LG Spirit – Recenzija

LG Spirit Recenzija

LG je u zadnje dvije godine napravio značajan iskorak na tržištu pametnih telefona, posebice modelom G3 kojim je svojom povoljnijom cijenom izravno konkurirao najboljima. Sada je LG na osvježio i ostale kategorije te na ovogodišnjem MWC-u predstavio četiri nova modela iz srednjeg i nižeg cjenovnog razreda, a prvi u nizu s kojim se susrećemo je onaj pod nazivom LG Spirit. Radi se o uređaju s 4,7-inčnim zaslonom, pogonjenom novom generacijom procesora, kamerom koja obećava i cijenom od cca. 1700,00 kuna.

Kakav duh u sebi krije LG Spirit, čime se može podičiti i kakav je dojam na nas ostavio, čitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
133.3 x 66.1 x 10 mm

Masa
124 grama

Zaslon
4,7″ IPS LCD 1280 x 720, 312 ppi

SoC
Qualcomm Snapdragon 410

CPU
4x Cortex-A53 na taktu 1,2 GHz

RAM
1 GB

Interna memorija
8 GB (dostupno 3,3 GB)

Micro SD
Da, do 32 GB

Povezivanje
WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, NFC

3G
HSPA + DC

4G
LTE

OS
Android 5.0 Lollipop

Kamera
8 MP/1080p

Prednja kamera
1 MP

Baterija
2100 mAh

Cijena
1700,00 kn

Ustupio

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Hardver i performanse
Mala interna memorija

Solidna kamera
Nema LED svjetlo za obavijesti

Natprosječna autonomija
Ne podržava USB on-the-go

Izmjenjiva baterija

Cijena

Dizajn, kućište i zaslon

Već na prvi pogled jasno je da se radi o LG-u. Ne toliko zbog loga ispod zaslona, već zbog samog oblika kućišta. Prepoznatljiv dizajn u dvije nijanse i blago zaobljena poleđina sugeriraju da se radi o umanjenoj G-trojci, a ovaj dojam dodatno pojačava smještaj fizičkih. Znači, tipka za uključivanje i podešavanje glasnoće nalaze se na poleđini ispod kamere, što je sada u neku ruku i zaštitni znak LG-a.

Uređaj je izrađen iz plastike, što je i očekivano. Prednji dio na testnom primjerku dolazi u crnoj boji, a stražnji u sivoj, s dodatkom teksture koja ima ulogu imitacije brušenog metala, zbog čega dodatno dobiva na atraktivnosti.

Na prednjoj strani ne nalazimo kapacitivne tipke jer LG koristi softverske na zaslonu. Ispod zaslona imamo, za današnje standarde poveći komad “mesa”koji je rezerviran za LG-ev logo. Zahvaljujući općenitom manjim dimenzijama, LG Spirit sa svojih 124 grama spada u lakše smartfone i zbog toga je ugodan za rukovanje.

Njegov 4,7-inčni zaslon je izrađen u IPS-LCD tehnologiji, dok mu rezolucija iznosi 1280 x 720 točaka, dakle HD, što rezultira gustoćom od visokih 312 ppi. Dakle, visoka rezolucija će osigurati zadovoljavajuću oštrinu, a vrlo dobar je i kontrast, dok je prikaz boja mogao biti i bolji, s obzirom da mnogi cijenom konkurentski uređaji u ovom pogledu nude više. U Jedna od dobrih strana ovog zaslona je i zaštita u vidu Gorilla Glass 3 sloja.

Hardver, performanse i povezivost

LG Spirit ispod haube donosi Qualcommov procesorom Snapdragon 410, s četiri Cortex-A53 jezgre na taktu od 1,2 GHz i Adreno 306 grafičkim koprocesorom. Radi se o pripadniku nove generacije koji podržava i rad u 64-bita, a namijenjenom uglavnom uređajima srednjeg i nižeg cjenovnog ranga.

Igre poput Asphalta 8, Real Racinga 3 i Riptide GP2 se uredno pokreću, ali ukupna igrivost je, logično, ispod razine koju nude uređaji s jačim hardverom, boljom grafikom i naravno, većim zaslonom. Dakle, igranje zahtjevnijih igara na ovom uređaju je itekako moguće, ali ako ste strastveni igrači, radije potražite jači (skuplji) uređaj.

Screenshot_2015-05-14-11-15-21 Screenshot_2015-05-17-08-22-24

Za multitasking je zadužen 1 GB RAM-a, dakle nekakav minimum za normalan rad. Bez obzira što Android operativni sustav radi na principu više je bolje, ova količina radne memorije će biti dovoljna velikoj većini potencijalnih kupaca ovog modela.

Interna memorija sadrži 8 GB prostora, ali je krajnjem korisniku dostupno tek nešto više od 3 GB, dakle, više od pola je zauzeto sistemskim datotekama. Srećom, uređaj ima i utor za memorijske kartice (do 32 GB kapaciteta), što će vam koliko-toliko olakšati život.

Vidjeli smo da je povezivanje na LTE mreže već neko vrijeme dostupno i u cjenovnom razredu ispod 2000 kuna, pa tako ni LG Spirit tu ne zaostaje. Podržani su i ostali uobičajeni načini kao što su WiFi, Bluetooth, A-GPS. Imamo još i NFC, ali ne i USB on-the-go.

Softver i sučelje

LG Spirit dolazi s Androidom 5.0 Lollipop povrh kojeg se nalazi LG-eva nadogradnja sučelja Optimus UX s kojim smo se već upoznali na drugim LG-evim modelima. U najnovijoj verziji 3.0, karakterizira ju jednostavnost, a čini se da je na ovom modelu dodatno optimizirana. Što se izgleda i funkcioniranja tiče, imamo uobičajenu situaciju s većim brojem početnih zaslona, jednostavnim dodavanjem sadržaja u vidu prečica aplikacija, widgeta i sl., a jedna od najvažnijih stavki svakako je “knock code” za otključavanje dvostrukim dodirom.

Treba napomenuti da LG na svojim uređajima koristi softverske tipke, čiji je raspored moguće podešavati.

Screenshot_2015-05-17-08-16-19 Screenshot_2015-05-17-08-16-34 Screenshot_2015-05-17-08-19-22 Screenshot_2015-05-17-08-20-00

Zamjerki na rad i fluidnost sučelja nemamo, jer se sve odvija uredno i bez zastajkivanja. Isto vrijedi i za surfanje Internetom, ali u granicama neke razumne količine otvorenih prozora/tabova.

Galerija nudi prikaz fotografija i uobičajene mogućnosti organizacije i jednostavnog uređivanja. Brzina rada galerije je solidna, no s obzirom na noviju generaciju procesora koji pokreće uređaj, mogla je biti i malo brža. Video player će pokrenuti većinu video datoteka, a za sve ostalo, tu je Play store i mali milijun alternativnih rješenja.

Ovdje spomenimo još i FM radio, kao i softversku podršku za QuickCircle preklopnu futrolu koju smo upoznali na modelu G3. Kad se ova futrola nalazi na uređaju, u kružnom otvoru na prednjoj strani može se vidjeti sat i osnovne informacije, a LG je u međuvremenu ponudio i pojedine prilagođene aplikacije koje možete preuzeti iz Play Trgovine.

Kamera

LG Spirit opremljen je 8 MP kamerom straga, gdje se nalazi i prilično jaka LED bljeskalica, dok prednja sadrži senzor od 1 MP. Sučelje kamere je pojednostavljeno, čak i bez tipke za okidanje, što je inače omogućeno dodirom na bilo koje mjesto na zaslonu. Pritiskom na trotočku u gornjem lijevom kutu otvaraju se dva stupca osnovnih funkcija sa svake strane.

Na desnoj imamo izbor fotoaparata i video kamere, te prečice prema galeriji na vrhu. S lijeve strane imamo brzu izmjenu prednje i stražnje kamere, način rada bljeskalice i dodatne opcije. Tu se krije podešavanje rezolucije, odnosno veličine slike. U 4:3 odnosu stranica možete snimiti 8 MP, 5 MP i 3 MP fotografije, a u 16:9 omjeru 6 megapiksela. Video se snima u 720p ili u 1080p rezolucijama. Podesiti možete još samookidač, uključiti snimanje glasom i postaviti rešetku na tražilu.

Ostale opcije poput odabira načina snimanja, HDR-a, panorame i sl. nema, kao ni mogućnosti podešavanja parametara kamere.

Kvaliteta fotografija je vrlo dobra za ovaj cjenovni razred. Na danjem svjetlu imamo visoku razinu oštrine, kontrast i realan prikaz boja. Ništa lošija situacija nije ni u zatvorenom prostoru pri umjetnom osvjetljenju. Tek pri vrlo lošem osvjetljenju vidljivi su šumovi, što je i očekivano.

Treba pohvaliti i bljeskalicu koja je prilično jaka i osigurat će da fotografije u mraku izgledaju pristojno. S druge strane, uključena bljeskalica iziskuje nešto dulje vrijeme fokusiranja (nekoliko sekundi), što znači da ćete za oštru sliku u mraku morati imati dosta mirnu ruku. Prednja kamera ima senzor od jednog megapiksela, što baš i nije reprezentativno, ali će u svakom slučaju poslužiti za zatrpavanje Facebooka ili Instagrama selfijima.

Mali stupanj kompresije videa utječe na veći broj obrađenih detalja, koji u konačnici rezultiraju vrlo dobrim snimkama za ovaj cjenovni razred.

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

Primjer 1080p videa:

Baterija

Kapacitet baterije iznosi 2100 mAh. Nominalno relativno malo, ali s obzirom na relativno mali zaslon i štedljivi procesor, sasvim dovoljno za čak i nešto veću autonomiju od prosječne. U stalno aktivnu podatkovnu vezu, osvjetljenje zaslona 100%, 50 minuta razgovora, cca. 1 sat surfanja, 30 minuta YouTubea, 20 minuta igranja, okidanje nekoliko slika, te uz povremeni rad s porukama i mailovima, indikator baterije u 23h je još uvijek pokazivao 40%, što sugerira da bi se autonomija mogla produljiti do sljedećeg dana u podne.

Kao i svaki put, moram napomenuti kako se isti scenarij ne mora nužno i vama dogoditi, ali može biti orijentir. Ako ste veći potrošač, ipak se pripremite na svakodnevno punjenje.

Zaključak

LG Spirit kao predstavnik nove generacije uređaja iz srednje-nižeg cjenovnog ranga nudi adekvatan odgovor na izazove kineske konkurencije. Ponudio je nešto manji zaslon od sada uobičajenih dimenzija, ali je zato u startu zaštićen Gorilla Glass 3 slojem.

Hardverska konfiguracija je također solidna s obzirom na cijenu uređaja i zadovoljit će potrebe prosječno zahtjevnog korisnika, čemu najviše pridonosi Qualcommov Snapdragon 410 procesor nove generacije.

Na izazove koje su u ovom cjenovnom razredu postavili kineski proizvođači, LG odgovara novom kamerom koja daje vrlo dobre fotografije, no s ograničenim mogućnostima podešavanja.

Na kraju, LG Spirit vas neće razočarati ni dizajnom, fizičkim tipkama na poleđini, a svakako će vas oduševiti buđenjem zaslona dvostrukim dodirom i natprosječnom autonomijom.

Sljedeći na redu iz ove serije je LG Joy, o kojem možete čitati za nekoliko dana.

 
      
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]