iPhone X službeno predstavljen, početna cijena 1000 dolara, a isporuka 3. studenog

Tradicionalni Appleov One more thing moment ovoga je puta donio ono što smo svi očekivali – iPhone X. Treba napomenuti da oznaka X zapravo predstavlja rimski broj 10, dakle imamo iPhone deset.

Kao što se i očekivalo, zaslon je od ruba do ruba, s izuzetkom zuba na vrhu i zove se Super Retina. Nema više Home tipke, čija je funkcija je sada zamijenjena gestom.

Budući da nema Home tipke, nema više ni Touch ID sustava. Umjesto njega predstavljen je novi Face ID, koji je zapravo 3D tehnologija prepoznavanja lica, o čemu se špekuliralo proteklih mjeseci. Sustav radi zahvaljujući skupu različitih tehnologija, što uključuje i novu infracrvenu kameru s prednje strane. (Ovo sada donekle opravdava zečji zub).

Radi se o toliko naprednoj tehnologiji, da će vas uređaj prepoznati čak i s kapom, naočalama ili kad promijenite frizuru. Barem tako tvrde u Appleu. Valja napomenuti kako će Face ID raditi i sa 3rd party aplikacijama, a koristit će se za identifikaciju na Apple Pay sustavu plaćanja. Prema onome što se na eventu moglo vidjeti, sustav radi vrlo brzo i pouzdano. Naravno, za konačni sud pričekat ćemo da nam dođe na test.

Zaslon iPhonea X u dijagonali se rasteže 5,8 inča i donosi 2436 x 1125 rezoluciju. Kao što smo i očekivali, ovo je prvi iPhone s OLED zaslonom, s dodatkom TrueTone tehnologije s iPada.

Kamera iPhonea X donosi dvostruku 12 MP kameru kao iPhone 8 Plus, ali je postavljena okomito. Novost je dvostruka optička stabilizacija, dakle ne samo za širokokutnu, već i za uskokutnu (telefoto) kameru, isto kao na Noteu 8. Sprijeda se nalazi nova “TrueDepth” kamera, koja podržava Selfie portrete.

Što se procesora tiče, on je isti na iPhoneu 8, dakle Bionic A11 sa šest jezgri. U Appleu kažu da će zahvaljujući njemu i novom zaslonu, baterija trajati dva sata dulje. I ovaj uređaj dolazi s bežičnim i brzim punjenjem, koje smo na Androidima davno upoznali. Ovom prilikom predstavljen je Apple charging pod, koj uz iPhone, može puniti AirPod slušalice i novi iWatch.

Apple je u novom iPhoneu donio i mnoge softverske novosti, kao što su animirani emotikoni i dodatni detalji za upravljanje sustavom budući da nema home tipke.

Naravno, o ovom će uređaju u narednim satima i danima biti još puno riječi, a na kraju ovog članka spomenimo i cijenu. Uređaj u SAD stoji 999 dolara, što je početna cijena, a isporuka kreće 3. studenog. Koliko će koštati u Hrvatskoj, za sada možemo samo nagađati.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]