iPhone 6 – Recenzija

Dizajn i kućište

Tijekom proteklih mjeseci na špijunskim smo fotografijama mogli točno vidjeti kako će iPhone 6 izgledati, tako da nas njegova pojava na službenom predstavljanju nije niti malo iznenadila. Sada već tradicionalno aluminijsko kućište prisutno je i ovdje, ali potpuno drukčije dizajnirano nego kod prethodne dvije generacije. Rubovi više nisu tako oštri, štoviše, zaobljeni su i sada uređaj puno bolje laži u ruci i ugodnije ga je koristiti. S druge strane, aluminij kao takav je prilično klizav i bit će potreban pojačan oprez kako biste sprječili njegovo ispadanje iz ruku.

iPhone ove godine dolazi u tri boje: tamno sivoj, svijetlo sivoj i zlatnoj, kako ih naziva Apple. Ipak, ova potonja je daleko od zlatne (što samo po sebi ne predstavlja problem) i više nalikuje na nekakvu boju bakra s dodatnim sivim tonom. Hoću reći da meni osobno izgleda pomalo kičasto, no to ne znači da će nužno i vama. Druge dvije boje su po mom mišljenju bolje pogođene. Dodajmo da se ovo odnosi na stražnju stranu uređaja i bokove, dok je prednja strana izrađena iz plastike i na ovom modelu dolazi u boji slonovače.

Svakako treba primijetiti i bijele pruge na gornjem i donjem dijelu pozadine, koje se neloše uklapaju u cjelinu, no smatram da je ukupan dizajn iPhonea 6 mogao biti i bolji. Ovdje se, pobogu, radi o Appleu, kompaniji koja se proslavila izvrsno dizajniranim proizvodima, no kad je iPhone u pitanju, čini se da su malko zakazali. Zašto to kažem? Primjerice, ako pogledamo jedan iMac ili MacBook Air, vidjet ćemo da se radi o zaista vrhunskom dizajnu u kojeg su očito uložene ogromne svote novca, dok s druge strane iPhone to jednostavno ne prati, barem ne u onolikoj mjeri u kojoj smo mi to očekivali.

Nadalje, primjetno je da je iPhone 6 veći od konkurentskih 4,7-inčnih Androida. U startu je vidljiva manja površina rezervirana za zaslon iz razloga što se ispod i iznad njega još uvijek nalazi prilična količina “mesa”. Dakle, odnos zaslona i ukupnih dimenzija je ispod razine koju nudi konkurencija iz Android tabora. U ovim gabaritima već neko vrijeme viđamo 5-inčne zaslone, što znači da su u ovom segmentu proizvođači Androida brže napredovali od Applea. Istina, iPhone 6 je tanji od većine konkurentskih top modela, ali isto tako ne treba zaboraviti da sada već i Kinezi nude vlastite modele u još tanjim kućištima. Kvragu, ako mogu Kinezi, valjda može i najskpulji smartfon na svijetu?

U prilog tvrdnji da se moglo bolje ide i kamera koja strši, odnosno “viri” izvan ravnine kućišta. Na prethodnim generacijama iPhonea smo mogli vidjeti kako je bila izvrsno uklopljena u cjelinu kućišta, da bi sada ovdje okvir leće jednostavno provirio van. Istini za volju, ako se baš ne zagledate, teško ćete primijetiti, ali svakako morate biti oprezni kad uređaj postavljate na stol ili neku drugu površinu, jer se može dogoditi da oštetite leću ili njen okvir. Ipak, leća je presvučena safirnim slojem, što bi koliko-toliko trebalo smanjiti rizike od oštećenja.

Ruku na srce, postoji cijeli niz drugih uređaja kojima kamera strši, ali je li Apple baš morao ići njihvovim stopama? Razlog ovome može biti i forsiranje stanjivanja kućišta čija debljina sada iznosi 6,9 milimetara, no smatram da bi većina kupaca odmah prihvatila za pola milimetra (ili čak cijeli milimetar) deblji uređaj, samo da kamera ne strši, a to bi ujedno osiguralo i jaču bateriju.

Neovisno o ovim digresijama, iPhone 6 još uvijek izgleda vrlo elegantno i atraktivno. Prednjom stranom možda neće odmah upadati u oko, ali karakterističnim prugama na poleđini i tankoćom kućišta zasigurno hoće.

Kad govorimo o kućištu, spomenimo još i utor za SIM karticu koji i ovoga puta dolazi u nano formatu i nalazi se na desnom rubu. Za vađenje spremišta kartice priložena je uobičajena igla. Ono što će mnogi pozdraviti je prebacivanje tipke za uključivanje na desni bok. Vidjeli smo da je prije bila smještena na vrhu uređaja, što je ergonomski lošije rješenje, a sada je vjerojatno prebačena samo zato jer je uređaj veći. Na suprotnoj strani imamo dvodjelnu tipku za podešavanje glasnoće i fizičku tipku za utišavanje, odnosno prebacivanje u bešumni način rada.

Glavna karakteristika ovih tipki je kvalitetna izrada. Nekima će se možda činiti kao da su malo pretvrde, ali vremenom će navika učiniti svoje. Ispod zaslona imamo tradicionalnu home tipku koja od prethodne generacije sadrži i čitač otisaka prstiju, no o tome nešto kasnije.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT