iPhone ili Android? – Vodič za neznalice

Zadnjih nekoliko godina tržište smartfona podijeljeno je isključivo na dva tabora: Android, koji zauzima oko 85% i iOS s cca. 14% tržišnog udjela. Budući da sve ostale platforme zajedno zauzimaju manje od 1% udjela, možemo ih smatrati zanemarivima.

Tako smo dobili crno-bijelu sliku svijeta, koju opisuju rasprave na temu koji je bolji, a često se mogu čuti i prepucavanja, pa čak i svađe suprotstavljenih tabora. Ali ne brinite, nije to ništa novo, budući da sličnu situaciju imamo i na drugim područjima. Fotografi se tako često prepiru oko Canon i Nikon fotoaparata, ljubitelji piva se pokockaju oko Žuje i Karlovačkog, a recimo biciklisti oko Shimano i Campagnolo komponenti. Netko će se sada sjetiti Mercedesa i BMW-a ili recimo Stojadina i Lade.

Naravno, najveći dio ovih rasprava temeljen je na subjektivnim stavovima, jer su ukusi i korisnička iskustva individualne prirode. Zbog toga u ovom tekstu njima nećemo pridavati posebnu pažnju, već ćemo se fokusirati na objektivne prednosti i nedostatke jednih i drugih.

Zatvoreni i otvoreni eko-sustav

Razlog zašto je Android uređaja toliko više leži u činjenici što ih proizvodi veći broj proizvođača, odnosno brandova, a velika većina njih spada u srednji ili niži cjenovni razred, dakle dostupni su širem krugu kupaca. iPhone, s druge strane, proizvodi samo Apple i to unutar zatvorenog eko-sustava, dakle svoj softver (iOS) ne licencira drugima, što mu osigurava apsolutnu kontrolu nad cijelom platformom.

Apple, dakle, proizvodi samo smartfone višeg cjenovnog ranga, i na godišnjoj razini u pravilu nudi samo dva modela. Ovakva politika, logično, sužava krug potencijalnih kupaca, no ne znači nužno da je (za Apple) loša, što se vidi iz bilanci poslovanja. Naime, usprkos ograničenoj ponudi, Apple prodajom smartfona ostvaruje veću dobit od svih ostalih proizvođača zajedno. Razlog tome je što skuplji uređaji u svojoj cijeni sadrže i veću dodanu vrijednost.

Zasloni

Ako ste se namjerili na iPhone, po ovom pitanju nemate puno izbora. U ponudi su dijagonale od 4,7 i 5,5 inča, a možete naći i 4-inčni iPhone SE. Dakle, ovdje se morate odlučiti koja veličina uređaja i zaslona vam najviše odgovara. Ako ne surfate često i ne radite s mailovima, manje gledate video sadržaj i manje se igrate, manji se model činiti logičnijim izborom. Na većem zaslonu je sve preglednije, jasnije i upotrebljivije, ali tada se morate pomiriti i s većim gabaritima.

Kod Android smartfona na raspolaganju su vam zasloni dijagonale od recimo 4,5 pa sve do 6,4 inča. Ovdje također morate utvrditi što vam točno treba, s tom razlikom što imate veći izbor. Imajte na umu da je veličina zaslona kod najvećeg dijela kupaca polazišna točka.

U zadnje dvije godine, na tržištu je najviše Android uređaja sa zaslonima između 5 i 5,5 inča, koji sada predstavljaju nekakav standard. Ovdje ponovimo da velik broj 5-inčnnih Androida stane u kućište 4,7-inčnog iPhonea, dakle sama dijagonala zaslona ne definira nužno ukupne vanjske gabarite. Isto vrijedi i za 5,5-inčni iPhone, u kojeg mogu stati i poneki 6-inčni Androidi.

Što se kvalitete zaslona tiče, možete biti sigurni da Apple u svoje proizvode ugrađuje najbolje što postoji na tržištu, ali za sada u okvirima IPS LCD tehnologije. Naime, ova tehnologija ima svoja ograničenja i u zadnje dvije generacije ne može izravno konkurirati Super AMOLED tehnologiji koju koristi Samsung.

Dakle, Samsung na najskupljim uređajima, koji su inače u cjenovnom rangu iPhonea, nudi objektivno bolji prikaz, a onima kojima se boje čine prezasićenima, ponudio je softversko podešavanje.

Dakle, u ovom trenutku jedino Samsung (i proizvođači kojima je licencirao svoju tehnologiju) nude objektivno bolji zaslon od onog na iPhoneu, dok je situacija s proizvođačima koji koriste IPS otprilike jednaka. Najbolji dokaz ovome dolazi izravno iz Applea, jer je procurila informacija da upravo od Samsunga naručuje AMOLED zaslone za sljedeću generaciju iPhonea.

Ipak, zaslon ovdje ne bi trebao biti deal-breaker, i nećete ništa pogriješiti kojeg god izaberete. Naravno, jeftiniji Android uređaji donose i objektivno lošije zaslone, koji možda nisu izravno usporedivi s onima na iPhoneu, no treba reći da se situacija u zadnje dvije godine i po tom pitanju popravila, tako da je i u nižem cjenovnom rangu teško naći zaslon s lošim prikazom. Eventualno trebate pripaziti da ne kupite prejeftin smartfon s nešto starijom generacijom zaslona, koja uz lošiji prikaz, nudi i manju razinu preciznosti, te slabiji odaziv.

Hardver

iPhone je prethodnih godina dolazio s realno slabijim hardverom od Androida iz istog cjenovnog razreda, no to nije utjecalo na njihov međusobni odnos performansi, budući da Android općenito pokazuje veću glad za resursima od iOS-a. Ipak, čak i ova situacija se polako mijenja, jer novije generacije iPhonea počinju stizati jačim procesorima i većom količinom memorije, ali ne zato da bi na papiru izgledali bolje, već zbog realne potrebe za podrškom novih mogućnosti.

Kupci iPhonea više nisu zakinuti za veličinu zaslona, ali jesu kad je u pitanju odnos zaslona i okvira, budući da aktualni iPhone 7 i iPhone 7 Plus izgledaju isto kao i dvojac iz 2014. godine. Unutar ovog razdoblja Androidi su dodatno evoluirali, tako da danas u kućište veličine iPhonea 7 Plus komotno mogu stati 6-inčni Androidi, a vidjeli smo da je Xiaomi nedavno smjestio i 6,4-inčnog.

Apple, dakle, na području dizajna kućišta zaostaje za proizvođačima Androida, i to je cijena koju ćete morati platiti ukoliko želite koristiti iOS, odnosno ponositi se jabukom na smartfonu. Hoće li sljedeći iPhone doći s boljim omjerom zaslona i «mesa», za sada je teško špekulirati, iako neke glasine najavljuju da bi dizajn najesen trebao biti drastično izmijenjen.

Kao hardversku manu iPhonea, svakako treba spomenuti nedostatak LED lampice za obavijesti. Istina, nemaju je ni svi Androidi, ali ako vam je potrebna, barem imate slobodu izbora i odabrati uređaj koji ju ima. Vlasnici iPhonea su na nedostatak ove lampice naviknuti i ne doživljavaju ga kao problem. S druge strane, pitanje je kako ga doživljavaju njihovi sugovornici, kada na vrijeme ne dobiju uzvratnu poruku ili poziv.

Na kraju ovog dijela spomenimo i vodootpornost. Mnogi proizvođači Androida već nekoliko generacija nude vodootporne uređaje, što može biti dosta praktično. Apple se dugo opirao ovom trendu, ali je u najnovijoj generaciji iPhonea popustio, te uveo IP67 certifikat.

Povezivanje

Povezivanje s drugim uređajima bio je i ostao jedna od najvećih mana iPhonea. Za razliku od Androida, mogućnosti su po ovom pitanju ograničene. iPhone ne možete spojiti na računalo kao vanjsku memoriju i jednostavno prebacivati sadržaj, već to morate činiti putem iTunesa ili odgovarajućih alternativnih aplikacija.

Ovaj se problem često očituje u inkompatibilnosti nekih video formata. Tako ako npr. želite prebaciti film u Appleu nepoznatom formatu, prvo ćete ga morati konvertirati, što iziskuje dodatno vrijeme, odnosno morat ćete tražiti video player koji podržava vaš format.

Kod Androida je ovo riješeno dosta jednostavnije. Predinstalirani video playeri u principu pokreću sve video datoteke i podržavaju većinu popularnih codeca, dok prebacivanje ide vrlo jednostavno putem mass storage protokola ili putem WiFi-a.

Najnoviji iPhone je izgubio i 3.5 mm audio utor, zbog kojega morate koristiti priložene slušalice, a ako želite stare, trebat će vam adapter. Što se punjenja tiče, iPhone se puni putem posebnog Appleovog Lightning utora i kabela, dok Androidi koriste micro USB ili USB-C, tako da ako ostanete prazne baterije, veća je vjerojatnost da ćete uspjeti užicati punjač za Android.

Softver

Softver je dvostruki mač. Appleov iOS u prvom redu nudi veću razinu sigurnosti i konzistenciju u radu, dok je Androide lakše «probiti». Naravno, razmjeri ove nesigurnosti nisu toliki da bi na dnevnoj bazi predstavljali problem, ali je svakako preporučljivo da na Androide instalirate samo aplikacije iz službene trgovine.

iOS sam po sebi iziskuje manje resursa od Androida i uglavnom radi uglađenije, što se može primijetiti na hardverski slabijim Androidima, koji opet dolaze i po neusporedivo manjim cijenama.

Jači Androidi već neko vrijeme ne pate od problema zastajkivanja i zapinjanja, no zna se dogoditi da neki proizvođač svoje uređaje opremi loše optimiziranom nadogradnjom sučelja, što dodatno iscrpljuje resurse i rezultira lošijim korisničkim iskustvom. Ovdje nema pravila, jer isti ti proizvođači u prvim nadogradnjama softvera spomenute probleme često i isprave.
Zastajkivanje se najčešće događa kod uređaja opremljenim procesorima starije generacije, koji nisu u stanju nositi se s novijim aplikacijama i većim rezolucijama zaslona.

iPhonei novijih generacija nude i šire mogućnosti upravljanja sučeljem, tj. otkad je Apple predstavio 3D touch tehnologiju. Upotrebom senzora koji razlikuje jačinu pritiska prsta na zaslon, sustav nudi širi spektar akcija. Tako, primjerice, jačim pritiskom na ikonicu kamere na početnom zaslonu u startu možete odabrati želite li snimiti selfie ili klasičnu fotografiju. Slično je i s drugim aplikacijama, koje izbor akcija ponude prije samog pokretanja.

S druge strane, iOS za Androidom i dalje zaostaje po pitanju personalizacije. Ni 10 godina nakon prvog iPhonea, Apple još uvijek ne poznaje koncept widgeta, koji na početnim zaslonima Androida nude razne korisne informacije i detalje. Apple je, doduše, na jednoj od novijih verzija iOS-a uveo određenu vrstu widgeta, ali ne na početnim zaslonima, već u akcijskom centru, za pristup kojem je potrebno izvršiti dodatnu radnju, što govori da je razina upotrebljivosti manja.

Generalno, Android uređaji nude neusporedivo više mogućnosti podešavanja i prilagođavanja vlastitim željama nego iPhone, što opet ovisi i o proizvođaču. Neki će reći da je iOS bolje dizajniran, što je djelomično točno, no opet ovisi koji Android uređaj odaberete, odnosno kako je nadograđeno njegovo korisničko sučelje.

Kamere

Ovdje nema puno filozofije. iPhone kao izrazito skup uređaj nudi ponajbolju kameru na tržištu, naravno, u usporedbi s odgovarajućom generacijom drugih uređaja. Primjerice, Samsung, Sony ili HTC, koji su izašli iste godine, nudit će otprilike istu kvalitetu fotografija, a razlike među njima će mjeriti sitnicama, koje opet mogu biti i od veće važnosti ako vam točno određena funkcija kamere treba. Za detalje o kamerama i njihovim mogućnostima, pogledajte recenzije uređaja koje namjeravate kupiti, gdje možete naći i primjere fotografija.

Baterija i autonomija

iPhone će prosječno zahtjevnom korisniku osigurati do jedan dan autonomije, a Plus verzija i nešto više od toga. Ipak, ako ćete se ponekad dulje poigrati ili više surfati, raditi s mailovima i chat aplikacijama, slušati glazbu ili zapeti na društvenim mrežama, očekujte da će vam punjač (ili power bank) zatrebati već u popodnevnim satima.

Ništa bolja situacija nije ni kod Androida, koji nude otprilike jednake rezultate, no ovdje ponovo do izražaja dolazi raznovrsnost ponude Android uređaja. Oni u raznim veličinama nude baterije s osjetno većim kapacitetima, pa tako sada i za relativno mali iznos možete nabaviti 5,5-inčni Android s baterijom od 4000 mAh, koja će vas poslužiti i puna dva dana. Što je najzanimljivije, takvi uređaji nisu ništa veći ni teži od 5,5-inčnih iPhonea, a neki su čak i manji.

Problem kod iPhonea je i nedostatak podrške za brzo punjenje. Mnogi Androidi svoju bateriju mogu napuniti za sat vremena, dok je kod iPhonea situacija lošija. iPhone 7 se napuni za cca 90 minuta, a iPhoneu 7 Plus će trebati i više od dva sata.

Zaključak

I koja je na kraju prava platforma za vas? Ako niste sigurni, svakako dobro poučite svaku od gore navedenih stavki i pokušajte odrediti prioritete. Ako je moguće, iskoristite iskustva drugih, iako se ona ne moraju nužno poklapati s važim zahtjevima i navikama.

Ono od čega treba krenuti je novac. Ako nemate dovoljno novca ili iz bilo kojeg razloga ne želite potrošiti cijelu prosječnu plaću na mobitel, problem je možda riješen sam od sebe, jer ste u tom slučaju osuđeni na jeftiniji Android uređaj, koji opet ne mora nužno biti lošiji. Naravno, sve ovo vrijedi za nove uređaje, jer uvijek možete kupiti i rabljeni iPhone.

Ne postoji univerzalni recept, kao ni točno određeni profil ljudi kojemu bih preporučio ovu ili onu platformu. Svatko treba sagledati vlastite potrebe i na temelju dostupnih informacija odrediti koja je za njega bolja. Zato se nadam da sam vam ovim tekstom barem malo pomogao.

Za više detalja, pročitajte recenzije uređaja za koje se zanimate, a ako ciljate na najbolje, svakako pogledajte koji su uređaji obilježili 2016. godinu.

 
      
 • Magic in the summer

  Otkako imam smartphone (od 2011. i Androida 2.3) gledam i mobitele na Androidu i Iphone. Da je Iphone jeftiniji, sigurno bih ga probao. Gledam razne ponude Iphonea na ebayu i sve si mislim da je većina ponude Iphonea lažna (ali nemam dokaza) jer su im cijene puno pristupačnije (iphone 6 za 300-400 dolara) od cijena u domaćim trgovinama. Mobiteli s Androidom mi sve više idu na živce jer svakome nešto nedostaje. Ima super ekran, ali mu je kamera za bacit, ima premalo korisničkog prostora za pohranu, a onaj model koji to ima košta kao iphone… Tražim model srednje klase zbog kojeg neću bankrotirati. ideje?

 • John Walker

  Android naravno. Iphone sam isprobao i to je tako isprazno i zatupljujuće iskustvo da je to za ne povjerovat. Trenutno imam savršeni android uređaj i na njemu je Nougat. Perverzija od uređaja…

 • Krešimir Blažev

  Jesi gledao OP3(T)?

 • Nikola

  Android bolji od iphona!

 • ND

  Različiti korisnici imaju različite prioritete.

  Ja ne bi koristio Iphone da mi ga poklone. Ili ima mali ekran ili je velik kao lopata, nema brzo punjenje, nema SD, ne možeš kopirati na njega što želiš, ne možeš prebacivati bluetoothom na druge mobitele, nema LED notifikaciju, nikakve mogućnosti prilagodbe …

 • Ervin Belusic

  Upravo sam kupio 950XL. Bagatela za ono što sve nudi. Kamera je mrak. Baterija traje cijeli dan. Aplikacije imam sve koje mi trebaju. Ekran je nevjerojatan. Dva sima PLUS memorijska kartica. Baterija se vadi. Bežično punjenje. Brzo punjenje. Glance screen. Office. Imam i continuum dock… Nevjerojatan mob… Uzeo sam i Mozo case, brown leather… Mrak mrak mrak I sve radi na Windows 10.

 • Nokia4ever

  Svakom svoje…na pc sam več 20 godina sa Windovsima počevši od win95 napred…mob mi več 18 Nokia 950xl (unutra)…sad čekam SP jer Nokia neče Win više tako da smo svi zadovoljni!

 • Lorger

  Ovaj članak treba imati naslov ” Kupite Android, ne iOS ” jer, ja autor teksta, znam samo površne kvalitete koja razlikuje iPhone od Android mobitela. Iako je Apple najvrednija kompanija na svijetu, iako cijeli svijet priznaju kvalitetu njihovih proizvoda, uvijek se nađe neki laik da na ovaj način usporedi neusporedivo.
  Svaki i najmanji element koji koriste svi Apple proizvodi su u zadanom trenutku nastanka sastavljeni isključivo od najboljih, a često i najskupljih dijelova koji se na svjetskom tržištu mogu naći . Neka NETKO nabroji samo 1 da nije ? Fluidnost rada iOS platforme, sigurnost čuvanja unesenih podataka, sinhronizacija svih Apple uređaja da rade kao jedan, kvaliteta dubine fokusa i realnost boja je za Android platforme još uvijek znanstvena fantastika. U koliko se na namjenjen iPhone SE čita tekst bilo koje stranice uključi se opcija reader, koja odmah makne sve reklame, dodatke i gomilu okolne gluposti, a tekst uveća do mjere u kojoj se znatno lakše čita tekst na iPhonu 4″ nego isto na Xiaomi mi Mix od 6″. Ekran nikada ne pokrene sam neželjenu funkciju približavanjem prsta ( toplih ruku ) kao Android uređaji koji traže koncentraciju u radi ili se otvaraju neželjene aplikacije. Sve što se unese na iPhone ili iPad ili MacBook, isti trenutak se prenesene i sinhronizira s ostalim Apple uređajima . Ako skinete pjesme snYouTube na Macu odmah su i na iPhonu……
  Jednostavno sigurnost, fluidnost i zadovoljstvo korištenja Apple proizvoda je prevelika da bi čovjek nakon tog iskušenja mogao vratiti na Android ili Windows okruženje . Onaj tko koristi Apple, 2 mjeseca i više, teško se može vratiti na hrpu nepotrebnih mogućnosti koje nudi Android i Windows proizvod, proizvod za široke mase. Perjanice Samsung, LG, Sony….. su sigurno dobri uređaji , ali šteta što ne rade na iOSu.
  Onaj koji proba sve tajne programskih riješena Apple proizvoda mislim da povratka u Android ili Windows nema.

 • Ljudska neman

  Osobno android uvijek. Koristio iPhone 2 tjedna – ne bih više, hvala! Razlog je taj da sam htio brzo nabacati muziku na iPhone i krene tortura sa iTunesom itd, na androidu bi već prebacio 5Gb podataka za to vrijeme kad sam na iPhonu sve uspio posložiti. Prodao ga nakon 2 tjedna za 400kn više nego sam ga kupio, i to mi je jedino osobni plus kod njega 🙂 Da se razumijemo sa svime ostalim na iPhonu bio sam izrazito zadovoljan: ekran na suncu, fluidnošću i kamerom, bio je u pitanju model 5S. Prešao natrag na android poslije njega i ne bih se vratio natrag na iPhone. Naravno ovo je sve subjektivan dojam, dok recimo brat koristi iPhone 6s i jako je zadovoljan njime. Svatko si odabere šta mu više odgovara prema osobnim kriterijima, i uvijek takvu odluku poštujem.
  PS. Nadam se da na ovoj temi neće krenut prepucavanja oko androida / iOS-a, jer shvatite da je svakom čovjeku prioritet nešto drugo u životu.
  Krešo svaka čast na tekstu 🙂
  Lijep pozdrav 😉

 • Krešimir Blažev

  A jebemu kad i pored svih iPhonena ja se vratim na usrani Android. Steta sto sam ih imao nekoliko pa mi i sto godinama koristim Mac (imam ih tri u kuci) ali eto, laik sam pa nemam pojma. Sreca da imamo objektivne komentatore 🙂

 • Lorger

  Ono kao extra: slučajno se razbije iPhone ili ukrade, uzmeti drugi, ubacite lozinke i za 15-30 min vaš novi iPhone postane konfiguriran identičnom razbijenom ili ukradenom . Osim imenika, kalendara , dokumenata, podsjetnika , fit postavki ……fotografija, videa…., iPhone vam vrati i sve vaše razgovore od kada ste ih imali , svu povijesti članaka koje ste čitali , jednostavno sve, kreditne kartice , razne lozinke ….. sve autom. Podesi. Lp

 • Nikola

  Koristim samo Samsung uredaje jer su mi najbitnije najace moguce specifikacije koje novac moze kupiti kako bi mogao nesmetano surfati internetom, citati mejlove ,fotkati i koristiti snapchat bez ikakvog laga! I naravno dobra selfie kamera (ona otraga nije korisna pa ni bitna)

 • Dolče Bagana

  Mislim da smo dobili Icinog antipoda. 😀

 • Dr. Proteus

  Dugo nije bilo iPhone – Android fajta. Srećom, s vremena na vrijeme se pojave ovakvi frikovi i odlično začine raspravu.

 • Ljudska neman

  Zahvaljujem na odgovoru! 🙂
  Za traženje famoznog gumba “sync” biće da su godine pa mi dugo treba da ga pronađem, jer na tvoju žalost informatički sam dovoljno pismen. Što se tiče upisa u školu – ne bih hvala, prestar sam za ponovni ulazak u školu. Jedino ako imaš koju školu za preporučit ovako preko komentara, jer kako i sam kažeš ni jedna škola nije za bacit 🙂 Živio ti meni još 3x toliko.

 • Dr. Proteus

  Ajmo redom:

  Od najboljih materijala? Sreća pa se iPhone 6 nije savijao u džepovima.
  Dubine fokusa i boje? Rodila bunika, a?
  Reader? Revolucionaran prozivod, nema šta.
  Ekran sam ne pokreće aplikacije? Valjda misliš na CRT erkan?
  Sinkronizacija pjesama? Fakat fascinantan feature. To nema nigdje.
  Zadovoljstvo korištenja Apple proizvoda? Jesi ti Oliver Mlakar?
  Nema povratka s Appela na Android? Nema za fanboyse, naravno, nitko u to nije ni sumnjao.

 • Druk Ležaj

  “Takoder, moj savjet je da se ostavis nepotrebnih sitnica sto se tice telefona jer vise manje svi ih koristimo za iste stvari (surfanje mail pozivi sms i fb), te upises neku skolu…

  Vjeruj, niti jedna skola nije za bacit…

  O čemu ti ovdje drobiš čovječe? Čovjek istakne jednu stvar koja mu se ne sviđa i kaže da je sve drugo OK i onda ti ispucaš ovakvo nešto.

  Uostalom zašto ovisiti o softwareu koji mora biti predinstaliran na PC kad je očito da to nije nužno s tehničke strane? Šta nije bolje koristiti uređaj kako ti želiš nego kako ti neko drugi kaže da ga koristiš?

  YOU ARE HOLDING IT WRONG!!!

  Ne Stevo, vi ste napravili lošu antenu!!!

 • Gogo

  A to je ?

 • DexterM.

  Kad vam postane dosadno na stranici, napravite ovakav clanak, klikovi se drasticno povecaju, pocnu ratovi komentarima i dosada je izbrisana! ☺
  Nego, koristio sam Android i iOS. Ali i Windows mobile (kojeg i trenutno koristim na L950) i mogu reci da mi je potonji najdrazi.
  Necu biti fanboy pa srati da je najbolji, daleko od toga. Prosjecni korisnik ce osjetiti app gap, ja ga ne osjetim, imam sve sto mi treba.
  Da nemam mob koji sad imam, uzeo bi si neki Android. Iako, do nedavno sam imao Sony Z3c i mogu reci da me OS uzasno zivcirao pa sam se vratio na W10.
  Od I phonea sam imao 5s i mogu reci da je meni bio apsolutno najgore iskustvo. Od svega navedenog u clanku (prebacivanje slika, filmova i glazbe), do nedostatka bilo kakve mogucnosti personalizacije, osim promjene pozadine, koja se nikad ne vidi kako spada zbog onih ruznih ikonica. Ali da iOS radi glatko, radi. E da, i fingerprint scaner mi je bio fenomenalan, za razliku od ovog smeca od Iris scanera na L950.
  Da zakljucim, opcenito mi je najbolje sjeo W10 jer radi fino, imam sve sta trebam na njemu i kamera je ok. (baterija je sranje)
  Nakon toga, Android, ali samo nesto blizu cistog- HTC, Sony…
  Zadnji iPhone- kod njega mi prolazi samo fingerprint scaner i mogucnosti iClouda. I osjecaj sigurnosti. Iako, cisto sumnjam da je ista od postojeceg imalo sigurno.

 • fabricio1

  Vidim da nitko nije koristio kako spada Iphone a ni Android. Ima jedan i drugi.
  Kod Iphoena su mi najžešće debilne stvari koje nisu u stanju popravit
  1. Sve slike grupira u jedan folder. Tipa Whats app – slike koje ti šalju frendovi (zajebancija i sl) će se naći u folderu s privatnim stvarima…sad zamislim kad imaš 1000-2000 slika. Ne možeš oćistit od sranja folder za 2h.
  2. Alarm – jedan običan alarm. Moraš smanjit zvuk ton da bi smanjio zvuk alarma. Sad zamisli kako se dižeš kad ne smanjiš ton. Oćito Apple ne shvaća da mi ton zvona mora biti na najjaće., a ton alarma na najtiše jer se normalno budim.
  3. Da bi ugasio internet promet moraš ući u postavke. Prekomplicirano je stavit u notifikacijski centar ikonicu.
  4. Instaliraš aplikaciju…i sad ti se ona svako malo nadograđuje….i ne možeš ono smeće od nadogradnji pobrisat. Ispada da facebook zauzima 1gb a ono zauzima 50mb. Tako je s bilo kojom aplikacijom. Moraš je deinstalirat i ponovno instalirat.
  5. Brzo punjenje – Apple se pita a šta je to.
  6. da nastavim dalje…
  Imao ga, prodao…
  Kad poprave te banalne stvari, možda i razmislim.

 • Ljudska neman

  Mah pusti njega, čovjek se uzbudio nepotrebno 🙂 Kako bi rekli papir sve podnese, u ovom slučaju nije papir ali… Mene uvijek interesira kad pročitam takav komentar kao što je napisao adroidhaker_micemplanete_free koliko takva ekipa ima godina. Iznesem par svojih osobnih nezadovoljstva i on počinje pisati o stvarima koje nemaju veze… Ahhh, život je lijep 🙂

 • GrGa

  Krešo, godinama pratim tvoje recenzije, usporedbe i sl., jasno mi je da su neki članci plaćeni pa moraju biti favorizirani na određen način, ali ovaj članak nema smisla i uspoređuješ neusporedivo. Prevedno Andorid je kao NASCAR dok je iOS-a poput Formule 1. Mogu razumjeti da je nekome draži NASCAR ali usporedba je besmislena. Lorger lijepo opisano!

 • Krešimir Blažev

  Ovaj članak nije usporedba, već vodič da pomogne neodlučnima i onima s manje informacija, budući da nam na dnevnoj bazi dolaze mailovi s upitima tipa “kupiti ovaj iPhone ili onaj Samsung/Sony/HTC”. Ako to ne vidite, žao mi je. Svjestan sam da su ovakvi članci mamac za individune nabrijane testosteronom, ali to je očito folklor koji uz ovu tematiku ide.

 • Magic in the summer

  Gledao sam Lumiu 950 i kupio bih ju, čak i bez obzira na činjenicu da nedostaju neke aplikacije za Android. Cijenu mu je od 1500-2500 kuna na njuškalu ili 3000 kuna u trgovini. A pogledajte ovo, o tome sam gore pisao. Posebno pogledajte minuse tih mobitela, jer neki padaju na bitnim stavkama: http://www.phonearena.com/news/Best-budget-big-screen-phones-2017_id90280

 • JFK

  Haha koji likovi. Čim im im “uvrijediš” iPhone, odma ispada džigerica. Šta bi bilo da im izgadiš njihove Golfove trojke s niskoprofilnim gumama.

 • Magic in the summer

  Jesam. Manje više ga svugdje hvale.

 • ND

  Negdje sam pročitao da noćni mod dolazi na s7 sa nougatom

 • Jurica Gregurović

  Krešo, cijenim vaš rad i ovaj portal, ali bilo bi bolje da malo pripazite kako se izražavate u komentarima ispod. Neki nepristojni izrazi u kojima koristite riječ “jeb…” mislim da se ne bi trebali pojavljivati s vaše strane. Sve drugo je odlično, odnosno recenzije i vijesti.

 • Krešimir Blažev

  Istina. Kritika prihvaćena. Ali s obzirom da u ovih 7 godina nisam nikad psovao, sad mi je oprošteno, jbg

 • Nikola

  moras razumit da je to kao navijanje za svoj klub ili si za samsung ili za iphone, ili za dinamo ili hajduk, i moras svoje uvjerenje branit do krvi.
  moras dokazivati svakome zasto je brand koji si ti izabrao bolji od nekog drugog, jer ako se netko posere po uređaju kojeg imas to je ko da ti netko otruje macku ili psa, sigurno nesmijes samo olako pustit..

 • Nikola

  meni je bitnija selfie kamera imho

 • Nikola

  ja se uvijek s applea vratim na android.

 • ND

  1. nema najbolji ekran
  2. nema najbolju kameru
  3. nema najbolju bateriju
  4. nema najbolje punjenje
  5. nema najbolje zvučnike
  6. nema najbolju vodootpornost
  Uz to nema hrpu stvari koje imaju Androidi od 1000 kn.

 • Mustrashh

  OP3T je fantastican mobitel, ali bas fantastican. A cijena od 400$ za iPhone 6 je sve samo ne povoljna. Pa cak i na njuskalu pronadjes 64gb verziju za 3000kn, ali 6S.

  No sto se tice ebaya, nemas se sta brinuti. Pogledaj ocjene prodavaca, naruci i plati iskljucivo preko paypala. Ako ti se nesto ne svidi, lovu povuces lako nazad.

 • g. Lektor

  Čovac je rekao da koristi android te objasnio svu filozofiju oko prebacivanja stvari.

  Da se razumijemo ja koristim ip te se također susrećem sa tim pričama o prebacivanju koje su priznaješ i sam, poprilično smiješne.

  A ovo za “školu” je također dobro rečeno jer nikad nisi prestar za nešto novo naučiti

  Lp

 • Majan23

  Nisam ni pročitao tekst jer lijepo piše za neznalice

 • Mustrashh

  Android je sranje. iOs je sranje. Samo Android sa Touchwizom je odlicna stvar. Sad cekam kraljicu Icu da napise koju, i onda cu se brze bolje s njime sloziti. Vi ostali pobrisite svoje postove kako bi ostavili prostora za kraljicu Icu.

  Zahvaljujem unaprijed.
  Kmetovi.

 • unsung_hero

  Zar jos uvijek postoji ekipa neobjektivnih fanboyeva koji ne mogu spojiti 2 sa 2 odnosno sagledati dobre i lose strane sustava koje koriste?!?! iOS je itekako usporediv sa androidima samo to svaciji mozak ne moze dokuciti. Ima iOS svojih prednosti poput fluidnosti, sinkronizacije sa ostalim apple uredjajima, bootanje, baterija(u jednu ruku) ali ima i nedostataka poput onih koji su navedeni u tekstu ali i od ostalih koji su komentirali. Svako uzima mobitele po svojim preferencijama osim zatucanih fanboyeva koji ce kupiti i g*vno ako je na njemu zaljepljena jabuka/android.

 • Bojan Radovanović

  zadnji iPhone mi je bio iP4, od tada stalno koristim androide…ali i danas bi radije izabrao iPhone samo da nema iTunesa

 • Bojan Radovanović

  Svaki i najmanji element koji koriste svi Apple proizvodi su u zadanom trenutku nastanka sastavljeni isključivo od najboljih, a često i najskupljih dijelova koji se na svjetskom tržištu mogu naći . Neka NETKO nabroji samo 1 da nije ?

  EKRAN, niti je sad najbolji, niti je ikada bio.

 • Bojan Radovanović

  hahahahha…bit ce da to neki stvarno tako shvataju.

 • Bojan Radovanović

  naslov i komentari, to je ono interesantno…sta stoji u tekstu i onako vec znas.

 • Hari

  Nemas ti pojma android odnosno touchwiz odosno grace ux je nesto najbolje u evoluciji nakon hodanja na dvije noge samo mozgovi nam nisu ko icini da to shvatimo😥

 • Hari

  Mislim da ipak nema tu prave konkurencije applu iako on ima veliku kolicinu sitnica sto idu na zivce ali na kraju superiorniji je proizvod za svakog ko zeli imat siguran i kvalitetan proizvod… Kod iphona mi se svida politika servisa di servisa nema pa rade bi tako uzeo mob na god dana di znan da ako sto bude dobivam novi nego da mi mesari iz mesca i agrama rastavljaju i nikad vise isto ne sastave… Uz to ipak kad ga ides prodat mozes zaradit lijepe novce i iphonovi starije generacije tipa 4 4s 5 5s i dan danas rade odlicno s obzirom na godine sto se za s3 s4 cak i s5 ne moze rec a o drugim proizvodacima nebi… Ja eto da kupujem tako skup mob uzeo bih iphone…
  I digresija do prije 2 godine trebalo se kupovat mob od 5k k. da ti sve radi kako treba a danas mob od 1500 kn je jednako dobar osim u segmentu ekrana i kamere ko i oni od 5000 kn… Tako da velika kolicina ljudi ne zeli bacat lovu na mobitel zato i profitira xaomi huawei i ostali koji imaju super mob po maloj lovi…

 • alo djecoooo

  Moze jedno pitanje za ove sto pizde uporno o fluidnosti iphona i androida, jeste li ih vi uopce ikada usporedno koristili da bi to mogli usporedjivati, znaci dva flagshipa npr. 2016 godiste jedan do drugog u svakodnevnom koristenju makar mjesec dana? O kakvoj crnoj fluidnosti pricate kao prednosti iphona, pa nije ovo 2010 godina pa da usporedjujete froyu 2.2 sa iphonom, danasnji flagshipi ne da su jednaki jaje jajetu nego su svi na isti kalup s istim cipsetom i svi rade vrhunski, koji k uvijek usporedjujete krs smece android od 500kn i iphone od 7000 i ondam bacate pametne zakljucke, ovo mi se bas gadi. Sto se tice iphona jedino sto mi vrijedi na njemu je dugorocno zadrzavanje iste cijene tako da kada ga idem uvaljat na njuskalo nakon godinu dana koristenja vrijednost mu nepadne ni 20%. I jos jedan plus, sve sponzoruse se lijepe na njega, kad ga god drzim u rukama i idem ulicom ili sam u kaficu lete pogledi na njega jos od iphona 4s kojeg sam imao kao prvog, dok mi se to nikad nije dogadjalo ni sa jednim androidom.

 • Ivan

  Ne znam kada si zadnji put koristio android, ali sve te opcije imaš i na andoridu, naravno ako ti je uključena sinkronizacija s google računom…

 • Toki

  S ovom digresijom se u potpunosti slažem, danas se za ccaa 1500-2000 kn nađe okej mobitel za prosječnog korisnika

 • Kmica

  Od S2 imam sve tako sinkronizirano ti očito nisi nikad android koristio. Pričaš o tome ko o inovaciji nekoj.

 • Kmica

  Je u “Keeping up with Kardashians”

 • Mustrashh

  Ja sam old school gangsta. Grace UX je za p**kice, TouchWiz je za prave muskarce.

 • Mustrashh

  Koristim OP3T. Bolesno brz mobitel kojem hrpa rama omogucava da radi gotovo pa savrseno. No unatoc tome, kad otvorim play store, ili bilo koju aplikaciju sa hrpom tablica, eto ti laga. To recimo na iOS-u nisam dozivio. Na drugaciji nacin renderiraju grafiku i UI elemente ova dva OS-a, i meni nije problem reci da iOS to osjetno bolje radi. No zato mi je u drugim stvarima uglavnom android bolji, a te druge stvari su mi kud i kamo bitnije.

 • Denis Frcko

  Stvar je jednostavna,ko traži smartphone odabraće Android. Ko traži dumbphone odabraće uređaj na iOSu. Svak ima svoje tržište. To je ko da uspoređujete šleper i bager,koji odabrati…

 • fabricio1

  @kreimirblaev:disqus ovaj Mustrashh trola svaki post. Već mi to ide na onu stvar. Ako nema šta pametno za reći, bolje da šuti. U svakoj drugoj rećenici mu je Ica u ustima.
  Vidi se da je lik iskompleksiran.

 • Krešimir Blažev

  Da, i nije samo on. Pratim već neko vrijeme i uskoro počinje brisanje takvih komentara.

 • Mustrashh

  Da, analogija je na mjestu. Jer sleper je pametan, a bager je retardiran.

 • Danko

  upravo naručio s7 edge, zanima me jel Spigen maskice vrijede tih novaca i gdje ih ima najpovoljnije za kupiti? TNX

 • brat_goran

  isto, samo preletio ocima i pregledo tipicne fajterske komentare, iako se mora odati priznanje trolanju lorgera, zakotrljo je lavinu komentara, podli lisac 🙂

 • Judge Judy

  Pa ja ako se trebam napatit da prebacim pisljivu pjesmu na mobitel nije vrijedan ni 1000kn,shvati nemaju svi za macbookove

 • Judge Judy

  Sto nije na fejsu,nije se dogodilo hehe

 • Judge Judy

  Ehh da taj ekran na suncu im je savrsen,imam s6 trenutno i sjecam se dok sam imao iphone 4 da je cak imao i bolji prikaz na suncu

 • Judge Judy

  Mozes(naravno,heh) staviti custom rom ako zudis toliko za night modom a offical dolazi sa androidom 7.0

 • Teka

  Juj,juj,juj…sve čitam komentare i umirem od smijeha! 😀 Ali svaki put isto, kao djeca u vrtiću: “Moj tata je bolji..nije, moj je! Moj tata ima bolji auto…nema, moj ima bolji! 😀 Samo baci šibicu i evo ti vatre! 🙂

 • DexterM.

  Proplakah! 😂😂😂

 • John Walker

  Sony Z5 Premium. 5000 kn odvajam samo za luzere iz Sony-a bez obzira kako stajali na tržištu. Nikada ništa drugo. Samo Sony i Android

 • Inquisitor Glokta

  Ako su se trolovi ispraznili, ja bih napisao par riječi. Krenuo sam s Androidom (Samsung i HTC), prešao na iPhone 5 i trenutno sam opet na Androidu (Xiaomi). U ovom trenutku za mene vrijedi “jednom iPhone, nikad više iPhone” zbog nevjerojatno glupih propusta. Slabo prilagodljiv izgled sustava, smiješni widgeti, razina glasnoće zvuka objedinjuje zvono, multimediju i alarm, retardirani način prebacivanja podataka s računala, postavke sistemskih aplikacija u glavnim postavkama sustava itd. Vjerojatno će se to mijenjati tj. popraviti, ali do tada će Android odmaknuti još dalje. Jedino što Android ne može uhvatiti je način ažuriranja sustava, no to se lako može pripisati malom broju uređaja.

 • Magic in the summer

  Sonyjevi mobiteli: ako imaš sreće, služit će te godinama. A nisu svi modeli takvi (npr. M4).

 • Magic in the summer

  Huawei Mate 9 je meni super dizajniran. Ali mrcina ima ekran od 5,9 inča. Debelo previše.

 • Ed

  Dobre su da, imaju air cushion technology i bacas ga po podu pijan, nis mu nece bit. Najjeftinije su na ebayu, a dosta skupe su na gizzmo.hr, ali uvijek imas neki popust (guglaj kupon) i stigne ti za 2 dana. Meni osobno najdraze maskice UAG, samo ih kod nas nema.

 • Ed

  Imao sam svasta, od prelosih i iritantnih samsunga (s3, note 3 – groblja), do iphone 4s, 5s, 6, i sad 7. Jedino mi je android ostao u dobrom sjecanju kod htc one m7, fluidan uredjaj, skoro pa stock android, najvise me podsjecao na ajfon i zato mi se i dopao. Veci sam fan applea zbog optimiziranog sustava, i zbog toga sto isto radi nakon 2 god ko prvog dana. Uz to, moze se prodati za finu lovu, dok samsunga mozes zamijenit za 4 metra bukovine za u kamin. Da bi se mogao vratit na android, bi. Kupujem po tome koji mi je mob napet, trenutno u android svijetu ni jedan, a jedina dubioza u zadnje vrijeme je bila kupit lg g5 (wide angle kamera – prezakon) ili iphone 7, i kupio sam sedmicu i prezadovoljan sam.

 • ND

  Ne bi bilo loše uzeti maskicu koja štiti ekran ili neko staklo koje se prelijepi.
  Znam ekipu koja je kupila skupe maskice pa im je mob pao na ekran 🙂

 • ND

  A nije baš tako loše sa prodajom Samsunga. Ja sam npr. kupio novi s5 preko njuškala za 2500 kn. Prodao sam ga nakon godine i 11 mjeseci za 1500 kn. Dodao 1400 i kupio novi s7.

 • Ed

  A sad je bolje zericu, ali na njima sam se najvise opekao. S3 kupio za 3800, prodao za 2100 nakon 7 mj, note 3 4400, 5 mjeseci za 2700. A ajfon6 kupio kad je izasao za 3400, prodao za 2400 nakon 26 mjeseci…

 • Ivana Ličić

  da si ti zaista koristio iphone nebi navodio neke od ovih stvari

 • fabricio1

  Da si ti koristila nešto drugo ne bi pričala takve gluposti.

 • Kmica

  E ova sva iskustva prođem kad s vremena na vrijeme uzmem ženin iphone, niko još bolje nije sročio, “nevjerojatno glupi propusti” je najbolja izjava. To nije glup proizvod nego nemože čovjek vjerovat da to ne isprave u sljedećoj nadogradnji a ne ni za 10 godina. Ključnu stavku si zaboravio zbog koje ja ženi mamu na pazar pošaljem svakodnevno, u notifikacijama ne stoji da je mob u silent mode, i ja zovem i zovem ali ništa. I ona jednostavan odgovor nakon sat vremena uh zaboravila sam da su mi tonovi ugašeni. Ako android ukine podršku za internet u budućnosti onda možda razmislim o iphone ali možda kažem jer još uvijek imam laptop i fiksni telefon.

 • Inquisitor Glokta

  Da, jedna sitna ikonica koja bi pokazivala da su tonovi isključeni ne bi naškodila, ali Apple smatra da bi onda traka za notifikacije bila prenatrpana. Nije bitno što ne vidiš da su tonovi isključeni ili da imaš poruku, bitno je kako izgleda. Najveći problem je taj što oni misle da su napravili dobro, godinama ignoriraju prijedloge i onda odjednom isprave, ali u tišini. Na kraju krajeva, da je iOS toliko dobar, ne bi mu trebali bug fixevi.

 • Kmica

  Žena mi je prije imala iphone 6 i jednom tjedno se smrzavao da smo morali radit hard reset, znači puno bolje je radio moj note 4 tada, i jednom mjesečno je tražio ponovno postavljanje finger scenera jednostavno nije prepoznavao isti. I zadnja kap je bila kad je uzela iphone 7 i sad napravit ću backup svega zadnji, znači slika i svega o prebacit na drugi, tu je došla famozna sinkrozacija koju svi hvale, nakon 5 propalih pokušaja gdje na 95% dođe poruka da nije uspjela sinkronizacija i jednog od 30 sati također neuspjelog, sinkroniziram samo postavke i tad slijedi šlag na kraju, oba mobitela su upaljena o kad neko zove oba zvone i na oba se možeš javit, u biti kad se javiš na bilo koji i drugi aktivira slušalicu i ako su u blizini dobiješ onaj eho nepodnošljivi. Naravno samo s onoga u kojem je kartica možeš uputit poziv, znači tek kad sam ga ukinuo sa itunesa onda se problem riješio. I kad pođu tu srat o sinkronizaciji, ja sa note 4 na Huawei mate 9 za 15 min NFC-om pribacio sve i to automatskim upitom od strane Huaweia pri prvom pokretanju. Reci brate volim iphone jer je brand broj jedan i ljudi misle da sam kul i osjećam se uspješnim ali reć da je to logičan izbor vezano za korisničko iskustvo naspram androida je balavo.

 • Benwe

  Još jedan odličan telefon je Honor 8 ili Huawei P9, a srednje klase ima i u Xiaomiu (ako ti se kinezi ne čine kao loš odabir, meni ne). Npr. Xiaomi Redmi note 4

 • Andrija Jurkin

  E ovako, koristio Android i rekao vise nikad, držao Samsung edge u rukama i onak mi se čini kao da svi mogu gledati što pišem, definitivno ne više android. Iphone kad uzmem u ruke prolistam par stvari i kažem šta taj može za 5000-8000kn vozit auto umjesto mene, kvalitetan donekle ali preskup svakako. Omjer kvalitete i cijene je ogroman. Koristim Lumiu 950 već sam tri godine na win prvo 8.pa sad 10 iskreno nisu ni oni savršeni treba poradit na puno detalja, ali meni osobno odgovara sami sustav Windows. Sto se meni osobno ne sviđa kod androida i IOS-a, a kod windowsa sviđa je to da windows stalno radi na tome da poboljsa trenutni sustav koji ima i windows 10 je budućnost windows uredjaja, a Apple gleda kako bi uturio novi sustav da može ga naplatit jos dvije tri tisuće kuna, također android izbaci novi sustav i možeš zaboravit stari i sustav i svoj mob jer poboljsanja nema, tipa primjer Sony izbacio Z5 i za par mjeseci seriju X i boli ih briga vise za model Z5 i ostale modele od prije. Zaključak je sto ljudi sto čudi svakome nešto odgovara i svakom je njegovo najbolje

 • Bojan Jurić

  Do sada sam koristio isključivo android uređaje i jednostavno sam se prebacio na ios da vidim šta je to.Kako mobitel većinom koristim u poslovne svrhe trenutno mi je iPhone 6 do sada najbolje što sam probao u svijetu smartphonea.

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]