Nakon 14 godina Nokia skinuta s trona

Samsung je ovih dana prekinuo 14-godišnju vladavinu Nokije na svjetskoj top listi najvećih proizvođača mobitela. Prema podacima kojima raspolaže IHS iSupply u 2012. godini Samsung je ostvario 29-postotni tržišni udio, slijedom čega je Nokia sa 24% pala na drugo mjesto. Treći je Apple sa 10% udjela, četvrti ZTE sa 6% i peti LG sa 4% udjela u globalnom tržištu.

Ako pogledamo podatke od prošle godine, vidjet ćemo da je Nokia tada držala prvo mjesto sa 30% udjela, dok je Samsung s 24% bio na drugom mjestu. Apple je lani držao 7% udjela i jednako treće mjesto, ZTE je ostao na istom, dok je LG lani držao 6%, dakle ove je godine ostvario pad.

Kad su smartphone uređaji posrijedi stanje je sljedeće: Samsung je na prvom mjestu s 28% tržišnog udjela, a Apple drugi s 20%. Znakovit je strmoglavi pad Nokije sa prošlogodišnjih 16% na sada mizernih 5% udjela u svjetskom tržištu smartphonea. HTC je isto doživio pad i to s lanjskih 9% na 5%, koliko zauzima i kanadski RIM.

 

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]