iPhone 6 – Recenzija

Softver i sučelje

IMG_0058 IMG_0059

IMG_0064 IMG_0065

Novi iPhone, nova verzija iOS-a. Tako nam iPhone 6 dolazi s iOS-om 8 kojeg je Apple službeno predstavio početkom ljeta, da bi nedavno postao dostupan i za instalaciju na postojeće uređaje. iPhone 6 i 6 Plus u startu dolaze s ovim operativnim sustavom, na kojima bi trebao i najbolje raditi, naravno, zbog jačeg hardvera nego kod prethodnika.

iOS 8 se generalno ne razlikuje puno od prethodnika, a obojicu karakterizira novi “ravni” dizajn. O samom sučelju iOS-a nema se što puno mudrovati. Sve je izvedeno prilično jednostavno, bez mogućnosti personalizacije kakvu susrećemo na Androidima. Starim iOS korisnicima ovo je itekako poznata stvar i njima u pravilu ne predstavlja problem. Vidjeli smo da je nedavno stigao i toliko željeni obavjesni centar, što su korisnici sa zadovoljstvom primili, a u iOS-u 8 stižu i svojevrsni widgeti koji su vidljivi upravo u obavjesnom centru. Za korištenje widgeta morat ćete instalirati aplikacije koje ih podržavaju, slično kao na Androidu, čime Appleov moto “sve je u aplikacijama”, polako gubi na smislu.

IMG_0049 IMG_0050 IMG_0066 IMG_0079IMG_0076 IMG_0077

S druge strane, početni zasloni su ostali isti, dakle izgledaju jednako dosadno kao i na prvom iPhoneu. Uz uobičajenu mogućnost promjene položaja ikonica, korisniku i dalje nije dozvoljeno da sam odluči gdje na zaslonu želi imati prazan prostor. Znam, sad će se vjerojatno javiti hrpa fanova koji će braniti ovu tezu i zasigurno naći razlog zašto je tomu tako, no Android u ovom pogledu objektivno nudi kud i kamo veću fleksibilnost.

Sam OS i sučelje su izvrsno optimizirani i rade upravo onako kako se i očekuje. Brzo respoznivno i precizno. Upravitelj zadataka (task switcher) je dobio još jedan red i sada uz otvorene aplikacije prikazuje i zadnje birane kontakte, a zanimljiv je i način kojim Apple rješava “problem” velikog zaslona. Dvostrukim dodirom na home tipku sadržaj zaslona se spušta do pola i tako omogućuje dohvaćanje funkcijske tipke, koja se nalazi na vrhu zaslona, palcem iste ruke.

Zastajkivanja poznata sa slabijih i loše optimiziranih Androida ovdje su praktički nepoznat pojam, no s druge strane sam OS je još uvijek pun sitnijh nedostataka.

Jedna od većih frustracija koje sam tijekom korištenja iskusio je izostanak prikaza ikonice na zaslonu koja označava da se uređaj nalazi u “silent” načinu, što je rezultiralo mnogim propuštenim pozivima i porukama. Kako onda na iPhoneu vidjeti da je telefon na “bešumnom”? Tako što ćete uređaj okrenuti na stranu i vidjeti malu narančastu oznaku pored spomenute fizičke tipke. Za one koji su navikli, ovo neće biti problem, dok bi onima koji dolaze s drugih platformi u početku moglo zadavati glavobolje. Apple je to zamislio na ovakav način i to je u redu, ali razumnom čovjeku jednostavno ne ide u glavu zašto je u kod toliko teško dodati ovu stavku. Halo, Apple, mobiteli iz devedesetih su na svojim crno-bijelim zaslonima imali tu “silent” ikonicu.

IMG_0062 IMG_0063

Nadalje, Safari kao standardni preglednik još uvijek nije dobio Text reflow funkciju poznatu na mnogim alternativnim internet preglednicima, što zbog malog fonta mnogima otežava čitanje. Istina, u postavkama sustava je moguće podesiti veličinu fonta za određene aplikacije, ali ne i za Safari. Apple je za ovu svrhu razvio “reader mode” putem kojeg je puno lakše čitati tekstualni sadržaj, no to funkcionira na ograničenom broju web stranica. Ovdje najviše frustrira Appleovo uporno odbijanje ugradnje tako jednostavne funkcije kao što je Text reflow ili barem mogućnost podešavanja veličine fonta unutar Safarija.

Pohvala ide na račun dopuštenja instalacije alternativnih tipkovnica, što je na Androidu moguće od samih početaka, no ovdje opet moram malo gunđati. Naime, tipkovnica je na iPhoneu i do sada bila zapravo savršena, tj. jedna od najboljih na mobilnim uređajima općenito, tako da mogućnost instalacije alternativnih nije predstavljalo prioritet. No, tko bi svima ugodio? Bilo kako bilo, sada ćete moći koristiti doslovno onakvu kakvu poželite, a uskoro očekujte i jedan članak u kojem ćemo se detaljnije pozabaviti ovom temom.

Još jedna stavka koju treba pohvaliti su Apple mape. Da, upravo one mape koje u vrijeme lansiranja nisu bile dovršene i mnogim korisnicima prouzrokovale ozbiljne probleme. Uskoro je internet bio preplavljen sprdnjama na račun loših mapa, da je na kraju Apple pognute glave priznao grešku i korisnike uputio na korištenje Googleovih mapa. No ipak, koju godinu dana kasnije, stvari su se promijenile. Apple je svoje mape prilično popeglao i sada su na osjetno višoj razini nego u početku. Istina, mnoge funkcionalnosti koje inače nalazimo na Googleovim mapama još uvijek nisu prisutne, no treba reći da sama navigacija radi prilično dobro, iako još uvijek ne i na hrvatskom jeziku.

iOS 8 donosi i nove mogućnosti kod dijeljenja sadržaja, mogućnost odabira aplikacije za otvaranje pojedinih datoteka, ali i zanimljivu mogućnost ukoliko koristite druge Appleove proizvode. Radi se o Continuity i Handoff funkcionalnostima koje mogu integrirati iPhone s npr. iPadom ili Mac računalom. Primjerice, ako ste e-mail počeli pisati na jednom uređaju, jednostavno možete nastaviti na drugom. Aplikacije koje podržavaju Continuity su Safari, Mape, Podsjetnik, Kalendar, Kontakti, Pages, Numbers i Keynote. U tom slučaju iPad isto mora vrtjeti iOS 8, dok Mac računala moraju imati instaliran OS X Yosemite koji u trenucima pisanja ovih redaka još uvijek nije dostupan u konačnoj verziji. Na ovaj je način moguće preuzeti i telefonske pozive na npr. iPadu ili Macu, jedino je bitno da svi uređaji imaju uključen WiFi.

Multimedija

IMG_0081 IMG_0082

iOS 8 dolazi s Foto aplikacijom koja sadrži nekoliko noviteta u pretraživanju, tj. s naprednim sugestijama. Fotografije je moguće sortirati prema datumu i lokaciji, pretraživati putem istih kriterija i po osobama, te vršiti jednostavno uređivanje. Aplikacija sadrži i novi album s nedavno izbrisanim fotografijama koje je moguće vratiti unutar 30 dana. Dakle, sustav radi slično kao na računalima gdje je “smeće” zapravo samo posebna mapa.

Galerija omogućuje dijeljenje fotografija uobičajenim (email, društvene mreže), ali i putem streama s odabranim osobama. Za višak sadržaja kojeg iz nekog razloga ne možete držati na uređaju tu je iCloud koji u besplatnoj verziji nudi samo 5 GB prostora. Za sve više od toga morat ćete dodatno platiti, ali nitko vam ne brani korištenje i druge cloud servisa.

Video player se ne može ničim posebnim pohvaliti jer je ograničen u pogledu podrške za codece. Pretpostavka je da će na većem zaslonu novog iPhonea više korisnika poželjeti gledati video pa će u tu svrhu svakako trebati instalirati neku od alterantivnih aplikacija.

Glazbeni svirač je otprilike isti kao na prethodnoj verziji OS-a i nudi uobičajene mogućnosti sortiranja i reprodukcije sadržaja. Kvaliteta zvuka je očekivano vrlo dobra, premda na tržištu postoji i bolje, pogotovo u pogledu vanjskih zvučnika. U prodajnom pakiranju dolaze uobičajene Appleove slušalice koje ćete prilikom slušanja glazbe zasigurno koristiti više nego vanjski zvučnik.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT