Nakon naplate roaminga, EU će ograničiti i cijene međunarodnih poziva

Ovih dana se navršava čitava godina otkako je na snagu stupila regulativa o zabrani dodatne naplate roaming troškova unutar EU/EEA tržišta, koje već dugi niz godina želi biti jedinstveno. EU regulativa je natjerala operatere da izjednače cijene svojim korisnicima, neovisno u kojoj EU državi se nalazili, što je značajno smanjilo troškove mnogima koji često putuju iz jedne članice u drugu, a da pritom nije previše utjecalo na ionako visoke profite operatera.

Međutim, ova regulativa je iza sebe ostavila i neke nelogičnosti. Troškovi roaminga se ne naplaćuju, ali su cijene međunarodnih poziva ostale iste. Dakle, ako je ukinuta naplata roaminga, to nema izravan utjecaj na cijenu međunarodnih poziva, koje su i dalje neusporedivo više od onih koje imamo unutar matične zemlje.

Prema najnovijim informacijama koje stižu iz EU parlamenta, sada će se i ova nelogičnost napokon biti ispravljena, jer će cijena poziva, dakle iz jedne zemlje članice u drugu, iznositi maksimalno 1,40 kuna, a SMS poruke 0,40 kuna. Do sada su cijene međunarodnih razgovora unutar EU iznosile i do 5,90 kuna po minuti.

Ovo je sada još uvijek u fazi prijedloga, što znači da će trebati proći još neko vrijeme dok regulativa stupi na snagu.

 
      
 
Najnovije recenzije

 

Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]