iPad Air - Recenzija2010. godine, kad je Steve Jobs predstavio prvi iPad, bilo je za pretpostaviti da će postati popularan, ali ne i to da će otvoriti potpuno novi segment tržišta i masovnu proizvodnju sličnih uređaja. Premda su prva tablet računala predstavljena još prije desetak godina, tek su pojavom iPada dobila na onom što im je do tada falilo - praktičnost. Novi operativni sustav temeljen na dodiru prstima i izvrsno dizajnirano sučelje privukli su mnoge, uostalom isto kao iPhone nekoliko godina prije. Ubrzo su se pojavili tableti temeljeni na Androidu, a potom i na Windowsima, no iPad mnogima još uvijek predstavlja paradigmu.

U međuvremenu je Apple ukupno izdao četiri generacije iPada, koji se dizajnom nisu razlikovali jedan od drugog, već su se fokusirali na poboljšanja ispod haube, no peta generacija, pod nazivom iPad Air, uz najnoviji hardver donosi i novi oblik.

Zahvaljujući našim prijateljima u HGspotu, dobili smo priliku poigrati se ovim uređajem, a što nam se svidjelo, što ne i kako nas se iPad Air općenito dojmio, pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike


Dimenzije: 240 x 169,5 x 7,5 mm

Masa: 469 grama

Zaslon: 9,7” IPS LCD 2048 x 1536, 264 ppi, zaštita od grebanja

SoC: Apple A7

CPU: 2x Cyclone na taktu 1,4 GHz

GPU: PowerVR G6430

RAM: 1 GB DDR3

Interna memorija: 16/32/64/128 GB

Utor za microSD kartice: nema

Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, WiFi Hotspot, Bluetooth 4.0

3G: HSPA+ DC

4G: LTE

OS: iOS 7

Kamera: 5 MP/1080p

Prednja kamera: 1,2  MP/720p

Baterija: 32 Wh

Prednosti


Kvaliteta izrade

Izvrstan zaslon

Hardver i performanse

Izvrsno optimiziran i fluidan operativni sustav

Velik broj prilagođenih aplikacija

Nedostaci


Nema utor za memorijske kartice

Operativni sustav obiluje ograničenjima

Ovisnost o iTunes aplikaciji za prijenos većine sadržaja

Dizajn i kućište


IMG_4739 IMG_4774 IMG_4780 IMG_4781 IMG_4782 IMG_4739 IMG_4740 IMG_4741 IMG_4742 IMG_4743 IMG_4744 IMG_4745

Dizjan je ono što iPad Air u startu razlikuje od prethodne četiri generacije. Apple je petu generaciju izgledom približio iPadu mini kojeg karakteriziraju uski rubovi kućišta sa strane. Ovo sužavanje je dovelo smanjenja ukupne širine uređaja na 169,5 mm, što je vidljivo manje od 185,7 mm, koliko je širok njegov prethodnik. Isto tako, iPad Air ima za otprilike trećinu manju masu od iPada 4 i sa svojih 469 grama postao je lakši i od Sonyjevog Tableta Z, koji je među 10” tabletima u ovoj kategoriji do sada držao rekord. Premda je od njega još uvijek nešto deblji, iPad Air je sa svojih 7,5 mm vidljivo tanji od iPada 4 (9,4 mm).

Kao i kod svih prethodnika, iPad Air ima kućište od aluminija. Fizičke tipke i ostali detalji vidljivi na kućištu malo su izmijenili poziciju u odnosu na prethodnike pa se tako tipka za uključivanje nalazi na vrhu, dvije odvojene tipke za podešavanje glasnoće na vrhu desnog boka u društvu s višenamjenskom poteznom tipkom, dok se utor za SIM karticu nalazi na dnu iste stranice.

rub

Na donjem boku uređaja nalazimo Appleov Lightning utor za spajanje s računalom i punjenje, a oko njega dva zvučnika, slično kao na iPhoneu. Ovakav položaj zvučnika je dobar kad uređaj držite u okomitom položaju, ali biste ih mogli prekriti rukom kad ga držite vodoravno.

Isto kao iPhone, iPad Air podržava nano SIM standard, što znači da ako želite “cellular” model, morat ćete od svog operatera zatražiti promjenu postojeće mini ili micro SIM kartice u nano SIM, naravno, ukoliko ju već nemate.

IMG_4746 IMG_4747 IMG_4750 IMG_4751 IMG_4752 IMG_4756 IMG_4757 IMG_4758 IMG_4759 IMG_4760 IMG_4761 IMG_4762 IMG_4763 IMG_4764 IMG_4767 IMG_4768 IMG_4770 IMG_4771 IMG_4772 IMG_4773 IMG_4782

Kvaliteta izrade kod Appleovih proizvoda je poslovično vrhunska i svi se drugi proizvođači zapravo po tome ravnaju. Na svakom dijelu kućišta vidljiva je kvalitetna završna obrada, što se posebice odnosi na aluminij, detalje oko spojeva i fizičke tipke.

S obzirom na manje dimenzije i masu, prenošenje i manipulacija iPadom Air bit će lakša i ugodnija nego što je to slučaj bio s prethodnim modelima.

Zaslon


Retina


Retina_crop

Već na prethodne dvije generacije iPada, Apple je predstavio tzv. Retina zaslon za tablete u rezoluciji 2048 x 1536 što na 9,7” dijagonali daje gustoću od 264 ppi. Iako je to još uvijek manje od gustoće na smartfonima, još uvijek je iznimno dobro s obzirom da tablete u pravilu gledamo s veće razdaljine.

Odnos stranica zaslona 4:3 je pomalo neobičan, ali Apple iz nekog razloga još uvijek ustraje u njemu. Većina drugih tableta ima drukčije omjere stranica, a najčešći je 16:9 koji je prilagođen multimediji.

Ono što je daleko važnije kod zaslona je prikaz boja, kontrast i oštrina, a toga iPadu ne manjka. Posebno treba istaknuti izvrsne kutove vidljivosti, preciznost i odaziv, kao i vrlo dobru vidljivost na suncu.

Hardver i povezivanje


Apple A7 je naziv najnovijeg čipseta koji pokreće Appleove proizvode, a premijerno je predstavljen na iPhoneu 5S. Unutra su dvije Cyclone jezgre ARMv8 arhitekture i kicaju na taktu od 1,4 GHz, što je malo više od 1,3 GHz u iPhoneu 5S. Kao što je već poznato, radi se o 64-bitnom procesoru, no zbog toga ne očekujte bolje performanse jer smo već u prethodnih nekoliko tekstova utvrdili da se tu uglavnom radi o matketingu. Istina, ukupne performanse uređaja jesu bolje, ali zbog drugih karakteristika procesora. Naravno, ovakva koncepcija procesora predstavlja temelj za budućnost u smislu podrške za još jači hardver i nove aplikacije koje tek trebaju biti napisane. Procesoru pomaže 1 GB RAM-a, što možda ne zvuči puno, pogotovo korisnicima Androida koji sada već barataju s 3 GB, ali treba reći da je iOS kao operativni sustav koncipiran tako da mu više od toga nije ni potrebno, barem ne u ovom trenutku.

Primjerak kojeg smo imali na testu je označen kao WiFi + Cellular 16 GB, što znači da podržava rad na WiFi-u i mrežama druge, treće i četvrte generacije. U 3G mreži podržana je HSPA+ DC tehnologija koja omogućuje brzine downloada do 42 Mbps, a u 4G mreži LTE s brzinama do 100 Mbps. Kapacitet interne memorije iznosi 16 GB, a u ponudi su još 32, 64 i 128 GB modeli.

Kad je posrijedi spajanje na računalo, Appleovi proizvodi zahtijevaju iTunes aplikaciju bez koje se sinkronizacija multimedijskog sadržaja ne može odvijati. U zadnje je vrijeme aktualan i iCloud servis koji donekle smanjuje potrebu za iTunes aplikacijom, no ona i dalje predstavlja okosnicu komunikacije s računalom. Ono što iOS uređajima pa tako i iPadu Air fali je mogućnost izravne razmjene sadržaja s računalom (npr. mass storage protokol) jer je za svako postavljanje glazbe, filmova ili fotografija na uređaj, potrebna sinkronizacija putem iTunes-a. Ovo je zapravo naša najveća zamjerka iOS uređajima općenito jer Apple time nepotrebno komplicira inače vrlo jednostavne radnje. Istina, dopušten je jednosmjerni MTP protokol koji će vam omogućiti da s iPada jednostavno skinete fotografije i video, ali ne i obrnuto.

iTunes aplikacija je, u najmanju ruku, čudno koncipirana i u Windows okruženju prilično bugovita. Na Mac OS-u je situacija ipak nešto bolja, a to ne možemo protumačiti drukčije nego kao dio Appleove strategije.

IMG_4785

Tzv. Lightning utor i odgovarajući kabel smo upoznali na iPhoneu 5 i to je jedna od stavki koje nam se zaista sviđaju. Rubovi konektora nisu toliko oštri kao kod microUSB sustava, zbog čega je manja vjerojatnost od nastajanja oštećenja, a zgodno je i to što ne treba razmišljati na koju ste ga stranu okrenuli jer su, za razliku od microUSB-a, obje strane potpuno iste.

Vanjski zvučnici su prilično jaki i njihova pozicija na dnu uređaja svakako predstavlja bolje rješenje nego što je to slučaj bio na starim iPadima, ali nikada neće osigurati doživljaj kao uređaji sa zvučnicima na prednjoj strani kućišta (npr. Samsung Galaxy Note 10.1).

Softver i performanse
IMG_0014 IMG_0015

iPad Air kao najnoviji uređaj iz Appleove ponude dolazi s novim iOS7 operativnim sustavom, s tim da je prilagođen za rad na velikom zaslonu. Opće je poznato da se radi o jednom od najnaprednijih mobilnih operativnih sustava, a i Apple mu materinski tepa da je najbolji. Ovdje se, naravno, radi o generalizaciji jer će ga svaki korisnik doživjeti na svoj način. Do sada smo i na ovom blogu mogli svjedočiti čestim prepucavanjima Apple i Android tabora o tome koji je OS bolji, da bismo uvijek došli do zaključka da su takve rasprave u startu deplasirane. Činjenica je da je iOS bolje optimiziran od Androida i da jednako dobro radi na slabijem hardveru, dok su Androidu potrebne jače komponente kako bi postigao iste performanse. Ovakve karakteristike iOS u dobroj mjeri može zahvaliti zatvorenosti eko-sutava, što je dijametralno suprotno situaciji kod Androida.

IMG_0017 IMG_0011

Što se performansi tiče, tu se nema što pametno reći. Sustav doslovno leti i ne znam koliko će vam biti od značaja činjenica da se Asphalt 8 za sekundu brže učita nego na Noteu 3.

S druge strane, mnogima se koncepcija iOS-a i njegovog sučelja ne sviđa, ili bolje reći da im “nije legla”. Naravno, ovdje se radi o subjektivnim razlozima, ali treba reći da postoje i objektivni nedostaci uzrokovani na široko poznatim Appleovim restrikcijama. Jedan banalan primjer je Safari web preglednik koji još dan danas nema text-reflow funkciju niti bilo kakvu normalnu mogućnost podešavanja veličine i formata teksta. Uz sva ponuđena rješenja (dinamička veličina fonta, zumiranje teksta itd.) još uvijek ne nalazim prihvatljiv način za čitanje teksta na web stranicama s povećanim fontom. Naravno, postoje alternativni preglednici koji tu funkciju imaju, ali ih ne možete postaviti kao zadani preglednik.

IMG_0012 IMG_0013

Još jedna stvar koja me na iOS-u ljuti su postavke. U nekim aplikacijama su smještene unutar njih, a u nekima se nalaze u općim postavkama, što često zna biti zbunjujuće.

iOS 7 donosi donekle izmijenjeno sučelje u odnosu na iOS 6, kojeg mnogi smatraju korakom natrag u dizajnu. Isto tako su redizajnirane i osnovne aplikacije koje su poprimile “ravni” izgled.

Ipak, ono najvažnije kod iOS-a 7 odnosi se na performanse, a one su na iPadu Air vrhunske. 3D igre rade glatko, bez ijednog znaka zastajkivanja, a treba reći da se bez problema mogu pokrenuti i kompleksnije aplikacije poput AutoCAD-a.

Prema posljednjim podacima iz Applea, u App storeu se trenutno nalazi preko milijun aplikacija, a 475.000 njih je posebno prilagođeno iPadovom velikom zaslonu.

Velika novost na iOS-u je kontrolni centar kojem pristupamo povlačenjem prsta s dna zaslona prema gore. Kao rezultat dobijemo polje s kontrolom WiFi-a, bluetootha i sl., te prečice prema kameri i satu, kontrolama glazbe, jačini zvuka i svjetlini ekrana. Ovo bi u izvjesnom smislu bio ekvivalent polju ispod statusne trake na Androidima, ali se po sadržaju ipak razlikuje. Povlačenjem prsta s vrha prema dolje, dobijemo prikaz kalendarskih stavki preko cijelog zaslona.

iOS i dalje zaostaje za Androidom u vidu personalizacije. Uz to što nema mogućnosti korištenja widgeta, iOS još uvijek ne dozvoljava kreiranje višestrukih korisničkih računa kao što je to slučaj na Androidu (od verzije 4.2) i Windows tabletima. Isto tako, ne postoji file manager kojim bi se moglo manipulirati cjelokupnim sadržajem na uređaju. U App Storeu su ponuđene određene alternative, ali su njihove mogućnosti ograničene.

Galerija fotografija na iPadu Air, tj. na iOS-u 7 zove se jednostavno - Foto. Sastoji se od dva osnovna dijela - foto i albumi. Prvi dio sadrži sve fotografije označene mjestom i vremenom, a drugi ih dio sortira u albume. Uređaj nastoji sadržaj organizirati prema mjestu i vremenu nastajanja i to u staru može biti malo zbunjujuće, a ukoliko se nalazite u zatvorenom prostoru gdje nema GPS signala, uređaj će vas locirati pomoću drugih parametara (WiFi, mobilna mreža) i vrlo lako pogriješiti u desetak kilometara.

IMG_0008


Za reprodukciju videa, tj. filmova morat ćete se snalaziti. Na Appleovoj web stranici ćete pronaći popis podržanih codeca H.264/MPEG4 u MOV i M4V formatima, ali formate kao što su AVI i MKV uređaj ne prepoznaje. Da bi stvar bila gora, ovdje se radi o najpopularnijim formatima video zapisa, ali ih Apple iz nekog razlika ne podržava. Za gledanje takvih filmova Apple želi da si uzmete malo vremena i da ih prije prebacivanja na iPad rekodirate u Appleu prihvatljiv format, što može potrajati satima. Alternativa ovome je instalacija video playera iz App storea koji podržava ove formate, ali i dalje ovisite o iTunes aplikaciji putem koje je prebacivanje filmova sve, samo ne jednostavno. Naravno, ne mora sve biti tako crno, jer kad se jednom priviknete, ove će vam radnje, ma koliko bile komplicirane, vjerojatno prijeći u rutinu.

Kamera


O fotografiranju tabletom već smo nebrojeno puta govorili i zaključili da ono baš i nema puno smisla, osim za eventualno skeniranje dokumenata. No, čak i ako se odlučite na turistički izlet i umjesto Nikona oko vrata objesite iPad, znajte da će fotografije ispasti izvrsne. Jedino što nećete moći je snimanje u mraku jer tableti nemaju bljeskalicu.

Kamera ima senzor od 5 megapiskela i vrlo jednostavno, možda bolje reći, spartansko sučelje bez mogućnosti podešavanja bilo kakvih parametara. Omogućen je odabir okidanja fotografija, snimanja videa, sužavanja kadra na omjer 1:1 (kvadrat), HDR  i aktivacija prednje kamere, a u općim postavkama je moguće podesiti dijeljenje fotografija s drugim servisima.

Kamera snima i 1080p video koji je unatoč blagom stupnju kompresije (bitrate cca 17 Mbps) pun detalja, s vjernim prikazom boja i općenito vrlo kvalitetan. Jedan takav primjer pogledajte u nastavku.

Prednja kamera uglavnom služi za video chat kojeg Apple naziva FaceTime. Može okinuti fotografije veličine 1,2 megapikslea, ali i snimiti 720p video. FaceTIme video pozivi se odvijaju putem interneta i za to bi najbolje bilo koristiti WiFi.

IMG_0023 IMG_0026 IMG_0027


Baterija


Baterija iPada Air ima kapacitet od 32 Wh, što je vidljivo manje od 42 Wh koliko je imao prethodnik, no ovo smanjenje kapaciteta niti malo nije utjecalo na autonomiju. Standardno deklarirano vrijeme trajanja baterije iPada je oko 10 sati, a pod radom se podrazumijeva surfanje internetom ili neprestana video reprodukcija. U našem slučaju, iPad Air je izdržao više od 12 sati kombiniranog rada, što malo koji 10” tablet može. Potrebno je napomenuti da će jedino stream videa preko WiFi-a ili mobilne mreže (ako ste milijunaš), dodatno povećati potrošnju, ali ne više od 10 - 15%. Povećanje potrošnje od oko 10% možete očekivati i kada je uređaj spojen na 4G mrežu.

Zaključak


Ne treba biti genijalac za zaključiti da je iPad Air najbolji iPad do sada. Je li najbolji tablet općenito, to ćemo ostaviti za neku drugu temu. Znamo da nije zahvalno ulaziti u raspravu oko izbora OS-ova, jer to mnogi doživljavaju (pre)emotivno. Ono čime se Apple iPad Air svakako može pohvaliti je fluidnost i ispoliranost sučelja, besprijekoran rad, izvrsan zaslon i vrlo izdržljiva baterija. Standardno prisutna ograničenja operativnog sustava vjernim Appelovim korisnicima neće smetati, ali bi se oni koji dolaze s drugih platformi mogli naći u neobranom grožđu.

iPad Air možete pronaći u HGspot trgovinama ili u web shopu po cijeni od 3.969,00 kuna za 16 GB WiFi model, dok bi se ostali u prodaji trebali pojaviti uskoro.