iPhone 6s i iPhone 6s Plus službeno predstavljeni

Apple-iPhone-6s sluzbeno

Apple je večeras predstavio mnoštvo proizvoda, a za kraj eventa je ostavio ono što smo najviše iščekivali - novi iPhone. Kao što su glasine i najavljivale, stigla su dva modela - iPhone 6s i iPhone 6s Plus. U startu je rečeno da nova generacija stiže u posebnoj leguri aluminija 7000, koja se upotrebljava u avio industriji, dakle glasine su i ovdje bile točne. Bendgate afera je očito imala velik utjecaj na razvoj i Apple se sada pobrinuo da se savijanje kućišta više ne ponovi. Zanimljivo je da novi iPhone dolazi u četiri boje, među kojima je roza.

Screen Shot 2015-09-09 at 21.21.38

Glasine su bile prilično precizne i kad je u pitanju Force touch tehnologija, koju Apple sada nazvia "3D touch". Radi se o prepoznavanju jačine pritiska na zaslon, što prema riječima Appleovih ljudi, upravljanje sučeljem diže na novu razinu. 3D Touch radi zahvaljujući senzorima ispod zaslona, a sve skupa je integrirano u iOS 9. Tako je sada u stavkama u aplikacijama i na početnom zaslonu moguće raditi s više funkcija, odnosno otvarati više opcija. 3D touch će primjenu naći praktički u svim aplikacijama, a posebice u igrama.

Novi iPhone pokreće Appleov A9 procesor, koji je, prema riječima Appleovih inženjera, 90% brži od prethodnika, a nudi i 70% bolje glafičke performanse.

iphone 6s

Glasine su točno prorokovale i detalje o kameri. Naime, novi iPhone stiže s 12 MP kamerom, koja uz više piksela i mnoga softverska poboljšanja za dobivanje kvalitetnijih fotografija, omogućuje i snimanje 4K videa. Nadograđena je i prednja kamera, koja sada dolazi s 5 MP senzorom.

Novi iPhone podržava LTE brzine prijenosa podataka do 300 Mbps, ali i novi softver za lakšu migraciju s Android uređaja, jer prema riječima Appleovih inženjera, sve više ljudi s Androdia prelazi na iPhone.