iPhone 7 – Post festum [Osvrt]

iphone-7-boje-kucista

Polako se sliježe prašina dignuta nakon jučerašnjeg predstavljanja iPhonea 7, pa je došlo vrijeme je da u miru i hladne glave sve proanaliziramo. Sudeći po komentarima čitatelja, možemo zaključiti da su se ponovo podijelili na dva tabora, budući da svi gledamo kroz svoju vlastitu prizmu, što je prirodno. Bilo kako bilo, idemo se dotaknuti svake od stavki o kojima je na jučerašnjem eventu bilo riječi, te ih pokušati objektivno sagledati.

Dizajn

8

Ovo je stavka kojoj su Appleovci jučer pridali prilično velik značaj. Iako je iz glasina već bilo vidljivo da će iPhone 7 zadržati isti oblik kućišta kao i prethodna dva, u Appleu su se potrudili prikazati ga u potpuno drugom svjetlu. Naravno, već smo navikli da se na ovakvim eventima pretjeruje s korištenjem superlativa (ne samo kad je Apple u pitanju), tako da je pretjerano hvaljenje svake od stavki bilo i za očekivati.

Za dizajn novog iPhonea u neku ruku možemo reći da je nov, ali u okvirima premještanja antenskih traka, promjene modula kamere, te dodavanja novih boja kućišta. Gabariti su ostali praktički isti, a isti je ostao i omjer zaslona i okvira (mesa). Ovdje možemo reći da je Apple prilično zaglibio u 2014. godini, štoviše, čak su i tada postojali 4,7 i 5,5-inčni uređaji fizički manji od iPhonea. Ne želim kritizirati odnos zaslona i mesa, jer je nekome to meso čak i potrebno, ali treba reći da je ponavljanjem praktički istog dizajna treću godinu za redom iPhone izgubio na atraktivnosti.

Nove boje kućišta, pogotovo «Jet black» definitivno će privući jedan dio kupaca, ali već je i sam Apple priznao da je ta verzija pojačano osjetljiva na ogrebotine i preporuča nošenje u futroli/maskici. Dodatni problem kod ovog kućišta će biti privlačenje tragova prstiju, što na mat verzijama nije slučaj.

Dakle, Apple je dvama prethodnim generacijama iPhonea vrlo vješto napravio face-lifting i svijetu ih prodao pod novi dizajn. Mnogi će ovaj Appleov stav braniti iz petnih žila, ali budimo realni, ovaj dizajn je bio atraktivan 2014. godine, ali sada je to, u najmanju ruku, upitno. Naravno, ovo vrijedi u uvjetima na kad na tržištu imamo atraktivnije uređaje jednake veličine zaslona, ali vidljivo manjih dimenzija i manje mase. Oni koji su navikli na iOS, neće puno prigovarati, ali ne možemo se otrgnuti dojmu da je Apple ovoga puta mogao i bolje.

Home tipka

Nova home tipka je također bila prorokovana od strane cinkera, i na kraju se pokazalo da su bili u pravu. Dakle tipka više nije fizička u smislu da kad pritisnete treba napraviti klik (ili klak), već je, mogli bi smo reći, kapacitivna, dakle dovoljno ju je samo dotaknuti. Ovo će znatno ubrzati otključavanje zaslona otiskom prsta, slično kao na OnePlusu 3, a za pokrivanje cijelog spektra njenih funkcija pobrinut će se 3D touch tehnologija, premijerno prikazana na MacBook računalima, a potom i na samom iPhoneu, odnosno na njegovom zaslonu.

Otpornost na vodu i prašinu

iphone-7-osvrt

Napokon vodootporni iPhone u pravom smislu riječi. Dakle, iPhone 7 i iPhone 7 Plus nisu otporni samo na prskanje, već će izdržati 30 minuta na dubini od jednog metra. Mali korak za industriju, ali veliki za Apple, očito. Nakon što su mnogi proizvođači svoje top modele odavno zaštitili od vode i prašine, Apple je ovo otkrio tek sada. Naravno, bolje ikad, nego nikad i prilično sam uvjeren da će ovime dodatno proširiti krug kupaca.

Kamere

screen-shot-2016-09-08-at-11-57-53-2

Jedna od većih novosti su kamere, kako na manjem, tako i na većem iPhoneu. iPhone 7, dakle manji model je sada dobio i optičku stabilizaciju. Ništa manje bitan nije ni podatak o f/1.8 otvoru blende, koji će sada omogućiti bolje fotografije u mraku, čime će se iPhone kvalitetom fotografije svrstati uz bok uređaja koji ju već godinama posjeduju.

iPhone 7 Plus je dobio dvostruku kameru na poleđini, što također možemo protumačiti kao praćenje trendova, pogotovo kad je posrijedi postizanje Bokeh efekta, odnosno zamućivanje pozadine. Na prezentaciji smo mogli vidjeti zaista izvrsnim fotografijama snimljenim ovom tehnologijom, ali to je inače obilježje svih fotografija korištenih na ovakvim prezentacijama. Prije nekoliko godina smo vidjeli kako je Nokia obmanula javnost prikazavši fotografiju koja bila snimljena sasvim drugim uređajem, a Huawei je nedavno otkriven kako je za prezentacijsku sliku, umjesto vlastitog P9 modela kojeg je promovirao, koristio profesionalni Canon 5D fotoaparat. Smatram da je Apple po ovom pitanju ipak malo ozbiljniji po tom i da se neće dati uvući u ovakve amaterske blamaže, ali sasvim sigurno treba pričekati prve testove i vidjeti kako te fotografije izgledaju snimljene u normalnim, a ne u laboratorijskim uvjetima.

Ono što me osobno više veseli je ugradnja leća različitih kutova. Uz klasičnu 28 mm leću, iPhone 7 Plus donosi i jednu od 56 mm, što znači osjetno manji kut, čime se dobila neka vrsta optičkog povećanja. Apple je ovu leću nazvao «Telephoto», što je pomalo pretenciozno, no hvale je vrijedno to što možete postići 2x povećanje bez gubitka na kvaliteti slike, što je inače slučaj sa softverskim.

Ne treba zaboraviti ni novi imaging procesor, koji će sasvim sigurno utjecati na obradu fotografije, a time i na povećanje ukupne kvalitete, kao i četverostruku LED bljeskalicu.

Zaslon

screen-shot-2016-09-08-at-11-59-28-2

Tehnologija izrade zaslona nije se promijenila, dakle i dalje imamo IPS, ali je sam zaslon 25% sjajniji, zapravo toliko mu je jače pozadinsko osvjetljenje, što bi se trebalo primijetiti na prvi pogled. Jasno, nešto suvislije ćemo moći reći tek kad uređaj stigne na test, ali ako je vjerovati brojkama, razlika u odnosu na prethodni model svakako bi se trebala osjetiti. Ako Samsung svake godine (nekad i na polugodišnjoj razini) može vidljivo poboljšavati prikaz na svojim AMOLED zaslonima, zašto isto ne bi mogao Apple na IPS-u? S druge strane, glasine, koje su se u ovom slučaju pokazale prilično točnima, nagovještavaju i Appleov skori prelazak na AMOLED zaslone, što bi se trebalo dogoditi sljedeće godine zajedno s potpunim redizajnom kućišta.

Stereo zvučnici

Kvaliteta zvuka na vanjskim zvučnicima smartfona nije svima presudna stavka, i mnogi su do sada preživljavali bez stereo ugođaja. O tome kako su vanjski zvučnici na smartfonu većini sporedna stavka, najbolje svjedoči HTC, koji je to godinama htio nametnuti, da bi na kraju u neku ruku odustao.

Ipak, Appleova priča je drukčija, jer stereo zvučnici ovdje dolaze kao točka na i, i nisu posebno istaknuti, pa ih možemo protumačiti kao neku vrstu kompletiranja uređaja. Korištenja je ista koncepcija kao kod HTC-a 10, gdje se jedan zvučnik nalazi ispod rešetke na dnu, a drugi u slušalici. Apple je demonstrirao i posebnu tehnologiju izbacivanja vode iz zvučnika, što bi trebalo utjecati na zadržavanje kvalitete zvuka kao na uređaju koji nije vodootporan. Naravno, i u ovo se moramo uvjeriti u praksi.

Slušalice

iphone-7-earpods

3.5 mm audio utor je mrtav, odnosno postat će uskoro, kad i ostali proizvođači počnu slijediti ovaj trend. Iako Apple nije prvi koji ga je na svom proizvodu ukinuo, vjerojatno je prvi koji je to planirao. Naime, vidjeli smo da je Lenovo nedavno predstavio Moto uređaje bez ovog utora, no to se gotovo sigurno dogodilo zahvaljujući curenju informacija iz Apple-a, pa su jednostavno htjeli biti prvi. Inače, ovo nije prvi put da neka kompanija kopira Appleov potez prije nego je uopće učinjen.

Dakle, slušalice će sada koristiti postojeći Lightning utor, a stare slušalice ćete moći koristiti s posebnim adapterom koji će doći u prodajnom pakiranju. No ipak, što više malih i sitnih dijelova, to je veća vjerojatnost da ćete ih izgubiti, tako da je možda najbolje u startu naručiti tucet rezervnih.

screen-shot-2016-09-08-at-11-54-35-2

Kad govorimo o slušalicama, nikako ne smijemo zaboraviti nove bežične slušalice, koje Apple naziva Airpods. Radi se o dodatnoj opremi koja košta nemalih 160 dolara. Ove slušalice zapravo izgledaju kao obične slušalice, ali bez žice. Dakle, u svako uho ide jedna slušalica, i prilično su male, što je ergonomski odlično rješenje. S druge strane, vrlo je velika vjerojatnost da ćete ih pogubiti, što znači da morate pripremiti novih 160 dolara, ili koliko će već cijena iznositi kod nas?

Procesor, RAM, pohrana

iphone-7-review-10-650-80

Na kaju možda najvažniji dio novog iPhonea – specifikacije. iPhone 7 i iPhone 7 Plus pogonjeni su novim A10 Fusion procesorom, koji sada sadrži 4 jezgre. Da, i Apple je uvidio prednost višestrukih jezgri unutar SoC-a, tako da su prepucavanja na tu temu sada i službeno postala besmislena. Svi oni koji su se proizvođačima i korisnicima Androida rugali na račun broja jezgri, sada se mogu slobodno posuti pepelom. A10 Fusion koristi dva para od dvije jezgre, s time da je jedan par zadužen za performanse, a drugi za štednju energije, jer će se koristiti u manje zahtijevnim radnjama.

Dakle, sada i u iPhoneu imamo nekakav pandan big.LITTLE konfiguraciji. Naravno, Appleovi procesori su se do sada pokazali učinkovitijima od onih ugrađenih u Android uređaje, no uglavnom zahvaljujući iOS operativnom sustavu, koji u startu zahtijeva manje hardverske resurse za postizanje jednakog učinka. S novim grafičkim koprocesorom, A10 Fusion bi trebao osigurati 50% veće performanse, ali i produljiti autonomiju u trajanju od jednog sata.

Druga stavka koja je često bila branjena od strane Appleovih fanova je 1 GB RAM-a, no vidjeli smo da je Apple u najnovijim proizvodima i tu «popustio». Iako nikad ne otkriva podatke o radnoj memoriji (sazna se kasnije) pretpostavka je da iPhone 7 dolazi s 2 GB, a iPhone 7 Plus s 3 GB RAM-a. Ponovit ću da se radi o pretpostavkama, a pravu informaciju ćemo imati kada krenu prvi testovi.

Aleluja! Sada se možemo veseliti što je i Apple napokon shvatio da je 16 GB interne memorije premalo, pogotovo na uređaju koji ne podržava nikakve vidove proširenja iste. Tako početna verzija iPhonea 7 i njegovog Plus brata umjesto sa 16 kreće s 32 GB pohrane, nakon čega odmah skače na 128 GB, a u ponudi će biti i 256 GB verzija. Osobno smatram da 256 GB na mobitelu treba vrlo malom broju korisnika, pa bi bolje bilo da su umjesto te verzije ponudili onu sa 64 GB.

Zaključak

d3s_5082-650-80

Svaki put kad Apple lansira novi iPhone, počnu se lomiti koplja. Ovoga puta su se lomila na temu je li ovo što je Apple predstavio novo ili je već viđeno. Osobno bih rekao i jedno i drugo. Naime, ovu priču je jako nezahvalno gledati kroz crno-bijele naočale. Jasno je da Apple u novom iPhoneu nije predstavio ništa revolucionarno, ili nešto što već nismo vidjeli na drugim uređajima. Isto tako treba primijetiti da Apple već neko vrijeme slijedi trendove, a u nekim segmentima u tome i prilično kasni.

Dakle, većina onog što smo sinoć vidjeli, zaista već postoji (izuzetak je rješenje optičkog povećanja uskokutnom lećom i 3D touch na Home tipki). Ono što Appleu svaki put treba priznati je poboljšanje postojeće tehnologije, njezino usavršavanje i u konačnici približavanje kupcu. Upravo zato možemo vjerovati da će Bokeh efekt na ovoj kameri izgledati puno bolje nego na drugim uređajima, a zajedno s optičkim povećanjem činiti zanimljivu cjelinu, koja na tržištu još ne postoji.

Naravno, Apple nudi i jedinstveni operativni sustav, koji se nalazi samo na njihovim uređajima, pa ako se ljubitelj iOS-a odnosno ako vam leži bolje od Androida, vrlo je vjerojatno da ćete preboljeti sve nedostatke uređaja, koje vrlo četo kritiziramo. Bit će i onih kojima će na živce ići isti oblik kućišta treću godinu za redom, pa će radije pričekati sljedeću godinu, za koju vjerujemo da će donijeti i novi dizajn.

Ono što sinoć nije spomenuti je brzo punjenje, koje danas imamo i na višestruko jeftinijim uređajima, i to svakako možemo svrstati pod ozbiljan nedostatak. Tko zna, možda je Apple ovu stavku ostavio kao iznenađenje, u što ćemo se također uvjeriti kad krenu prvi testovi.

 
      
 • matrix777

  Kad ce osvrt za V20? Da ne mislimo da ste funboy..

 • MdN

  Za one koji nemaju novca za upgrade, izbačen je quick fix:
  http://appleplugs.com/

 • Čekaj da dođe na test. Bit će fun 🙂

 • Rhaenys

  “Dakle, Apple je dvama prethodnim generacijama iPhonea vrlo vješto napravio face-lifting i svijetu ih prodao pod novi dizajn.”

  Mogu oni prodavat što hoće, mogu oni pokušat prodavat neki “novi dizajn” i to možda je lijep dizan i sve, ali činjenica je da 3 godine im je praktički isti dizajn mobitela, i bio on lijep ili ne, da je dosadio i da je to jednostavno pokazatelj lijenosti i bezidejnosti na njihovoj strani i tocka.

 • Nemol

  Apple kao Apple, cijedi proizvod do iznemoglosti…
  Inovacije im ionako više ne idu tako da ćemo unedogled gledati evoluciju proizvoda koji su već dugo na tržištu. Apple Watch se za smartwatch dobro prodaje ali sve je to posljedica agresivnog marketinga i daleko od planiranog, a neće ni nova verzija polučiti puno bolji efekt jer ne donosi ništa posebno novoga.
  Osim što je statusni simbol ja doista ne vidim drugog razloga da se netko danas prosječno inteligentan opredjeli za Iphone.

 • Halo

  Vidim da je dosta komentara na račun dizajna pa me čisto zanima, što bi se trebalo npr.promijeniti na zadnjoj strani iPhonea ili bokovima?
  Na stražnjoj strani ništa nije suvišno niti ista fali, a izrađena je valjda od najpraktičnijeg i najljepšega materijala.
  Isto je sa bokovima uređaja, zar su ga trebali još stanjiti? Pa već je sada najtanji flagship (ne računam neke Kineze koji se prodaju u zanemarivim brojkama). Dakle tu je sve ok i ne vidim šta bi se tu u dizajnu moglo poboljšati ili uljepšati. Ako netko vidi neka slobodno napomene.

  Prednja strana je lijepa, i kao kod svih mobitela vise manje slična, monolitna ploha stakla sa prorezom za zvučnik te ispod nje ekran koji uzima većinu prostora i tipka. Izgleda li to ružno? Ne. Može li ljepše? Neznam, ako ima tko ideju, opet neka javi.
  Jedino što može bolje i na neki način ljepše je da se bolje iskoristi površina za ekran, to se slažem. Da se “meso” svede na minimum. I to ce navodno i ponuditi na 10om iPhone pošto je obljetnica.
  Ali isto tako vjerujem kad to naprave da ce paziti i na praktičnost kao i na iPadu, da prevenira neželjene dodire. Ali opet kada se i to spominje zvuci kao da je razlika ogromna, kad ono 5-6% razlike u omjeru ekran/površine. Sad čak imaju kakvo takvo opravdanje u smislu stereo zvučnika, a i TouchID uzima očito svoj dio prostora.

  Posjedujem 6icu i kad gledam taj već 2 godine star mobitel, teško mi je naći nešto ružno na njemu. Stvarno lijep uređaj i izgleda kao prvog dana.
  Može netko reci da mu je dosadio taj dizajn, ali da je ružan? Nebi se složio.
  Makar eto, o estetici je bolje možda ne raspravljati, jer bilo je i ljudi koji su uporno hvalili plastične mobitele i plastiku kao materijal svih materijala, da bi okrenuli ploču nakon Samsungovog otkrivanja tople vode. Kad smo kod Samsunga, nije baš da vidim neki dizajnerski skok između s6 i s7, pa opet prodaja s7 ide bolje nego ikad.

 • ToJe

  Dizajn je subjektivna kategorija.
  Možda se bolje i držati provjerene forme koju se uz minimalne estetske zahvate osvježi,nego eksperimentirati sa dizajnom i lutati kao Samsung prije dvije godine,kada je pošto-poto krenuo sa metalnim mobitelima.
  Dosta se prisjetiti “uspjeha” Alphe,pa Serie A,pa dizanjna Note 4 i Note 4 Edge…
  Meni osobno su Edge modeli suvišni i uvjek se držim “standardne” serie S.
  Trenutno imam S7 i meni paše po svemu…ergonomija,veličina ekrana i samog mobitela…volio i da je rezolucija 1080p,ukoliko bi to produljilo trajanje baterije.
  Eksperimentiranje sa dizajnom i nije uvijek pametno…evo najbolji primjer LG seria G.
  G2 fenomenalan,G3 malo slabiji,G4 opet za nijansu slabiji,G5 promašaj.
  Vjerovatno bi LG danas bolje stajao da je samo lagano dorađivao dizajn G2.

 • Ivek

  Koliko god autor objektivno piše …vidi se iz aviona da nije naklonjen iphonu …sad vec ni 256 gb pohrana je vise mana nego prednost …zanimljivo a da android to ima ,to bi bila zanimljiva mogucnost 😀 o precesoru vrlo sturo …jednake performanse …ko i top androidi…a svi znamo da bas nije tako , zasto se javno ne kaze da je soc najjači u kombinaciji sa ios da nema konkurencije nit u brzini,nit fluidnosti …nit nicemu ..zasto kad se predstavi samsung exsinos ?! Se odmah uzbudeno kaže ..to je najjace sto na svijetu postoji ??! A nije cak jace ni od snap 820 ?! …barem u grafici…a o a10 fusionu netreba ni pricati… Malo vise objektivnosti i hrabrosti reci kako stvari stoje nije na odmet … O dizajnu je sve receno…moglo je to puno atraktivnije …ali jbg treba i za 2017 to ostavit ,ali i uz ovaj ” zastarjeli ” dizajn izgleda jako lijepo i elegantno .

 • Ne krijem da mi Android bolje leži i to uvijek otvoreno kažem. Imao sam nekoliko iPhonea koje sam koristio i kao primarne, i kao sekundarne uređaje, ali mi je na njima uvijek nešto falilo ili nije bilo kako sam očekivao. S druge strane, na računalu mi više leži OS X, odnosno sada macOS, iako povremeno koristim i Windowse.

 • mustrashh

  A9 je u rangu S820 npr. Minimalno u rangu, a vjerojatno i malo bolji. Tako da A10 nece biti u rangu nicega, jer je sigurno klasa za sebe.

  Moj san je da se A serija chipova moze kupiti, pa da i android proizvodjaci predju na isti. Perfomanse cudo, a zagrijava se osjetno manje od konkurencije. Znam da se to nece dogoditi, no covjek ima pravo sanjati.

  Tako da oprosti, izjava ‘u rangu’ ovdje jednostavno ne stoji.

 • Miki

  Tri godine imaju isti dizajn. Mene bi bilo sram svake godine pljunuti 6000 kuna za isti uređaj.

 • KRISTIJANJE

  Ako je ijedan portal za mobilnu tehnologiju objektivan onda je to ovaj (btw momci s mob.hr radite izvanredan posao, moje iskrene pohvale).

  I zašto isticati snagu SoC-a kad unazad zadnjih dvije-tri godine svi flagshipovi rade manje više isto? Mislim, ljudima (bar većini) je svejedno da li im UI radi na 60 ili 59 ili 58 fps. Tu je napredak malen, gotovo neprimjetan.

  Uostalom da je u novom iPhoneu umjesto ovog A10 stavljen stari A9 procesor vjerovatno bi radio slično ili isto. Čemu onda tražiti hvalospjeve za nešto što već godinama radi kako treba?

  Zar ne bi npr. bilo bolje da su stavili brzo punjenje umjesto novog procesora, ili veću bateriju ili nešto korisnije?

 • Cho123

  Porsche Carrera nije mijenjao dizajn od 50ih. Samo su dorađivali svaki model. Sumnjam da bi se itko bunio da mu je jedan u garaži.

 • MdN

  Porsche 911 ima osobnost i prepoznaš ju na 50 metara. Nema nijednu ravnu površinu, sva je dinamična. iPhone ima osobnost koliko i oni kockasti Cadillaci iz 70-ih. Ravne dosadne površine sa par gumbića.

 • marko

  mislite da će sljedeće godine izaći novi dizajn ?
  šta ne bi trebao 7S bili samo malo osviježeni iP7 ?

 • Cho123

  Ima i tu nešto. Ovo sam čisto na veoma kao primjer di se provjerena formula ne mijenja. Gle, smatram da se dizajn većini sviđa (meni osobno je poludosadan), ali ga drugi proizvođači kopiraju do besvjesti (ok, sad će opet ona da je iPhone kopirao od HTCa itd). Meni samo glupo kako se ovdje neki drže tih marki mobitela, kao da imaju njihove dionice. Ok je biti naklonjen jednom proizvođaču, ali šta je previše je previše. Ponavljam, ovo je moje osobno mišljenje

 • Lara

  Uvijek me raduje da postoje objektivni recenzenti, bez sarkazma u tekstovima nimalo nalik na samiboy-eve.

 • Lara

  Ubio si čovjeka komentarom, imaju milosti, ha ha..

 • Dale

  Samo kad se sjetim onoga gdje su se fanboysi bunili kada je bilo glasine da ce apple izbaciti 3.5mm utor za sluske. Koliko su ljudi pljuvali tu ideju da su cak i peticiju radili apple-u. Hahahah, i eto apple vas toliko dobro vesla da se sad to totalno zanemaruje. Opravdava se sasvim nesto deseto (dizajn), prica se koliko je dobar procesor, kako nema potrebe mijenjati dizajn, koliko je kamera napredovala. Uzas. Nebih kupio ovo za 6000 milja kuna da bi morao koristiti nekakav adapter za sluske, boz sacuvaj.
  Inace odlican osvrt mob-hr

 • Halo

  Jer novi uređaj naravno čini samo novi dizajn 😃
  I onda kažu da iPhone korisnici padaju samo na izgled

 • Halo

  Do sada je obično tako bilo. Očito žele da 10.godisnjicu od prvog iPhonea učine što “revolucionarnijom”. Da bi postigli taj efekt, očito ove godine nisu htjeli puno mijenjati s dizajnom, a i pitanje je kolike su tehničke mogucnosti da ove godine postignu taj dizajn koji su zamislili. Navodno je ideja da cijela prednja površina postane ekran gotovo bez ikakvih rubova. Koliko znam takvi uređaji u serijskoj proizvodnji ne postoje.
  Ako bi se to pokazalo kao istina, e to bi bilo revolucija.
  Zvuci malo predobro da bi bilo istinito 😔

 • Halo

  Prema ljudima iz Applea imali su problem sa smještajem nekih novih komponenti i 3.5 utora, gdje su morali zrtvovati vodootpornost ili nove kamere. Koliko je to istina, pojma nemam: http://www.macrumors.com/2016/09/07/apple-explains-headphone-jack-removal/

  Ne trebaš koristiti adapter jer dobiješ slušalice s Lightning priključkom.
  Adapter je tu čisto ako želiš koristit neke druge slušalice, ali s obzirom da su EarPods jedne od najkvalitetnijih koje dolaze standardno s mobitelima, ne vidim bas neku potrebu.

 • Halo

  I iPhone možeš prepoznati na daljinu, tj.bar si mogao dok ga nisu svi po redu kopirali pomalo. Jedino po čemu se s prednje strane može razlikovati od nekih je po okruglom gumbu, jer drugi više imaju varijaciju na temu

 • Pita

  Pa trebali su kameru uvući, ova je previše izbočena što izgleda ružno. Trebali su napravit bolji screen to body omjer, stvarno ima previše mesa i mogli su ugradit brzo punjenje.

 • zlaco

  samsung je doradio dizajn s6-ice(izbocena kamera) a uz to ga malo i promijenio(zaobljeni zadnji poklopac),nista bolje od apple ali opet nekakav skok je napravljen

 • Frane

  Ja imam iPhone 6s Plus i držim ga u gumenoj maski od prvog dana. Ne sjećam se kad sam zadnji put osjetia aluminij. Dizajn je baš nevažan na iPhoneu kad ga svi drže u maski. Ne sjećam se ni kad sam zadnji put vidia iPhone bez maske. Osim na slikama.

 • zlaco

  sve u svemu,moglo je i bolje.nadao sam se da ce biti skroz novi dizajn jer mi je 6/6s uzasno ruzan dok je 5/5s bio jako atraktivan mobitel.da,nije ni samsung poboljšao dizajn na s7-ici ali to malo sto ga je doradio i popravio izgledalo je puno bolje…svaka im cast na novom soc-u bit ce najbolji kao i uvijek cak si presli na quadcore,dok mi imamo low end,mid range i high end quad core procesore sto mi nikad nece imati logike.

 • Magic in the summer

  A što reći na Huaweia ili neke druge kineske proizvođače čiji mobiteli izgledaju slično iphoneu 6? Pogledaj dno Huaweia P9 lite i još nekih mobitela. Pa potom HTC i one linije na kućištu koje su zapravo antene, a viđene su na iphoneu 6. Sve je to slično.

 • Magic in the summer

  Skidam im kapu jer naprave kvalitetan i cjelovit proizvod, što na svojim Androidima koje sam do sada kupio nisam doživio.

 • Magic in the summer

  Staviš malo deblju masku i izbočeni fotić više nije izbočen.

 • Magic in the summer

  Pa ne kupuje se mobitel samo zbog dizajna.

 • Vela

  Svaka čast na iskrenom osvrtu Krešo.

 • L

  Sve razumijem ali prozvati HTC da kopira iphone 6? Znas li ti kada je izasao htc m7 ciji je dizajn antena apple pokupio godinu dana kasnije?

 • Siniša

  pa,na daljinu teško bih baš razaznao ip5/ip6/ip7…

 • Siniša

  drugima u ovu veličinu kućišta stane i veći display i 3,5mm utor…

 • Magic in the summer

  Ne znam. Onda se HTC nije dovoljno reklamirao jer ja nisam vidio taj m7 u dovoljnoj mjeri da bih ga registrirao u mozgu. A promjena iphonea s dizajna 5 i 5s na dizajna 6 i 6s sam jako dobro primijetio. Proizvođači automobila redovito rade face lifting svojih modela s više ili manje uspjeha, pa nitko ne piše kilometre teksta o tome. Zašto ljudi gube vrijeme i pljuju po nečemu što ionako neće kupiti?

 • brat_goran

  Procesori nisu komparativna kategorija (i sam znas zbog cega vec), zato sto pogone razlicite os-ove, tako da nemojte pls vise o videima sa tuba gdje ajfara redovno otvara xy aplikacija za milistotinjku brze, znaci Boze :P. Sto niko ne komentira eplov ciganluk sa internom memorijom, 32 pa hopla 128, cak mi je veci ciganluk od prijasnje politike (16-64), sam uredjaj mi je onako, nista specijalno, pozdravljam vodootpornost.

 • brat_goran

  hellou ti odokativnom procjenom imas jedva 15 godina i kao takav trebas malo olabaviti superlatiranjem ajfari ;), pls ne prodaji bubrege za tehnologiju, nikad nikome

 • apollo10

  nažalost, to je više uređaj za snobove i klase a nikako i najmanje za mase

 • ikoo

  Kapa do poda za apple samo za to sto prodaju isti telefon srednjih karakteristika tako dobro da to nisu istine…meni osobno je dosadan dizajnerski to se nemoze mirit sa s7 edge,znaju to i jabukoljupci!ios-isti windows ali sa vise aplikacija…a kreso zanima me ako znas koju je to sliku nokia lazno prestavila i s cim je slikana!?

 • resttest

  nazalost i dalje se nastavlja fino pljuvanje sve kaj jabuka izbaci, nis vam nije dovoljno dobro od njih, prilicno sam siguran da barem neki od vas imaju neke druge interese pogotovo kad citam uglavnom hvalospjeve korejskim copy/paste-ima

 • Ica

  Onda se ti bolje informiraj, jer ovako si ispao čista neznalica hahhahaa! Čuj on ne zna za model M7 koji je bio revolucija u dizajnu, daj počni nešto čitati jer ovako se samo blamiraš i braniš neobranjivo !

 • KostaKurta

  Pa dobro, Iphone 7 jeste dobar upgrade za one koji hoće najbolji procesor sto se tiče performansi a kojima je još bitna i otpornost na vodu uz stereo zvučnike. Optička stabilizacija je isto tako plus. Sa Iphona 6 se sigurno isplati preći na 7 radi dotičnih poboljšanja ali ko ima 6S, najbolje je da sačeka slijedeću generaciju.

  Ja mislim da što se tiče flagshipova, najbolje ih je mjenjati svake 3 godine kao što i sam Apple preporučuje za svoje proizvode. Ne samo Apple, čak i onaj koji ima Android može gurati flagship 3 godine ako baš ne pati od simptoma da se uvijek mora imati novi model. Mnogi su osporavali Snapdragon 810 ali opet lagano žvače sve što mu se da uz to grijanje ali opet sve ovisi od modela telefona.

 • Ivek

  Ne slažem se s tom tvrdnjom ! Nije iskren osvrt ,vec subjektivan ! I sam autor je potvrdio da je fanboy androida i samsunga ! Može netko preferirat neke uređaje ,bože moj to je svacije pravo ..zasvoj novac svatko kupuje sto voli i sto mu najbolje odgovara ..ali ponta je u necem drugome . A to je da objektivno se treba javno i sluzbeno obznanit ..ako je nesto najbolje ,onda je najbolje ,ako je losije onda je lošije i točka . zašto ? Zato sto ima ljudi koji ne komentiraju tu ..i koji se ne razumiju u tehniku u obimu nas koji pratimo ovaj blog…i ako zbog nicega drugoga onda zbog njih treba jasno predocit prednosti i mane ..ako je procesor i grafika bez konkurencije onda je bez konkurencije ! Ako ima najvise mesa ,ima najvise mesa itd ,itd …

 • Nisam rekao da sam fanboy nego da mi bolje lezi, a to je velika razlika, zar ne?

 • Magic in the summer

  Je, baš revolucija u dizajnu. Pfffffffffffffff!

 • Mile

  jedini tko ovdje ispada smijesan si ti jer si tek donekle informiran a napadas druge; ipod touch je prvi koji je dosao sa takvim dizajnom sto je cak i htc potvrdio

 • Miro

  Meni je novi iPhone odličan, samo mi je veliki nedostatak to što su izbacili 3.5 mm utor… Često znam dok odmaram spojit mob na punjač i uštekat slušalice istovremeno tako da mi je taj utor bitna stavka nekako kod mobitela… Vrijeme će pokazat hoće li i drugi proizvođači krenut u smjeru izbacivanja tog utora ili ne (osobno se nadam ovo drugo)…

 • Hrvoje

  Kako misliš da se može obznanit da je nešto najbolje? Što je to u životu općenito najbolje?

  Iphone je odličan mobitel onima koji koriste iOs, radi lijepo i to je to.
  Lumia 950 je odličan mobitel onima koji koriste WP, radi lijepo i ima dobru kameru.
  Android flagship telefoni imaju odlične mogućnosti, rade jako dobro i većina ih ima odlične kamere…

  Svaka platforma ima svoje mane i prednosti, na korisnicima je što će izabrati i na šta potrošiti svoje novce.. Ali nijedan nije najbolji, svaki ima pluseve i minuse.

 • Nemol

  Istina, ali je to ujedno užasno precjenjen komad tehnologije, mislim da se novci mogu pametnije potrošiti. Te razlike između njega i top androida su sada stvarno nijanse.

 • Relja

  Na žalost ne razumijem koliko bi Krešin osvrt i trebao biti realan pošto je samo iznosio činjenice sa predstavljanja uređaja.

  Dečki rade izvrstan posao sa ovom stranicom i vjerujem da su mnogima pomogli kod odabira uređaja.

  Realan osvrt će napisati kada uređaji dođu na test kao i uvijek. Tada će se moći vidjeti i koliko je zapravo kamera popravljana i sve ostalo u odnosu na konkurenciju jer konstantno rade usporedbe konkurentnih uređaja

 • Antonio

  Ipod Touch je Ipod Touch, nije mobitel

 • Magic in the summer

  Ne znam samo gdje si ti vidio napad? 🙂 Malo pretjerujemo, ha? Ipod touch nije mobitel. Daj se informiraj. 🙂

 • Siniša

  nisu ga nikada niti zamislili kao uređaj za mase. niti ferari nije za mase.

 • marijan

  @Siniša mislim da iPhone može biti usporediv s BMW-om u autoindustriji, ne s ferrarijem. Vertu je ferrari, možda dijamantne verzije iPhonea, ali obične verzije nikako.

  @apollo10 vrijedi za Hrvatsku i ostale zemlje trećeg svijeta – nikako za Zapad i razvijene zemlje

 • Mile

  Nisam znao da dizajn postoji samo na mobitelima al nema veze, svaki dan naucim nesto novo 🙂

 • Ivek

  Nisam rekao da je iphon najbolji??! ,pozornije čitat molio bih ! Rekao sam određene stavke su bolje ?! To treba naglasiti…koje stavke? Nebi se zelio ponavljati…naravno da svaki uredaj ima prednosti i mane .

 • Ivan89

  Mozete ih voliti ili ne, ali cinjenica je da Apple izbacuje kvalitetne proizvode. Isto tako je cinjenica da je do smrti Steve Jobsa zadavao trendove, no danas ih samo prati. Da bilo koji drugi proizvodjac 3 godine za redom izbaci identican dizajn mislim da bi dobio salve kritika, no to moze poci za rukom samo apple-u. Sve u svemu iPhone jako dobar proizvod, sigurno ne najbolji, a definitivno ne vrijedi trzisne cijene.

 • mustrashh

  Antonio ne blamiraj se. Dosta je bilo ^^

 • Gogo

  Meni je vodootpornost tu najmamje bitna.

 • Gogo

  IBM laptopi su isto imali godinama isti design, a bili su najbolji.

 • slash

  pa da se A soc nekim čudom i stavi na android nebi se ni pokrenuo jer je sam android puno veči program od Ios-a a još dolazi i proizvođačev skin toch wiz sense optimus isl

 • Darko Pašalić

  koliko ja znam ekran bez rubova je kod mene na galaxy s7 edge nema rubova kučišta

 • Marko

  Sjećam se istih ludovanja kod ukidanja nekih drugih obsolete tehnologija (CD, floppy, RS232, LPT port, centronics…). Budimo realni, taj analogni 3.5 port je “dobar” samo, jedino i isključivo zato što postoji već 30 godina pa ga ima posvuda. To mu je jedna jedina prednost. Ali isto tako je bilo sa floppy disketama kojih je bilo posvuda i bile su jeftine, pa sad klinci dobrim dijelom ni ne znaju što floppy znači.
  Nema potrebe više održavati tako zastarjelu tehnologiju, baš nikakve. Tu je konverter za one hard-core fanove, za one koji imaju slušalice od brdo eura doma, a većina ostalih će koristiti ove koje dobiju s telefonom (bar u startu) dok se (vrlo brzo) na tržištu ne pojavi bezbroj novih slušalica, tj. starih sa novim konektorom.
  I samo da dodam, nebitno je je li to lightning-konektor, ili neka (pod)varijanta USB konektora – bit je da je 3.5 analogni jack jednostavno gotov, zastario, glomazan… nepotreban, eto: ionako imaš neki (lightning, usb…) port na telefonu već, zašto ga ne iskoristiti i za druge stvari ako možeš – umjesto ugrađivanja dodatnog porta? Kao da imaš jedan port za tipkovnicu, jedan za miša, jedan za printer, jedan za slušalice, jedan za mikrofon, jedan za joystick, jedan za memory stick, jedan za vanjski hdd, jedan za ovo, jedan za ono… I da su svi različiti. Nema to smisla više, postoji recimo USB (na računalima) koji pokriva brdo tih periferija, pa uključuj što ti se svidi.

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]