Koliko i od čega zarađuju najveća imena tehnološkog svijetaSvaki tehnološki pismen pojedinac zna da Apple, Google i Microsoft zarađuju ogromne svote novca. Isto tako je poznato da se radi o kompanijama s najvećom vrijednošću mjerenom tržišnom kapitalizacijom, no jeste li se ikad zapitali koja je struktura njihovih prihoda?

Visualcapitalist donosi zanimljivu i preglednu infografiku, iz koje je vidljivo da Apple najviše prihoda ostvaruje prodajom iPhonea, i to čak 63%, dok Mac računala zauzimaju samo 11%. Otprilike isto toliko ostvaruje prodajom iPada i prodajom usluga. Također je zanimljivo da Appleova tržišna kapitalizacija u ovom trenutku iznosi preko 800 milijardi dolara, čime se opasno približava ostvarenju želje da postane prva kompanija s vrijednošću preko bilijun dolara. Apple je također tehnološka kompanija koja ostvaruje najveću zaradu. U 2016. godini ona je iznosila 46 milijardi dolara.

Druga po vrijednosti je Googleova krovna kompanija Alphabet, s tržišnom kapitalizacijom od 651 milijarde dolara. Googleov core business je oglašavanje, tako da ne čudi podatak o 88% njegovog udjela u ukupnim prihodima. 11% otpada na Google Play trgovinu, Android i prodaju Pixel uređaja. Ukupna zarada lani je iznosila 19 milijardi dolara.

S tržišnom kapitalizacijom od 536 milijardi dolara, Microsoft se smjestio na treće mjesto. Ova kompanija najviše zarađuje prodajom Office usluga, koja čini 28% ukupnih prihoda. 22% ostvaruju Windows Server i Microsoft Aura, a 11% Xbox. Windows operativni sustav čini 9% Microsoftovih prihoda, a oglašavanje 7%. Na Surface uređaje otpada 5% prihoda, dok svi ostali poslovi zajedno donose čak 18%. Ovdje treba primijetiti da Microsoft ima najraznolikiju strukturu prihoda, što mu jamči veći stupanj stabilnosti u odnosu na Apple i Google. Ukupna zarada za 2016. godinu iznosila je 17 milijardi dolara.

Četvrti je Amazon, koji 72% prihoda ostvaruje prodajom svega i svačega, sa zaradom od 2 milijarde dolara. Peti je Facebook, kojemu čak 97% prihoda čini oglašavanje, a zarada iznosi 10 milijardi dolara.