Microsoft navodno priprema još jedno podizanje mobilnog OS-a iz pepela

Microsoftovi pokušaji ulaska u svijet pametnih telefona imaju dugu povijest. Nakon što je 2010. godine dokinuo stari Windows Mobile i Pocket PC, Microsoft je predstavio potpuno novi Windows Phone operativni sustav. Prekinute su sve veze sa starom platformom i okrenuta je nova stranica povijesti, za koju smo ubrzo vidjeli da je krenula u krivom smjeru.

Nakon 6 godina mrcvarenja, Windows Phone je napušten i od samog Microsofta. Novi uređaji su prestali izlaziti, a izostale su i novije verzije softvera. Tržišni udio mu nikad nije prešao 4%, da bi sada praktički utonuo u zaborav.

Ova saga popraćena je i akvizicijom Nokije, koja se na kraju pokazala kao ogromna greška, budući da je za sobom povukla 8 milijardi dolara izravnih gubitaka, dok neizravne vjerojatno nikada neće saznati.

E sad, nakon poduže tišine, ponovo se počelo šuškati o Microsoftovom ulasku u mobilnu arenu, ako zanemarimo povremeno puštanje balona oko Surface telefona, o kojemu sanja jedan dio fanova. Najnovije glasine, pak, sugeriraju da bi se Microsoft po treći put mogao latiti mobilnog biznisa, pokrećući (još jednom) potpuno nove mobilne Windowse.

Ukoliko se ovo zaista ostvari, novi mobilni Windowsi ne bi bili kompaktni sa starim Windows Phone ili Windows 10 Mobile operativnim sustavima i uređajima, već bi zahtijevali novi hardver i praktički bi predstavljali potpuno novu platformu. Sadašnje Windows Phone aplikacije bi navodno trebale biti podržane, osim onih temeljnih na Silverlightu.

U Microsoftu sasvim sigurno ne spavaju, već intenzivno razmišljaju kako se vratiti na ovo dinamično tržište i zavladati jednim njegovim dijelom. Ove glasine treba uzeti s velikom dozom rezerve, jer je moguće da se radi o stvarima podložnim promjenama. Budući da nema nekog vremenskog okvira kad bi se veliki povratak trebao dogoditi, ostaje nam amo špekulirati hoće li to biti ove ili sljedeće godine.

Bilo kako bilo, Microsoft očito ne odustaje, i samo je pitanje vremena kad će se i na koji način pokušati ponovo vratiti u igru, a ovo je samo jedan od mogućih scenarija.

Izvor

Via

 
      
 • Spaceman

  Nokia na windowsima je jedno iskustvo koje ne želim ponoviti…možda i nešto naprave i uspiju..sretno

 • zeljko

  Ubojica androida

 • Tomaš

  Jedina opcija im je da stave na te mobitele punu verziju windowsa + aplikacije, kao što to sada imaju na pc i laptopima. U suprtonom ne budu preživjeli treći pokušaj izrade “polu mob OS-a”
  A i opet, s druge strane, svaki OS bio onaj mobilni ili pc čine aplikacije. Ako nema njih, onda im je sve đaba. Imali su u kratkom vremenu “2” mobilna OS-a i nisu uspjeli privuci razvijatelje aplikacija a samim time i korisnike.

 • Mario

  Lijepo bi bilo kad bi izdali telefon koji izgleda kao na slici gore…

 • markić

  Više bude to kao izraz u filmovima “Mali od palube”

 • markić

  Oni su željeli preobratiti PC korisnike na ARM arhitekturu. Ali to je teško izvedivo jer aplikacije nisu kompatibilne. Previše komplikacija.
  Arm je jeftiniji i brži zbog svoje arhitekture + risc set instrukacija koje su bolje od x86.

  A obrnuto nema smisla, previše je zahtjevno i to ždere bateriju. Imaš intelove atom procesore koji mogu pokretati x86 ali je kao što sam rekao, previše zahtjevno i previše crpi bateriju zato nečes ni dobiti pc windows na smartphoneu.

  Najbolja konkurencija androidu je Meego/ Tizen kada bi iza njega stala još neka velika kompanija onda bi to bial prava konkurencija androidu.
  Najbolji dio od svega je to što on može pokretati androidove aplikacije. Naravno ne sve, treba prije svega developer aplikacije omogučiti da se može izvoditi i na Tizenu. Neke je lako pokrenuti a neke trebaju sitne dorade.

 • Mustrashh

  ARM je brzi zbog svoje arhitekture od X86? Moze objasnjenje? :))

 • Hari

  Meni je wp bio ok napustio sam ga radi ocajne preglednosti nepostojecih aplikacija i mob koji su bili fail lumia 950 i lumia950xl…
  Ps* meni nije jasno da microsoftu koji ima miljune programera pod svojom kapom za takvu platformu ne moze platit 1000 ljudi da mu razvijaju aplikacije tipa whats app viber i slicno dakako uz suradnju sa postojecim studijem…ali eto ih tamo

 • v_rex

  Imao doma lumiu 640 i sad imam u kuci 940. Ja posjedovao iphone 4s a sad imam note 4. Iphonetu i cijeloj toj platformi dajem prolaznu ocjenu, android je jako dobar ali samo na top modelima, jeftiniji aparati nisu tak dobri. A lumiu ne vjerujem da cu ikada vise kupiti. Fotic je ok ali browser (najvaznija stvar) po meni uopce nije prilagođen mobilnom uređaju i opcenito gledano nije dobro napravljen, a aplikacija nema ni za lijek..

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]