LG G Flex – Recenzija

Zaslon

Kao što je već rečeno, LG G Flex dolazi sa 6-inčnim zaslonom, ali njegova rezolucija, začudo, ne iznosi 1080p, već 720p. Zašto se LG u doba marketinškog prepucavanja rezolucijama odlučio za manju od uobičajene (1080p), ostat će nepoznanica, no ako nas pitate, ovo je zapravo ispravan potez. Zašto? Zato jer i s ovakvom rezolucijom zaslon postiže gustoću od solidnih 245 ppi što je sasvim dovoljno za uređaj kojeg u pravilu promatrate s veće udaljenosti nego klasičan smartfon, a ujedno postavlja i manje zahtjevne zadaće pred bateriju, čime je postignuta produljena autonomija. Isto tako treba reće da zaslon sadrži RGB matricu koja je superiorna PenTile matrici koju nazalimo kod Samsungovih top modela.

Što se tiče gustoće piksela, jedan dio korisnika s okom sokolovim zasigurno će tu i tamo, buljeći u zaslon, prebrojavati pojedine piksele kako bi dokazali nesavršenost, no takvi su u manjini. Ako se smatrate pripadnikom ove vrste, tada vam savjetujem da prije kupnje uključite uređaj i na licu mjesta provjerite odgovara li zaslon vašim kriterijima.

Za razliku od dosadašnjih LG-evih smartfona, G Flex dolazi s elastičnim zaslonom za kojeg smo vidjeli da ga je moguće savijati. Radi se o tzv. P-OLED tehnologiji gdje “P” označava plastiku. Dakle, umjesto tradicionalnog stakla, napokon smo dobili plastični zaslon koji je, mada u relativno ranoj fazi razvoja, ipak otporniji na moguća oštećenja. Treba reći i to da se ovaj zaslon u stvarnosti može saviti više nego što to kućište uređaja dozvoljava, no to će konkretnu primjenu vjerojatno naći u nekim budućim modelima.

Ovaj se zaslon ne smije poistovjetiti sa zakrivljenim zaslonima Nexusa S i Galaxy Nexusa koji su bili samo zakrivljeni, ali ne i savitljivi.

Na preciznost i odaziv te vidljivost u zatvorenom prostoru nemamo prigovora, dapače, prikaz je superioran mnogim top modelima, no na vanjskom svjetlu, odnosno pri izravnoj izloženosti suncu čitljivost je na nešto nižoj razini od prosjeka.

Hardver i povezivanje

LG G Flex jedan je od nekoliko high-end uređaja pokretanih Qualcommovim Snapdragon 800 čipsetom i kao takav predstavlja sam vrh ponude. Četiri Krait 400 jezgre kucaju na taktu 2,26 GHz i u kombinaciji s Adreno 330 grafičkim procesorom, ali i 2 GB RAM-a postižu zaista izvrsne rezultate. Benchmark testovi zapravo pokazuju bolje performanse od ostalih uređaja s istim procesorom, a razlog tomu je manja rezolucija zaslona.

Screenshot_2014-03-18-17-19-25

Interna memorija uređaja iznosi 32 GB, što za ovakav uređaj sada već predstavlja minimum, posebice zbog toga što nema utora za memorijske kartice. Srećom, uređaj podržava USB on-the-go protokol, što će koliko-toliko kompenzirati gore navedeni nedostatak.

Kad je povezivanje posrijedi, teško je naći nešto što je izostavljeno. Naime, LG G Flex dolazi s cijelom paletom mogućnosti. Uz uobičajnu podršku za GSM, UMTS, LTE i WiFi, imamo i DLNA za povezivanje s kompatibilnim monitorima ili televizorima. Tu su još GPS, NFC, Bluetooth i infracrveni port. MicroUSB utor nudi uobičajeno povezivanje s raunalom, ali i spomenuti USB on-the-go protokol. Čim uređaj preko adaptera spojite s memorijskim stikom, automatski se otvara mini izbornik s ponuđenim mogućnostima: pregled galerije, videozapisa, glazbe i file manager.

Softver, sučelje i performanse

Screenshot_2014-03-23-07-12-12 

Screenshot_2014-03-23-07-12-29 Screenshot_2014-03-23-07-12-36 Screenshot_2014-03-23-07-12-45 Screenshot_2014-03-23-07-12-59 Screenshot_2014-03-23-07-13-08 Screenshot_2014-03-23-07-17-06

LG G Flex stiže s ne baš najnovijom verzijom Androida (Jelly Bean 4.2.2.), no to nimalo ne utječe na inače izvrsno korisničko iskustvo. Neovisno o samom operativnom sustavu, LG G Flex donosi najnoviju verziju Optimus UI korisničkog sučelja. Nadogradnja sučelja prilično je duboko integrirana u operativni sustav da, ali za performanse ne treba brinuti. Naime, sučelje je iznimno brzo i fluidno, posebice ako ga usporedimo sa Samsungovim TouchWizom.

Posebno zanimljiva funkcionalnost je otključavanje i zaključavanje uređaja dvostrukim dodirom, isto kao na modelu G2 i novijim Nokijama. Dakle, čak ni za zaključavanje zaslona nije potrebno tražiti inače nezgodno smještenu fizičku tipku na poleđini, već samo dva puta dodirnuti prazan prostor na zaslonu ili statusnu traku.

Zaključani zaslon je također dobio nove vizualne efekte, od kojih je najzanimljivije prilagođavanje pozadinske slike nagnutosti uređaja, a mijenja se ovisno o dobu dana.

Uređaj donosi i tzv. Guest mode, dakle način rada koji možete uključiti ako nekome želite malo posuditi uređaj, ali je pristup aplikacijama ograničen. Moguće je koristiti kameru, glazbeni svirač, video reprodukciju, kalkulator i Quick remote.

Screenshot_2014-03-23-07-17-26 Screenshot_2014-03-23-07-17-43 Screenshot_2014-03-23-07-17-53 Screenshot_2014-03-23-07-18-31

Screenshot_2014-03-23-08-16-04 Screenshot_2014-03-23-08-15-55

Isto kao model G2, LG G Flex donosi mogućnost odabira rasporeda i prilagodbe funkcijiskih tipki, kao i njihovo grupiranje u lijevu ili desnu stranu u svrhu lakšeg korištenja jednom rukom. Isto tako možete podešavati boju tipki i stupanj prozirnosti pozadine.

Ovdje treba dodati da se i tipkovnica može prilagoditi za upotrebu jednom rukom, što je riješeno njenim smanjivanjem i pomicanjem u željenu stranu, slično kao na Samsungu Galaxy Note 3.

Zanimljivo je i to što izbornik s aplikacijama omogućuje podešavanje veličine ikonica, a nudi i korisne informacije o samoj aplikaciji.

Uređaj nudi i nekoliko rješenja viđenih na Samsungovim modelima, kao npr. Smart stay funkcija koja omogućuje zadržavanje pozadinskog svjetla na zaslonu sve dok gledate u njega, ili Smart pause za zaustavljanje videa kad odmaknete pogled. Od Samsunga je posuđen i koncept prikaza dvije aplikacije na zaslonu odjednom. Ovaj sustav funkcionira prilično dobro na ovako velikom zaslonu, ali radi samo s kompatibilnim aplikacijama.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT