Android Recenzije

LG G5 - Recenzija

LG G5 recenzija

Vjerojatno ništa na svijetu nije tako zasićeno kao tržište smartfona. U takvoj industriji, gdje većina proizvođača ovisi uglavnom o samo jednom proizvođaču procesora i jednom proizvođaču senzora kamera, a za izbor imaju jedan jedini operativni sustav, mnogi bi pomislili da su svi smartfoni isti, samo upakirani u druga kućišta. No ipak, kao što većina ljudi po konturama automobila odmah prepoznaje o kojoj je marki riječ, tako i u svijetu smartfona najčešće po obliku kućišta znamo čija krvna zrnca nosi.

LG se ove godine odlučio na radikalan zaokret. Fizičke tipke više nisu smještene na poleđini, kućište nije izrađeno od plastike, ne dolazi s jednom, već dvije stražnje kamere, a uz sve to, moguće ga je „unaprijediti“ raznim modularnim dodatcima. Tržište je već nekoliko puta pokazalo da ovakvi uređaji mogu bljesnuti i vratiti čitave kompanije iz ponora, no isto tako je znalo biti i nemilosrdno. Kakvo će biti prema LG-u, to još uvijek nitko ne zna.

Ono što znamo jest kakav je G5, a on je sve, samo ne običan smartfon. Jedan je od najzanimljivijih koje sam imao prilike testirati, a je li sve u toj modularnosti tako savršeno ili G5 ipak ima pokoji nedostatak, pročitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKEDimenzije

149,4 x 73,9 x 7,7 mmMasa

159 gramaZaslon

5,3'' IPS LCD, 2560 x 1440, 554 ppi, Gorilla Glass 4SoC

Qualcomm Snapdragon 820CPU

2x Kryo 2,15 GHz; 2x Kryo 1,6 GHzRAM

4 GBInterna memorija

32 GBMicro SD

DaPovezivanje

WiFi, A-GPS, Bluetooth, FM radio, USB OTGBrzo punjenje

Da, Quick Charge 3.0Bežično punjenje

-OS

Android 6.0 MarshMallowKamera

16 MP, f/1.8,  OIS, 4K + 8 MP f/2.4Prednja kamera

8 MP, f/2.0, 1080pBaterija

2800 mAhCijena

5000,00 knUstupioPREDNOSTI

NEDOSTACI


Modularno kućište

Završna obradaOdličan zaslon

Autonomija ispod očekivanjaVrhunske performanse
Izmjenjiva baterija
Proširiva memorija
Qualcomm Quick Charge 3.0
Dizajn i modularno kućište


Nakon mnogih koncepata, među kojima se najviše istaknuo Projekt Ara, o kojem smo već mnogo puta pisali, malo tko je pomislio da će prvi modularni smartfon za široke mase biti upravo G5.

Premda ga ne možete sami dizajnirati i sklopiti baš kao stolno računalo, on je ipak modularan i za sada donosi nekoliko zanimljivih dodataka pomoću kojih možete unaprijediti vaše korisničko iskustvo. S obzirom na njihovu najavljenu cijenu, vjerujem da će neke od njih, poput HiFi DAC-a, kupiti tek entuzijasti, a ostatak će se ili zadovoljiti s „običnim“ 3,5 mm izlazom ili odlučiti možda za lanjski LG V10, koji ga je imao ugrađenog u svoje kućište.

Vjerujem da među čitateljima već ima onih koji su G5 kupili u prednarudžbi i time promotivno dobili jednog od „prijatelja“ kako ih LG naziva, a oni najbolje znaju koliko im je taj prijatelj zapravo zgodan i potreban. No, tu temu ćemo ostaviti za jedan zaseban članak, kada i ako nam prijatelji navrate u redakciju.

Kućište je izrađeno od posebno razvijene legure aluminija, a LG tvrdi da je jednako čvrsta kao i ona iz serije 7000 koju koristi npr. najljući rival Samsung. Sudeći po čvrstoći kućišta, osobno nemam razloga sumnjati u to, no ovo kućište ima svoje druge posebnosti.Za razliku od praktički svih „metalnih“ uređaja, LG nema polikarbonatne proreze za antene, a upravo je to najveća prednost ovoga kućišta naspram svih ostalih ovakve vrste. Nažalost, neki će mu zamjeriti nedostatak onog osjećaja u ruci, kojeg neki nazivaju premium, a ja bih osobno taj osjećaj opisao kao osjećaj držanja hladnog komada metala.

LG je koristio poseban način bojenja svog flagshipa, a on je gotovo identičan klasičnom bojenju automobila. Upravo je ta boja ona koju osjetite u ruci, i ona ostavlja nešto topliji dojam od čistog metala, odnosno legure aluminija. Rezultat ovakvog načina izrade je sljedeći: dobili smo kućište koje je čvrsto jer je izrađeno od aluminijske legure, nije hladno na dodir i nije ispresijecano polikarbonatnim trakama.

Možemo li to nazvati očitim nedostatkom naspram ostalih smartfona? Ne bih rekao. Imate li osjećaj da je riječ o nešto manje premium uređaju nego što je to slučaj s primjerice HTC 10? Moguće. Ono što definitivno nije premium u bilo kojem smislu te riječi jest završna obrada našeg testnog primjerka. Valja napomenuti da je ovo inženjerski primjerak, i samim time kvaliteta može varirati u odnosu na onaj kojeg ćete naći u prodaji, ali opet, smatram da si ovakve stvari LG nije smio dopustiti.

Modularni dio ne liježe dobro u kućište i prijelaz je na dodir grub. Isto vrijedi i za posebni gumb koji služi upravo za odvajanje tog modularnog dijela, a niti on nije dobro umetnut u kućište, tako da je blago nakrivljen. Nakon nekoliko dana korištenja, potpuno sam zaboravio na ove nedostatke, no mnoge koji teže savršenstvu, ovakve bi sitnice mogle odbiti.S druge strane, nema govora o klimanju modularnog dijela. Jednom kada sjedne u kućište, nema straha da će ispasti, olabaviti se ili nešto slično. Najveći strah je zapravo onaj da ćete nešto potrgati kada ga odvajate od kućišta, jer iako neprecizno, vrlo čvrsto sjedne u kućište.

Unutar modularnog dijela smješten je i USB-C utor, a uređaj se isporučuje s brzim punjačem.
Uz njega je i glavni zvučnik koji je dovoljno glasan i kvalitetan, ali opet ga je vrlo lako prigušiti kad uređaj uzmete objeručke. Uz njih se smjestio i glavni mikrofon, a pomoćni je smješten na vrhu uz 3,5 mm utor, kao i infracrveno koje služi kao univerzalni daljinski. Nakon što je Samsung odbacio infracrveno, mislio sam da će i LG krenuti njegovim stopama, ali na svu sreću, u LG-u ipak misle da ovakav dodatak ipak može biti koristan određenom dijelu kupaca, s čime se u potpunosti slažem.

Tipke za kontrolu glasnoće smještene su na lijevi bok, što me pomalo razočaralo. Vjerojatno sam jedan od rijetkih ljubitelja tipki na poleđini, ali statistički, gotovo svi uređaji ih imaju smještene upravo na boku.Na poleđini, ispod dvostruke kamere, smještena je i tipka za uključivanje koja je ujedno i čitač otiska prsta. On je hardverski prava tipka, znači nije kapacitivna. Najsličnija je home tipki na iPhoneu, što znači da je dovoljno na nju prisloniti prst da otključate uređaj, ali po želji ju možete i pritisnuti, čime ćete npr. isključiti zaslon. U slučaju Samsunga, morali biste pritisnuti tipku i zadržati prst, a izbacivanje jednog koraka, odnosno klika, donekle ubrzava postupak otključavanja.

Sve tipke su vrlo čvrste i vrlo kvalitetno izrađene, a osobno bih volio da one za kontrolu glasnoće imaju malo dulji hod, odnosno jasniji klik. Ukoliko se sjećate recenzije LG-a G4, vjerojatno znate da je njegov zaslon blago konkavno zakrivljen, baš kao u Flex modela. Ove godine, površina zaslona zakrivljena je konveksno, tako da je vrh zaslona kod slušalice blago zakrivljen prema vanjskoj strani.

U odnosu na G4 imamo i nešto veću količinu mesa, iako još uvijek ne bih rekao da je to previše. Uostalom, ako obzir uzmemo druge proizvođače, LG zadnjih nekoliko generacija definitivno ne prati trendove. Od modela G2 pa do danas, svaki idući je imao nešto veću količinu mesa u odnosu na prethodnika, no ovaj put je taj skok dosta veći. Očekivao sam nešto više od LG-a, a čini kao da je on jedini koji trenutno ide u kontra smjeru.Opet, držeći u jednoj ruci G4, a u drugoj G5, moram reći da je ergonomija poboljšana u odnosu na lanjski model, ponajprije zbog oblika kućišta, njegove manje širine, ali i nešto manjeg zaslona.

G5 se definitivno čini kao noviji uređaj kojem je posvećeno puno više pažnje nego G4, ali isto tako se čini kao i da je požuren da ne bi kasnio za Samsungom. Vjerujem da problemi sa završnom obradom neće zahvatiti većinu kupaca, ali neki koji su uzeli prve primjerke, mogli bi ostati neugodno iznenađeni, no vjerojatno se radi o ograničenoj seriji. Svakako preporučamo pregledati uređaj prije kupnje, i ukoliko uočite takav nedostatak, zatražite drugi uređaj koji ih ne bi smio imati.

Zaslon


Iz godine u godinu proizvođači pomiču granice kad su zasloni u pitanju, a oni ugrađeni u naše smartfone, vjerojatno su daleko najkvalitetniji koje imamo prilike vidjeti.
LG se ove godine odlučio na nešto manju dijagonalu, vjerojatno kako bi jasnije odvojio novu V liniju od G linije. Samim time je natjerao sve one koji su imali G4 i željeli veći zaslon, da prijeđu na V10 ili njegovog nasljednika, a sve one koji su željeli manji zaslon, da uzmu G5.

Osobno mislim da će se i iduća generacija, vjerojatno G6, zadržati na ovoj dijagonali.
Riječ je o novom Quantum zaslonu, kako ga LG naziva, dijagonale 5,3“ i naravno QHD rezolucije. To znači da novi G5 ima još oštriji zaslon u odnosu na lanjski model, a ove godine rezultira s čak 554 ppi.

zaslon

No sama rezolucija je ionako dosegla takav nivo, da će samo oni s okom sokolovim vidjeti razliku u oštrini. Ono što je bitnije, jest činjenica da je zaslon poboljšan kvalitetom. Ima bolji prikaz bijele, veći kontrast i nešto realniji prikaz boja u odnosu na lanjski G4. U svrhu onog „šik“ izgleda zaslona, boje su nešto zasićenije, ali to je već klasična priča s gotovo svim smartfonima na tržištu.

LG tvrdi da je poboljšao i vidljivost na suncu, no osobno nisam primijetio razliku. Doduše, na automatskom načinu osvjetljenja imam osjećaj kao da nekad izvuče još pokoji nit u odnosu kad ga ručno podesim na 100%, no to kupce ne bi trebalo previše zabrinjavati. Zaslon je dovoljno čitak na suncu za njega generalno imam samo riječi hvale.

Uz sve to, i LG ove godine ima svoju inačicu Always On zaslona, ali je nešto drugačija u odnosu na onu u Samsungu Galaxy S7 ili Galaxy S7 Edge. Uključivanjem ove opcije, mali dio zaslona koji prikazuje sat i pristigle obavijesti, bit će konstantno uključen, osim kada je u džepu. LG tvrdi da će ovakva opcija trošiti samo 0,8% baterije po satu, no uzevši u obzir da i sam uređaj troši nekih 0,4% i bez tog zaslona, to rezultira sa solidnih 30% baterije manje kroz 24 sata korištenja. Kad sve zbrojimo, smatram da je bolje držati ovakvu funkciju isključenom jer baterija nema baš pozamašni kapacitet.

Hardver i performanse


Trakavica s vrućim Snapdragonom je konačno završena i ove godine mogu reći da je Snapdragon 820, barem u LG-u G5, vrhunski procesor.
Prisjetimo se, prošle godine su gotovo svi proizvođači izuzev Samsunga, bili na teškim mukama s Qualcommovim procesorima. LG se mudro odlučio za nešto slabiji Snapdragon 808, što ga je koštalo nešto malo bodova u sintetičkim benchmark rezultatima, ali isto tako se spasio od pregrijavanja koje je uvelike mučilo sve proizvođače koji su se odlučili na jači Snapdragon 810.

Ove godine se Snapdragon vraća na staru stazu ugaženu još Snapdragonom 800. Riječ je ovoga puta o četverojezgrenom procesoru, čije dvije jezgre rade na taktu od 1,6 GHz, a druge dvije na 2,15 GHz.

Kryo jezgre dizajnom su najsličnije Twister jezgrama iz Appleovog A9 procesora, a svi već znamo da je riječ o iznimno brzim i kvalitetnim jezgrama. Bio sam skeptičan prema ovom procesoru, ali kroz zadnjih tjedan dana, Snapdragon me uvjerio da nema razloga sumnjati u njega.

Za grafički dio posla brine se jedan od najsnažnijih grafičkih čipova na tržištu, Adreno 530 GPU. Memorije uređaja potpisuje Samsung, a riječ je o ultra brzom RAM-u kapaciteta 4 GB, kao i internoj UFS 2.0 memoriji, kapaciteta 32 GB. U prodaji će biti dostupan i model sa 64 GB interne memorije, a u oba slučaja, moći ćete ju proširiti s memorijskim karticama, teoretski do 2 TB.

antutu

Sve izrečeno znači samo jedno. LG G5 dolazi s najjačim dostupnim hardverom na tržištu, a kroz naše testiranje, taj hardver se pokazao dostojnim jednog flagshipa. Uređaj se tijekom dužeg i zahtjevnijeg igranja tek blago ugrije, no nipošto nismo osjetili da je došlo do pregrijavanja u bilo kojem trenutku. Ipak, uzevši u obzir ovako jak hardver kao i to što nema značajnog zagrijavanja, čudimo se što LG nije softverski dopustio snimanje 4k videa u trajanju duljem od 5 minuta. Ovo još više čudi kad znamo da je Sony omogućio to još na vrućem Snapdragonu 810, a Samsung ove godine potpuno maknuo ikakva ograničenja. No o tome ćemo nešto više malo kasnije.

Očekivano, trenutno ne postoji igra koju G5 neće sažvakati, a u odnosu na G4, vidi se napredak, kako u grafičkom, tako i u procesorskom dijelu. Svaka radnja se odvija taman toliko brže da se napredak primijeti, no samo i ukoliko jedan uređaj držite do drugoga.

Ono gdje se napredak ne osjeti jest kvaliteta prijema signala. Premda se G5 kroz naše testiranje pokazao kao vrhunski uređaj u svim područjima, voljeli bismo kad bi i kvaliteta signala bila na nešto višoj razini. Nipošto ne možemo reći da je ona loša ili ispod prosjeka, dapače, ali definitivno smo očekivali nešto malo više od ovakvog kućišta.
Kvaliteta signala tako je gotovo identična kao i na lanjskom G4. Kako god sam držao G5 u ruci, nisam primijetio nikakav pad signala, niti na WiFi-u niti na 4g mreži.

Razgovori su redovno tekli ugodno, a blago zaobljen vrh uređaja nekako lijepo leži na uhu. G5 vas neće grepsti ili iritirati u bilo kojem smislu za vrijeme duljih razgovora, a to je nešto na što malo proizvođača danas pazi. Slušalica bi doduše mogla biti i nešto malo glasnija, ali nije ni pretiha.

Infracrveno smješteno na vrh uređaja radi vrlo dobro, a zadržan je i FM radio.
Na trenutak sam ostao zatečen jer su Smart Share Beam ikonicu izbacili iz brzih prečaca, ali srećom samo je nestao prečac. To znači da je zadržan i ovakav način prijenosa podataka između dva Android uređaja, što osobno vrlo često koristim.

LG je praktički sve načine povezivanja iz G4 prebacio u G5. Uz sve navedeno, nedostaje jedino bežično punjenje, ali je podržano brzo punjenje Qualcomm Quick Charge 3.0 tehnologije. Uz pridruženi brzi punjač, moram priznati da se punjenje odvija iznimno brzo, ali to i ne čudi jer je kapacitet baterije dodatno smanjen. Srećom, baterija je lako izmjenjiva, pa se sve to nekako kompenzira.

Ne treba zaboraviti ni na čitač otiska prstiju koji radi fenomenalno. Ovo je definitivno jedan od najkvalitetnijih čitača koje sam imao prilike testirati, a uzevši u obzir da su u zadnjoj generaciji praktički svi čitači dosegli prilično visoku razinu, njihove razlike bismo trebali mjeriti u milisekundama, jer drugačije ne bi znali koji je od kojega brži.

Jednom kad je zaslon isključen, dovoljno je samo prisloniti prst i on će se instantno otključati. Isto tako, čitač je i hardverska tipka, a kliknut ćete ju vjerojatno samo pri uključivanju uređaja.
Kvaliteta 3,5 mm izlaza za slušalice bila je jedna od rijetkih hardverskih mana lanjskog modela, a ove godine su ga definitivno popravili. Napredak se primijeti, i osobno ovaj izlaz smatram vrlo dobrim. Svima onima kojima ovo nije dovoljno dobro, preporučujem nabavku B&O modula s ugrađenim HiFi DAC-om, koji bi trebao zadovoljiti i one najzahtjevnije.

Softver i sučelje


Novi modularni dizajn ove godine je prvotno popraćen i velikom promjenom sučelja. Ukinut je klasičan izbornik s aplikacijama, što znači da bi sve ikonice bile nabacane po početnim zaslonima, a mape bi bile jedini mogući oblik njihove organizacije. Na moje oduševljenje, unutar postavki zaslona moguće je skinuti originalni LG-ev launcher upravo s izostalim izbornikom, pod nazivom „Home and App Drawer“. Ovo je pomalo čudna odluka LG-a, jer rijetko koji alternativni launcher podržava isključivanje zaslona dvostrukim dodirom, nešto na što sam kao korisnik LG-a navikao, i nerijetko uzaludno pokušavam koristiti čak i na drugim smartfonima. Kako u LG-u kažu, pokušali su pojednostavniti korisničko sučelje, a smatram da su ga ovim samo dodatno zakomplicirali.

columns="4"

Nakon što je velika većina recenzenata doslovno popljuvala ovakav potez LG-a još na predstavljanju u Barceloni, u LG-u se očito uključio alarm i shvatili su da nema smisla ljudima nametati nešto što ne žele. Povrh samog launchera, sučelje temeljeno na najnovijem Androidu 6.0 je doživjelo razne promjene, od kojih su najupečatljivije one vizualnog tipa. Dizajn ikonica je nešto moderniji, pa tako su sada blago zaobljene na rubovima te usklađene s dizajnom Marshmallowa.

Traka s obavijestima sada je bijele boje, za razliku od sivkasto plave prošle godine, a isti dizajn proteže se i kroz izbornik postavki. Već na prvi pogled je jasno da se radi o nečem modernijem i oku ugodnijem, no nisu sve promjene otišle na bolje.
Izbornik s brzim prečacima tako je ogoljen od nekih postavki, poput one za uključivanje SmartShare Beama, Miracasta ili LED-ice za obavijesti. S 22 postavke na lanjskom G4, spali smo na njih 15, što se vjerojatno neće svidjeti nekima koji vole svoj uređaj prilagoditi po svojim potrebama do zadnje sitnice.

columns="4"

Također, nestala je i Dual Window funkcija bez nekog posebnog objašnjenja ili razloga. Moguće je da se LG ovoga puta oslonio na Googleovo rješenje koje dolazi s novim Androidom N, a sudeći po tome koliko brzo su G3 i G4 dobili nadogradnje na Lollipop i Marshmallow, nemam razloga sumnjati i da će G5 dobiti Android N par dana nakon njegovog izlaska.

Moram napomenuti da su i G3 i G4 bili lišeni nekih funkcija koje je G2 imao, a vjerojatno je sve to u svrhu olakšanja sučelja. Isti trend prate i Samsungovi uređaji, ali i mnogi drugi, osim njihovog najvećeg protivnika – Applea.
Isto tako moram reći da sučelje radi iznimno fluidno. Iako sam isto to rekao i za LG G4 prošle godine, čini se kao da proizvođači svaku godinu podižu ljestvicu na još jednu višu razinu. Zadržano je pametno biranje koje radi odlično, a tipkovnica je ostala potpuno prilagodljiva, kako po visini, tako i po smještaju dodatnih tipki poput zareza pored razmaknice ili dodatnog numeričkog reda.

columns="4"

Galerija fotografija je identična kao i lani, s iznimkom tipke za brisanje fotografija, koja je sad izvučena iz zasebnog izbornika. Podržava široki spektar formata, a tijekom korištenja nisam naišao niti na jedan kojeg nije mogla prožvakati. Više-manje sve ostale aplikacije zadržale su sve svoje funkcije i tek su blago vizualno izmijenjene. Pokoja ima promijenjen redoslijed stavki ili tabova, ali ništa pretjerano da se stari korisnici ne bi zbunili.

Kamera


Kamera LG-a G4 je toliko dobra, da sam se usudio usporedit ju s Galaxyjem S7 i reći da je čak bolja od njega, u nekim određenim situacijama. Očekivanja ove kamere su bila iznimno visoka, a čini se da LG ima neki dvogodišnji ritam u kojem jedne godine napravi ogroman skok, a druge ju unaprijedi tek toliko da se može reći da je bolja nego ona lani.
No, povrh tek blago unaprijeđene primarne kamere, G5 donosi jednu senzaciju koju možete očekivati na još nekim smartfonima iduće godine. Riječ je naravno o ultra-širokokutnoj pomoćnoj kameri koja zatvara kut od čak 135 stupnjeva, što je ekvivalent 8mm leći! To je čak i šire nego što iznosi kut binokularnog vidnog polja zdravog čovjeka. Istina, u stanju smo prepoznati kretnje i objekte čak i do 210 stupnjeva, ali u svakom slučaju, ostao sam oduševljen s pomoćnom kamerom i njenim mogućnostima.

Primarna kamera zadržala je f/1.8 otvor blende, kao i 1/2,3“ senzor, te mogućnost fotografiranja u maksimalnoj rezoluciji od 16 MP (16:9 omjera). Dolazi i s nešto kvalitetnijom optičkom stabilizacijom slike te laserskim autofokusom i senzorom spektra boja.

Pomoćna kamera ima f/2.4 otvor blende i zasebni 8 MP senzor, a s obzirom da je fokus fiksni i otvor blende značajno veći nego u primarne kamere, poslužit će ponajviše za fotografiranje u uvjetima dobrog osvjetljenja.

Sučelje kamere je funkcionalno i gotovo identično lanjskom modelu, s blagim kozmetičkim izmjenama i još pokojom dodanom opcijom i izmijenjenim ručnim kontrolama. Raspored svih kontrola ostao je isti, ali sada možete podesiti maksimalnu ISO osjetljivost na 3200, za razliku od lanjskih 2700, ali isto tako je najbrža brzina okidača spuštena s 1/6000s na 1/4000.Raspored brzine okidača je također promijenjen. Generalno smatram da je ovaj noviji nešto logičniji i bolji, ali isto tako da ćete u konačnici dobiti približno iste rezultate. Ono što nedostaje i iznimno me razočaralo jesu ručne kontrole za video. LG V10 sam toliko nahvalio za upravo te kontrole, koje snimanju videa na smartfonu daju jednu potpuno novu dimenziju. Vjerujem da LG ovim potezom, kao i još nekim prethodno navedenima, nastoji stvoriti što veću razliku između V i G serije. Mnogi proizvođači rade slične razlike, od Samsunga do Applea, a najveći uređaji ujedno pakiraju i najviše opcija.

Bilo kako bilo, kvaliteta videa je generalno dignuta na jednu višu razinu u odnosu na G4, a to je potpuno očekivano. I dalje smatram da je kvaliteta samog videa loša u odnosu na kvalitetu fotografije, jer uzevši u obzir da su fotografije u samom vrhu mobilne industrije, kvaliteta videa ne bi smjela previše odstupati od tog nivoa.

U konačnici, video rezultira vrlo visokom količinom detalja, jako dobrim dinamičkim rasponom i generalno solidnom stabilizacijom slike. Zvuk je također poboljšan u odnosu na prošlu godinu, ali sve je to nekako ispod očekivanja kad pogledamo što je sve V10 mogao.
Opet, kvaliteta fotografije je u samom vrhu i smatram da je G5 uređaj s kojim generalno možete dobiti najbolje fotografije kad je jedan smartfon u pitanju. Nemojte me krivo shvatiti, to ne znači da će G5 nužno i u apsolutno svim uvjetima biti najbolji, već da jednostavno ima najveće mogućnosti, kako hardverski, tako i softverski.

Automatski način fotografiranja uvelike je poboljšan i dok sam na G4 svaki peti put morao ponoviti fotografiju jer nije ispala kako sam želio, na G5 to gotovo da uopće nisam morao učiniti. Ovim se LG drastično približio Samsungu i Appleu, čiji su automatski načini fotografiranja daleko u vrhu.

Dinamički raspon je toliko dobar, da uopće nema potrebe uključivati HDR opciju.
U uvjetima lošijeg osvjetljenja najviše se vidi koliko se poboljšao algoritam u odnosu na prošlu godinu, pa tako sada softver nešto realnije prepoznaje boje, a i opća kvaliteta fotografija je nešto viša.

Kvaliteta fotografija snimljenih ultra-širokokutnom kamerom definitivno ne može konkurirati primarnoj, ali su priča za sebe. Iako je riječ o 8 MP fotografiji, sama leća nije baš toliko kvalitetna, pa vjerojatno ove fotografije nećete uokviriti, ali ćete s njima izazvati veliku količinu lajkova na društvenim mrežama jer su zapanjujuće. Gotovo da je nerealno kolika je razlika između obične, koja zatvara kut od otprilike 75 stupnjeva, i ove ultra-širokokutne. Mislim da sam dosta govorio, neka fotografije kažu priču za sebe.

Primere fotografija možete pogledati u galeriji ispod, a primjer videa u sklopu video recenzije.Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje

Baterija


Najveća mana prošlogodišnjeg LG-evog flagshipa bila je upravo autonomija. Premda relativno pristojnog kapaciteta, 3000 mAh jednostavno nije bilo niti približno dovoljno da zadovolji potrebe za cjelodnevnim korištenjem zahtjevnog korisnika. Kad sam čuo da G5 dolazi s baterijom još manjeg kapaciteta, 2800 mAh, ostao sam blago rečeno razočaran. No, nisu sve stvari toliko crne, a autonomija se da poboljšati nekim jednostavnim trikovima.

Tako sam prvih par dana mojim klasičnim načinom korištenja, s dva sinkronizirana maila, uz dozu Hangoutsa, WhatsAppa, Twittera, Facebook Page Managera, YouTubea i Chromea, uspio navući jedva preko 3 sata uključenog zaslona. Na punjač sam G5 morao spojiti već negdje oko ranih poslijepodnevnih sati, a to nikako nije bilo dobro, niti za pohvalu.
Ipak, isključivši Always-On zaslon, autonomija se drastično poboljšala. Pomogla je iponovna reinstalacija Chromea, jer je bez nekih posebnih razloga bio najveći potrošač baterije, s udjelom preko 35%.

Uz navedena dva trika, ali i s konstantno uključenom 4G vezom i WiFi-jem po potrebi, uspio bih nagurati do 4 sata uključenog zaslona i nekih sat do sat i pol vremena poziva. G5 bi mi u takvom slučaju punjač dočekao u kasnim popodnevnim satima.

Njegov punjač iznimno brzo puni bateriju, a riječ je o novoj Qualcommovoj Quick Charge 3.0 tehnologiji. Uz relativno malen kapacitet od 2800 mAh, bateriju bi napunio od 0 do 100% za tek nešto više od sat vremena, što je svakako za pohvalu. Valja napomenuti i da je baterija izmjenjiva, što znači da kupnjom još jedne možete dvostruko produljiti svoju autonomiju jednostavnom zamjenom iste.

Ne mogu reći da je baterija dobra, štoviše, jednako je loša kao i u lanjskog modela. Možda je moj stav malo manje kritičan jer sam očekivao da će biti još lošija nego što to u stvari jest, ali definitivno smatram da je Samsung ove godine napravio puno bolji potez kad je kapacitet baterije u pitanju.

Zaključak


LG G5 je prvi modularni smartfon kojeg sam imao prilike isprobati. Donio je nešto novo u svijet mobilne industrije i definitivno je najinovativniji i najzanimljiviji smartfon na tržištu.
No znači li to ujedno i da je najbolji? Teško je danas odrediti je li jedan uređaj bolji od drugoga. U konačnici se velika većina njih razlikuje tek u ponekim sitnicama. LG G5 pokušava biti jedan od onih koji se razlikuje u velikim stvarima, a ovisno o vašem stajalištu, to može ili ne mora biti tako.

zakljucak

Niti jedan drugi smartfon ne nudi modularnost, korištenje raznih dodataka poput onog gripa za kameru ili HiFi DAC-a, no neki od njih imaju svojevrsna alternativna rješenja. Pojavom nekih drugih modularnih dodataka, možda se cijela ova priča oko modularnosti okrene na jednu sasvim drugu stranu. Možda nam netko ponudi vrlo kvalitetne prednje zvučnike smještene upravo u taj modularni dio, ili pak u njemu budu neki senzori poput termometra, barometra ili tko zna čega sve ne. Vjerojatno će ovako nešto zaživjeti tek u budućnosti, a ostaje za vidjeti što će LG napraviti s eventualnim nasljednikom. Hoće li dizajn ostati identičan kako bi se svi modularni dodatci mogli koristiti i iduće godine, ili će proizvesti druge.

Povrh modularnosti, G5 je jedan fantastičan uređaj, s tek pokojim nedostatkom. Na vama je da odlučite jesu li vam mane poput nešto lošije završne obrade i autonomije presudni, ili želite isprobati čari ultra-širokokutne kamere. Naravno, G5 je puno više od svega navedenog i uređaj je koji bi vas mogao poslužiti naredne dvije godine bez ikakvih problema.
Možda vas LG oduševi, i s novim Androidom N vrati neke funkcije koje nedostaju, ili čak doda ručne kontrole za video. Kako god bilo, LG ima svoga konja za utrku, a iako možda nije najbolji u svemu, ima dovoljno prednosti i snage da se baci u koštac s najboljima.

Video recenzija