MeanIT M30 Lady - OsvrtPametni satovi sve su popularniji, ali iz godine u godinu im raste cijena. Ukoliko ste pak novi u ovom svijetu i niste sigurni jesu li pametni satovi uopće za vas ili ne, ili ga možda želite kupiti vašoj kćeri ili mlađem članu obitelji, onda imamo dobar prijedlog za vas.Prije svega, morate znati da je MeanIT M30 Lady vrlo povoljan pametan sat koji, kako mu i ime kaže, cilja na mlade dame ili sve one koje se tako osjećaju. Za svega 400 kn koliko ovaj sat košta, ne možemo očekivati baš previše, ali smo isto tako ostali ugodno iznenađeni koliko toga smo i dobili.

Za početak, sat je iznimno lagan, ne samo za jedan pametni sat, već i općenito. Veličina iznosi 43 mm, čime se smjestio u sredinu ženskih satova. Oni manji mjere tek 35-40 mm, a oni veći od 45-50mm otprilike. Zaslon je pak razvučen unutar samog kućišta tako da nemamo velike obrube oko zaslona, a ujedno mjeri 1,3” u promjeru. Na desnoj strani imamo jednu fizičku tipku kojom možete uključiti i isključiti zaslon. Narukvica je silikonska, široka 20 mm i ima kvačicu za brzu izmjenu narukvice. Tako na izbor imate za naručiti vrlo povoljne zamjenske narukvice putem interneta i zamijeniti ih u svega nekoliko sekundi bez potrebe odlaska uraru.

Zaslon nije pretjerano oštar, ali je vrlo dobro vidljiv na suncu u slučaju da mu podignete osvjetljenje na najviše. Naravno, to će trošiti i nešto više struje, pa bi valjalo spustiti osvjetljenje ručno kako se bliži kraj dana. Riječ je o LCD-u, što je doduše potpuno očekivano za ovaj cjenovni rang.

Na poleđini ćemo pronaći mjerač otkucaja srca i magnetni spoj na koji prislonite kabel za punjenje. Punjač nije priložen u kutiji, ali možete iskoristiti doslovno bilo koji USB utor jer su velike šanse da će dati dovoljno struje.Na sat se spajate vrlo jednostavno uz pomoć F Fit aplikacije. Sve što trebate je skenirati QR kod sa sata ili iz uputa za upotrebu, instalirati F Fit aplikaciju i pokrenuti spajanje. Samo pripazite da se prethodno niste pokušali spojiti putem Bluetootha u postavkama jer će u tom slučaju sat biti nevidljiv aplikaciji.

Nakon što ste ga jednom povezali, unutar aplikacije imate mogućnost odabira raznih lica sata, podesiti koje sve obavijesti želite primati i od kojih aplikacija, ili želite da vam mjeri otkucaje srca svakih nekoliko minuta radi određene statistike. Možete uključiti čak i sinkronizaciju s Google Fitom, a ukoliko poželite, možete ga i koristiti kao okidač kamere u slučaju da ste smartfon odložili negdje na stalak, što će siguran sam, iskoristiti djevojke na načine kojih se sam ne mogu sjetiti.

Sat će naravno i bez aplikacije pratiti vaše otkucaje i bilježiti korake ili san, ali aplikacija je kao i obično potrebna radi sinkronizacije podataka. Ukoliko imate prijatelja koji ima isti sat, možete ga unutar aplikacije dodati za prijatelja pa kontinuirano pratiti i njegove podatke te uspoređivati se s njim. Znam, odraslim osobama možda ovo ne zvuči kao nešto pretjerano interesantno, ali mlađoj publici se sviđaju ovakvi dodatci.

Imajte na umu da aplikaciji na smartfonu je što joj morate dati tonu dozvola da bi radila konstantno u pozadini, inače vam obavijesti na sat neće dolaziti u pravo vrijeme. No, sličnih problema imali su i mnogo skuplji modeli.

Sučelje sata je spartansko, nemate previše opcija na koje smo navikli kod popularnijih proizvođača i definitivno kvaliteta izrade i zaslona nije na razini tih skupljih. Ali realno, to se ne može niti očekivati za ove novce.

Tako primjerice povlačenjem prsta s vrha zaslona možete pristupiti brzim prečacima, potezom na lijevu stranu imate statistiku prijeđenih koraka, potrošenih kalorija i udaljenosti koju ste prešli kao i mjerač otkucaja srca.Povlačenjem prsta s donje strane ulazite u mini izbornik s aplikacijama u kojem ćete između već spomenutih pronaći i načine za praćenje vježbanja poput trčanja, penjanja, hodanja, vožnje biciklom, pa čak i nogometa ili košarke. Doduše, sat neće mjeriti ništa pretjerano osim otkucaja srca, broja koraka i prijeđenih kilometara, ali svejedno će vam zabilježiti da ste određeni dan igrali 3 sata košarku ili npr. potrošili 650 kalorija.

Naravno, pored praćenja sna imate štopericu i timer koji će sigurno poslužiti svrsi te postavke u kojima možete podesiti svjetlinu zaslona i nakon koliko sekundi će se zaslon isključiti.

Generalno gledajući, MeanIT M30 Lady je sat relativno skromnih mogućnosti i nešto na što mi recenzenti nismo navikli. Kao sat namijenjen ženama mogao je doći i s još pokojom funkcijom specifično namijenjenoj njima, što mu doduše za ove novce nećemo zamjeriti.

Dapače, mlađi ženski član obitelji je ostao oduševljen, jer osim što mu baterija traje gotovo tjedan dana s jednim punjenjem, izgleda lijepo i elegantno, bez pretjeranih ekscentričnih dodataka. Jednako dobro stoji i u sportskoj i u elegantnijoj kombinaciji zahvaljujući vrlo jednostavnom dizajnu, a možda je upravo on prvi korak u svijet pametnih satova.

Ukoliko ne tražite ništa pretjerano napredno i cilj vam je imati pametni sat kao modni dodatak, ali koji uz to može i zavibrirati kad dođe obavijest, jer smartfon se uvijek negdje izgubi u torbici, možda je baš ovaj pravi izbor za vas.

Ne treba zaboraviti i glavno iznenađenje za kraj, a to je da je ovaj sat za svega 400 kn uz sve navedeno i vodootporan, a što mu jamči IP67 certifikat! Neobično kako sat za ovu cijenu može imati takav certifikat, a neki smartfoni na desetke puta skuplji ne mogu. Ukratko, nećemu ništa biti čak niti ako otrčite s njim par krugova oko stadiona po kiši.