LG G3 – Recenzija

Zaslon

zaslon

Najkontroverznija stavka 2014. godine u smartfona zasigurno je famozna QHD rezolucija. Debata je to koja će potrajati vjerojatno do dolaska UHD zaslona, baš kao što je to dosad bio slučaj i s 1080p zaslonima. No dok ne razjasnimo glavno pitanje, krenimo nekim redom.
IPS LCD zaslon u dijagonali mjeri 5,5″, rezolucije 2560 x 1440 piksela što rezultira gustoćom od 538 piksela po inču. Najveću zabrinutost oko kvalitete zaslona imali smo u vezi samog kontrasta jer su postojale indicije da ima dosta izblijeđenu crnu. Srećom, ova informacija se pokazala pogršenom. Zaslon LG-a G3 ima odličan prikaz crne za jedan LCD zaslon, te taman dovoljno satuirane boje. Ne toliko naglašene kao na G2, no opet dovoljno da se ističe. Kutevi vidljivosti su fantastični, baš kao i na G2, no to i ne čudi s obzirom kako je LG ipak renomirani proizvođač zaslona i spada u sam vrh ponude LCD-a. Ono što je pomalo vuče na negativnu stranu jest nepotrebno preizoštravanje nekih detalja poput teksta na web stranicama. Većina ljudi vjerojatno ovo neće ni primjetiti i mislit će kako je to do velike gustoće, no oni malo iskusniji vidjet će da nešto ne štima. Bespotreban je to čin LG-a kojim oštrinu zaslona žele još naglasiti, kao da i sama gustoća od 538 ppi nije dovoljna. Ali i ovo se da lako ispraviti budućim nadogradnjama s obzirom da je izoštravanje softverske naravi. Mana na nekim modelima jest i blago žućkasti prikaz bijele koji se tek primjeti u direktnoj usporedbi s G2 recimo, ali također se da riješiti kalibracijom boja u nekoj od budućih nadogradnji softvera i nije nešto što bi vas trebalo zabrinjavati.
Najveće pitanje od svega jest vidi li se uopće razlika između ovog zaslona i onog s 1080p rezolucijom? Da vam odmah odgovorim, vidi se, ali…

Koliko se vidi i hoćete li baš vi to vidjeti, to vam ne mogu reći. Čak i kad se ne gleda direktno u usporedbi s G2, zaslon izgleda jednostavno bolje, oštrije, lijepše, samo je pitanje koliko? Odgovor je vrlo malo. Manje nego što je to bio slučaj kod prelaska sa 720p na 1080p, definitivno manje.
Mnogi nagađaju kako ovakav zaslon odnosno njegova rezolucija bespotrebno troši više bateriju no ne vjerujemo kako je to toliko primjetno.
Što se tiče vidljivosti pri izravnoj izloženosti suncu, ona je usporediva s onom na G2. Ne možemo reći kako je jedan zaslon svjetliji od drugoga ili ima bolju vidljivost. Baš kao što je to slučaj bio i prošle godine, i ovaj put ćete na moći surfati na plaži i koliko toliko vidjeti tekst koji čitate.
Baš kao i prošle godine, nažalost, igranje igrica ili neke procesorski zahtjevnije radnje uvjetovat će smanjenje svjetline zaslona na 90 ili čak u nekim ekstremnim slučajevima na 80%. Metoda je to kojom LG nastoji smanjiti toplinu samog uređaja, samo što je ona ove godine nešto više prisutna u odnosu na prošlu kod modela G2.

Telefonija i povezivanje

I dok je lanjskom modelu kvaliteta signala znala biti boljka, čini se kako to ipak nije slučaj i sa G3. Zvuk u slušalici još je čistiji, pa čak i nešto glasniji nego prije, a signal je uhvatio i na mjestima gdje ga je G2 nerijetko znao gubiti. “Smanjenje šuma” kako su to naši preveli, odnosno “noise cancellation” radi vrlo dobro i kraći razgovor smo uspjeli obaviti čak i u diskoteci.

Što se povezivanja tiče, tu je više manje sve što možete poželjeti od ovakog uređaja, od 2G, 3G i 4G mreže, WiFi-a i njegovih derivata poput Directa ili Hotspota, DLNA, Bluetootha pa sve do Infra crvenog i NFC-a.

U startu je dostupan i USB OTG, no valja pripaziti ako ste vlasnik MHL kabela, jer se LG G3 baš kao što je to slučaj s G2 i Nexusom 5, spaja preko Miracast protokola, a ne MHL-a. Sitna je to zamjerka s obzirom da većina uređaja podržava MHL standard, no što je tu je. Miracast radi na gotovo istom principu kao i MHL i u konačnici će dati više manje iste rezultate.

Operativni sustav, sučelje, aplikacije…

LG G3 dolazi s Androidom 4.4.2 i Optimus UI nadogradnjom sučelja za koju imamo dvije riječi – kompletan redizajn. Poznato vam je kako vrlo često dvije ili tri generacije smartfona (ili 6 u slučaju iPhonea) imaju više manje gotovo isti dizajn sučelja i bez obzira koliko god on se nekome činio dobar ili ne, brzo dosadi. Kupci često požele nešto novo ili barem drugačije od lanjskog modela. LG se tako ove godine stvarno potrudio i napravio kompletan redizajn sučelja, koje za razliku od prošlogodišnjeg izgleda puno zrelije i nekako se uklapa u novi tzv. “flat” smjer.

I dok se sve čini nekako dosta drugačije, u stvari to je i dalje LG-ev Optimus UI i ukoliko ste koristili G2, sve će vam biti poznato i brzo ćete se snaći. Statusna traka više ne izgleda kao da je ispala iz slikovnice već izgleda bolje i jednostavnije. I dalje je dostupan QSlide kao traka s aplikacijama, a tu su i trake za podešavanje osvjetljenja i glasnoće zvona. U obavijesnoj traci moguće je uključiti i brzi univerzalni daljinski upravljač, a sve ove opcije je opet moguće isključiti i držati traku s obavijestima potpuno čistu skoro kao na golom Androidu. Valja napomenuti kako sve ikone s gornje trake, kao i one za osvjetljenje i jačinu tona, možete složiti po svom izboru, a možete i odabrati koje želite koristiti.

 

Dopušteno je koristiti do 7 vlastitih početnih zaslona (od kojih bilo koji možete postaviti kao zadani) plus jedan na kojemu je permanenti LG Health i Smart tips. LG Health je zapravo brojač koraka i mjerač potrošenih kalorija koji doduše radi nešto lošije od onog Samsungovog. Barem se takvim pokazao prilikom testiranja, no o tome ćemo više nekom drugom prilikom. Smart tips je u drugu ruku skup svih pametnih prijedloga, odnosno neke virtualne upute za uporabu vašeg uređaja. Otprilike ono što pročitate kada ste aspolutno potrošili sve opcije iz rukava i ne znate kako koristiti nešto na mobitelu. Tu je uključen i Smart Notice koji vas u slučaju da pada kiša obavijesti kako bi bilo pametno ponijeti kišobran ili recimo ukoliko niste nazvali Jožeka iz Pušće Bistre 2 mjeseca, rado će vam to nabiti na nos kako niste dobar prijatelj. Gimmick ili ne, sami ćete odlučiti o tome, no nepravedno bi bilo reći kako Smart Notice nema korisnih savjeta. Osobno sam ga doživio više kao ženu koja me malo pa malo bocka za sve što nisam napravio nego kao zgodnu asistenticu koja mi zapravo pomaže, ali možda sam to samo ja.

Za pohvalu je što ovaj put u donji red možete smjestiti čak 7 ikona ili pokoju mapu ukoliko to želite. Aplikacije možete sami posložiti kako želite ili automatski po abecednom redu ili datumu instalacije. Po želji neke možete sakriti, a možete čak odabrati i veličinu ikona, odnosno želite li ih 4 ili 5 u jednom redu. Također direktno u postavkama možete instalirati i razne teme kojima mijenjate ikone, pozadine i više manje sve što poželite. Ako u postavkama preferirate listu, razveselit će vas što i ovo možete promijeniti u odnosu na zadane tabove. Tu je i “gostinjski” račun baš kao i prošle godine, kao i pregršt opcija kojima možete kontrolirati više manje sve od vaše obavijesne LEDice pa sve do načina vibracije. Možete promijeniti i redoslijed tipki za navigaciju i ukoliko ste navikli na back tipku s desne strane recimo, možete ju postaviti tamo. U navigacijskoj traci imamo i još jednu promjenu u odnosu na G2, a to je nova “multitasking” tipka koja je tu umjesto klasične menu tipke. Nešto dužim pritiskom na nju pozivamo izbornik s opcijama tako da menu tipka ipak nije u potpunosti nestala. Pored sad već klasične multiwindow, home i back tipke, možete dodati i još jednu ili dvije, onu koja direktno spušta obavijesnu traku ili onu koja otvara dual window opciju (koju također možemo pozvati dužim pritiskom na back tipku). Tu je nešto što smo prvi puta vidjeli na Samsungovim uređajima, vrlo popularna i korisna funkcija s kojom se zaslon dijeli na 2 dijela i dopušta vam istovremeno koristiti 2 različite aplikacije, recimo gore YouTube, a dolje Chrome. Nažalost, bez dodatnog modanja uređaja dostupno je svega 10-ak aplikacija, baš kao što je to slučaj bio i sa Galaxy Note serijom. Kao i prošle godine tu je i Quiet mode, odnosno tihi način koji će samo zabilježiti obavijesti koje dobivate, no neće vibrirati ili zvoniti po primitku što je dosta korisno za vrijeme sitnih sati kada ne želite da vas netko probudi.

Aplikacija za pozive sada je dosta preglednija, ali funkcionalno više manje ista kao na prethodniku. I dalje podržava pametno biranje koje pretražuje kako po broju, tako i po imenu i prezimenu, no hrvatska slova i dalje nisu podržana pa zna biti problema kod pretraživanja Žuće ili Šogora jer vam G3 neće ponuditi rezultate.  Isto vrijedi i za aplikaciju za poruke, iako redizajnirana, funkcionalnost je ostala ista, što je uostalom i za pohvalu jer podržava više manje sve što bi ste mogli poželjeti.

Jedna od najvećih promjena u redizajnu jest ona na tipkovnici koja je u odnosu na lanjski model, miljama ispred. Osim što možete podesiti visinu tipkovnice, što je vrlo korisno i dostupno na premalo tipkovnica, možete podesiti i prilagoditi po svojoj želji cijeli donji red tipki s razmaknicom, točkom, zarezom i slično. Predviđanje riječi moglo bi biti nešto bolje, barem što se hrvatskog tiče, no što je tu je. Velika pohvala ide na gornjem redu s brojkama kakvog bi voljeli vidjeti i na Nexus tipkovnici. Swype radi sasvim solidno i nemamo zamjerke na njega.

Ovaj put u startu je dostupan i Knock Code način otključavnaja uređaja. Riječ je o svojevrsnoj lozinki koja radi na pricipu kuckanja po zaslonu. Od prošle godine vam je poznati Knock On koji bi uključio uređaj u slučaju da dvaput kucnete na sredini zaslona. Knock Code zahtjeva da kucnete točno određen broj puta na dijelove zaslona koji sami zadate. Ukoliko vam ovo zvuči malo nejasno, znajte da se tako osjeća i cca 99% vaših prijatelja koji bez obzira koliko puta gledali zaslon najčešće ne razumiju na koji način ste ga otključali.

I dok je G2 prošle godine došao s Polaris Office preglednikom dokumenata, ove je godine tu ThinkFree. Sve u svemu, i dalje je to samo preglednik dokumenata, a ukoliko ih želite urediti, morat ćete se protegnuti na Play trgovinu i skinuti neku iz široke ponude. Iako je ThinkFree samo preglednik dokumenata, moramo reći kako se na testu pokazao kao sasvim solidnim za sve dokumente koje smo nabacili na njega.

Quick Remote ili univerzalni daljinski ove godine podržava nešto manje uređaja nego prošle pa tako dok smo prije imali mogućnost upravljati i s DVD i Blu-ray playerima, klima uređajima te projektorima, ove godine smo ograničeni samo na TV, Audio sustave i Set-top Box (tv recieveri). Naravno, možete dodati i neki univerzalni daljinski te ga programirati za više manje bilo koji uređaj, ali više smo preferirali starije rješenje u kojem bi mogli pojačati ili smanjiti klimu u restoranu na svoju ruku, no što je, tu je.

Video player podržava više manje sve popularne formate poput AVI-a, MKV-a ili MP4, a u mogućnosti je reproducirati i 4K video. Tu je i podrška za titlove i njihovo prilagođavanje. Glazbeni player je također sasvim solidan, a podržava čak i sleep timer. Osnovne kontrole za glazbu možete pronaći na zaslonu zaključavanja kao i na obavijesnoj traci.

Previše je opcija i manjih ili većih stvari koje vam G3 ima za ponuditi, a da bi ih sve popisali ili nabrojali. Posljedica je to vrlo velike prilagodbe Androida koja se začudo ne čini takvom. Iako je tu vjerojatno više opcija nego što ćete ikada zatrebati, one su dosta skrivene i lijepo raspoređene po izborniku tako da vam nisu nametljive i neće vam smetati u korištenju. Sve što ne želite, možete maknuti, sakriti ili ugasiti, a ukoliko nešto zaželite, samo se raspitajte jer G3 vjerojatno to već negdje ima.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT