Nexus 5 – Recenzija

Zaslon

IMG_5610

Kao i većina top modela iz 2013. godine, Nexus 5 dolazi s 5-inčnim zaslonom rezolucije 1080p. Izrađen je u IPS tehnologiji i trenutno predstavlja jedan od najboljih zaslona smartfona na tržištu. Naravno, ljuta konkurencija su Samsungovi Super AMOLED-i, no oni samo na drukčiji način prikazuju boje. Zaslon s gustoćom točaka od 445 ppi je kristalno čist s nevjerojatnom oštrinom i vjernim prikazom boja. O preciznosti i odazivu ne treba trošiti riječi, kao ni za vidljivost na dnevnom svjetlu koja je među najboljima.

Treba spomenuti i Gorilla Glass zaštitni sloj koji će (u granicama zakona fizike) štititi od grebanja.

Hardver i povezivanje

Sada na tržištu već postoji cijeli niz uređaja pokretanih ultimativnim Snapdragon 800 procesorom, a ni Nexus 5 kao Googleova uzdanica nije izuzetak. Unutar ovog čispeta kucaju četiti Krait 400 jezgre i to na taktu od 2,3 GHz, a društvo im čini Adreno 330 grafički koprocesor. Tu su još i neizostavna 2 GB RAM-a koja osiguravaju kvalitetan multitasking.

Nexus 5 dolazi u dvije varijante – sa 16 i 32 GB interne memorije. Na testu smo imali 16 GB model, a na njemu je korisniku dostupno oko 12 GB slobodnog prostora. Kao što je već rečeno, Nexus 5 nema utor za memorijske kartice i to je jedna od glavnih zamjerki ovom modelu. Ništa manju zamjekru upućujemo i namjernom izbacivanju USB on-the-go funkcionalnosti, što znači da ne možete koristiti ni memorijske stickove. Dakle, kad je pohrana sadržaja na uređaj u pitanju, osuđeni ste na 16, odnosno 32 GB prostora i ako se baš zaigrate snimanjem 1080p videa, ovaj prostor se može vrlo brzo popuniti. Cloud servisi nikad nisu ni bili prava alternativa internoj memoriji, stoga ih je u ovom kontekstu bespredmetno spominjati. Kao alternativna moguća je nabavka aplikacije Nexus Media importer koja pomaže u prepoznavanju vanjske memorije.

Kad je u pitanju bežično povezivanje, mogu reći da mi je drago da je LTE u ovom modelu napokon podržan, što kod prethodnika nije bio slučaj. Istina, jako je malo ljudi u Hrvatskoj koji uopće koriste LTE mrežu, što zbog dostupnosti (ograničena pokrivenost), što zbog visokih cijena korištenja, a u susjednim zemljama (BiH i Srbija) LTE mreže još uvijek nisu u upotrebi. Isto tako, ako uređaj koristite na LTE mreži, očekujte i bržu potrošnju baterije. U 3G mreži Nexus 5 podržava brzine prijenosa podataka do 42 Mbps, a bežično povezivanje podrazumijeva još WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, DLNA, Bluetooth, GPS i NFC. Valja napomenuti da je podržan i prijenos sadržaja zaslona na drugi uređaj (monitor ili TV) putem Miracast protolola

Što se tiče kvalitete poziva, ona je zaista vrhunska, s kristalno čistim zvukom koji će opet ovisiti i o kvaliteti signala. Glasnoća možda nije na razini Notea 3 (ili 2), koji su neka vrsta referentne vrijednosti u ovoj kategoriji, ali je više nego dovoljna za većinu zahtjevnih korisnika. Ovdje treba spomenuti i vanjski zvučnik čija je glasnoća ispod razine top modela konkurencije, a prodajni paket ne sadrži slušalice.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT