iPhone 6 – biti ili ne biti?

iPhone-6

Priznali mi to ili ne, Apple je preokrenuo mobilnu industriju izbacivanjem prvog iPhonea. Iako to nipošto nije bio savršen uređaj, pun raznih mana i nedostataka, donio je nove smjernice bez kojih industrija danas sigurno ne bi bila ovakva kakva je. Voljeli ga ili mrzili, iPhone je bio hit.

Teoretski, i gledano s tehnološke (hardverske) strane, Apple nije ponudio niti izmislio ništa dotad neviđeno, ali je hrpu već odavno dostupne tehnologije odlično ukomponirao u jedinstven uređaj, a to je bilo nešto novo, drugačije od ostalih i u krajnjoj liniji, neviđeno.

U ljudskoj prirodi je težiti za nečim novim, radovati se nekim malim stvarima za koje dotad nismo ni znali da nam fale. Moć je to marketinga koja nas uvjerava i stvara nove potrebe, a jedan od najboljih managera svijeta, Steve Jobs, uspio je impresionirati skoro cijeli svijet.

Osvrnuvši se u prošlost, iPhone je imao veliku dominaciju s prva 4 modela, od kojih su prvi i četvrti zabilježili najveći pomak. Za koji dan, tj. 9. rujna, očekuje se predstavljanje novog iPhonea, 8. po redu. Svaki iPhone do sad donio je neku novost koju su ostali proizvođači vrlo brzo prihvatili.

Stvar je u tome što te novosti nisu nužno kritično važne, odnosno apsolutno bitne, već je tržište takvo da si proizvođači ne žele dopustiti neki nedostatak naspram Applea. Čudno je to, s druge strane, jer Apple u najmanju ruku ne voli pratiti trendove već ih voli zadavati. U svemu tome najviše profitiramo mi krajnji korisnici.

Upravo je to jedan od glavnih razloga zašto su oči velike većine geekova uperene u svako predstavljanje novog iPhonea.

Nažalost, zadnjih par godina nismo imali nešto hvale vrijedno vidjeti što bi se odrazilo i na neke od nas koji nismo kupci iPhonea. Naravno, vidi se napredak iz jedne u drugu generaciju, ali sve su to neke sitnice poput čitača otiska prstiju, i ono što većina čeka jest novi boom. Nešto drugačije, koliko god bilo prisutno u širem svijetu tehnologije, opet želimo to nešto novo. Ono što je trenutno “poznato” za manji model nije ništa “spektakularno”. Veći 4,7″ zaslon sa svojevrsnom safirnom legurom kao zaštitom i “retina” rezolucijom, novi tanji dizajn s još manje “mesa”, veća baterija, zasigurno bolja i kvalitetnija kamera, jači i brži procesor – napredak je to koji bilježi skoro svaki novi model bilo kojeg proizvođača.

Nama bi bilo najdraže vidjeti novu tehnologiju nuklearnih baterija ili neke slične ‘Star Trek sci-fi izume’, no i one manje egzotične, jer i “sitnice” su često vrlo bitne. Sjetite se samo kako je naglo krenulo povećanje rezolucije zaslona nakon iPhonea 4, ili općenito trenda izazvanim sa prvim iPhoneom, Appleovom trgovinom aplikacija… Sve te stvari sada su prisutne u svakom od novih flagshipa.

iOS 8 je po svemu sudeći napravio velik korak naprijed u odnosu na prethodnu inačicu, a upravo zato, ništa manje ne očekujemo ni od novog iPhonea, kako manjeg tako i većeg.

Nek’ ratovi zvijezda počnu, fanovi nek’ se ujedine, a nama geekovima samo donesite nešto novo i prodrmajte još jednom uspavalu industriju kao nekad.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT