LG G2 - RecenzijaLG se proteklih godina svim silama trudio ući u društvo najpopularnijih i najomiljenijih proizvođača smartfona, no vidjeli smo da put do slave nije lak i da je prilično je trnovit. Još 2011. godine bila je vidljiva želja da se bude prvi na bilo koji način pa je tako LG prvi na svijetu lansirao smartfon s dvojezgrenim procesorom Optimus 2X. Slično se dogodilo i godinu dana kasnije kad je predstavljen prvi ovakav uređaj s četverojezgrenim procesorom Optimus 4X HD, no niti on nije postigao veću popularnost. Kod kupaca je bio nepravedno zanemaren, a razloge tome možemo tražiti u slabom ulaganju kompanije u marketing i nepravovremenom početku prodaje na ključnim tržištima. Pola godine kasnije, stigao je LG Optimus G sa znatno jačim procesorom i općenito hardverom, a njegova prodaja, unatoč činjenici što se radi o vrhunskom modelu, nije ni mogla doseći veće brojke jer u startu nije bio dostupan globalno. Uređaj je bio predstavljen u rujnu 2012., a na mnoga tržišta, uključujući Hrvatsku, stigao je tek na proljeće sljedeće godine. Ipak, ovaj je uređaj poslužio kao temelj Googleovom Nexusu 4, što je LG-u kao proizvođaču smartfona automatski podiglo popularnost. Godinu dana kasnije, LG lansira nasljednika – G2, izbacuje “Optimus” iz naziva i uređaj odmah čini globalno dostupnim.

LG G2 tako postaje novi brand ove kompanije, a zahvaljujući vrhunskim specifikacijama automatski konkurira u najvišoj klasi Androida. Ponosno stoji uz bok Samsungu Galaxy S4, Sonyju Xperia Z1, a u neku ruku i Galaxyju Note 3. Iako su i njegovi prethodnici pokazali kao izvrsni uređaji, nepravedno su čučali u sjeni Samsunga, a prema svemu sudeći, ovoga bi se puta stvari mogle pomaknuti naprijed. LG G2 kupcima prije svega nudi različitost koja se očituje u nešto većem zaslonu u okvirima zadanih dimenzija, što je rezultiralo dodatnim povećanjem udjela zaslona u prednjoj površini i vidljivo je već na prvi pogled. Druga, možda još važnija stavka je ugradnja mehanizma za optičku stabilizaciju u kameri, što ovom modelu daje osjetnu prednost kod širokog kruga kupaca. Treća stavka koja ovaj model razlikuje od gomile drugih je smještaj fizičkih tipki na poleđini, što je praktički jedinstven slučaj u svijetu smartfona.

O ovome i svemu drugom vezanom uz LG G2, s kojim smo se proteklih tjedan dana družili, pročitajte u tekstu koji slijedi.

Osnovne karakteristike


Dimenzije: 138,5 x 70,9 x 8,9 mm

Masa: 143 grama

Zaslon: 5,2”, IPS LCD, 1920 × 1080 (16:9), 424  ppi, Gorilla Glass 2

SoC: Qualcomm Snapdragon 800

CPU: 4x Krait 400 na taktu 2,26 GHz

GPU: Adreno 330

RAM: 2 GB

Interna memorija: 16/32 GB

Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, DLNA, WiFi Hotspot, WiFi direct, HDMI, USB On-te-go, NFC, IR

3G: HSPA+ DC do 42 mbps

4G: LTE do 150 mbps

OS: Android 4.2 Jelly Bean

Kamera: 13 MP/1080p, OIS, 9 fokusnih točaka

Prednja kamera: 2,1 MP/1080p

Baterija: 3000 mah

FM Radio: Da

Prednosti


5,2” zaslon uz zadržavanje prihvatljivih dimenzija

Ultimativni hardver

Izvrsna kamera s optičkom stabilizacijom

Natprosječno izdržljiva baterija

Nedostaci


Potrebno dulje privikavanje na položaj fizičkih tipki

Nema izmjenjivu bateriju

Nema utor za memorijske kartice

Dizajn, kućište i ergonomija


IMG_4506 IMG_4511 IMG_4512 IMG_4513 IMG_4514 IMG_4515 IMG_4516 IMG_4517 IMG_4519 IMG_4520 IMG_4509 IMG_4510 IMG_4521 IMG_4507 IMG_4508

U startu ćete primijetiti da se LG G2 dizajnom podosta razlikuje od prethodnika, ali i ostalih modela ove kompanije. Napušten je tradicionalni klasično-simetrični oblik, a mnogi će primijetiti sličnost sa Samsungovim dizajnom. Prva i najvažnija stavka je veliki zaslon koji zauzima zaista ogroman dio prednje površine, uz vrlo tanak okvir kućišta sa strane, ali i na vrhu i dnu. Rubovi su toliko tanki da su skoro neprimjetni, a posebno me veseli što ta situacija ne uzrokuje slučajno pritiskanje zaslona kao što sam očekivao.

Materijal koji je izabran za izradu kućišta je plastika i to otprilike onakva kakvu Samsung koristi na svojim modelima S3 i S4. Ovakva je površina magnet za otiske prstiju, što posebno dolazi do izražaja zbog tamne boje kućišta. Iako je LG ovdje vidljivo bio inspiriran Samsungovim dizajnom, ali i plastikom, šteta što istu filozofiju nije primijenio na konstrukciji kućišta. Naime, LG G2 karakterizira jednodjelno kućište, što znači da baterija nije izmjenjiva. SIM utor se nalazi na lijevom boku uređaja, a microUSB i 3.5 mm audio utori na dnu u društvu s vanjskim zvučnikom.

Najvažnija stavka kod dizajna, ali i funkcionalno, je smještaj fizičkih tipki na poleđini uređaja. U LG-u tvrde da je na ovaj način lakše pojačavati i stišavati ton u slušalici, što je u suštini potpuno točno. No ipak, dvodjelna tipka za podešavanje glasnoće je zapravo višenamjenska i u slučaju da želite podesiti glasnoću zvonjave, stvari više neće biti tako bajne dok se ne priviknete. Sve u svemu, ovakav smještaj tipki za glasnoću sam po sebi možda i ne bi bio problematičan da se na istom mjestu ne nalazi i tipka za uključivanje, tj. otključavanje zaslona. S obzirom da smo svi naučili zaslon otključavati sa strane ili na vrhu, ovakav položaj tipke zahtijeva dodatno privikavanje koje će možda i potrajati. S druge strane, LG je za otključavanje zaslona uveo i mogućnost dvostrukog dodira po zaslonu, što je puno jednostavnije nego pronalaženje, tj. napipavanje stražnje tipke koja se nalazi točno između dvije za podešavanje glasnoće. Ukupno gledajući, ovakav koncept sam po sebi nije loš, dapače, ali budite spremni na ne baš kratak rok privikavanja.

Ukupne dimenzije uređaja ostale su u okvirima dosadašnjih 5-inčnih modela. G2 je za 1 mm deblji od npr. Samsunga Galaxy S4 i dva milimetra dulji, a s masom od 140 gama ne ulazi u kategoriju težih.

Rukovanje uređajem ne razlikuje se od ostalih modela iz klase, a zbog zaobljenih kutova i rubova bez problema će se smjestiti u svakom džepu.

Zaslon
LG je jedno od najpoznatijih imena u proizvodnji zaslona. Od mobitela, preko monitora pa sve do najvećih televizora. Iskustvo u ovoj industrijskoj grani LG je dobro iskoristio i primijenio na svojim proizvodima, a dvije zadnje generacije Smartfona to najbolje dokazuju. Slijedeći modele poput Nexusa 4 i Optimusa G, LG G2 donosi izvrstan IPS LCD Plus zaslon s vrhunskim prikazom, kontrastom i oštrinom. Full HD rezolucija na 5,2” dijagonali daje gustoću od 424 ppi, što je nešto manje nego kod 5-inčnih modela, ali razliku u tom pogledu ne možete primijetiti golim okom.

LG G2 donosi dijagonalu od punih 5,2 inča. Ovo predstavlja probijanje psihološke granice koja se neko kratko vrijeme zaustavila na 5 inča, ali uz istovremeno zadržavanje dimenzija 5-inčnih modela. Usporedbe radi, Sony Xperia Z1 je osjetno dulji i širi od G-dvojke, a ima realno manji zaslon. LG G2 je otprilike istih dimenzija kao Galaxy S4, ali za milimetar deblji.

Dakle, G2 donosi najbolju moguću tehnologiju kad su zasloni u pitanju, barem u okvirima LCD grupe, jer smo vidjeli da ni AMOLED-i nisu ništa lošiji, odnosno da imaju drukčiji način prikaza različitih skupina boja. Vidljivost na dnevnom svjetlu je solidna, ali je mogla biti i bolja, dok preciznost i odaziv ne dolaze u pitanje.

Novost kod ovog zaslona je i tzv. GRAM (Grafički RAM). Ova komponenta služi za “keširanje” sadržaja zaslona dok je statičan, tj. kad ne mijenja sadržaj i time omogućuje procesoru rad na nižem taktu, što u konačnici rezultira manjom potrošnjom energije.

Telefonija i povezivanje


S prijemom signala nismo imali problema, a zvuk u telefonskoj slušalici je čist i glasan. Ipak, glasnoću kod ovog modela ne možemo svrstati među najjače, ali će i dalje biti dovoljna većini korisnika. Vanjski zvučnik možemo nazvati prosječno jakim.

Kad je povezivanje posrijedi, LG G2 možemo nazvati kompletnim uređajem. 2G, 3G, 4G mreže, WiFi i njegovi derivati WiFi Direct i WiFi Hotspot, Bluetooh, DLNA, IR i NFC (Android Beam) upakirani su u kućište uređaja i spremni za upotrebu.

Kabelsko povezivanje također je kompletno, a podrazumijeva spajanje putem micro USB kabela, USB on the go i 3.5 mm audio standard.

Operativni sustav i sučelje


Screenshot_2013-10-19-15-31-28 

Screenshot_2013-10-19-15-31-49 Screenshot_2013-10-19-15-32-27

LG G2 je temeljen na Androidu 4.2 i kao svi LG-evi uređaji, dolazi sa standardnom nadogradnjom nazvanom Optimus UI. Uz uobičajene karakteristike ovog sučelja, LG G2 donosi i nekoliko posebnosti. Jedna od njih je povećan broj stupaca ikonica na početnom zaslonu i unutar izbornika s aplikacijama pa ih sada imamo ukupno pet, što je rezultat povećanja zaslona i manjim dijelom smanjivanja dimenzija ikonica. U svakom slučaju korisno i pregledno.

Ono što mi se ne sviđa je izbacivanje proširenog izbornika s često korištenim postavkama kojem se pristupa povlačenjem dva prsta preko statusne trake, a koji je inače dostupan na Androidima 4.2. LG je u ovom modelu to preuredio po svom, dodavši tzv. Qslide izbornik s mini aplikacijama, što opet može biti od koristi. Ove manje izvedenice uobičajenih aplikacija već smo upoznali na nekoliko prethodnih modela, koje mogu plutati iznad početnog zaslona ili drugih aplikacija. Zanimljivo je da se na takvom prozorčiću može podešavati stupanj prozirnosti, a to može olakšati snalaženje.

Još dvije stavke se nalaze u polju s obavijestima, i to: mogućnost podešavanja svjetline zaslona i kontrola jačine zvukova.

Sada imamo i mogućnost odabira rasporeda softverskih tipki na dnu zaslona. U postavkama je moguće odrediti želite li tipku “natrag” na desnoj ili lijevoj strani, a možete dodati i četvrtu koja aktivira Quick Memo ili povlačenje statusne trake prema dolje. Fino je što je LG traku s virtualnim tipkama prilagodio ostatku sučelja dodavši joj određen stupanj prozirnosti, zbog kojeg ona sada više neće odskakati od ostatka zaslona kao što je to slučaj kod mnogih drugih uređaja.

Screenshot_2013-10-19-15-32-34 Screenshot_2013-10-19-15-48-11 Screenshot_2013-10-19-15-48-19 Screenshot_2013-10-19-15-54-25

LG G2 donosi i mogućnost korištenja “gostujućeg” računa. Dakle, kada uređaj želite posuditi prijatelju, kolegi ili nekom trećem, LG je ovdje iskoristio karakteristiku Androida 4.2 koja je inače dostupna samo na tabletima.

Spomenimo i mogućnost uključivanja, odnosno isključivanja LED lampice, što će cijeniti svi koji ne vole gledati light show na radnom stolu ili u kafiću.

Navedimo još nekoliko novosti. LG je u G2 uveo tzv. Quiet mode, tj. tihi način. Radi se o nešto naprednijim mogućnostima kontrole dolaznih poziva, slično kao “”Ne smetaj” na iOS-u ili “Način blokiranja” kod Samsunga. Potom imamo i napredne mogućnosti kopiranja linkova slika i videa u međuspremnik i njihovu primjenu u željenim aplikacijama. Dodatak sučelju je i prilagođena mogućnost rada jednom rukom, gdje se tipkovnica, QWERTY ili alfanumerička, može pomaknuti u lijevu ili desnu stranu. Sličnu smo mogućnost već vidjeli na Samsungovoj seriji Galaxy Note, što kod ovako velikog zaslona često zna biti od koristi.

Hardver i performanse


Screenshot_2013-10-19-17-56-25 Screenshot_2013-10-21-10-16-36

LG G2 je četvrti uređaj na našem testu kojeg pogoni Qualcommov Snapdragon 800. Dakle, radi se o četverojezgrenom SoC-u najnovije generacije, unutar kojega kucaju četiri Krait 400 jezgre na taktu od 2,26 GHz. Društvo im čini Adreno 330 GPU koji će osigurati da se i najzahtjevnije igre pokreću još brže i da rade još fluidnije. Iako nema 3 GB RAM-a kao Note 3, 2 GB će G-dvojki osigurati bestrzajni multitasking i besprijekoran rad web preglednika s težim web stranicama.

Uz ovakav hardver, govoriti o fluidnosti sučelja je bespredmetno. Optimus UI nadogradnja je prilično velika i duboko integrirana u sustav, no unatoč tome, listanje početnih zaslona, kopanje po izbornicima i pokretanje aplikacija prolazi bez ijednog zabilježenog trzaja.

LG G2 dolazi sa 16, odnosno 32 GB interne memorije. Na testu smo imali 16 GB verziju, no korisniku je od deklarirane količine na raspolaganju svega 10 GB. Ovo bi mogao biti problem svima onima koji namjeravaju često snimati HD video, a uređaj istovremeno nakrcati glazbom i većom količinom aplikacija. Naime, HD video, a posebice onaj sa 60 fps-a brzo će napuniti memorijske kapacitete, dok memoriju istovremeno nije moguće proširiti memorijskim karticama. Dakle, ako se namjeravate češće baviti snimanjem HD videa, razmislite od 32 GB verziji.

Aplikacije i multimedija


Screenshot_2013-10-21-10-17-49 Screenshot_2013-10-19-21-22-24 Screenshot_2013-10-21-10-15-45

LG na svojim uređajima već neko vrijeme, po uzoru na Samsung, nudi mogućnost pisanja prstom po zaslonu, u svrhu uzimanja kratkih bilješki - Quick memo, no imajte na umu da je pisanje prstom prilično nezgodno. Ako kupite neki univerzalni stylus, uzimanje zabilješki bit će preciznije i potpunije. Bilješke su smještene u aplikaciji Notebook, unutar koje ih možete dodatno organizirati.

Uređaj je opremljen i dodatnim aplikacijama za organizaciju, a za pregled dokumenata tu je Polaris Office. Nažalost, radi se samo o pregledniku dokumenata i ako ih želite uređivati ili kreirati nove, morat ćete kupiti punu verziju.

LG G2 za surfanje nudi malo prerađeni Android web preglednik i Googleov Chrome. Naravno, ako vam bilo koji od ova dva iz nekog razloga ne odgovara, imate punu slobodu instalirati kojeg god želite.

Video player napokon podržava sve popularne video codece, znači moći ćete bez problema pokretati i reproducirati AVI, MKV, MP4 i MOV video datoteke i to u 1080p rezoluciji. Reprodukcija zvuka je praktički savršeno čista, premda bi vanjski zvučnik mogao biti i jači. Najbolji doživljaj glazbe ili zvuka iz videa ćete doživjeti koristeći slušalice, koje su sadržane u prodajnom paketu.

Kamera


IMG_4528

13 MP kamera s optičkom stabilizacijom (OIS) jedan je od aduta ovog modela. Danas mnogi proizvođači forsiraju razne tehnologije za poboljšanje kvalitete fotografije i videa, koji se na kraju svedu na marketinške trikove, dok je optička stabilizacija jedan od onih detalja koji se zaista mogu nazvati korisnima. Ono što isto tako ne treba zanemariti je devet fokusnih točaka, što je još jedna novost u svijetu smartfona, a prenesena je s punokrvnih fotoaparata. Nadalje, ova kamera posjeduje i tzv. audio zoom, koji pomoću tri mikrofona usmjerava snimanje zvuka prema određenoj lokaciji, no u praksi ćete teško osjetiti razliku.

Optička stabilizacija se inače koristi kod fotoaparata, a ima svrhu poništiti, odnosno kompenzirati pomicanje uređaja uzrokovano drhtanjem ruku i općom nestabilnošću. Istina, na nekim modelima postoji digitalna stabilizacija koja softverskim rješenjem poboljšava kvalitetu snimljenog materijala, no ona nikad neće biti do te mjere ispolirana kao kad imamo fizički mehanizam koji to čini prije samog snimanja. Glavni benifit kod optičke stabilizacije je postizanje boljih rezultata prilikom snimanja u lošijim svjetlosnim uvjetima i to se najviše osjeti u slučajevima kada je potrebno dulje vrijeme ekspozicije. Druga, i ne manje bitna stavka je stabilizacija prilikom snimanja videa, što je vidljivo iz jednog takvog primjerka ispod.

IMG_4529

Sučelje kamere je jednostavno, a opcije su logično i kvalitetno razvrstane u mrežnom prikazu, što mi se izuzetno sviđa. Naime, mnogi drugi proizvođači (uključujući Samsung) dodatne opcije rasporede u dubinama izbornika koji je u pravilu nepregledan i nelogično organiziran. Ovakav raspored na LG-u G2 dolazi kao pravo osvježenje jer omogućuje jednostavniji i brži odabir željene funkcije.

Video kamera omogućuje snimanje maksimalno 1080p 60 fps, ali ne i 720p 120 fps videa kao Samsunga Galaxy Note 3. Za vrijeme snimanja videa moguće je okidati i fotografije, ali najviše u 1 MP rezoluciji.

Softver kamere nudi nekoliko načina snimanja i dodatnih efekata na koje smo već navikli kod drugih uređaja. Uz automatski način imamo panoramu, uzastopno snimanje, noć, sport, brisanje neželjenih detalja, retuširanje i sl. Uz spomenuti fokus u devet točaka, kamera ima mogućnost ručnog podešavanja fokusa i prepoznavanje lica. I u načinu automatskog fokusa moguće je prstom na zaslonu odrediti jednu fokusnu točku, dok je ručni više koristan kod snimanja macro fotografija.

Kvaliteta fotografija je jednom riječju - izvrsna. Kamera LG-a G2 proizvodi otprilike jednako kvalitetna fotografije kao Samsung Galaxy S4, dakle, veliki broj detalja uz minimalan šum. Čak i u tamnijim uvjetima fotografije imaju vjerne boje, manje šuma i veću oštrinu, što dijelom možemo zahvaliti i gore spomenutoj optičkoj stabilizaciji.

Kvaliteta snimljenog video materijala još je jedna stavka kod koje do izražaja dolazi optička stabilizacija. Dakle, ovdje vam nije potrebna naknadna softverska obrada koja poništava drhtanje ruku, a zahvaljujući relativno niskom stupnju kompresije, video obiluje detaljima, a jedan takav primjer možete vidjeti u nastavku. “Audio zoom” nije dao spomena vrijedne rezultate, tako da ovu stavku svrstavamo pod marketing. Još bih samo dodao da bi bljeskalica, s obzirom na cjenovni razred, mogla biti malo jača.

Primjeri fotografija


CAM00086 CAM00087 CAM00079 CAM00080 CAM00083

Primjer videaBaterija


Baterija kapaciteta 3000 mAh još je jedan adut ovog modela. Ovako veliku bateriju je najprije trebalo i smjestiti u kućište ove veličine, što samo po sebi predstavlja uspjeh. No ipak, neovisno o samom kapacitetu baterije, LG je ovdje očito dodatno poradio na optimizaciji potrošnje, a doprinos većoj autonomiji svakako je dao i već spomenuti grafički RAM.

Naime, vidjeli samo kako je baterija u Sonyju Xperia Z1 s istim procesorom i s baterijom istog kapaciteta izdržala jedan dan, a uz intezivniju upotrebu od ujutro do navečer.

Kod LG-a G2 situacija je osjetno bolja jer baterija uz uobičajeno korištenje izdrži skoro dva dana, a uz intezivnije oko dan i pol. Ovdje, naravno, podrazumijevam stalnu vezu s internetom (WiFi/3G), sinkronizaciju dva do tri mailboxa i aktivan Google Hangouts (Talk).

Zaključak


Iz svega iznesenog smo vidjeli da je LG G2 je zanimljiv i nadasve inovativan Android smartfon koji vrhunske komponente kombinira s mnogim korisnim novotarijama.

Velik, ali opet ne prevelik. Sa zaslonom dijagonale 5,2 inča, što je za dlaku manje od onoga što smo vidjeli kod prvog Notea, LG G2 zadržava dimenzije onoga što danas još uvijek nazivamo smartfonom. Ovo je postignuto zahvaljujući ekstremno stanjenim rubovima kućišta i maksimalnoj iskoristivosti prednje površine. Ultimativni hardver jamči najbolje moguće korisničko iskustvo, a digresija je nedostatak utora za memorijske kartice, što bi posebno moglo doći do izražaja na 16 GB modelu.

Novi raspored hardverskih tipki na poleđini je možda inovativan i koristan, no svakako će vam trebati vremena za privikavanje. Ova stavka ide u kombinaciji s buđenjem zaslona dvostrukim dodirom i predstavlja zanimljivu novost u Android svijetu.

Kamera s optičkom stabilizacijom i devet fokusnih točaka omogućuje mnoge radnje na koje do sada nismo bili naviknuti, a uz to još proizvodi izvrsne slike i video.

Baterija kapaciteta 3000 mAh u civilnim dimenzijama također predstavlja rijetkost i osigurava do dva dana autonomije, što je svakako natprosječan rezultat.

LG G2 s ovakvim karakteristikama ima sve pretpostavke za uspjeh na tržištu, a nova prodajna politika, koja osigurava trenutnu dostupnost skoro u cijelom svijetu, dodatno će pozitivno utjecati na prodajne rezultate. Kod nas ga u ovim trenucima možete kupiti u Vipnetu, a uskoro bi se mogao pojaviti i kod drugih operatera te u slobodnoj prodaji.

Uređaj za potrebe testiranja ustupio: LG