Kako je Apple zabranjivao aplikacije da bi iskoristio njihove ideje

Priče o krađi ideja u svijetu tehnologije danas više nisu tako popularne kao prije nekoliko godina. Halabuka je počela sa Samsungovim kopiranjem dizajna iPhonea, što je dobilo i svoj sudski epilog. Nakon toga smo vidjeli puno gora i besramnija kopiranja svega i svačega, ali sudski sporovi su sada rjeđi ili barem manje medijski popraćeni.

Isto tako ni Apple nije baš nevin. Ispostavilo se da je mnoge ideje zapravo preuzeo od drugih, ali mu treba priznati da ih je usavršio i učinio jednostavnijima za korištenje. No ipak, postoji još jedan mračni djelić Appleovog uspjeha, kojeg ne možemo nazvati drukčije nego drskom krađom.

Naime, ekipa Phonearene se sjetila određenih aplikacija kojima je Apple prvo zabranio pristup App Storeu, da bi iste ideje kasnije predstavio kao svoje na novim iPhoneima i u sljedećim verzijama iOS-a. Ovdje su navedena četiri takva slučaja, iako ih vrlo vjerojatno ima još. Ukoliko znate za neki drugi, svakako ga dopišite u komentarima.

Još u doba iPhonea 4, tipka za podešavanje glasnoće imala je osnovnu funkciju, da bi joj tek aplikacija Camera+ omogućila okidanje fotografija. Apple je ubrzo reagirao i ovu aplikaciju povukao iz App Storea, s objašnjenjem da bi promjena funkcija hardvera mogla zbuniti korisnike. No, kad je iPhone 4S ugledao svjetlo dana, njegov iOS 5 je podržavao upravo tu funkciju. Krađa ili ne, stvar je indikativna, iako je kasnije i Camera+ aplikacija vraćena u App Store.

Drugi takav primjer je korištenje f.lux tehnologije za «filtriranje plavog svjetla», kako se to danas voli popularno reći. U osnovi, f.lux omogućuje korištenje noćnog načina prikaza na zaslonu, kako bi korisnik odmorio oči. Tehnologija je bila prisutna na svim mobilnim i desktop platformama, a koristili su je praktički svi proizvođači. Izuzetak je bio iOS, koji za implementaciju zahtijeva posebno upravljanje API-jima, što Apple, naravno, nije dopuštao.

Kako bi ovu prepreku zaobišli, developeri su kreirali posebnu datoteku, no Apple im je naredio da maknu link za preuzimanje. Nije trebalo proći dugo, stigao je iOS 9.3, a s njime i «Night Shift» – filter plavog svjetla baš kao i f.lux.

Kad je na tržište stigao iPhone 7 bez 3.5 mm audio utora, Apple je korisnicima sugerirao kupnju dodatnih Airpods bluetooth slušalica, kako se ne bi morali mučiti s adapterima. Jedini problem kod ovih slušalica je bio taj što su sitne i razdvojene, zbog čega ih je lako izgubiti.

Ubrzo su se pojavili kreativci koji su napravili aplikaciju za njihovo lociranje i nazvali je Finder for Airpods. Na temelju jačine signala, aplikacija je mogla locirati slušalice i korisniku prikazati njihovu trenutnu udaljenost. Naravno, nije trebalo dugo i Apple je aplikaciju povukao iz App Storea, navodeći da nije prikladna. Dva tjedna kasnije, izašla je prva beta iOS-a 10.3, koja je sadržavala sličan alat za pronalaženje Airpods slušalica.

Još jedan sličan primjer je Coolpixelov alat za snimanje zaslona. Lansiran je krajem 2016. godine, a imao je mogućnost snimanja događaja na zaslonu, iako nije sasvim jasno na koji način funkcionira, budući da je snimanje zaslona trenutno moguće samo ako iPhone priključite na Mac računalo. Apple je, naravno, aplikaciju povukao, i to dva puta, nakon što ju je developer uspio ponovo ubaciti u App Store.

Treba napomenuti da postoji još aplikacija koje snimaju zaslon iPhonea, no Apple ih redovito povlači. Treba li uopće spominjati da iOS 11, koji će u konačnoj verziji zaživjeti za kakvih mjesec dana, sa sobom donosi nativno snimanje zaslona?

Jesu li ovi primjeri samo slučajnosti ili dobro smišljena strategija od strane Applea, prosudite sami.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]