili za svaki od milijun modela koji su izdali. Ne isplati im se, pa zaje*u korisnike. Gdje je tu “platforma”? Ovo računanje svega i svačega pod platformu je propagandni trik Googlea koji to koristi za svoje potrebe.
  A i taj Google: je li Google sa svojim Androidom najuspješniji, po toj logici? Mislim, ima najveći “udio”… I sad – pogledajmo: taj “manjinski” Apple ima PROFIT veći nego Google ukupan PROMET. Halooo? Da, netko će reći da se tu kriju i drugi uređaji – slažem se. Ali – pogledajmo onda samo iPhone (bez iPada, dakle) , pa uspoređujte.
  Zaključak je da je iOS daleko najuspješnija, korisniku najpoštenija i najkorisnija platforma, a to što će netko okretati statistiku kako mu odgovara, nema veze sa stvarnošću. “Platforme” ne postoje. Ne – sve dok se Android u tom svom kaotičnom izdanju broji kao takav.
  Nije Microsoft blesav da je iskopirao upravo Appleov pristup: stroge specifikacije i – nema vrdanja, bato – što se izmjene OS-a tiče. Ni makac.
  Ja ovdje ne govorim što nekome više odgovara, što se UI-a tiče.
  Govorim da je Amazonov Android toliko DRUGAČIJI da se mora svrstati pod pod poseban broj kad se već računaju udjeli “platformi”
  Inače, ja bih mogao izdati OS, koji se zove Alex Android, koji nema nikakve veze s Googleovim, pa reći, računajte i njega.
  Nedostatak utvrđenih kriterija čini samo zbrku. iOS, WebOS, WP7, Symbian, BlackBerryOS su OS platfome. Android sa svojim open sourcem se ne može takvim zvati jer postoje temeljne razlike.
  Samsung Android, Amazon Android, HTC Android – to već da. Ali, fanboyima to ne odgovara, a Googleu nikako. Njih je ionako briga samo za oglase.
  Naravno, nisu to zasebni OS-ovi za sebe – činjenica je da vrte iste aplikacije (a i tu bi se dalo razgovarati). Ako bismo još i uračunali fragmentiranost Android OS-a, koji nije nimalo beznačajna karakteristika, upravo zbog developera koji čupaju kosu, slika bi bila još poraznija. Ostali nemaju većinu problema koji takav Open Source proizvodi.
  A sad pogledajte onaj link gore.

 • ivica

  Što se po narodnoj poslovici kaže: IZ ŠUPLJEG U PRAZNO!
  A mi il ti prdili il govorili, isto je!

 • Alex

  Dečko, to je za tebe jednostavno prekomplicirano… Hajde ti lijepo zbrajaj Androide…

 • ivica

  Upravo sam shvatio da si ti upravu a mi nismo!
  Svaka čast!

 • Alex

  Ma, ubio si me s tim argumentom. Imas pravo: prdio ti ili govorio – nema razlike…

 • ivica

  Android nije platforma! Hajde mali briši sa svojim glupim argumentima i zbrajanjem u svoj apple fanboy svjet.

 • Vlays

  Ej Alex, pa šta si ti toliko nabrijan na to sve. Ma nisi ti jedini. Otkad se pojavio iPhone po forumima i ovakvim blogovima konstantno se vodi nekakav rat između pripadnika ovog ili onog klana. Međusobno se vrijeđaju i nazivaju fanboy-ovima šta god to značilo. Koji vam je K. svima. Pa nije da radite u tim firmama ili imate ono zilion dionica. Stvarno ne shvaćam. Nekad stvarno požalim zbog ovog web 2.0.

  Umjesto da budemo objektivni i jedni drugima iznesemo dobre i loše strane svih tih uređaja mi se kačimo i seremo gluposti.

  Ja sam uvijek pokušavao zadržati dozu objektivnosti. Pa i dok sam imao iPhone isto sam ga zdušno branio kad su govorili kako je smeće i sl. Isto tako nisam se ustručavao napisati mnoge nedostatke koji su postojali u to vrijeme. Prešao sam na Android i nisam požalio. Meni osobno više leži. No znam puno ljudi kojima bi po mom mišljenju puno više odgovarao iphone.

  Ali na kraju svega treba shvatiti našu poziciju. Svi smo mi na istoj strani. Svi smo mi ti koji trebaju izdvojiti pozamašne novce ako žele jednu takvu igračku. Ali mi smo ti koji će tim novcima reći šta nam se sviđa ili ne sviđa. Nije uopće bitno tko vodi i više zarađuje. Samo neka ih je što više da se međusobno poubijaju. Koga briga da li je Android platforma. Evo ako hoćeš Android nije platforma, to je svemirski brod ili štagod. Buuuhuuuhuuuu i don’t give a fuck. Ja ću svoje pare dati za onaj uređaj koji će mi se najviše u tom trenutku sviđati. Ovih dana su to uređaji bazirani na krumpiru zvanom Android. Džizs!

 • Krešimir Blažev

  Vlays legendo 🙂

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]