Android Recenzije

LG G Flex 2 - Recenzija

naslovna lg g flex 2

Uz sve ostalo, prošlu godinu su obilježili i smartfoni sa zakrivljenim zaslonima. Jednog od njih izradio je i LG pod nazivom G Flex, a ove godine na test nam je došao njegov nasljednik G Flex 2 koji na veselje mnogih donosi manji zaslon s većom rezolucijom, još bolju mogućnost "liječenja" pozadine od ogrebotina, jači procesor, više RAM-a (u slučaju da kupite 32 GB model), ali i svega ostalog. Flex 2 zapravo je savinuti G3 s nešto jačim procesorom i nešto nižom rezolucijom zaslona, a uzevši u obzir odlične prodajne rezultate G3, nimalo ne čudi što je LG dosta uložio u marketing upravo oko ovog uređaja, jer ga planira progurati otprilike onoliko koliko i Samsung svoju Edge liniju.

Nažalost, ovo će biti prva recenzija u kojoj nemamo pridružene fotografije. Šetajući psa sinoć po Jadranskom mostu, zaskočilo nas je nekoliko pasa lutalica, a silom prilike braneći svoga od ostalih, Flex 2 mi je ispao iz ruke i upao u Savu. Zbog toga će fotografije i screenshotovi stići nakon što nam LG dostavi drugi uređaj.

Budući da u dosadašnjih 300 i kusur recenzija nismo uništili ni izgubili ni jedan uređaj, statistički gledano, ovo se jednom moralo dogoditi.

 

GLAVNE KARAKTERISTIKEDimenzije

149,1 x 75,3 x 7,1-9,4 mmMasa

152 gramaZaslon

5,5″ P-OLED 1920 x 1080, 403 ppiSoC

Qualccomm Snapdragon 810CPU

4x Cortex-A53 na 1,5 GHz +4x Cortex-A57 na 2,0 GHzRAM

2/3 GBInterna memorija

16/32Micro SD

Do 128 GBPovezivanje

WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, DLNA, A-GPS, Bluetooth, NFC, IR, USB on-the-go3G

HSPA + DC4G

LTE Cat. 6OS

Android 5.o LollipopKamera

13 MP/4K/OISPrednja kamera

2,1 MP/1080pBaterija

3000 mAhCijena

5700 kn (u kombinaciji s tarifama je niža)Ustupio
Prednosti


Odličan zakrivljeni zaslon

Neobičan i elegantan dizajn

Samoizlječiva pozadina

Dobar vanjski zvučnik

Nedostaci


Snapdragon 810 dolazi s nekim dječjim bolestima

Sučelje bi moglo biti fluidnije

Autonomija bi mogla biti nešto bolja

Baterija nije izmjenjiva

Dizajn, kućište i ergonomija


Iako je G Flex 2 vidno manji od svog prethodnika, on i dalje donosi vrlo velik zaslon koji u dijagonali mjeri 5,5". No, zbog posebnog zakrivljenog oblika kućišta, lakši je za korištenje jednom rukom od npr. LG-a G3. Kućište je izrađeno od polikarbonatne plastike, izuzev pozadine koja je svojevrsni polimer, koji se sam liječi od lakših ogrebotina.Da ne ulazim previše u dubinu i način izrade same poleđine, probat ću objasniti na koji način se ona liječi od ogrebotina. Zamislite situaciju kada prstom prođete kroz vodu, pa se ona sama vraća u prvobitno stanje ili kad prolazite kroz gužvu u diskoteci i kako razmičete ljude da prođete, a oni se odmah iza vas vraćaju na poziciju gdje su stajali. Upravo na sličan način djeluje i poleđina ovog uređaja. Naime, jednom kada ju lakše zagrebete, taj površinski sloj se zbije i ostavlja rupu, odnoso ogrebotinu. No u isto vrijeme, kako se taj sloj razmakne na dijelu ogrebotine, tako se i što prije nastoji vratiti u prvobitni položaj i samim time izgleda kao da se zaliječio od ogrebotina. One nešto dublje ogrebotine će vjerojatno vječno ostati takve kao što možete vidjeti i na slici ispod, gdje ga je neimenovani junak malo jače zagrebao prije nego li nam je uređaj stigao na test.

Iako se poleđina vjerojatno neće oporaviti od padova, sve one sitne ogrebotine kojih je najviše na našim uređajima bit će izlječene u roku od 10-ak sekundi, što je dosta brže nego što je to prijašnji Flex radio.No Flex 2 je i pored samoizliječive pozadine poseban uređaj i u najmanju ruku drugačiji od ostalih. Savinuta poleđina nije skliska, što znači da će uređaj teže ispasti iz ruke u kojoj inače odlično leži. Oko ruba stakla zaslona proteže se svojevrsna kromirana lajsna, baš kao i na spoju sa stražnjim poklopcem, koja daje još jednu posebnu notu elegancije. Gumbi za pojačavanje i stišavanje, kao i onaj za uključivanje uređaja, smješteni su na poleđini, dakle isto kao na cijeloj LG-evoj G liniji, što traži određenu dozu privikavanja. No, nakon kraće prilagodbe vidjet ćete kako je ovo riješenje zaista odlično. "Klik" na njih je vrlo jasan, a smještene su taman nadohvat kažiprsta.Pored tipki, na stražnjoj se strani smjestila i 13 MP kamera kao i dvotonska LED bljeskalica i laserski autofokus kojeg smo već vidjeli na LG-u G3. Na dnu poleđine tu je i vanjski zvučnik, o kojem ćemo nešto više malo kasnije. Na vrhu uređaja je infra crvena lampica koja služi kao univerzalni daljinski upravljač i pomoćni mikrofon. Bokovi uređaja ostali su prazni, a na dnu su smješteni utor za micro USB, glavni mikrofon, te 3,5 mm utor za slušalice. Prednjom stranom uređaja dominira već spomenuti 5,5" zaslon povrh kojega se nalazi telefonska slušalica, prednja kamera, senzori za blizinu i osvjetljenje, kao i LED lampica za obavijesti. Ispod zaslona smjestio se tek LG-ev logo.

Premda se stražnja strana uređaja lako odvaja, baterija je ostala neizmjenjiva, a ispod poklopca možemo pronaći utore za micro SIM i micro SD karticu. Iako je jedna smještena ispod druge, upute su jasno ilustrirane na utorima pa tako ne biste trebali imati problema s umetanjem bilo koje od njih.

Valja napomenuti kako Vipnet uz Flex 2 isporučuje i LG HBS 730 Bluetooth slušalice, a na njih ćemo se osvrnuti u zasebnoj kratkoj recenziji.Zaslon


zaslon

LG je ove godine uložio velik trud u zaslon. Iako je savinut kao i prošli, dijagonala je smanjena sa 6" na 5,5", a rezolucija je povećana sa 720p na 1080p. Premda je ovu, kao i kraj prošle godine obilježila QHD rezolucija čak i na zaslonima manje dijagonale, smatram kako je i ova FHD sasvim dovoljna jer s 403 ppi izgleda vrlo oštro bez obzira na korištenu PenTile matricu. Uključivši Flex 2 prvi put, začudilo me kako jedan LCD ima tako dobar prikaz crne, no onda sam shvatio kako je ovdje ipak riječ o P-OLED zaslonu koji je po svojstvima najbliži zaslonima kakve vidimo u Samsungovim top modelima. Slovo "P" označava plastiku koja se u ovom slučaju koristi umjesto stakla, što bi značilo kako je i sam zaslon savitljiv. OLED tehnologija jamči vrhunske kuteve vidljivosti kao i prikaz crne. Vidljivost na suncu je vrlo dobra, no zaslon je presvijetao čak i na najnižoj postavci, što neće biti milo onima koji koriste smartfone u sitnim satima u mračnoj sobi. Boje su blago prenaglašene, no ne toliko da bi ovo bilo tko trebao uzeti za manu. Valja napomenuti i kako je zaslon zaštićen Gorilla Glass 3D zaštitnim slojem koje se i inače stavlja na zakrivljene zaslone.

Ono što mnoge zanima, jest koliko se vidi to što je zakrivljen i kako djeluje jednom kad se uzme u ruku?

Pa za početak mogu reći kako bih zaista volio vidjeti još ovakvih uređaja, jer niti u jednom trenutku korištenja nisam poželio da mi je zaslon ravan. Iako zakrivljenost ne utječe nešto previše na gledanje filmova, klipova ili bilo koju treću radnju da bi netko mogao reći kako je to prijeko potrebno, zaista ga je užitak koristiti i ostavlja odličan dojam. Čak je i samo tipkanje po tipkovnici nekako prirodnije, a zbog same zakrivlejnosti lakše je dosegnuti i njegov vrh jednom rukom kao što smo već napomenuli ranije.

Sučelje


Optimus sučelje na Flexu temeljeno je na sad već "starijem" Lollipopu 5.0.2, no vjerujem kako će ubrzo uslijediti i nadogradnja na 5.1 jer prisjetimo se, G3 je bio među prvim uređajima koji je dobio nadogradnju na Lollipop posramivši time čak i Googleovu Nexus liniju.

Samo sučelje gotovo je identično onome na G3, s dodanim još ponekim trikom kako bi se iskoristio zakrivljeni zaslon. Jednom kad je isključen, uključiti ga možete tako da dvaput tapnete po njemu, a povučete li ga (isključenog) od sredine prema dolje, uključit će se samo gornji dio zaslona na kojemu će biti prikazane zadnje obavijesti i vrijeme.

Zaslon zaključavanja prikazat će vam zadnje pristigle obavijesti, vrijeme i datum. Ukoliko nemate novopristiglih obavijesti, sat i datum će biti prikazani unutar kružnice koja će se lijepo upariti sa zaštitnim preklopnim maskicama. Na dnu su dostupni prečaci za određene aplikacije koje aktivirate tako da ih povučete na sredinu zaslona.Jednom kad smo otključali zaslon, dolazimo do klasičnog sustava početnih zaslona, a onaj krajnji lijevi možete rezervirati za LG Health i Smart tips widget ukoliko to želite. Izbornici su izrazito pregledni i jednostavno posloženi tako da će se u njima snaći čak i oni koji nemaju nekog većeg iskustva sa smartfonima. Povlačenjem obavijesne trake otvaramo izbornik s brzim prečicama za uključivanje WiFi-a, Bluetootha ili sličnog, dvije trake za podešavanje osvjetljenja ili glasnoće, te nepročitanim obavijestima. Za razliku od klasičnog Lollipopa, ovdje brzim postavkama ne pristupate duplim povlačenjem obavijesne trake, već su one instatno dostupne i poredane u liniju. Ukoliko vam smetaju, trake za podešavanje osvjetljenja i glasnoće možete ukloniti.

Sličnu situaciju imamo i sa izbornikom aplikacija u kojemu ih možete poredati po želji, određene sakriti jer ih ne koristite ili ih iz nekog drugog razloga ne želite vidjeti. 

Već smo u nekoliko prilika pohvalili LG koji je ponudio zaista pregršt raznih načina prilagodbi, a i sučelje na Flexu 2 nije izuzetak. Pored već spomenute statusne trake, zaslona i svega ostalog, možete podesiti i visinu tipkovnice, te ju sami donekle prilagoditi po vašoj želji, ovisno o tome gdje želite smjestiti točku i zarez, ili pak upitnik i uskličnik. Čak i donji red virtualnih tipki možete podesiti po želji, ovisno o tome želite li klasnični Android raspored tipki back-home-multitasking ili možda pak multitasking-back-home kao na Samsungovim modelima ili pak želite dodati prečac koji će spustiti obavijesni centar s vrha zaslona.

Valja spomenuti i dual window opciju koja uvelike olakšava multitasking, no nažalost u startu je ograničena na neke osnovne aplikacije i bez dodatnih root ovlasti nećete moći sve aplikacije koristiti na ovakav način.Već sam spomenuo LG Health i Smart tips, a oni su prilično identični onima na G3. Health aplikacija broji vaše korake, prijeđene kilometre i potrošene kalorije, a smart tips vam daje razne savjete poput onih najpoznatijih da ponesete kišobran jer bi moglo biti kiše, ili da nazovete punicu ukoliko ju niste predugo nazvali. Vjerujem da će vas za valentinovo podsjetiti i da ne zaboravite na ženu/djevojku i cvijeće, no o tome ćemo možda nekom drugom prilikom.

Aplikacija za pozive podržava pametno biranje i ono je jedno od najboljih koje možete pronaći na današnjim Android uređajima. Prijedlozi kontakata listaju se neovisno o tome počeli vi kucati broj ili slova željenog pozivatelja, a Flex 2 prepoznat će je li riječ o imenu ili prezimenu pozivatelja, te će najčešće pozivane kontakte po prijedlozima svrstati na vrh. Točno ono što se i očekuje od jednog pametnog biranja.Premda sučelje obiluje mnogim prilagodbama, ono se samo po sebi ne doima takvim. Svi izbornici su logično posloženi i vrlo lako se snaći s njima. Ono što je sad već zaista iritantno jest određeno zastajkivanje sučelja što je u najmanju ruku čudno. Naime, prošle godine otprilike u ovo vrijeme na testu smo imali G3 koji je još uvijek u našoj redakciji. U godinu dana pristiglih nadogradnji, sučelje i dalje pre često doživljava manja zastajkivanja, a ista situacija je i sa Flexom 2, koji s druge strane nema QHD rezoluciju zaslona, no ima nešto jači i noviji Snapdragon 810. Je li moguće kako je problem zapravo ovoga puta u novom Snapdragonu? Ostavit ćemo to za neki drugi put, no jedno je sigurno, sučelje bi moglo biti nešto fluidnije, ili barem konzistentnije.

Hardver, povezivanje


Flex 2 dolazi sa trenutno najjačim Qualccommovim procesorom na tržištu, Snapdragonom 810. Kao pogonski stroj, Snapdragon koristi 2 seta po 4 jezgre. One slabije su Cortex A53 i rade na taktu od 1,5 GHz, a one jače, Cortex A57 i rade na taktu od 2 GHz. Kad su u pitanju RAM-i i interna memorija, situacija je ista kao i sa G3 jer su dostupne dvije inačice. Ona jača dolazi s 32 GB interne kao i 3 GB RAM-a, dok ona slabija, koja je ujedno došla i na naš test, dolazi sa 16 GB interne i 2 GB RAM-a. Memoriju je moguće proširiti micro SD karticama do 128 GB kapaciteta. Za grafički dio posla brine se novi Adreno 430 GPU.

S obzirom da je Snapdragon 810 novi procesor, mnogi se zasigurno pitaju kakav je i je li istina ono što Samsung priča da se pregrijava?

U svakodnevnoj uporabi teško da ćete primjetiti o kojem se procesoru ispod haube radi. Svi novi procesori danas svakodnevne zadaće obavljaju iznimno brzo. No najveća razlika primjeti se u igricama gdje se vidi višak snage. Nažalost, to nije slučaj sa novim Snapdragonom jer se on, začudo, ponaša lošije od Snapdragona 805. Tako se igrice nešto sporije učitavaju nego primjerice na Noteu 4 i Nexusu 6 (koji kosriste QHD rezolucije), a vidljivo je i povremeno zastajkivanje u igricama, odnosno "gubitak framea".Vjerujem kako je najveći problem u samom pregrijavanju procesora pa kernel spušta takt kako bi ga održao što hladnijim, a samim tim se gube perfomanse u igrama. Ovakvi problemi trebali bi se riješiti nekim promjenama u samom kernelu u nekim budućim nadogradnjama. Svima onima koji strahuju od pregrijavnaja, moram reći kako ono zaista nije izraženo. Jednostavno, Flex 2 se trenutno po perfomansama ponaša otprilike kao "stari" Snapdragon 800. Iznimno brzo i dobro, a vremenom bi mogao postati još puno bolji.

Sad kad smo riješili cijelu priču oko novog Snapdragona, spomenimo i one stvari koje zaista svi koristimo svakodnevno. Kvaliteta razgovora na uređaju je vrlo dobra, a slušalica je vrlo, vrlo glasna. Nažalost, kvaliteta prijema signala nije na zavidnoj razini pa je moguć gubitak u mjestima koja imaju slabiju pokrivenost. Vanjski zvučnik također je za svaku pohvalu i vrlo je glasan, a vjerujem da je čak i identičan onome u G3. Nažalost, on je samo jedan i smješten je straga, ali nećemo se previše žaliti, jer zahvaljujući obliku kućišta nikako neće ostati prigušen ležeći na stolu.

Od načina povezivanja, tu su svi standardni poput WiFi-a i njegovih derivata, Bluetootha, NFC-a, ali i USB OTG-a. Tu je i infra crveno koje možete koristiti kao univerzalni daljinski upravljač.

Kamera


Flex 2 dolazi s istom kamerom kao i lanjski G3. 13 MP, optički stabilizirani senzor potpisuje Sony, a riječ je o IMX 214 modelu kojeg smo pronašli i na nekim drugim top modelima. Algoritam obrade slika gotovo je identičan onome na G3, nešto je sitno dotjeran ako ćemo iskreno, no u praksi će davati slične rezultate. Ovakav potez LG-a je sasvim logičan jer je G serija  njihova perjanica i nelogično bi bilo da Flex direktno utječe na prodaju novog G4, čak i prije njegovog izlaska, a 13 MP kamera koju Flex 2 koristi je vrlo dobra.I sučelje kamere je identično onome na G3, minimalističkog je karaktera i s tek ponekom dozvoljenom postavkom. Tako možete podešavati tek hoćete li fotografirati ili snimati, slikati panoramu ili HDR načinom, te u kojoj rezoluciji hoćete snimiti video ili okinuti fotografiju. Naravno, tu je još pokoja postavka poput one za paljenje bljeskalice, ali sve naprednije postavke su izostale. Ukoliko vam takve naprednije postavke fale, lako možete instalirati neku od pregršt alternativnih aplikacija s Play trgovine.

Fotografije su kvalitetom u rangu prošlogodišnjih top modela, s dobrom količinom detalja, ali i odličnim dinamičkim rasponom. Laserski autofokus vidjeli smo već na G3 i tad smo ostali oduševljeni njegovom preciznošću i brzinom, a ništa se nije promjenilo ni ove godine. Tu je još i "phase-detection" autofokus u slučaju da laserski zakaže, a sve to zajedno radi zaista odlično.

U uvjetima dobrog osvjetljenja slike ispadaju odlično i generalno nemamo nikakvih prigovora. Kad se dan približi kraju, tek se tada vide određeni nedostatci svih kamera, a tako je i sa Flexom 2. Iako je tu OIS koji dosta pomaže fotografiranju u ovakvim uvjetima, očekivali smo nešto kvalitetnije fotografije, no one su otprilike u rangu onih slikanih s G3. Daleko je to od lošega ili neupotrebljivog, ali jednostavno smo očekivali možda malo više s obzirom kako je riječ o godinu dana novijem modelu.

Flex 2 sposoban je snimati video u maksimalnoj 4k rezoluciji, a količina detalja je zaista na vrlo visokoj razini. Optička stablizacija odrađuje vrlo dobro svoj posao, a kvalitetu snimljenog videa možete vidjeti u sklopu video recenzije.

columns="4"

Baterija


Ukoliko ste čitali recenziju prethodnika, mogli ste vidjeti da je autonomija bila jedna od najboljih kod smartfona koje smo testirali do sada. No, prethodnik je došao s 720p rezolucijom kao i 500 mAh većim kapacitetom baterije. Flex 2 tako dolazi s 1080p rezolucijom u 5,5" zaslonu i 3000 mAh baterijom što se u svakodnevnom korištenju pokazalo tek prosječnim.

Surfate li često, bateriju biste mogli vrlo brzo potrošiti, čak i nešto brže nego na G3, rekao bih jer OLED zasloni nikad nisu bili naročito štedljivi pri prikazu bijele boje. Generalno, nekim mješanim načinom korištenja, pregledavanjem web stranica otprilike 2 sata dnevno, uz sat vremena poziva te nekih sat vremena korištenja mailova i whatsappa, baterija bi se mogla isprazniti oko 8 sati navečer. Nekim mojim klasičnim korištenjem, gdje su sinkronizirana 3 mail accounta, WhatsApp, Twitter i još poneka aplikacija, LG G Flex 2 je izdržao nešto kraće nego G3, uz otprilike 3,5 sata uključenog zaslona. Vrhunac je bio jedan dan kad sam gledao nešto više YouTube videa, kada je izdržao tek nešto više od 4 sata uključenog zaslona.

Prosječnom korisniku vjerujem da će izdržati od jutra do večeri bez punjača uz povremeno korištenje npr. Facebooka, pregledavanje web stranica i gledanje videa, a onima koji će u međuvremenu zaigrati i pokoju igricu preporučujem da ponesu punjač sa sobom, jer bateriju nećete moći izmjeniti u hodu.

Zaključak


zakljucak

LG G Flex 2 zaista je vrlo zanimljiv uređaj. Zakrivljeni zaslon, bio tek marketinški trik ili ne, zasigurno je nešto drugačije i plijeni pažnju svakome. Zahvaljujući brojnim reklamama na televiziji i u novinama, teško ćete prodavati fore kako ste sjeli na njega, u što sam se uvjerio tokom korištenja jer ga je mnogo ljudi prepoznalo. Najveću prednost zakrivljenog zaslona vidim u mogućem dohvaćanju njegovog gornjeg kuta, ali i u duljem tipkanju poruka ili mailova kada je tikpovnica blago zakrenuta u odnosu na zaslon, pa je nekako prirodnije tipkati na njemu.

Niti u jednom trenutku nisam se poželio vratiti na klasičan ravni zaslon, a osobno se nadam i kako će G4 doći s blagom krivuljom.

Pored odličnog zaslona tu je i odlična kamera s laserskim autofokusom u koji smo se uvjerili i kako nije samo usputan plus na papiru već zaista služi svrsi. Elegantan dizajn i samoizlječiva pozadina samo su dodatni plusevi ovog uređaja, a neki sitni problemi uzrokovani novom generacijom procesora vjerojatno će biti riješeni u bližoj budućnosti i to softverskim nadogradnjama i nekim tweakovima u kernelu.
Sudeći po iznimno brzoj nadogradnji Lollipopa na G3, ne sumnjam da će i Flex doživjeti sličnu sudbinu jer upravo ovaj model odnosno Flex seriju tretiraju jednako kao što Samsung tretira svoju Note liniju.
Ona nije flagship uređaj koji drastično obilježava kompaniju, bez obzira na flagship specifikacije, ona je jednostavno pokazatelj moći LG-a kojom drugima govori što sve može napraviti.

Kao dodatnu prednost pri kupnji ovog uređaja valja napomeuti i kako ga Vip u svojoj ponudi nudi vrlo povoljno u odnosu na druge modele sličnih specifikacija, a kupujete li novi uređaj i pritom tražite nešto drugačije, možda je Flex 2 pravi izbor za vas.