Nexus 5 – Recenzija

Softver, sučelje i performanse

 Screenshot_2014-01-29-10-27-24

Screenshot_2014-01-29-10-26-00 Screenshot_2014-01-29-10-26-07

Ultimativni hardver u kombinaciji s ispoliranim softverom daje najbolje moguće rezultate i možemo konstatirati da je Nexus 5 najbrži Android uređaj ikad. Istina, razlike u odnosu na neki drugi model sa Snapdragon 800 procesorom (Note 3 ili Xperia Z1) teško je primijetiti golim okom, no kad nakon tjedan dana konstantnog korištenja Nexusa pri povratku na Note 3 se ipak mogu primijetiti sitnije razlike u ponašanju sučelja, što je i logično s obzirom na prirodu Samsungovog TouchWiza koji je prilično “napuhan”.

KitKat ne donosi neke velike funkcionalne promjene, osim kozmetičkih i nekolicine novih widgeta. Novost je i to što u zadanim postavkama postoji samo jedan početni zaslon, a drugi se otvaraju tek ako počnete dodavati dodatni sadržaj. Zaključani zaslon je dobio malu ikonicu kamere za brzo pokretanje, a nalazi se u donjem desnom kutu.

Screenshot_2014-01-27-11-18-28 Screenshot_2014-01-29-10-26-15 Screenshot_2014-01-29-10-26-49Screenshot_2014-01-29-10-25-13

Jedna od novosti je i Google Now koji sada više nije samostalna aplikacija, već je postao sastavni dio početnog zaslona. E sad, ovo je zapravo najveće razočarenje KitKat launchera, jer Google Now stalno stoji kao skroz lijevi početni zaslon. Njega je doduše moguće ukloniti, ali krajnje lijevi zaslon tada ostaje zadani. Dakle, više nemate mogućnosti proizvoljno postaviti primarni početni zaslon, jer kad god dodirnete home tipku, ona vas vraća na krajnje lijevi. Dok imate samo dva početna zaslona, to je još i podnošljivo, ali kad imate tri ili više, tada ovakva koncepcija gubi svaki smisao. Ako vas ovo iritira, jedino rješenje je instalacija alternativnog launchera (Nova, Apex…)

Još jedna razlika u odnosu na prethodne verzije Androida je u tome što widgeti sada nisu više sastavni dio izbornika s aplikacijama, već im se pristupa putem duljeg pritiska na prazno mjesto na zaslonu.

Notifikacijski centar ima istu funkcionalnost kao i prije, a razlika je u tome što su svi indikatori sada u bijeloj boji.

Kad je multimedija u pitanju, imamo uobičajenu situaciju gdje nisu podržani svi popularni video codeci pa će za gledanje video sadržaja ipak biti pametnije instalirati alternativni video player. Za pregled fotografija možete koristiti uobičajenu galeriju ili pak relativno novu aplikaciju Fotografije koja omogućuje pohranjivanje sadržaja na Googlevim cloud servisima.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT