Je li ovo Microsoftov Surface Phone?

ms-surface-phone-intel

Ako je vjerovati poznatom cinkeru Evanu Blassu, a nemamo razloga ne vjerovati, Microsoft radi na novom Windows 10 smartfonu koji bi svjetlo dana trebao ugledati tijekom sljedeće godine.

Najzanimljiviji detalj je procesor koji bi ga trebao pokretati, a prema Blassu, to će biti Intelov procesor namijenjen laptopima. U ovom trenutku nije jasno kako će se mobilni Windowsi vrtjeti na x86 procesoru, budući da Intel ne razija ARM arhitekturu.

Je li ovo zapravo Surface Phone o kojem se već dulje špekulira i hoće li on možda vrtjeti pune Windowse? Ovo bi u kombinaciji s jakim procesorom imalo više smisla, s obzirom da je Microsoftova mobilna platforma praktički mrtva.

S druge strane, iz Microsofta i dalje stižu signali da će nastaviti ulagati u ARM arhitekturu, ali bez preciziranja bilo kakvih ciljeva, zato sve ove informacije, uključujući i fotografije nekog ranog prototipa, treba uzeti s velikom dozom rezerve.

microsoft-said-to-be-working-on-a-phone-powered-by-a-intel-laptop-class-processor-2

microsoft-said-to-be-working-on-a-phone-powered-by-a-intel-laptop-class-processor

the-project-appears-to-be-on-track-according-to-an-update-from-evan-blass

microsoft-said-to-be-working-on-a-phone-powered-by-a-intel-laptop-class-processor-1

 
      
 • markiz

  Intel odustao od ARM arhitekture?
  Pa Intel nikada ni nije koristio ARM..

  Ako je tako kako ovaj lik kaže, onda će Surface vrtiti pune windowse, sa skinom za mobitel. Ako ga izdaju, to je zapravo i jedino što ima smisla.

 • JFK

  Kako nije? A Atom?

 • markiz

  Atom je, naravno, x86.

 • JFK

  Sorry, my bad. To je bila neka emulacija

 • Rodeo

  Ne znam šta namjeravaju s ovim, ali nekako mislim da će opet nešto zasrat. Isto kao što Google unatoč mnogim pokušajima ne može napraviti društvenu mrežu, tako ni Microsoft ne može mobilnu platformu. Za neke stvari jednostavno nisu.

 • Krešimir Blažev

  Da, u pravu si. Krivo sam formulirao rečenicu.

 • Nikola
 • kvaju

  kao što je netko napisao na twitteru

  just let it die in peace already

 • Ana Helušić

  Bez obzira na sve, jako zanimljivo

 • Kmica

  Da ubace puni windows u njega a preko toga android i da možeš napraviti switch resetiranjem ili sl. To bi bio pun pogodak, jer masi ljudi samo nekad treba računalo i to bi bilo to.

 • Mustrashh

  Intel je ubio Broxton, tj. Atom je proglasio mrtvim. No samo za low end laptope, tablete, itd. Odlucili Atom fokusirati za IoT, i ovo ce vjerojatno biti jedan od tih procesora. No vrlo vjerojatno baziran na ‘staroj’ (2015) Cherry Trail arhitekturi.

  Novije generacije nisu ipak zamisljene za smartphone uredjaje. No mozda MS iznenadi, pa izbaci Surface baziran na Core M3? Malo previse za smartphone, ali tko zna? Ili su sklopili deal sa Intelom pa ce imati prvi prava na neki novi Intelov proc? Intelu takvi dogovori nisu nepoznati, dovoljno se sjetiti Applea i prvog Macbook Aira.

  Zivo me zanima sta ce sada izbaciti. Iako sam jako skeptican, i dajem im male do nikakve sanse da naprave proboj na trziste, navijam ipak da u istom uspiju. Jer Apple pobere sav prihod, a Android ima marketshare. Treba nam treci igrac da malo zacini pricu.

 • Mario

  Ovo izgleda stvarno dobro! Al cijena će bit paprena ak se pojavi na tržištu. I bit će fokusan na poslovno tržište

 • Bugy

  Ovaj koncept nije od Microsofta, nego od Dell-a ali u svakom slucaju su i oni odustali.

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]