iPad Air – Recenzija

Zaslon

Retina

Retina_crop

Već na prethodne dvije generacije iPada, Apple je predstavio tzv. Retina zaslon za tablete u rezoluciji 2048 x 1536 što na 9,7” dijagonali daje gustoću od 264 ppi. Iako je to još uvijek manje od gustoće na smartfonima, još uvijek je iznimno dobro s obzirom da tablete u pravilu gledamo s veće razdaljine.

Odnos stranica zaslona 4:3 je pomalo neobičan, ali Apple iz nekog razloga još uvijek ustraje u njemu. Većina drugih tableta ima drukčije omjere stranica, a najčešći je 16:9 koji je prilagođen multimediji.

Ono što je daleko važnije kod zaslona je prikaz boja, kontrast i oštrina, a toga iPadu ne manjka. Posebno treba istaknuti izvrsne kutove vidljivosti, preciznost i odaziv, kao i vrlo dobru vidljivost na suncu.

Hardver i povezivanje

Apple A7 je naziv najnovijeg čipseta koji pokreće Appleove proizvode, a premijerno je predstavljen na iPhoneu 5S. Unutra su dvije Cyclone jezgre ARMv8 arhitekture i kicaju na taktu od 1,4 GHz, što je malo više od 1,3 GHz u iPhoneu 5S. Kao što je već poznato, radi se o 64-bitnom procesoru, no zbog toga ne očekujte bolje performanse jer smo već u prethodnih nekoliko tekstova utvrdili da se tu uglavnom radi o matketingu. Istina, ukupne performanse uređaja jesu bolje, ali zbog drugih karakteristika procesora. Naravno, ovakva koncepcija procesora predstavlja temelj za budućnost u smislu podrške za još jači hardver i nove aplikacije koje tek trebaju biti napisane. Procesoru pomaže 1 GB RAM-a, što možda ne zvuči puno, pogotovo korisnicima Androida koji sada već barataju s 3 GB, ali treba reći da je iOS kao operativni sustav koncipiran tako da mu više od toga nije ni potrebno, barem ne u ovom trenutku.

Primjerak kojeg smo imali na testu je označen kao WiFi + Cellular 16 GB, što znači da podržava rad na WiFi-u i mrežama druge, treće i četvrte generacije. U 3G mreži podržana je HSPA+ DC tehnologija koja omogućuje brzine downloada do 42 Mbps, a u 4G mreži LTE s brzinama do 100 Mbps. Kapacitet interne memorije iznosi 16 GB, a u ponudi su još 32, 64 i 128 GB modeli.

Kad je posrijedi spajanje na računalo, Appleovi proizvodi zahtijevaju iTunes aplikaciju bez koje se sinkronizacija multimedijskog sadržaja ne može odvijati. U zadnje je vrijeme aktualan i iCloud servis koji donekle smanjuje potrebu za iTunes aplikacijom, no ona i dalje predstavlja okosnicu komunikacije s računalom. Ono što iOS uređajima pa tako i iPadu Air fali je mogućnost izravne razmjene sadržaja s računalom (npr. mass storage protokol) jer je za svako postavljanje glazbe, filmova ili fotografija na uređaj, potrebna sinkronizacija putem iTunes-a. Ovo je zapravo naša najveća zamjerka iOS uređajima općenito jer Apple time nepotrebno komplicira inače vrlo jednostavne radnje. Istina, dopušten je jednosmjerni MTP protokol koji će vam omogućiti da s iPada jednostavno skinete fotografije i video, ali ne i obrnuto.

iTunes aplikacija je, u najmanju ruku, čudno koncipirana i u Windows okruženju prilično bugovita. Na Mac OS-u je situacija ipak nešto bolja, a to ne možemo protumačiti drukčije nego kao dio Appleove strategije.

IMG_4785

Tzv. Lightning utor i odgovarajući kabel smo upoznali na iPhoneu 5 i to je jedna od stavki koje nam se zaista sviđaju. Rubovi konektora nisu toliko oštri kao kod microUSB sustava, zbog čega je manja vjerojatnost od nastajanja oštećenja, a zgodno je i to što ne treba razmišljati na koju ste ga stranu okrenuli jer su, za razliku od microUSB-a, obje strane potpuno iste.

Vanjski zvučnici su prilično jaki i njihova pozicija na dnu uređaja svakako predstavlja bolje rješenje nego što je to slučaj bio na starim iPadima, ali nikada neće osigurati doživljaj kao uređaji sa zvučnicima na prednjoj strani kućišta (npr. Samsung Galaxy Note 10.1).

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT