Microsoft će uskoro umiroviti Lumia brand?

lumia-u-mirovinu

Ako je vjerovati mnogim glasinama koje dopiru iz Microsofta i od njegovih partnera, ova bi kompanija uskoro mogla ugasiti svoj Lumia brand smartfona, i to najvjerojatnije do kraja ove godine.

Nakon niza godina neuspjeha i sada potpunog zapostavljanja Lumia linije proizvoda, bilo je samo pitanje vremena kad će Microsoft umiroviti ovaj brand. Još od modela Lumia 950 i Lumia 950 XL, Microsoft nije predstavio nijedan uređaj koji bi eventualno zaintrigirao kupce, a paralelno je zapostavio razvoj vlastitog mobilnog operativnog sustava.

Lumia, eto, najvjerojatnije ide u povijest, a o tome kakva je općenito budućnost verzije Windows operativnog sustava za smartfone, nezahvalno je gatati. Vidjeli smo da joj je tržišni udio davno pao ispod 1%, dakle nije potpuno mrtva, ali je slikovito rečeno, na aparatima. Nadu za preživljavanje donekle ulijevaju glasine o Surface telefonu, no o njegovom postojanju još uvijek nemamo nikakvu službenu potvrdu.

Posljednje informacije sugeriraju da će se Surface Phone na tržištu pojaviti tek 2017. godine. Ako u konačnici i ugleda svjetlo dana, upitno je koliki će tržišni udio postići. Možda će se fokusirati na određen broj poslovnih korisnika usko vezanih uz ostale Microsoftove platforme i proizvode, ali o nekoj široj popularnosti bespredmetno je govoriti.