Android Recenzije

LG G3 - Recenzija

naslovna g3 recenzija

Kad je prije nekih 7 godina Apple okrenuo svijet smartfona u nekom sasvim drugom smjeru jedini cilj većine proizvođača bio je napraviti uređaj što sličniji njemu. Nakon 4 iPhonea, Samsung se sa Galaxy S serijom prvi uspješno probio na tom putu, te je postao vrlo tražen brand u svijetu Androida. 3 izdanja Galaxy S-a trebala su LG-u da sam sebi zada cilj i neku novu liniju svojih uređaja, a prvi iz te linije je bio Optimus G koji je bio sasvim solidan uređaj no bez previše uspjeha na tržištu.

Prošle godine LG je napravio G2 kao njegovog nasljednika. Nestaje ime Optimus, a primarni cilj je bio napraviti uređaj bolji od Galaxyja S4. Jači procesor, veća baterija, veći zaslon, OIS... po mnogima su to i uspjeli. Ipak, G2 koliko god je bio dobar u odnosu na S4 nije imao proširivu memoriju i izmjenjivu bateriju što mu je pripisano kao najveća mana i na tržištu nije prošao ni približno tako dobro, no ove godine LG je poslušao sve kritike koje su mu upućene za model G2 i stvorio novog aduta i ozbiljnu namjeru uzeti dobar dio kolača Samsungu.

Osnovne karakteristike


Dimenzije: 146,3 x 74,6 x 8,9  mm


Masa: 149 grama


Zaslon: 5,5″ IPS LCD, 2560 x 1440, 534 ppi


SoC: Qualcomm Snapdragon 801


CPU: 4x Krait 400 na taktu 2.5 GHz


RAM: 2/3 GB


Interna memorija: 16/32 GB


Povezivanje: WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, DLNA, NFC, IR


3G: HSPA+


4G: LTE


OS: Android 4.4 KitKat


Kamera: 13 MP/2160p, OIS, 1/3" senzor


Prednja kamera: 2,1 MP/1080p


Baterija: 3000 mAh


Ustupio: LGPrednosti


Izvrstan zaslon i omjer zaslon/okvir

Kvaliteta izrade

Vrhunski hardver

Odličan vanjski zvučnik (mono)

Izvrsna kamera s optičkom stabilizacijom i laserskim fokusom

Zanimljivo novo sučelje s mnoštvom opcija

Nedostaci


Povremeno zastajkivanje u inicijalnoj verziji softvera

Fotografije u slabijim svjetlosnim uvjetima su mogle biti i bolje

Autonomija manja u odnosu na prethodnika

Dizajn, kućište i ergonomija


G3 dizajnom dosta podsjeća na svog prethodnika, no ipak nešto je širi i viši jer u kućište G2 ovoliki zaslon ne bi stao. Mesa oko zaslona još je manje, a uređaj izgleda puno elegantnije.

No bez obzira koliko taj omjer zaslona i površine cijelog uređaja bio visok i za svaku pohvalu, morate znati kako se radi o uređaju sa zaslonom dijagonale 5,5" što baš i nije malo. Iako tek neznatno veći od G2, razlika u ruci je dosta velika i osjeti se kako je G3 ipak malo nezgrapniji za uporabu. Ukoliko želite kompaktniji uređaj vrhunskog hardvera, vjerojatno ćete gledati na nešto manje poput Xperie Z1 Compact ili možda nešto malo veće poput Galaxya S5. S druge strane, želite li nešto veće, možda ćete izabrati Galaxy Note 3 ili pričekati vjerojatno nešto veći Note 4. No G3 se smješta baš negdje između Galaxyja S5 i Notea 3, tj. negdje na pola puta između phableta i smartfona. Do prije godinu dana Note 2 smo zvali phabletom, ali G3 se sada niti blizu ne čini kao takav, zar ne?

Bilo kako bilo, svaki uređaj nosi svoje kompromise, a što se G3 tiče, to je njegova veličina s kojom za svega koji mm u širinu i visinu dobivate gotovo 20% više površine zaslona u odnosu na npr. S5. Oni koji su navikli na veće uređaje vjerojatno su do sada pronašli način kako baratiti s ovolikim smartfonom jednom rukom, a oni koji nisu, u početku će im sigurno trebati obje.

G3 je cijelosti izrađen od polikarbonatne plastike, s tim da ove godine povrh toga nemamo sjajni "glossy" finiš, već neku imitaciju metala. Ljubitelje tzv. premium materijala ovo vjerojatno neće zadovoljiti, no moramo još jednom reći kako uređaj izgleda i djeluje stvarno elegantno. Ostavlja dojam čvrstog uređaja i nema nikakvih škripanja, kvrckanja ili savijanja koliko god se trudili to postići. S obzirom kako sam vlasnik G2 moram primjetiti da G3 ostavlja dosta bolji opći dojam.

Stražnja strana presvučena je zaštitnim slojem protiv grebanja i otisaka prstiju i na testu se unatoč tamnoj boji (na kojoj se ogrebotine puno jasnije vide) nije pojavila niti jedna. Nažalost, ovo nije isti "samo-obnavljajući" materijal kao na LG Flexu, no koliko toliko stražnju stranu čuva od ogrebotina. Ono što zapravo najviše iznenađuje je to što se stražnja strana nimalo ne "packa". Ljetni dani i znojne ruke gotovo uvijek ostavljaju tragove na poleđini uređaja, ali ne i ovdje. Voljeli bismo i kad bi zaslon bio prevučen nekim boljim slojem sličnih osobina jer na njemu se baš kao i na svakom staklu one jasno vide.

Prednjom stranom uređaja dominira veliki 5,5" zaslon povrh kojega možemo pronaći LED diodu za obavijesti, prednju "selfie" kameru, slušalicu i senzor blizine, a ispod zaslona LG logo. Zaslon je nešto ulegnut od ruba uređaja što je korisno u slučaju stavljanja licem na stol, jer prije će se izgrebati rub uređaja nego sam zaslon. Nažalost, ovo ponekad zna biti pomalo iritantno, recimo za vrijeme duljih razgovora jer zna grebati uho. Manja primjerka ide i na LED diodi koja je čak slabijeg intenziteta nego prošle godine tako da neće biti baš vidljiva na suncu.

Poleđina uređaja, odnosno stražnja strana se može skinuti. Ispod nje se nalaze utori za micro SIM i micro SD karticu te izmjenjiva baterija. Tu je još i odličan zvučnik snage 1W kako ga LG reklamira i moramo primjetiti kako se radi o stvarno odličnom zvučniku za jedan smartfon. Znamo kako nije okrenut na prednju stranu i kako je to samo mono zvučnik, ali definitivno možemo reći kako je jedan od najboljih koje smo imali prilike testirati, ako ne i najbolji mono zvučnik na smartfonima općenito.

S obzirom na zakrivljenost uređaja sa stražnje strane, zvuk se ne priguši kada ga držite na stolu primjerice, a pozitivna je stvar što kod vodoravnog držanja uređaja (recimo za vrijeme gledanja filmova ili igranja igrica) ne morate paziti da ga prigušite kao što ste morali s G2.

LG je nastavio s tradicijom koju je započeo sa G2 te na poleđini pronalazimo i tipke za glasnoću i uključivanje uređaja. U odnosu na G2 tipke su nekako mekše na dodir, no opet sa jasnijim klikom i nekako boljim hodom. Ovaj put su stopljene s površinom poleđine, dok je G2 imao jedno malo uzdignuće na sredini kod tipke za uključivanje. Iako su tipke bolje, draže nam je bilo prethodno rješenje jer ih je bilo lakše napipati, no vjerujemo kako je i to samo stvar navike. Tipke za vrijeme držanja sjedaju baš tamo gdje trebaju, tj. na vrh kažiprsta i voljeli bismo ih vidjeti na više smartfona. Svima onima kojima ovo izgleda nekako odbojno, u startu vas želimo razuvjeriti jer se teže odviknuti od njih nego priviknuti. Ukoliko vas brine uključivanje uređaja, tu je Knock-On funkcija kojom dvostrukim dodirom po zaslonu budite isti, tako da nema potrebe za pritiskanjem gumba.

Povrh tipki se nalazi 13 MP kamera s dvotonskom LED bljeskalicom te laserskim autofokusom.
S donje strane uređaja je standardni micro USB 2.0 port, 3,5 mm audio utor za slušalice te glavni mikrofon.
Bočne strane su prazne, dok na vrhu pronalazimo infra-crveni port koji služi kao univerzalni daljinski upravljač te pomoćni mikrofon.

U paketu dolaze i slušalice koje su iste kao i one od prošle godine u G2. Razloga za brigu nema jer su slušalice vrlo dobre i realno nije bilo potrebe za unaprjeđenjem. Valja napomenuti kako su ovo slušalice sa ravnim kablom koji se teoretski ne da zapetljati za razliku od onih sa oblim kablom.Zaslon


zaslon

Najkontroverznija stavka 2014. godine u smartfona zasigurno je famozna QHD rezolucija. Debata je to koja će potrajati vjerojatno do dolaska UHD zaslona, baš kao što je to dosad bio slučaj i s 1080p zaslonima. No dok ne razjasnimo glavno pitanje, krenimo nekim redom.
IPS LCD zaslon u dijagonali mjeri 5,5", rezolucije 2560 x 1440 piksela što rezultira gustoćom od 538 piksela po inču. Najveću zabrinutost oko kvalitete zaslona imali smo u vezi samog kontrasta jer su postojale indicije da ima dosta izblijeđenu crnu. Srećom, ova informacija se pokazala pogršenom. Zaslon LG-a G3 ima odličan prikaz crne za jedan LCD zaslon, te taman dovoljno satuirane boje. Ne toliko naglašene kao na G2, no opet dovoljno da se ističe. Kutevi vidljivosti su fantastični, baš kao i na G2, no to i ne čudi s obzirom kako je LG ipak renomirani proizvođač zaslona i spada u sam vrh ponude LCD-a. Ono što je pomalo vuče na negativnu stranu jest nepotrebno preizoštravanje nekih detalja poput teksta na web stranicama. Većina ljudi vjerojatno ovo neće ni primjetiti i mislit će kako je to do velike gustoće, no oni malo iskusniji vidjet će da nešto ne štima. Bespotreban je to čin LG-a kojim oštrinu zaslona žele još naglasiti, kao da i sama gustoća od 538 ppi nije dovoljna. Ali i ovo se da lako ispraviti budućim nadogradnjama s obzirom da je izoštravanje softverske naravi. Mana na nekim modelima jest i blago žućkasti prikaz bijele koji se tek primjeti u direktnoj usporedbi s G2 recimo, ali također se da riješiti kalibracijom boja u nekoj od budućih nadogradnji softvera i nije nešto što bi vas trebalo zabrinjavati.
Najveće pitanje od svega jest vidi li se uopće razlika između ovog zaslona i onog s 1080p rezolucijom? Da vam odmah odgovorim, vidi se, ali...

Koliko se vidi i hoćete li baš vi to vidjeti, to vam ne mogu reći. Čak i kad se ne gleda direktno u usporedbi s G2, zaslon izgleda jednostavno bolje, oštrije, lijepše, samo je pitanje koliko? Odgovor je vrlo malo. Manje nego što je to bio slučaj kod prelaska sa 720p na 1080p, definitivno manje.
Mnogi nagađaju kako ovakav zaslon odnosno njegova rezolucija bespotrebno troši više bateriju no ne vjerujemo kako je to toliko primjetno.
Što se tiče vidljivosti pri izravnoj izloženosti suncu, ona je usporediva s onom na G2. Ne možemo reći kako je jedan zaslon svjetliji od drugoga ili ima bolju vidljivost. Baš kao što je to slučaj bio i prošle godine, i ovaj put ćete na moći surfati na plaži i koliko toliko vidjeti tekst koji čitate.
Baš kao i prošle godine, nažalost, igranje igrica ili neke procesorski zahtjevnije radnje uvjetovat će smanjenje svjetline zaslona na 90 ili čak u nekim ekstremnim slučajevima na 80%. Metoda je to kojom LG nastoji smanjiti toplinu samog uređaja, samo što je ona ove godine nešto više prisutna u odnosu na prošlu kod modela G2.

Telefonija i povezivanje


I dok je lanjskom modelu kvaliteta signala znala biti boljka, čini se kako to ipak nije slučaj i sa G3. Zvuk u slušalici još je čistiji, pa čak i nešto glasniji nego prije, a signal je uhvatio i na mjestima gdje ga je G2 nerijetko znao gubiti. "Smanjenje šuma" kako su to naši preveli, odnosno "noise cancellation" radi vrlo dobro i kraći razgovor smo uspjeli obaviti čak i u diskoteci.

Što se povezivanja tiče, tu je više manje sve što možete poželjeti od ovakog uređaja, od 2G, 3G i 4G mreže, WiFi-a i njegovih derivata poput Directa ili Hotspota, DLNA, Bluetootha pa sve do Infra crvenog i NFC-a.

U startu je dostupan i USB OTG, no valja pripaziti ako ste vlasnik MHL kabela, jer se LG G3 baš kao što je to slučaj s G2 i Nexusom 5, spaja preko Miracast protokola, a ne MHL-a. Sitna je to zamjerka s obzirom da većina uređaja podržava MHL standard, no što je tu je. Miracast radi na gotovo istom principu kao i MHL i u konačnici će dati više manje iste rezultate.

Operativni sustav, sučelje, aplikacije...


LG G3 dolazi s Androidom 4.4.2 i Optimus UI nadogradnjom sučelja za koju imamo dvije riječi - kompletan redizajn. Poznato vam je kako vrlo često dvije ili tri generacije smartfona (ili 6 u slučaju iPhonea) imaju više manje gotovo isti dizajn sučelja i bez obzira koliko god on se nekome činio dobar ili ne, brzo dosadi. Kupci često požele nešto novo ili barem drugačije od lanjskog modela. LG se tako ove godine stvarno potrudio i napravio kompletan redizajn sučelja, koje za razliku od prošlogodišnjeg izgleda puno zrelije i nekako se uklapa u novi tzv. "flat" smjer.

I dok se sve čini nekako dosta drugačije, u stvari to je i dalje LG-ev Optimus UI i ukoliko ste koristili G2, sve će vam biti poznato i brzo ćete se snaći. Statusna traka više ne izgleda kao da je ispala iz slikovnice već izgleda bolje i jednostavnije. I dalje je dostupan QSlide kao traka s aplikacijama, a tu su i trake za podešavanje osvjetljenja i glasnoće zvona. U obavijesnoj traci moguće je uključiti i brzi univerzalni daljinski upravljač, a sve ove opcije je opet moguće isključiti i držati traku s obavijestima potpuno čistu skoro kao na golom Androidu. Valja napomenuti kako sve ikone s gornje trake, kao i one za osvjetljenje i jačinu tona, možete složiti po svom izboru, a možete i odabrati koje želite koristiti.

 Dopušteno je koristiti do 7 vlastitih početnih zaslona (od kojih bilo koji možete postaviti kao zadani) plus jedan na kojemu je permanenti LG Health i Smart tips. LG Health je zapravo brojač koraka i mjerač potrošenih kalorija koji doduše radi nešto lošije od onog Samsungovog. Barem se takvim pokazao prilikom testiranja, no o tome ćemo više nekom drugom prilikom. Smart tips je u drugu ruku skup svih pametnih prijedloga, odnosno neke virtualne upute za uporabu vašeg uređaja. Otprilike ono što pročitate kada ste aspolutno potrošili sve opcije iz rukava i ne znate kako koristiti nešto na mobitelu. Tu je uključen i Smart Notice koji vas u slučaju da pada kiša obavijesti kako bi bilo pametno ponijeti kišobran ili recimo ukoliko niste nazvali Jožeka iz Pušće Bistre 2 mjeseca, rado će vam to nabiti na nos kako niste dobar prijatelj. Gimmick ili ne, sami ćete odlučiti o tome, no nepravedno bi bilo reći kako Smart Notice nema korisnih savjeta. Osobno sam ga doživio više kao ženu koja me malo pa malo bocka za sve što nisam napravio nego kao zgodnu asistenticu koja mi zapravo pomaže, ali možda sam to samo ja.

Za pohvalu je što ovaj put u donji red možete smjestiti čak 7 ikona ili pokoju mapu ukoliko to želite. Aplikacije možete sami posložiti kako želite ili automatski po abecednom redu ili datumu instalacije. Po želji neke možete sakriti, a možete čak odabrati i veličinu ikona, odnosno želite li ih 4 ili 5 u jednom redu. Također direktno u postavkama možete instalirati i razne teme kojima mijenjate ikone, pozadine i više manje sve što poželite. Ako u postavkama preferirate listu, razveselit će vas što i ovo možete promijeniti u odnosu na zadane tabove. Tu je i "gostinjski" račun baš kao i prošle godine, kao i pregršt opcija kojima možete kontrolirati više manje sve od vaše obavijesne LEDice pa sve do načina vibracije. Možete promijeniti i redoslijed tipki za navigaciju i ukoliko ste navikli na back tipku s desne strane recimo, možete ju postaviti tamo. U navigacijskoj traci imamo i još jednu promjenu u odnosu na G2, a to je nova "multitasking" tipka koja je tu umjesto klasične menu tipke. Nešto dužim pritiskom na nju pozivamo izbornik s opcijama tako da menu tipka ipak nije u potpunosti nestala. Pored sad već klasične multiwindow, home i back tipke, možete dodati i još jednu ili dvije, onu koja direktno spušta obavijesnu traku ili onu koja otvara dual window opciju (koju također možemo pozvati dužim pritiskom na back tipku). Tu je nešto što smo prvi puta vidjeli na Samsungovim uređajima, vrlo popularna i korisna funkcija s kojom se zaslon dijeli na 2 dijela i dopušta vam istovremeno koristiti 2 različite aplikacije, recimo gore YouTube, a dolje Chrome. Nažalost, bez dodatnog modanja uređaja dostupno je svega 10-ak aplikacija, baš kao što je to slučaj bio i sa Galaxy Note serijom. Kao i prošle godine tu je i Quiet mode, odnosno tihi način koji će samo zabilježiti obavijesti koje dobivate, no neće vibrirati ili zvoniti po primitku što je dosta korisno za vrijeme sitnih sati kada ne želite da vas netko probudi.

Aplikacija za pozive sada je dosta preglednija, ali funkcionalno više manje ista kao na prethodniku. I dalje podržava pametno biranje koje pretražuje kako po broju, tako i po imenu i prezimenu, no hrvatska slova i dalje nisu podržana pa zna biti problema kod pretraživanja Žuće ili Šogora jer vam G3 neće ponuditi rezultate.  Isto vrijedi i za aplikaciju za poruke, iako redizajnirana, funkcionalnost je ostala ista, što je uostalom i za pohvalu jer podržava više manje sve što bi ste mogli poželjeti.

Jedna od najvećih promjena u redizajnu jest ona na tipkovnici koja je u odnosu na lanjski model, miljama ispred. Osim što možete podesiti visinu tipkovnice, što je vrlo korisno i dostupno na premalo tipkovnica, možete podesiti i prilagoditi po svojoj želji cijeli donji red tipki s razmaknicom, točkom, zarezom i slično. Predviđanje riječi moglo bi biti nešto bolje, barem što se hrvatskog tiče, no što je tu je. Velika pohvala ide na gornjem redu s brojkama kakvog bi voljeli vidjeti i na Nexus tipkovnici. Swype radi sasvim solidno i nemamo zamjerke na njega.

Ovaj put u startu je dostupan i Knock Code način otključavnaja uređaja. Riječ je o svojevrsnoj lozinki koja radi na pricipu kuckanja po zaslonu. Od prošle godine vam je poznati Knock On koji bi uključio uređaj u slučaju da dvaput kucnete na sredini zaslona. Knock Code zahtjeva da kucnete točno određen broj puta na dijelove zaslona koji sami zadate. Ukoliko vam ovo zvuči malo nejasno, znajte da se tako osjeća i cca 99% vaših prijatelja koji bez obzira koliko puta gledali zaslon najčešće ne razumiju na koji način ste ga otključali.

I dok je G2 prošle godine došao s Polaris Office preglednikom dokumenata, ove je godine tu ThinkFree. Sve u svemu, i dalje je to samo preglednik dokumenata, a ukoliko ih želite urediti, morat ćete se protegnuti na Play trgovinu i skinuti neku iz široke ponude. Iako je ThinkFree samo preglednik dokumenata, moramo reći kako se na testu pokazao kao sasvim solidnim za sve dokumente koje smo nabacili na njega.

Quick Remote ili univerzalni daljinski ove godine podržava nešto manje uređaja nego prošle pa tako dok smo prije imali mogućnost upravljati i s DVD i Blu-ray playerima, klima uređajima te projektorima, ove godine smo ograničeni samo na TV, Audio sustave i Set-top Box (tv recieveri). Naravno, možete dodati i neki univerzalni daljinski te ga programirati za više manje bilo koji uređaj, ali više smo preferirali starije rješenje u kojem bi mogli pojačati ili smanjiti klimu u restoranu na svoju ruku, no što je, tu je.

Video player podržava više manje sve popularne formate poput AVI-a, MKV-a ili MP4, a u mogućnosti je reproducirati i 4K video. Tu je i podrška za titlove i njihovo prilagođavanje. Glazbeni player je također sasvim solidan, a podržava čak i sleep timer. Osnovne kontrole za glazbu možete pronaći na zaslonu zaključavanja kao i na obavijesnoj traci.

Previše je opcija i manjih ili većih stvari koje vam G3 ima za ponuditi, a da bi ih sve popisali ili nabrojali. Posljedica je to vrlo velike prilagodbe Androida koja se začudo ne čini takvom. Iako je tu vjerojatno više opcija nego što ćete ikada zatrebati, one su dosta skrivene i lijepo raspoređene po izborniku tako da vam nisu nametljive i neće vam smetati u korištenju. Sve što ne želite, možete maknuti, sakriti ili ugasiti, a ukoliko nešto zaželite, samo se raspitajte jer G3 vjerojatno to već negdje ima.Hardver i performanse


Vjerojatno već znate kako G3 dolazi s trenutno najjačim Qualcommovim SoC-om na tržištu, Snapdragonom 801. Unutra su 4 Krait 400 jezgre koje kucaju na 2,5 GHz kao i Adreno 330 grafički koprocesor. U našem slučaju, tu je "samo" 2 GB RAM-a i 16 GB interne memorije. Na tržištu je još dostupan i 32 GB model sa 3 GB RAM-a. Iako sa "svega" 2 GB RAM-a, u G3 ovo se pokazalo sasvim dovoljnim za bezbrižan multitasking, baš kao što je to slučaj bio i sa G2 prošle godine. Ljubitelje benchmarka vjerojatno će zadovoljiti rezultat od cca +39000 na Antutu, a one kojima to ne predstavlja nešto previše u životu, vjerojatno će najviše zanimati kako se ponaša u svakodnevici.Prvim danom korištenja uređaj je zastajkivao više nego ijedan flagship do sada na testu. Svakim danom, ovo bi se sve više smanjivalo da bi se eventualno nakon 3-4 dana korištenja sve nekako sleglo na svoje i uređaj bi postao sasvim solidan. Nažalost, uređaj i nakon 7 dana i dalje zastajkuje i nije fluidan kao što bi se to očekivalo od njega. Neki će reći da je za sve kriva QHD rezolucija, no mi više vjerujemo kako je to jednostavno stvar optimizacije sustava i LG-evog UI-a. Nestrpljivo čekamo neku nadogradnju sustava kako bi potvrdili našu tezu, no za vrijeme testa ona se nije pojavila.

Stvari se donekle mijenjaju i bolje su ukoliko uključite ART, ali to nije potpuno rješenje i preporučujemo da rađe pričekate nadogradnju sustava. Neki koji su je dobili javljaju kako G3 radi puno bolje i glađe, no opet u trenutku objave ove recenzije nismo imali priliku to potvrditi.

Što igrivosti tiče, gameri će biti zadovoljni jer nema gubljenja frema čak ni u najzahtjevnijim igricama poput Asphalta 8. Sve se odvija vrlo glatko. Jedina mana jest ta što zbog skoka na QHD rezoluciju, neke igrice poput FIFE 14 nisu podržane za G3, ali i to će se ubrzo promjeniti, baš kao što je to slučaj bio kad su tek 1080p zasloni počeli dolaziti.

Kamera


Iako na papiru ista kao i prošle godine, s istim senzorom, brojem MP-a i OIS-om, kamera se ove godine pokazala dosta boljom nego na G2. U odnosu na prošlu godinu, 4 su stvari ipak poboljšane. Dodan je tzv. Laserski autofokus, OIS+, dvotonska LED bljeskalica te je poboljšana obrada slike.

Najzanimljivija stavka je svakako Laserski autofokus koji teoretski fokusira sliku za neki vrlo sitan dio sekunde, koji je zapravo jedino bitan da se pokaže kako je to brži AF od onog kojeg ima Galaxy S5. U praksi se pokazao vrlo brzim i vrlo preciznim, a to je ono što je bitno. Malim testom kojim sam naljepio tamnu izolir traku preko "lasera" ustanovilo se kako G3 ne koristi sam Laser za AF, već i još neke svoje dodatne procese, no isto tako se pokazalo kako mu je tada za istu radnju potrebno nešto više vremena. Ukoliko vas zanima kako to izgleda, pogledajte na kraju teksta video recenziju. Sve u svemu, laserski autofokus radi čak i u mrklom mraku, mada nam nekad nije jasno što je točno fokusirao, ali u većini slučajeva pronađe točno ono što smo željeli. LG je toliko siguran u svoj Laserski AF da je za slikanje potrebno samo dodirnuti željeni predmet u kadru, a G3 će ga instantno fokusirati i uslikati.

Kako kažu u LG-u, OIS+ za razliku od prošlogodišnjeg u G2 stabilizira sliku u 3 dimenzije. G2 je stabilizirao pomake ruke u smijeru lijevo-desno i gore-dolje, dok G3 stabilizira i one u pomaku naprijed-nazad. U praksi se i onaj na G2 pokazao sasvim solidnim i dosta boljim nego bilo kakva digitalna stabilizacija, no ovaj put na G3 je čak i bolji.

Dvotonska LED bljeskalica bi u noćnim uvjetima trebala davati realnije boje od one jednotonske kakvu imamo u G2, no u praksi ne možemo reći da smo baš primijetili kako su boje realnije. Ono što možemo primjetiti jest da je bljeskalica sama po sebi nešto jača od one u G2 i to bi bilo to.

Sučelje kamere doživjelo je drastični redizajn. Dok smo prošle godine imali pregršt svega za podešavati, birati scene snimanja ili slikanja, ove godine sve to je svedeno na neki minimum. Iako vjerojatno većina korisnika koristi ono najosnovnije i slika s automatskim postavkama, nama su draže bile sve one silne postavke iz G2. Istina, novo sučelje je dosta preglednije i jednostavnije, pa i lijepše, no bilo bi lijepo kad bi se negdje mogle uključiti i neke naprednije postavke. Selfie kamera podržava neke "fora" opcije poput slikanja gestom skupljene i raširene šake.No sigurno se pitate je li sve vrijedno promjena i kakve su slike u odnosu na lanjski model i jesu li uopće bolje. Bez razmišljanja - da. Slike su dosta jasnije s više detalja i za razliku od prošle godine generalno gotovo uvijek ispadaju baš onakve kakve ste i htjeli da ispadnu. G2 je znao imati problema s autofokusom za vrijeme snimanja videa, no to je na G3 riješeno. Kvaliteta snimljenog zvuka u videu također je dosta bolja. Više manje sve što bi ste mogli poželjeti od kamere na smartfonu G3 posjeduje. Sigurno da ima boljih na tržištu i nekih sa ksenonskim blicem i onih kojima slike bolje ispadaju u mraku, no G3 nudi sasvim dobre slike i zadovoljit će čak i one zahtjevnije.

Ovom prilikom moramo pohvaliti i slikanje panorame. Slike fotografirane u panorama modu ispadaju u 50 MP rezoluciji, spojene su odlično, dinamički raspon je vrlo dobar i genralno ovo je jedan od najboljih uređaja za slikanje panorame koji smo imali prilike testirati.

Najveća promjena kamere očituje se u kvaliteti videa, no ne toliko po količini detalja već po svemu ostalom. Boje izgledaju dosta bolje, balans bijele je bolji, a s obzirom na pomoć laserskog autofokusa, predmet kojeg snimate je konstantno u fokusu. Problem s automatskim fokusom bio je boljka prošlogodišnjeg modela i iznimno smo zadovoljni kako radi ove godine.

Primjeri fotografijaPrimjer videa


(Uskoro)

Baterija


Kad je LG najavio QHD rezoluciju na G3, najveća zabrinutost je bila kako će se to odraziti na trajanje baterije. Tijekom testa, baterija se znala pokazati odličnom, ali i sasvim prosječnom. Štoviše, znala je biti i nešto ispod prosjeka prvih dana, no svakim danom je bivala nešto bolja, kako se razrađivala. Usporedno s G2, ipak je lošija i tu nema diskusije.

Prvih sati nakon što se skine s punjača, baterija se ponaša baš kao i na G2. Što god radili i kako je god cijedili, ona polako i postupno ide prema 80% gdje dođe nakon otprilike 90 minuta uključenog zaslona. No, tada kao da se dogodi neki prijelom i u 30-ak minuta padne na ispod 60%. Što se to ključno dogodi i zašto se toliko brže počne trošiti, nismo uspjeli saznati. Najgore je kada se uređaj malo više zagrije. Dovoljno je da osjetite kako je mlak u ruci i znate da slijedi drastičan pad postotka napunjenosti.

Na kraju dana, nije nas ostavio ispod 4 sata uključenog zaslona, a jednom je prešao i 5 sati. Tako da kad zbrojimo sve, prosječnom korisniku će ovo biti i više nego dovoljno za jedan dan aktivnijeg korištenja. Oni malo zahtjevniji koji više snimaju ili igraju igrice, vjerojatno će pred kraj dana tražiti punjač ili još lakše i brže, umetnuti zamjensku bateriju jer je ona lako izmjenjiva.

columns="4"

Zaključak


Sve u svemu, skeptici će reći kako je G2 bolji omjer uloženog i dobivenog, no uostalom, to je tako uvijek u vrijeme izlaska nasljednika. Iako su razlike u snazi minimalne i realno nikad manje, na ostalim područjima to su dva slična, ali potpuno različita uređaja.

G3 je ponajviše obilježila QHD rezolucija, no on je puno više od toga. Konačno je tu izmjenjiva baterija kao i proširiva memorija, puno lijepše sučelje kao i puno viša kvaliteta izrade. Bio to isti senzor kamere ili ne, slike jednostavno u tren oka ispadaju bolje i lijepše, a video mirniji s nešto boljom kvalitetom slike, boljim snimljenim zvukom i zahvaljujući laserskom autofokusu, s puno većom preciznošću.

Novi zvučnik je miljama ispred onog lanjskog, a tipke su puno ugodnije i kvalitetnije na dodir. S minimalnim povećanjem gabarita dobili smo oko 15% više površine zaslona. Neki će reći kako bi se G3 trebao svrstati među phablete, ali on se ne doima takvim. Uređaj je to koji s malo kompromisa nudi mnogo toga, a ukoliko LG riješi softver i dječje bolesti, teško će mu se naći mane.
Na kraju krajeva, zaslon je stvarno odličan s minimalnim zamjerkama i to sigurno ne kažemo samo zbog QHD rezolucije već svega ostalog.Ukratko, G3 je u početku možda privukao našu pažnju iznimno visokom rezolucijom zaslona, ali nas je na kraju pridobio svime ostalim.

Video recenzija