Meizu MX4 – Recenzija

Hardver, performanse i povezivanje

Meizu MX4 za pogonski stroj koristi MediaTekov procesor MT6595 s četiri Cortex-A17 jezgre koje kucaju na taktu od 2.2 GHz i četiri Cortex-A7 na 1,7 GHz. Društvo im čini PowerVR G6200 MP4 grafički koprocesor s četiri jezgre, a količina RAM-a iznosi 2 GB. Vidljivo je da se radi o konfiguraciji koja jamči izuzetne performanse i kod najtežih zadataka, tj. pokretanja najzahtjevnijih igara i općenito aplikacija. Asphalt 8, Real Racing 3 i još nekolicina sličnih igara, izvršavale su se besprijekorno, s iznimno visokom razinom igrivosti.

Interna memorija ima kapacitet od 16 GB, od čega će vam na raspolaganju biti oko 11 GB. Kao što je već rečeno, utora za memorijske kartice nema, tako da ste osuđeni na ovih 11 GB, no od pomoće svakako može biti navika korištenja cloud servisa, a Meizu nudi i vlastiti Flyme cloud. U svakom slučaju, tu je još i USB on-the-go, što znači da uz odgovarajući adapter možete koristiti i memorijske stickove.

Kad govorimo o povezivanju, spomenimo WiFi sa svim svojim izvedenicama, DLNA, Bluetooth 4.0, A-GPS/GLONASS, te USB on-the-go, dok nedostaju NFC i TV-out.

Prijem signala i telefonski razgovor nisu nešto o čemu bi trebalo posebno diskutirati, kao ni funkcioniranje GPS-a, WiFi-a i ostalih komponenti. Kvaliteta zvuka je kao i na većem bratu izvrsna, a sam vanjski zvučnik možemo svrstati među najjače u svojoj kategoriji.

Softver i sučelje

Meizu MX4 za temelj koristi Android 4.4 KitKat i povrh njega posebnu nadogradnju sučelja koju Meizu naziva Flyme OS, o čemu smo detaljno pisali u recenziji modela MX4 Pro. Da se ne radi o običnoj nadogradnji, svjedoči doslovno svaki dio sučelja, koje je u odnosu na većinu drugih Androida izmijenjeno od temelja. Početni zasloni u startu sadrže sve aplikacije, slično kao na Xiaomijevom MIUI-ju, a zajedničko im je to što su inspirirani iOS-om. Dakle nema posebnog izbornika s aplikacijama. Prilično su izmijenjeni izbornik s postavkama i notifikacijski centar.

Najveći izazov većini korisnika će ipak predstavljati nedostatak funkcijskih kapacitivnih tipki. Dakle, ispod zaslona imamo samo home tipku koja je u ovom modelu kapacitivne prirode, dok se “back” tipka pojavljuje na dnu zaslona u posebnoj traci, koja ovisno o aplikaciji koju koristite, može sadržavati i dodatne funkcije.

Tako se, recimo, multitasking izbornik poziva gestom povlačenja prsta s dna zaslona prema gore, ali ukoliko istu gestu upotrijebite na samom zaslonu (ne od dna), tada će vam se otvoriti pretraživanje. Ovo u početku može izgledati malo zbunjujuće, no vremenom ćete se bez većih problema priviknuti.

Tu su još mnoge druge geste i funkcije, kao npr. buđenje zaslona dvostrukim dodirom ili tzv. SmartTouch opcija koja dozvoljava kreiranje plutajuće tipke kojoj je moguće dodjeljivati razne funkcije, npr. natrag, dvostruki klik, skrolanje gore ili dolje, a moguće joj je odrediti i stupanj prozirnosti. Zgodno rješenje s obzirom na nedostatak klasičnih kapacitivnih tipki, posebice za “natrag” funkciju. U tom slučaju će tipka “back”, koja se pojavljuje na posebnoj traci na dnu zaslona, jednostavno nestati. Svakako treba dobro ocijeniti gdje ćete postaviti ovu plutajuću tipku, da se ne bi preklapala s nekom od ikonica aplikacija.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT