iPhone 6 – Recenzija

Kamera

IMG_0080

Kao što je to slučaj s pikselima na zaslonu, Apple se (mega)piskelima ne razbacuje ni na kameri. iPhone 6 tako dolazi sa senzorom od “samo” 8 megapiskela i odgovarajućom LED bljeskalicom, kao i prethodnik. No ipak, poboljšanja su prisutna u mnogim drugim segmentima kamere, što je u konačnici rezultiralo još većom kvalitetom fotografija. Senzor dolazi u veličini od 1/3 inča s veličinom piksela (ćelije) od 1,5 mikrometra.

Apple je ovdje dodao i jednu novost koju naziva “Fokus pixels”, čime postiže brže automatsko fokusiranje koristeći Phase detetction tehnologiju koju inače nalazimo na boljim i skupljim fotoapratima i koju smo već upoznali na Samsungu Galaxy S5.

Nadalje, iPhone 6 dolazi sa softverskom stabilizacijom slike, no prema onome što smo mogli vidjeti, radi prilično dobro i zapravo se može mjeriti i s ponekim optičkim stabilizatorima. S druge strane, iPhone 6 Plus dolazi baš s optičkom stabilizacijom i bit će zanimljivo usporediti ga s ovim.

Sučelje kamere je poboljšano, ali i dalje prilično jednostavno u odnosu na sučelja koja viđamo na Androidima. S desne strane nalazimo traku na kojoj možemo birati način rada kamere. Standardna postavka je “Foto” gdje dodatno možemo birati filtere, a u punudi su i razni načini video snimanja. Tako možete birati između normalnog videa, ubrzanog i usporenog. Ovog potonjeg je moguće snimiti pri frekvenciji od 120 ili 240 sličica u sekundi (fps). Tu je još panorama i “kvadrat”, tj. slika u omjeru stranica 1:1.

S lijeve strane možete uključiti i isključiti bljeskalicu, podesiti samookidač i HDR, te eventualno uključiti prednju kameru koja dolazi s 1,2 MP senzorom i mogućnošću snimanja 720p videa.

Primjetno je da iPhone 6 okidanje vrši prilično brzo, no to nije slučaj u uvjetima kad je potrebna bljeskalica. Tada se i fokusiranje odvija nešto dulje pa će biti potrebno malo strpljenja.

Što se kvalitete fotografija tiče, ovako na prvu možemo zaključiti da se radi zaista o vrhunskoj kvaliteti kad su smartfoni u pitanju, a koliko je ta kvaliteta usporediva s konkurencijom, vidjet ćemo uskoro i to kroz seriju usporednih testova. Tako ćemo kameru iPhonea 6 izravno usporediti s onom na Sonyju Xperia Z3 Compact, LG-u G3, Samsungu Galaxy Alpha itd. Do tada pogledajte primjere fotografija i videa snimljenih iPhoneom 6.

Isto vrijedi i za video. Ovako na prvu izgleda zaista fantastično, a u jednom od narednih članaka ćemo ga usporediti s konkurentskim uređajima. Odmah je vidljivo prisustvo stabilizacije slike, neovisno o tome što je ona softverske prirode.

Primjeri fotografija:

Vanjsko svjetlo:

IMG_0055

Vanjsko svjetlo (oblačno)

IMG_0041

Unutarnji prostor (umjetno osvjetljenje)

IMG_0022

Noć (bez bljeskalice)

IMG_0017

Zatvoreni prostor (slabo osvjetljenje)

IMG_0010

Mrak (bljeskalica)

IMG_0002

Fotografije u punoj rezoluciji:

Baterija

iPhone 6 dolazi s baterijom kapaciteta 1836 mAh, što ne zvuči obećavajuće, pogotovo iz perspektive korisnika Android top modela koji danas mahom premašuju 3000 mAh, što zbog još većeg zaslona, što zbog jačeg i gladnijeg hardvera. No, isto kao što smo vidjeli u dijelu o performansama, iPhone 6, odnosno iOS i ovdje pokazuje svoje vrline, a to je prvenstveno optimiziranost i plagođenost hardveru. Upravo radi toga iPhone 6 autonomijom neće razočarati, dapače.

Apple u iOS ugradio softver koji prati potrošnju baterije, gdje je moguće točno vidjeti koliko je svaka pojedina aplikacija sudjelovala u potrošnji. Ipak, nedostaje podatak o vremenu uključenog zaslona (on-screen time) pa ovu stavku ne možemo izravno usporediti s Androidom.

U svakom slučaju, baterija iPhonea 6 će osigurati jedan cijeli dan čak i nešto intezivnijeg korištenja, a ako pripazite, to bi se moglo produljiti i na dan i pol. Ovo vrijedi u uvjetima kad uređaj koristi 2G i 3G mreže (ne i 4G).

Naravno, navedene vrijednosti su paušalne prirode i vaša iskustva se mogu se razlikovati, ovisno o načinu korištenja, navikama, mreži koju koristite, mikrolokaciji gdje se nalazite i sl.

Zaključak

Apple je još jednom pokazao da je vrhunski majstor kad je u pitanju proizvodnja gadgeta. iPhone 6 je svakako impresivan uređaj, ali ne i savršen jer smo vidjeli da je ostalo mjesta za mnoga poboljšanja.

Ovaj uređaj s jedne strane briljira u pogledu kvalitete izrade, implementacije softvera i njegove optimizacije, dok s druge strane za konkurencijom zaostaje u pogledu dizajna (iskoristivost prednje površine), ali i mnogih softverskih ograničenja. Također, ono što nismo očekivali je kvaliteta poziva općenito ispod razine koju nudi konkurencija (čitaj Samsung).

Korisnici dosadašnjih iPhonea vjerojatno neće imati nikakvih prigovora jer se radi o novom uređaju koji je u svakom pogledu bolji i ljepši. Oni koji su do sada koristili Android i imaju žarku želju isprobati iOS, svakako će morati proći proces prilagodbe, jer je iOS prilično zatvoren i restriktivan ako ga usporedimo s Androdiom.

Cijena? Hrvatska se još uvijek ne nalazi na službenom popisu zemalja u kojima Apple distribuira iPhone 6 i to je u principu glavni razlog zbog kojeg su cijene u domaćim trgovinama veće. Kad će se iPhone 6 službeno pojaviti na hrvatskom tržištu, za sada je nezahvalno prognozirati, no moguće je da se to dogodi krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca, kada bi trebao doći i u ponudu operatera.

Video recenzija

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT