Nakon 14 godina Nokia skinuta s trona

Samsung je ovih dana prekinuo 14-godišnju vladavinu Nokije na svjetskoj top listi najvećih proizvođača mobitela. Prema podacima kojima raspolaže IHS iSupply u 2012. godini Samsung je ostvario 29-postotni tržišni udio, slijedom čega je Nokia sa 24% pala na drugo mjesto. Treći je Apple sa 10% udjela, četvrti ZTE sa 6% i peti LG sa 4% udjela u globalnom tržištu.

Ako pogledamo podatke od prošle godine, vidjet ćemo da je Nokia tada držala prvo mjesto sa 30% udjela, dok je Samsung s 24% bio na drugom mjestu. Apple je lani držao 7% udjela i jednako treće mjesto, ZTE je ostao na istom, dok je LG lani držao 6%, dakle ove je godine ostvario pad.

Kad su smartphone uređaji posrijedi stanje je sljedeće: Samsung je na prvom mjestu s 28% tržišnog udjela, a Apple drugi s 20%. Znakovit je strmoglavi pad Nokije sa prošlogodišnjih 16% na sada mizernih 5% udjela u svjetskom tržištu smartphonea. HTC je isto doživio pad i to s lanjskih 9% na 5%, koliko zauzima i kanadski RIM.

 

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT