Nexus 5 – Recenzija

Baterija

Baterija, odnosno njena trajnost jedna je od najvažnijih stavki kod odabira mobilnog uređaja, no Google očito ne misli tako. Doduše, ništa bolja situacija nije ni kad su drugi proizvođači u pitanju, jer da razvoj baterija barem upola prati razvoj ostalih komponenti smartfona, situacija s autonomijom bi danas bila puno bolja.

No ipak, vidjeli smo da je LG u svoj G2 uspio ugurati bateriju kapaciteta 3000 mAh, uz zanemarivo povećanje gabarita i mase uređaja, dok je Google za svoju verziju ovog modela iz nekog razloga naručio slabiju, tj, onu s 2300 mAh kapaciteta. Rezultati su vidljivi na svakom koraku, jer G2 s jednim punjenjem uspije izdržati dan i pol, a kod nekih korisnika i do dva dana, dok je situacija kod Nexusa 5, logično, lošija. Ipak, ne treba očajavati, jer će uz umjerenu potrošnju svih resursa, baterija nekako izgurati od ujutro do navečer, posebice ako uređaj više koristite za pozive. Uređaj je također izvrsno optimiziran da u stanju mirovanja troši manje od prosjeka, ali ovdje dolazimo do sasvim opravdanog pitanja – tko kupuje smartfon da bi ga primarno koristio za pozive ili držao u džepu?

Dakle, Nexus 5 ima bateriju koja će vas u pravilu poslužiti tijekom jednog radnog dana, tj, od ujutro do navečer, a ako se malo zaigrate i zaboravite, mogla bi se isprazniti i prije vremena.

S druge strane, ako Nexus 5 ovdje usporedimo s npr. Sonyjem Xperia Z1 vidjet ćemo da situacija i nije tako crna. Naime, Z1 i s 3000 mAh baterijom u pravilu jedva izgura dan, tako da Nexus 5 s obzirom na kapacitet od 2300 mAh u odnosu na njega postiže dobar rezultat. Uglavnom, baterija nije toliko loša da će vas razočarati, ali prilično iritira spoznaja da je mogla biti kud i kamo bolja.

Zaključak

Iz svega navedenog, vidi se da je Nexus 5 ispunio očekivanja, premda ona nisu ni bila visoka. Od Googlea se očekivalo da ponudi novi uređaj koji će adekvatno odgovoriti na već postojeće top modele konkurencije i to se dogodilo. Vrhunski hardver, a to uključuje procesor, zaslon i kameru koja više nije kamen spoticanja, u prilično kompaktnom kućištu za 5-inči model svakako zaslužuju pažnju svakog tehnološki osviještenog pojedinca. Najnoviji Android u svom izvornom obliku oduševit će sve one koji preferiraju Googleove proizvode, ali i vizije. S druge strane, ono što nikoga neće oduševiti je baterija. Vidjeli smo da je LG u G2 uspio ugurati osjetno jaču bateriju, dok to kod njegovog brata Nexusa 5 nije slučaj. Bilo kako bilo, lošija baterija nikako ne bi trebala biti deal-breaker, jer smo vidjeli da bez problema izdrži cijeli dan.

Na kraju spomenimo ono najvažnije kod ovog modela, a to je cijena. Naime, znamo da Google u SAD i u nekim europskim zemljama ovaj uređaj subvencionira i da mu je cijena tamo osjetno niža, što u Hrvatskoj nije slučaj. Ipak, Nexus 5 trenutno nalazimo u nekim domaćim web shopovima u kojima mu je cijena, za naše prilike vrlo prihvatljivih 3799,00 kuna. Naime, high-end uređaji mnogih proizvođača koštaju i do dvije tisuće kuna više pa se ova cijena čini prilično razumnom i prihvatljivom.

Po spomenutoj cijeni cijeni, Nexus 5 bi trebao biti dostupan sredinom veljače i na mnogim drugim prodajnim mjestima, dok informacija o ponudi kod operatera za sada nemamo.

Kao izravnu konkurenciju Nexusu 5 mogli bismo navesti sve aktualne top modele iz 2013. godine, no cijenom mu se naviše približio upravo njegov brat LG G2 koji ima nešto veći zaslon i osjetno jaču bateriju. Bilo kako bilo, Nexus će i dalje vjerojatno ostati izbor br. 1 kad su u pitanju entuzijasti i svi oni koji preferiraju onakav Android kakvog je Google zamislio.

Video recenzija

Uređaj na testiranje ustupio: LG Hrvatska

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT