iPad Air – Recenzija

Softver i performanse

IMG_0014 IMG_0015

iPad Air kao najnoviji uređaj iz Appleove ponude dolazi s novim iOS7 operativnim sustavom, s tim da je prilagođen za rad na velikom zaslonu. Opće je poznato da se radi o jednom od najnaprednijih mobilnih operativnih sustava, a i Apple mu materinski tepa da je najbolji. Ovdje se, naravno, radi o generalizaciji jer će ga svaki korisnik doživjeti na svoj način. Do sada smo i na ovom blogu mogli svjedočiti čestim prepucavanjima Apple i Android tabora o tome koji je OS bolji, da bismo uvijek došli do zaključka da su takve rasprave u startu deplasirane. Činjenica je da je iOS bolje optimiziran od Androida i da jednako dobro radi na slabijem hardveru, dok su Androidu potrebne jače komponente kako bi postigao iste performanse. Ovakve karakteristike iOS u dobroj mjeri može zahvaliti zatvorenosti eko-sutava, što je dijametralno suprotno situaciji kod Androida.

IMG_0017 IMG_0011

Što se performansi tiče, tu se nema što pametno reći. Sustav doslovno leti i ne znam koliko će vam biti od značaja činjenica da se Asphalt 8 za sekundu brže učita nego na Noteu 3.

S druge strane, mnogima se koncepcija iOS-a i njegovog sučelja ne sviđa, ili bolje reći da im “nije legla”. Naravno, ovdje se radi o subjektivnim razlozima, ali treba reći da postoje i objektivni nedostaci uzrokovani na široko poznatim Appleovim restrikcijama. Jedan banalan primjer je Safari web preglednik koji još dan danas nema text-reflow funkciju niti bilo kakvu normalnu mogućnost podešavanja veličine i formata teksta. Uz sva ponuđena rješenja (dinamička veličina fonta, zumiranje teksta itd.) još uvijek ne nalazim prihvatljiv način za čitanje teksta na web stranicama s povećanim fontom. Naravno, postoje alternativni preglednici koji tu funkciju imaju, ali ih ne možete postaviti kao zadani preglednik.

IMG_0012 IMG_0013

Još jedna stvar koja me na iOS-u ljuti su postavke. U nekim aplikacijama su smještene unutar njih, a u nekima se nalaze u općim postavkama, što često zna biti zbunjujuće.

iOS 7 donosi donekle izmijenjeno sučelje u odnosu na iOS 6, kojeg mnogi smatraju korakom natrag u dizajnu. Isto tako su redizajnirane i osnovne aplikacije koje su poprimile “ravni” izgled.

Ipak, ono najvažnije kod iOS-a 7 odnosi se na performanse, a one su na iPadu Air vrhunske. 3D igre rade glatko, bez ijednog znaka zastajkivanja, a treba reći da se bez problema mogu pokrenuti i kompleksnije aplikacije poput AutoCAD-a.

Prema posljednjim podacima iz Applea, u App storeu se trenutno nalazi preko milijun aplikacija, a 475.000 njih je posebno prilagođeno iPadovom velikom zaslonu.

Velika novost na iOS-u je kontrolni centar kojem pristupamo povlačenjem prsta s dna zaslona prema gore. Kao rezultat dobijemo polje s kontrolom WiFi-a, bluetootha i sl., te prečice prema kameri i satu, kontrolama glazbe, jačini zvuka i svjetlini ekrana. Ovo bi u izvjesnom smislu bio ekvivalent polju ispod statusne trake na Androidima, ali se po sadržaju ipak razlikuje. Povlačenjem prsta s vrha prema dolje, dobijemo prikaz kalendarskih stavki preko cijelog zaslona.

iOS i dalje zaostaje za Androidom u vidu personalizacije. Uz to što nema mogućnosti korištenja widgeta, iOS još uvijek ne dozvoljava kreiranje višestrukih korisničkih računa kao što je to slučaj na Androidu (od verzije 4.2) i Windows tabletima. Isto tako, ne postoji file manager kojim bi se moglo manipulirati cjelokupnim sadržajem na uređaju. U App Storeu su ponuđene određene alternative, ali su njihove mogućnosti ograničene.

Galerija fotografija na iPadu Air, tj. na iOS-u 7 zove se jednostavno – Foto. Sastoji se od dva osnovna dijela – foto i albumi. Prvi dio sadrži sve fotografije označene mjestom i vremenom, a drugi ih dio sortira u albume. Uređaj nastoji sadržaj organizirati prema mjestu i vremenu nastajanja i to u staru može biti malo zbunjujuće, a ukoliko se nalazite u zatvorenom prostoru gdje nema GPS signala, uređaj će vas locirati pomoću drugih parametara (WiFi, mobilna mreža) i vrlo lako pogriješiti u desetak kilometara.

IMG_0008

Za reprodukciju videa, tj. filmova morat ćete se snalaziti. Na Appleovoj web stranici ćete pronaći popis podržanih codeca H.264/MPEG4 u MOV i M4V formatima, ali formate kao što su AVI i MKV uređaj ne prepoznaje. Da bi stvar bila gora, ovdje se radi o najpopularnijim formatima video zapisa, ali ih Apple iz nekog razlika ne podržava. Za gledanje takvih filmova Apple želi da si uzmete malo vremena i da ih prije prebacivanja na iPad rekodirate u Appleu prihvatljiv format, što može potrajati satima. Alternativa ovome je instalacija video playera iz App storea koji podržava ove formate, ali i dalje ovisite o iTunes aplikaciji putem koje je prebacivanje filmova sve, samo ne jednostavno. Naravno, ne mora sve biti tako crno, jer kad se jednom priviknete, ove će vam radnje, ma koliko bile komplicirane, vjerojatno prijeći u rutinu.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT