Koliko i od čega zarađuju najveća imena tehnološkog svijeta

Svaki tehnološki pismen pojedinac zna da Apple, Google i Microsoft zarađuju ogromne svote novca. Isto tako je poznato da se radi o kompanijama s najvećom vrijednošću mjerenom tržišnom kapitalizacijom, no jeste li se ikad zapitali koja je struktura njihovih prihoda?

Visualcapitalist donosi zanimljivu i preglednu infografiku, iz koje je vidljivo da Apple najviše prihoda ostvaruje prodajom iPhonea, i to čak 63%, dok Mac računala zauzimaju samo 11%. Otprilike isto toliko ostvaruje prodajom iPada i prodajom usluga. Također je zanimljivo da Appleova tržišna kapitalizacija u ovom trenutku iznosi preko 800 milijardi dolara, čime se opasno približava ostvarenju želje da postane prva kompanija s vrijednošću preko bilijun dolara. Apple je također tehnološka kompanija koja ostvaruje najveću zaradu. U 2016. godini ona je iznosila 46 milijardi dolara.

Druga po vrijednosti je Googleova krovna kompanija Alphabet, s tržišnom kapitalizacijom od 651 milijarde dolara. Googleov core business je oglašavanje, tako da ne čudi podatak o 88% njegovog udjela u ukupnim prihodima. 11% otpada na Google Play trgovinu, Android i prodaju Pixel uređaja. Ukupna zarada lani je iznosila 19 milijardi dolara.

S tržišnom kapitalizacijom od 536 milijardi dolara, Microsoft se smjestio na treće mjesto. Ova kompanija najviše zarađuje prodajom Office usluga, koja čini 28% ukupnih prihoda. 22% ostvaruju Windows Server i Microsoft Aura, a 11% Xbox. Windows operativni sustav čini 9% Microsoftovih prihoda, a oglašavanje 7%. Na Surface uređaje otpada 5% prihoda, dok svi ostali poslovi zajedno donose čak 18%. Ovdje treba primijetiti da Microsoft ima najraznolikiju strukturu prihoda, što mu jamči veći stupanj stabilnosti u odnosu na Apple i Google. Ukupna zarada za 2016. godinu iznosila je 17 milijardi dolara.

Četvrti je Amazon, koji 72% prihoda ostvaruje prodajom svega i svačega, sa zaradom od 2 milijarde dolara. Peti je Facebook, kojemu čak 97% prihoda čini oglašavanje, a zarada iznosi 10 milijardi dolara.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT