LG G3 – Recenzija

naslovna g3 recenzija

Kad je prije nekih 7 godina Apple okrenuo svijet smartfona u nekom sasvim drugom smjeru jedini cilj većine proizvođača bio je napraviti uređaj što sličniji njemu. Nakon 4 iPhonea, Samsung se sa Galaxy S serijom prvi uspješno probio na tom putu, te je postao vrlo tražen brand u svijetu Androida. 3 izdanja Galaxy S-a trebala su LG-u da sam sebi zada cilj i neku novu liniju svojih uređaja, a prvi iz te linije je bio Optimus G koji je bio sasvim solidan uređaj no bez previše uspjeha na tržištu.

Prošle godine LG je napravio G2 kao njegovog nasljednika. Nestaje ime Optimus, a primarni cilj je bio napraviti uređaj bolji od Galaxyja S4. Jači procesor, veća baterija, veći zaslon, OIS… po mnogima su to i uspjeli. Ipak, G2 koliko god je bio dobar u odnosu na S4 nije imao proširivu memoriju i izmjenjivu bateriju što mu je pripisano kao najveća mana i na tržištu nije prošao ni približno tako dobro, no ove godine LG je poslušao sve kritike koje su mu upućene za model G2 i stvorio novog aduta i ozbiljnu namjeru uzeti dobar dio kolača Samsungu.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 146,3 x 74,6 x 8,9  mm

Masa: 149 grama

Zaslon: 5,5″ IPS LCD, 2560 x 1440, 534 ppi

SoC: Qualcomm Snapdragon 801

CPU: 4x Krait 400 na taktu 2.5 GHz

RAM: 2/3 GB

Interna memorija: 16/32 GB

Povezivanje: WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, DLNA, NFC, IR

3G: HSPA+

4G: LTE

OS: Android 4.4 KitKat

Kamera: 13 MP/2160p, OIS, 1/3″ senzor

Prednja kamera: 2,1 MP/1080p

Baterija: 3000 mAh

Ustupio: LG

Prednosti

Izvrstan zaslon i omjer zaslon/okvir

Kvaliteta izrade

Vrhunski hardver

Odličan vanjski zvučnik (mono)

Izvrsna kamera s optičkom stabilizacijom i laserskim fokusom

Zanimljivo novo sučelje s mnoštvom opcija

Nedostaci

Povremeno zastajkivanje u inicijalnoj verziji softvera

Fotografije u slabijim svjetlosnim uvjetima su mogle biti i bolje

Autonomija manja u odnosu na prethodnika

Dizajn, kućište i ergonomija

G3 dizajnom dosta podsjeća na svog prethodnika, no ipak nešto je širi i viši jer u kućište G2 ovoliki zaslon ne bi stao. Mesa oko zaslona još je manje, a uređaj izgleda puno elegantnije.

No bez obzira koliko taj omjer zaslona i površine cijelog uređaja bio visok i za svaku pohvalu, morate znati kako se radi o uređaju sa zaslonom dijagonale 5,5″ što baš i nije malo. Iako tek neznatno veći od G2, razlika u ruci je dosta velika i osjeti se kako je G3 ipak malo nezgrapniji za uporabu. Ukoliko želite kompaktniji uređaj vrhunskog hardvera, vjerojatno ćete gledati na nešto manje poput Xperie Z1 Compact ili možda nešto malo veće poput Galaxya S5. S druge strane, želite li nešto veće, možda ćete izabrati Galaxy Note 3 ili pričekati vjerojatno nešto veći Note 4. No G3 se smješta baš negdje između Galaxyja S5 i Notea 3, tj. negdje na pola puta između phableta i smartfona. Do prije godinu dana Note 2 smo zvali phabletom, ali G3 se sada niti blizu ne čini kao takav, zar ne?

Bilo kako bilo, svaki uređaj nosi svoje kompromise, a što se G3 tiče, to je njegova veličina s kojom za svega koji mm u širinu i visinu dobivate gotovo 20% više površine zaslona u odnosu na npr. S5. Oni koji su navikli na veće uređaje vjerojatno su do sada pronašli način kako baratiti s ovolikim smartfonom jednom rukom, a oni koji nisu, u početku će im sigurno trebati obje.

G3 je cijelosti izrađen od polikarbonatne plastike, s tim da ove godine povrh toga nemamo sjajni “glossy” finiš, već neku imitaciju metala. Ljubitelje tzv. premium materijala ovo vjerojatno neće zadovoljiti, no moramo još jednom reći kako uređaj izgleda i djeluje stvarno elegantno. Ostavlja dojam čvrstog uređaja i nema nikakvih škripanja, kvrckanja ili savijanja koliko god se trudili to postići. S obzirom kako sam vlasnik G2 moram primjetiti da G3 ostavlja dosta bolji opći dojam.

Stražnja strana presvučena je zaštitnim slojem protiv grebanja i otisaka prstiju i na testu se unatoč tamnoj boji (na kojoj se ogrebotine puno jasnije vide) nije pojavila niti jedna. Nažalost, ovo nije isti “samo-obnavljajući” materijal kao na LG Flexu, no koliko toliko stražnju stranu čuva od ogrebotina. Ono što zapravo najviše iznenađuje je to što se stražnja strana nimalo ne “packa”. Ljetni dani i znojne ruke gotovo uvijek ostavljaju tragove na poleđini uređaja, ali ne i ovdje. Voljeli bismo i kad bi zaslon bio prevučen nekim boljim slojem sličnih osobina jer na njemu se baš kao i na svakom staklu one jasno vide.

Prednjom stranom uređaja dominira veliki 5,5″ zaslon povrh kojega možemo pronaći LED diodu za obavijesti, prednju “selfie” kameru, slušalicu i senzor blizine, a ispod zaslona LG logo. Zaslon je nešto ulegnut od ruba uređaja što je korisno u slučaju stavljanja licem na stol, jer prije će se izgrebati rub uređaja nego sam zaslon. Nažalost, ovo ponekad zna biti pomalo iritantno, recimo za vrijeme duljih razgovora jer zna grebati uho. Manja primjerka ide i na LED diodi koja je čak slabijeg intenziteta nego prošle godine tako da neće biti baš vidljiva na suncu.

Poleđina uređaja, odnosno stražnja strana se može skinuti. Ispod nje se nalaze utori za micro SIM i micro SD karticu te izmjenjiva baterija. Tu je još i odličan zvučnik snage 1W kako ga LG reklamira i moramo primjetiti kako se radi o stvarno odličnom zvučniku za jedan smartfon. Znamo kako nije okrenut na prednju stranu i kako je to samo mono zvučnik, ali definitivno možemo reći kako je jedan od najboljih koje smo imali prilike testirati, ako ne i najbolji mono zvučnik na smartfonima općenito.

S obzirom na zakrivljenost uređaja sa stražnje strane, zvuk se ne priguši kada ga držite na stolu primjerice, a pozitivna je stvar što kod vodoravnog držanja uređaja (recimo za vrijeme gledanja filmova ili igranja igrica) ne morate paziti da ga prigušite kao što ste morali s G2.

LG je nastavio s tradicijom koju je započeo sa G2 te na poleđini pronalazimo i tipke za glasnoću i uključivanje uređaja. U odnosu na G2 tipke su nekako mekše na dodir, no opet sa jasnijim klikom i nekako boljim hodom. Ovaj put su stopljene s površinom poleđine, dok je G2 imao jedno malo uzdignuće na sredini kod tipke za uključivanje. Iako su tipke bolje, draže nam je bilo prethodno rješenje jer ih je bilo lakše napipati, no vjerujemo kako je i to samo stvar navike. Tipke za vrijeme držanja sjedaju baš tamo gdje trebaju, tj. na vrh kažiprsta i voljeli bismo ih vidjeti na više smartfona. Svima onima kojima ovo izgleda nekako odbojno, u startu vas želimo razuvjeriti jer se teže odviknuti od njih nego priviknuti. Ukoliko vas brine uključivanje uređaja, tu je Knock-On funkcija kojom dvostrukim dodirom po zaslonu budite isti, tako da nema potrebe za pritiskanjem gumba.

Povrh tipki se nalazi 13 MP kamera s dvotonskom LED bljeskalicom te laserskim autofokusom.
S donje strane uređaja je standardni micro USB 2.0 port, 3,5 mm audio utor za slušalice te glavni mikrofon.
Bočne strane su prazne, dok na vrhu pronalazimo infra-crveni port koji služi kao univerzalni daljinski upravljač te pomoćni mikrofon.

U paketu dolaze i slušalice koje su iste kao i one od prošle godine u G2. Razloga za brigu nema jer su slušalice vrlo dobre i realno nije bilo potrebe za unaprjeđenjem. Valja napomenuti kako su ovo slušalice sa ravnim kablom koji se teoretski ne da zapetljati za razliku od onih sa oblim kablom.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT