iPhone 6 – osam mjeseci kasnije

iPhone 6 maraton test

Još jedan maraton test na rasporedu i to nakon osam mjeseci druženja s uređajem kojeg po svim kriterijima slobodno možemo možemo nazvati najpopularnijim na svijetu. Naravno, radi se o iPhoneu 6, čiju smo recenziju objavili još početkom listopada prošle godine i tada smo zaključili da će sasvim sigurno oboriti sve rekorde prodaje. Na potvrdu ovih predviđanja nije trebalo dugo čekati.

Pojava svakog novog iPhonea uzburka medijsku scenu, a za šesticu možemo reći da je u tome bila najuspješnija do sada. Tada smo mogli vidjeti da Apple napokon odustao od malih 4-inčnih zaslona i novi iPhone lansirao sa zaslonom od 4,7 inča, paralelno s 5,5-inčnim iPhoneom 6 Plus. Ovaj potonji je bio namijenjen onima koji su u nedostatku adekvatnog iOS uređaja većih dimenzija, kupovali Androide, no 4,7-inčni je, prema svemu sudeći, ipak ostao izbor većine kupaca.

Povećanje dijagonale zaslona na 4,7 inča utjecalo je na mnoge, pa shodno tome možemo pretpostaviti da je velik dio kupaca upravo zbog tog povećanja nabavio iPhone, a ne Android uređaj, a izvještaji o rezultatima prodaje koji su uslijedili, to su ubrzo i potvrdili. iPhone je ponovo oborio sve rekorde, no budući da Apple u svojim izvještajima nikad ne daje podatke o pojedinim modelima, ne možemo sa sigurnošću reći koliko je kojeg prodano, ali svakako vjerujemo da je novi iPhone okidač strelovitog rasta prodaje.

Dakle, što i kako nakon osam mjeseci korištenja? Krenimo redom.

Kućište je ostalo “netaknuto”, usprkos aluminiju na kojem sam očekivao tragove i udubljenja od padova, ali očito mi nije padao s dovoljno velike visine. Zaslon je isto tako ostao djevičanski čist, posebice u usporedbi s Noteom 4. Naime, na ovom potonjem su se već nakon prvih nekoliko tjedana počele pojavljivati sitne ogrebotinice, vidljive tek iz neposredne blizine, ali ipak prisutne. Nakon što sam sam tada svoje iskustvo podijelio s vama, mnogi su prijavili isti problem, pa možemo zaključiti da Samsung, odnosno Gorilla Glass 4 zaštitni sloj na tom modelu ili barem na jednoj seriji, ima očit problem. Kod iPhonea se ovo nije događalo, iako sam ga nosio u istoj torbici, stavljao na iste stolove i površne i otprilike jednako mazio i pazio kao Note 4.

Moram reći i to da iPhone 6 koristim kao sekundarni uređaj, tj. onaj na kojem pozive koristim puno manje. Iako sam ga u početku namjeravao koristiti upravo kao primarnog, brzo sam odustao s obzirom za činjenicu što je zvučnik u slušalici osjetno tiši nego kod Samsungove Note i S serije. Upravo to je bio razlog zašto sam za primarni uređaj izabrao Note 4, a i na tom drugom broju nemam toliko “besplatnih” minuta kao na primarnom.

Što se mailova i poruka tiče, podjednako koristim oba uređaja, mada je u startu jasno da uglavnom odgovaram s Notea, jer je tipkovnica na 5,7-inčnom zaslonu ugodnija za upotrebu od one na za inč kraćem.

Ono što me kod primanja i čitanja mailova smeta, je to što na iPhoneu obavijesti često kasne u odnosu na Note, a razlog tome je Appleov sustav Push notifikacija koji funkcionira malo drukčije od automatske sinkronizacije svakog pretinca na Androidu. Da ne bude zabune, ne radi se o kašnjenju o kojem bi nekome mogao ovisiti život, ali kad se naviknete na bolje, ovo vam dođe kao silazak s konja na magarca. Isto tako, sustav Push obavijesti na iOS-u koristi zaseban kanal i kada obavijest primite, može proteći i nekoliko sekundi dok poruku pročitate u konkretnoj aplikaciji, ako ona već nije prethodno pokrenuta, a s obzirom da je radna memorija od 1 GB prilično ograničena, ovo je dosta čest slučaj.

iOS sustav je, normalno, ostao jednako fluidan kao na samom početku korištenja i s te strane nema prigovora. Istina, u međuvremenu su i nabrijani Androidi dosegli ovu razinu fluidnosti, ali je ukupna konzistencija i dalje na strani iOS-a.

Kad je kamera u pitanju, oba uređaja koristim podjednako jer mi je nekad 16 MP s Notea jednostavno previše, pa u tom slučaju iPhoneovih 8 MP dođe kao dobra zamjena. Samu kvalitetu fotografija na oko niti ne razlikujem, ali kad su potrebna dodatna podešavanja, iPhone zbog manjeg izbora opcija gubi bitku.

Budući da kao primarno računalo koristim Mac, radovao sam se Airdrop načinu prebacivanja sadržaja s jednog uređaja na drugi, no s obzirom da je Apple ovo prilično zakomplicirao, radije se spojim kabelom preko USB-a jer je brže i jednostavnije. Nakon spajanja se automatski učita Photos aplikacija na OS X-u koja ponudi sinkronizaciju, a za drugi sadržaj i dalje koristim iTunes. Slično je i s Windows računalom gdje se može definirati koja aplikacija će se otvoriti nakon povezivanja s iPhoneom, što se uglavnom odnosi na foto i video sadržaj, dok je za sve ostalo i ovdje koristim iTunes.

IMG_3985

Posebno želim pohvaliti lightning utor koji je zbog samo “jedne strane” i bolje općenito bolje konstrukcije, debelo ispred microUSB standarda, aktualnog na drugim platformama. Ovo bi se uskoro moglo promijeniti jer smo već čuli neke glasine da bi se na Androidima mogao pojaviti USB-C.

Baterija nakon osam mjeseci ne pokazuje znakove umora i još uvijek izdrži normalni ritam od jednog dana korištenja. Naravno, nekad se dogodi da se isprazni i ranije, jer uređaj često koristim kao modem za spajanje s prijenosnim računalom.

Ovdje treba dodati da iPhone, odnosno iOS ima problem s korištenjem WiFi Personal Hotspota ukoliko ga spajate s Mac računalom. Naime, OS X Yosemite ima određeni bug koji uzrokuje otežano spajanje s iPhoneom putem ovog protokola, a kako stvari sada stoje, Apple je u novom “El Capitanu” potiho obećao zakrpu.

Eto, iPhone 6 nakon dosta vremena još uvijek izgleda mladoliko, a s obzirom da će nasljednik od njega vjerojatno preuzeti kompletan dizajn, proći će još dosta vremena do priče o zastarijevanju. Naravno, ovo se odnosi na situaciju unutar iOS eko-sustava, jer će mnogi odmah konstatirati da je iPhone 6 već u startu bio zastarjelog dizajna ako ga usporedimo s tadašnjim aktualnim Androidima.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT