iPhone 14 – sve što smo do sada doznali

Do službenog lansiranja iPhonea 14 ostalo je nešto više od dva mjeseca, a zahvaljujući konstantnom curenju informacija, upoznati smo većinom detalja. Prema onome što su cinkeri do sada javno objavili, prilično je sigurno da ćemo ove godine u rujnu ugledati čak četiri modela.

Prema nekim izvorima, Apple ovoga puta neće lansirati „mini“ seriju, ali će zato ponuditi jači i slabiji model u dvije veličine. Ako se njihove tvrdnje pokažu istinitima, na službenom predstavljanju ćemo ugledati 6,1 i 6,7-inčne osnovne, te iste takve „Pro“ modele.

Kad je dizajn u pitanju, on se od nekoliko prethodnih generacija nije puno promijenio. Osnovni oblik ostaje isti, s nešto povećanim modulima kamere, što bi trebalo biti opravdano još moćnijim kamerama. Najveća razlika (barem kod Pro modela) trebala bi biti vidljiva s prednje strane. Umjesto do sad već opjevanog zuba, Apple će ga ove godine zamijeniti nečim možda manje upadljivim, ali i dalje čudnim rješenjem. Naime, imperativ ugradnje napredne 3D kamere za prepoznavanje lica zahtijeva dvije rupice na zaslonu, od kojih će jedna biti veća, a druga manja. Obični modeli bi, prema fotografijama panela zaslona, trebali zadržati klasični zub.

Ovakav zaslon će možda biti atraktivniji (ukoliko ne budete razvili opsesivno-kompulzivni poremećaj), ali će njegov vrh i dalje ostati jednako neupotrebljiv kao i na modelima za zubom. No, što je tu je. Prodajni rezultati govore svoje, što znači da Appleove dizajnerske egzibicije kupcima ne smetaju.

Što se procesora tiče, bilo je govora da će novi A16 biti izrađen u 4 nm procesu, no prema nekim drugim izvorima, Apple navodno ostaje na 5 nanometara, što sugerira da kvantne skokove u performansama ne treba očekivati. Također, mnogi pouzdani izvori tvrde da će novim A16 biti pokretani samo Pro modeli, dok će osnovni zadržati A15 procesom iz iPhonea 13.

Zanimljive novosti dolaze u domeni softvera. Po prvi puta, Apple bi na iPhoneu 14 trebao predstaviti Always-On zaslon, funkciju bez koje mnogi vlasnici top modela Androida ne mogu zamisliti svakodnevni život.

Još jedan veliki napredak trebao bi se pojaviti po pitanju kamere. Tako bi primarni senzor u Pro modelima trebao narasti na 48 megapiksela, što u velikoj mjeri objašnjava vidljivo povećanje modula, tj. grbe na poleđini. Detalji o novoj kameri su još šturi, ali postoje indicije da će doći do poboljšanja u mnogim segmentima fotografije. Ovdje treba nadodati da bi i prednja kamera mogla doživjeti značajniji napredak.

Što se baterije tiče, postoje glasine da će najskuplji Pro model dobiti bateriju kapaciteta čak 5000 mAh, što bi s obzirom na prirodu iOS-a uređaju osiguralo znatno dulju autonomiju od one na koju su vlasnici iPhonea do sada navikli. Ipak, radi se o pukom nagađanju, ali svi izvori se slažu da će svi novi modeli dobiti općenito veću bateriju.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT