Microsoft predstavio Surface Laptop i lagani Windows 10 S operativni sustav

Kao što se na temelju špijunskih slika moglo i pretpostaviti, Microsoft je danas službeno predstavio Surface Laptop. Prema riječima Panosa Panaya, Surface prijenosnik je namijenjen mlađoj populaciji, mahom maturantima koji se upravo upisuju na fakultet.

Radi se klasičnom prijenosniku, dakle ne o tabletu ili 2 u 1 uređaju kao što je Microsoft Surface. Dolazi s PixelSense 13,5-inčnim zaslonom omjera 3:2. Prema podacima koje je iznio Microsoft, zaslon sadrži 3,4 milijuna piksela, a podržava i Surface Pen.

Uređaj pokreće Intelov Core i5, odnosno i7 procesor, količina RAM-a moguća je u 4, 8 i 16 GB verzijama, a SSD spremišna memorija od 128 GB do 1 TB. Panay tvrdi da je i5 Surface Laptop za 50% brži od i7 MacBooka Pro, te da će sa svojih 14,5 sati autonomije nadmašiti bilo koji MacBook Air.

Uređaj dolazi s alcantra tipkovnicom, što će mnogima osigurati premium ugođaj. Na poleđini aluminijskog kućišta su otvori za hlađenje, dok su se otvori za zvučnike skrili ispod tipkovnice. Za povezivanje koristi klasični USB-A utor, a vanjski monitor je moguće povezati putem MiniDisplay porta.

Osnovna konfiguracija Surface Laptopa s i5 procesorom i 4 GB RAM-a u SAD će se prodavati po cijeni od 999 dolara. Prodaja kreće 15. lipnja, a hoće li Surface Laptop uopće doći na naše tržište, za sada nemamo informacija.

Zanimljivo je da Surface Laptop dolazi s novim operativnim sustavom Windows 10 S. Radi se o «laganom» OS-u, koji uskoro stizati predinstaliran i na prijenosnicima drugih proizvođača. Windows 10 S općenito iziskuje manje resursa od Windowsa 10 Home ili Pro, a u pozadini vrti osjetno manje programa i procesa. U Microsoftu kažu da korisnički profil s aplikacijama i postavkama pokreće za 15 sekundi brže od Windowsa 10 Pro.

Loša vijest za entuzijaste je to što će se sve aplikacije morati instalirati izravno iz Windows Trgovine, no budući da su ciljana publika školarci, studenti i edukacijske ustanove, ovakav potez je očekivan, a jedan od razloga svakako je smanjenje rizika od instalacije zloćudnog softvera.

 
      
 • Zyzyx

  Premium design laptop, cijena prilična, preskup i prejak za biti, koplje iznad i po cijeni i po mogućnostima iznad chromebooka, tako da nikako ne može biti konkurencija chromebooku. Treba sacekat da ga youtuberi preokrenu.

 • john

  Jadno da jadnije ne moze! Nije vrijedno i sramotno je ovo usporedjivati sa Macbook air/pro. MS ode ti lagano prema dolje..kakav vraziji win S i onda se hvaliti sa 14.5 sati rada!!? Kakvog rada? Gledanja filmova u playeru sa storea…da..kako da ne.
  MacOS kao i iOS su puno bolje optimizirani za kvalitetan punokrvni rad u odnosu na win htjeli to neki priznati – prihvatiti ili ne.
  Prosjecan korisnik je i sa win 10 pro najezio koliko su ga natovarili sa glupostima a ne biti osudjen na win S i programe sa storea 🙁

 • Mario

  Na kakvim si ti drogama pisao komentar?

 • Josip Tarle

  Ne možeš uspoređivati Win S, kojeg besplatno možeš nadograditi na Win Pro u prvoj godini od kupnje Surface laptopa, sa iOS-om koji je okljaštreni mobilni OS.

  Air kao takav više ne postoji, već imaš MacBook koji se ne može niti uspoređivati s ovime po specifikacijama.

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]