Microsoft navodno priprema još jedno podizanje mobilnog OS-a iz pepela

Microsoftovi pokušaji ulaska u svijet pametnih telefona imaju dugu povijest. Nakon što je 2010. godine dokinuo stari Windows Mobile i Pocket PC, Microsoft je predstavio potpuno novi Windows Phone operativni sustav. Prekinute su sve veze sa starom platformom i okrenuta je nova stranica povijesti, za koju smo ubrzo vidjeli da je krenula u krivom smjeru.

Nakon 6 godina mrcvarenja, Windows Phone je napušten i od samog Microsofta. Novi uređaji su prestali izlaziti, a izostale su i novije verzije softvera. Tržišni udio mu nikad nije prešao 4%, da bi sada praktički utonuo u zaborav.

Ova saga popraćena je i akvizicijom Nokije, koja se na kraju pokazala kao ogromna greška, budući da je za sobom povukla 8 milijardi dolara izravnih gubitaka, dok neizravne vjerojatno nikada neće saznati.

E sad, nakon poduže tišine, ponovo se počelo šuškati o Microsoftovom ulasku u mobilnu arenu, ako zanemarimo povremeno puštanje balona oko Surface telefona, o kojemu sanja jedan dio fanova. Najnovije glasine, pak, sugeriraju da bi se Microsoft po treći put mogao latiti mobilnog biznisa, pokrećući (još jednom) potpuno nove mobilne Windowse.

Ukoliko se ovo zaista ostvari, novi mobilni Windowsi ne bi bili kompaktni sa starim Windows Phone ili Windows 10 Mobile operativnim sustavima i uređajima, već bi zahtijevali novi hardver i praktički bi predstavljali potpuno novu platformu. Sadašnje Windows Phone aplikacije bi navodno trebale biti podržane, osim onih temeljnih na Silverlightu.

U Microsoftu sasvim sigurno ne spavaju, već intenzivno razmišljaju kako se vratiti na ovo dinamično tržište i zavladati jednim njegovim dijelom. Ove glasine treba uzeti s velikom dozom rezerve, jer je moguće da se radi o stvarima podložnim promjenama. Budući da nema nekog vremenskog okvira kad bi se veliki povratak trebao dogoditi, ostaje nam amo špekulirati hoće li to biti ove ili sljedeće godine.

Bilo kako bilo, Microsoft očito ne odustaje, i samo je pitanje vremena kad će se i na koji način pokušati ponovo vratiti u igru, a ovo je samo jedan od mogućih scenarija.

Izvor

Via

 
 
Oglas
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT