Nexus 6 - Recenzija

naslovna nexus 6

Nexus je Googleova serija smartfona i tableta, koju za Google proizvode razni proizvođači. Kad su smartfoni u pitanju, prvi "Nexus One" proizveo je HTC, iduća dva, Nexus S i Galaxy Nexus, Samsung, zatim je na red došao LG s Nexusom 4 i 5, da bi ovoga puta Google zadužio Motorolu za Nexus 6 kao najveći Nexus do sad.

Svaki Nexus je svojevrsna smjernica Googlea ostalim proizvođačima, što očekuje od njih i kojim smjerom želi da industrija Androida krene. Primjerice, kad je Google prije par godina zajedno s Galaxy Nexusom predstavio Android 4.0 Ice Cream Sandwitch, polako se većina proizvođača Androida odlučila za virtualne tipke na zaslonu, a one fizičke su počele nestajati, ali vidjeli smo da se to nije odrazilo na sve proizvođače. I što nam ove godine Google poručuje s Nexusom 6?

Prije nekoliko dana mogli ste pročitati našu veliku usporedbu triju ponajboljih modela na tržištu, odnosno Nexusa 6 s Noteom 4 i iPhoneom 6 Plus, a upravo je Note 4 razlog zašto je Google u svoj Nexus odlučio ugraditi ovako veliki zaslon jer je upravo ovaj segment tržišta onaj u kojem Samsung uvelike dominira, a ostali su ga blago zapostavili. Riječ je, naravno, o velikim smartfonima ili kako ih neki vole nazivati fabletima (eng. phablet).Google tako ohrabruje proizvođače da se i oni uključe u ovu utrku jer postoji veliki dio kupaca koji žele nešto veće smartfone koji su dovoljno veliki da mogu u pokretu zamijeniti tablete, a opet dovoljno mali da stanu i u džepove. No, izuzev same veličine, Nexus se ima još čime podičiti, od QHD rezolucije i otpornosti na prskanje i polijevanje vodom pa sve do jednog od najjačih dostupnih SoC-eva na tržištu, Snapdragona 805. Tu je i 13 MP optički stabilizirana kamera kao i najnoviji Android, a kako to sve u praksi funkcionira i kako nas se dojmio Nexus 6, pročitajte u nastavku ove recenzije.

Ukoliko već niste, svakako bacite oko i na jedno nesvakidašnje iskutijejavanje ovog uređaja.

Glavne karakteristike


Dimenzije: 159,3 x 83 x 10,1 mm

Masa: 184 grama

Zaslon: 5,96” AMOLED 2560 x 1440 točaka, 493 ppi, Gorilla Glass 3

SoC: Qualcomm Snapdragon 805

CPU: 4x Krait 450

GPU: Adreno 420

RAM: 3 GB

Interna memorija: 32 GB

Povezivanje: WiFi 802.11, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, NFC, DLNA, USB on-the-go, IR

4G: LTE

3G: HSDPA+ DC

2G: GSM/EDGE

OS: Android 5.0.1 Lollipop

Kamera: 13 MP, f/2.2, OIS, 2160p

Prednja kamera: 2 MP

Baterija: 3220 mAh

Prednosti:


Odlični stereo zvučnici i kvaliteta razgovora

Otporan na vodu (prskanje)

Odlična izrada

Kompaktno kućište s obzirom na veličinu zaslona i stereo zvučnike

Nedostaci:


Baterija nije izmjenjiva

Nema utor za memorijske kartice

Kamera u rangu prošlogodišnjih top modela

Autonomija bi mogla biti bolja

Dizajn, kućište i ergonomija


Do ovog najnovijeg, niti jedan Nexus se nije naročito mogao pohvaliti dizajnom. Iako ne možemo reći da su prijašnji bili ružni ili nešto slično, Nexus 6 je prvi Nexus u kojega se mislilo i na ovo područje koje je važno dobrom dijelu kupaca. Zaobljena stražnja strana odlično sjeda u ruku, a s grubo odsječenim rubovima daje dojam kao da se zaista radi o nekom premium uređaju, kojeg ćete, za razliku od zadnja dva Nexusa, tako i platiti.

Iako u ruci sjeda odlično, zaobljena pozadina na ravnoj površini uzrokuje klackanje i vrtnju, te ga je upravo zbog toga praktički nemoguće koristiti na stolu. Okrenete li ga na zaslon i postavite na stol, primjetit ćete kako će zaslon ostati zaštićen zahvaljujući zvučnicima koji su blago ispupčeni pa ujedno služe kao oslonac. Rubovi su izrađeni od aluminija u kojem su izrezani prorezi za antenu, a stražnja strana je izrađena od polikarbonatne plastike. Baterija je, nažalost, ostala zapečaćena, a memorija kao i u nekoliko zadnjih Nexusa, neproširiva.Na desnom boku uređaja imamo tipke za podešavanje glasnoće kao i tipku za uključivanje, koja za razliku od ovih za glasnoću, nije glatka već je rebrasta. Sve tri tipke smještene su taman povrh sredine okvira što je idealno za dohvat palca desne ruke ili kažiprsta lijeve ukoliko ste ljevak, no nešto su plićeg hoda pa bi mogla biti potrebna kraća prilagodba. S donje strane nalazi se utor za micro USB kabel koji je doduše nešto čvršći ili možda samo uži, jer i 2 tjedna nakon svakodnevnog prikopčavanja, imam problem ugurati ga unutra. S druge strane, jednom kad prikopčate kabel, dosta teško će ispasti van. 3,5 mm utor za slušalice i utor za nano SIM smjestili su se na vrhu uređaja, a za njenu izmjenu zamjenu trebat će vam igla.

Prednjom stranom dominira veliki 6" zaslon povrh i ispod kojeg ćete pronaći stereo zvučnike o kojima ćemo nešto kasnije. Uz gornji zvučnik smjestila se i prednja 2 MP kamera kao i senzori za osvjetljenje i blizinu. Za one koji su možda očekivali senzore iz Moto X-a, ostat će malo razočarani jer Nexus serija dolazi ogoljena od svih takvih dodataka. Unutar gornjeg zvučnika, smještena je i LED lampica za obavijesti, no bez roota, nećete ju moći koristiti. Naime, pri izradi Nexusa 6 korištena je matična ploča iz Moto X uređaja koja sadržava tu LED lampicu, a s obzirom da je jeftinije koristiti zajedničke komponente, LED-ica nije micana s matične i ostala je tu. Glavni mikrofon smješten je unutar rešetke donjeg zvučnika.Na stražnjoj strani pronalazimo 13 MP optički stabliziranu kameru kao i dvostruku LED bljeskalicu koja je smještena u prstenu oko kamere. Prilikom korištenja bljeskalice, cijeli prsten reflektira svjetlost pa tako daje još više svijetla nego kod klasičnog načina smještanja bljeskalice do kamere. Unutar prstena možemo primjetiti pomoćni mikrofon koji na prvi pogled izgleda kao svojevrsno oštećenje prstena. Ispod kamere je Motorolin logo koji je blago udubljen u odnosu na ostatak poleđine, a ispod toga ugraviran Nexus logo. Na dnu ćete pronaći i još jedan pomoćni mikrofon.


Zaslon


zaslon nexus 6

Zaslon Nexusa 6 u dijagonali mjeri zapravo 5,96", no s obzirom da je to vrlo blizu 6", odlučili smo zaokružiti tu vrijednost. QHD rezolucija na današnjim uređajima nije rijetkost, a u tome je li potrebna ili nije, više nećemo ulaziti. Bilo kako bilo, AMOLED zaslon kao i većina OLED zaslona prikazuje blago prezasićene boje, no kutovi vidljivosti kao i vidljivost na suncu su na vrlo visokom nivou. Kontrast je teoretski beskonačan zbog karakterističnog prikaza crne, no na nešto nižem osvjetljenju prikaz boja postaje pomalo nerealan, gdje bijela dobiva svojevrsnu dozu roze. Ovakva devijacija boja pri nižim osvjetljenjima nešto je od čega dosta AMOLED zaslona pati, a kupci istih su vjerojatno već navikli na ovakve nedostatke i ne smatraju ih ključnim pri kupnji uređaja, pogotovo ukoliko ne spuštate osvjetljenje ispod 50% često.

Naviknuvši se na zaslon Notea 4 i iPhonea 6 Plus, koji su vrlo dobro kalibrirani, a posebice iPhone, Nexus mi je bio zaista prezasićen, no već nakon par dana sam se naviknuo i jednostavno zaboravio na to. S pozitivne strane, iako ovako velik, zaslon je vrlo oštar i odličan bilo za gledanje filmova i serija, bilo za pregledavanje weba ili igranje igrica. Valja spomenuti i da je zaslon zaštićen Gorilla Glass 3 zaštitnim slojem.

Hardver, povezivanje i perfomanse


Snapdragon 805 možda trenutno nije najjači SoC na tržištu, pogotovo u ovo vrijeme kad počinju dolaziti 64 bitni procesori, no uz 3 GB RAM-a sasvim je dovoljan za sve zadaće koje satavute pred njega. 4 Krait 450 jezgre kucaju na taktu od 2,7 GHz, a za grafiku se brine Adreno 420 GPU. Ovaj SoC smo vidjeli u mnogim top modelima druge polovice 2014., kao i u nekim uređajima iz početka 2015., tako da o njegovim odličnim perfomansama ne treba puno trošiti riječi.

Nexus 6 je prvi Nexus koji u početnom modelu donosi 32 GB interne memorije, a i prvi put je dostupan i u 64 GB izdanju. S obzirom kako nema utor za micro SD kartice, valja pripaziti pri kupnji. Vjerujem kako će većini kupaca biti dovoljan i ovaj slabiji koji na raspolaganju krajnjem korisniku nudi oko 25 GB slobodne memorije, dok će oni nešto zahtjevniji zasigurno posegnuti za skupljim modelom.

Motorola je nadaleko poznata kao broj jedan što se prijema signala tiče, kao i kvalitete razgovora, tako da ni Nexus nije iznimka. Kvaliteta razgovora je na vrlo visokom nivou baš kao i smanjenje šuma, a signal je hvatao bez problema i na nekim mjestima gdje su neki drugi modeli znali zakazati. Od WiFia i njegovih derivata pa sve do Bluetootha i NFC-a, sve je tu, ali ne i USB OTG koji začudo nije podržan. Ukoliko ga želite omogućiti, morat ćete rootati uređaj.

Koliko sam uspio primjetiti, Nexus za razgovor kao slušalicu koristi gornji zvučnik kojeg samo stiša, a u slučaju da razgovor prebacite na zvučnik on će se postupno pojačavati dok ne dođe do normalne glasnoće, što je prevencija od oštećenja sluha jer su zvučnici na ovom uređaju vrlo glasni. Iako možda nisu u rangu onih na HTC-u M8, vrlo su im blizu i kroz ovih 2 tjedna nisam imao apsolutno nikakvih zamjerki za njih. Prisutna je dovoljna količina basa, ali i visokih tonova, što me pozitivno iznenadilo. Gledate li često filmove ili serije na mobitelu, boljeg od ovoga, nećete pronaći.

Za one koji vole benchmarke, zasigurno će oduševiti kako je Nexus trenutno u samom vrhu ponude, a prilažemo i rezultate iz najpopularnijeg Antutua.


Softver i sučelje


Veliku i vrlo opširnu recenziju Android Lollipopa mogli ste već pročitati na našem portalu u dva navrata (vol 1, vol 2), a iako je za nju korišten Nexus 5, sučelje je identično i na novijem i većem Nexusu. S obzirom da je sve više manje rečeno u te dvije recenzije, pokušat ću se usredotočiti na neke sitnice.

Kao što je već rečeno, Nexus dolazi s Android Lollipopom 5.0.1, a u trenutku pisanja ove recenzije dostupna je i nadogradnja na 5.1, o kojoj ćemo u zasebnom članku nešto više. Prednost Nexusa u odnosu na ostale Android uređaje svakako je u pravovremenim nadogradnjama koje se puštaju za njih u istom tjednu predstavljanja novog Androida. Google za Nexuse jamči podršku 18 mjeseci, što je realno malo, no vidjeli smo kako je i Nexus 4 dobio nadogradnju za Lollipop, a svi znamo kako je on ipak dosta stariji od 18 mjeseci, stoga je moguće kako će i Nexus 6 doživjeti nekih 2 godine službene nadogradnje, a nakon toga, vjerojatno i još koju godinu zahvaljujući xda zajednici.

columns="7"

Ono što je nejasno jest to što je sučelje apsolutno neprilagođeno velikom zaslonu. Sve ikone, svi dijelovi sučelja i aplikacija su jednostavno uvećani za 1" u dijagonalu zaslona. Sučelje sam dobro nahvalio u recenziji Lollipopa, no ono je idealno upravo za te manje dijagonale. Iako imam velike ruke i navikao sam baratati velikim uređajima, nerijetko imam manjih problema s dohvaćanjem određenih elemenata sučelja prilikom uporabe jednom rukom. Čak je i tipkanje poruka teško izvedivo jednom rukom, a tipkovnica nema prilagodbu da se minimizira u određeni kut zaslona, kao npr. na Noteu. Naravno, sve aplikacije možete zamijeniti nekim alternativnim, pa tako i tipkovnicu, ali Google je jednostavno trebao misliti na ovakve neke stvari, posebice kad je i sam, uz pomoć Motorole, izbacio ovako veliki smartfon.

Bilo kako bilo, sve na ovom Nexusu radi vrlo fluidno, no začuđujuće, ne toliko fluidno koliko i na Nexusu 5 ili čak Noteu 4! Nemojte me krivo shvatiti, nije to ništa strašno ili toliko primjetno, no radnje se jednostavno brže obavljaju na ova druga dva spomenuta uređaja. Vjerujem kako je ovo greška softverske naravi i kako će se fluidnost sučelja dodatno poboljšati s novopristiglim Androidom 5.1, no taj dio ćemo provjeriti u osvrtu upravo na tu inačicu Androida koja je krenula jučer.Google Now je dio sučelja Lollipopa i ukoliko tečno ili barem sasvim pristojno govorite engleski, uređaju možete zadati određene glasovne naredbe, poput namještanja alarma, da vas probudi ujutro ili mu reći da pokrene odbrojavanje od 10 minuta. Ima tu još mnoštvo raznih primjena, no sve su one mahom prilagođene za englesko govorno područje, a na ostalim jezicima, kao i hrvatskom, rade dosta lošije.Da ne bi cijela ova rubrika izgledala toliko loše, moram napomenuti kako je Lollipop zaista vrlo dobar, vizualno privlačan i u krajnjoj liniji dosta stabilan sustav. Izuzev svojevrsnog Cloud Printa za kojeg još nisam uspio shvatiti čemu služi i zašto se uključuje svaki treći dan, nisam imao niti jedno rušenje aplikacije. Sve su se pokretale instantno i nisam još naišao na aplikaciju koja je inkompatibilna s Lollipopom ili ART-om na kojem isti radi.

Tipkovnica je vrlo dobra, velika i pregledna, a prijedlozi riječi rade vrlo dobro. Sve aplikacije koje dolaze s Nexusom su ujedno i prilagođene novom Material sučelju, a iako su funkcijama blago srezane u odnosu na neke alternativne, izgledaju odlično i fino uklapaju se u sučelje, što nije bio slučaj s prethodnim inačicama Androida.

Aplikacija za pozive je također doživjela kozmetičke promjene, a smart dial radi odlično. Prepoznaje brojeve, slova imena i prezimena, te slaže kontakte po učestalosti pozivanja u prijedlozima.


Kamera


Nexus 5 je prvi Nexus koji je donio optički stabiliziranu kameru, a Nexus 6 nastavlja tradiciju, no za razliku od njega dolazi s nešto kvalitetnijim senzorom i većim brojem megapijsela, što bi mu u konačnici trebalo osigurati još kvalitetnije fotografije. Naime, Nexus nikad nije bio poznat po kvaliteti fotografija jer je kamera općenito stavljana u drugi plan, a ove godine su, moram priznati, dosta poradili na upravo ovom području.

Krenimo nekim redom. Google kamera koja dolazi predinstalirana na Nexusu vrlo je jednostavna i dopušta neke osnovne postavke poput podešavanja rezolucije ili vrijednosti osvjetljenja. Tu je još vrlo dobar HDR način, kao i onaj za panoramu ili sferu. Sve više-manje izgleda kao i u Nexusa 5 pa usredotočimo se onda na kvalitetu fotografija i tehničke specifikacije.Nexus dolazi sa Sonyevim senzorom IMX214 kojeg smo imali prilike vidjeti u OnePlus Oneu s jednakim otvorom blende f/2.0, no ovdje je i optički stabiliziran. Najveća rezolucija fotografija iznosi 4128 x 3096 točaka, odnosno 13 MP, a video je moguće snimati u 4k rezoluciji. Senzor mjeri 1/3,06" u dijagonali, a veličina piksela iznosi 1,12 um. Dvostruka LED bljeskalica smještena je u prsten oko kamere.

Kvaliteta fotografija u odnosu na Nexus 5 je drastično poboljšana, no kao što smo vidjeli u usporedbi s Noteom 4 i iPhoneom 6 Plus, još uvijek zaostaje za top modelima istog cijenovnog ranga. U uvjetima dobrog osvjetljenja slike rezultiraju velikom količinom detalja, a koristeći HDR način slikanja, dobit ćete i na dinamičkom rasponu. Boje pretežno teže ka realnima, iako na AMOLED zaslonu izgledaju kao da su blago zasićene.

U uvjetima lošijeg osvjetljenja vidi se da lošiji algoritam koči hardver, jer realno, Nexus 6 bi s boljim algoritmom davao puno kvalitetnije fotografije u ovakvim uvjetima. Niti dvostruka LED bljeskalica ne pomaže ovdje previše. Naime, iako vrlo dobro osvjetli subjekt čak i do nekih 5-6 metara, fotografije ne ispadnu toliko dobro kako bi mogle.Sve u svemu, ukoliko vam kamera nije primarna pri kupnji novog uređaja, Nexus 6 bi vas trebao zadovoljiti na ovom području, jer je u otprilike u rangu prošlogodišnjih flagshipa. Primjere fotografija u punoj rezoluciji možete pogledati u galeriji ispod, a kvalitetu snimljenog videa u sklopu video recenzije.

Baterija


Nexus 6 dolazi s baterijom kapaciteta 3220 mAh što je vrlo dobro, no nažalost, AMOLED zaslon troši bateriju vrlo brzo pri prikazu bijele boje pa će samim tim i autonomija varirati ovisno o vašem načinu korištenja uređaja. Mojim načinom korištenja, gdje su sinkronizirana 3 mail računa, WhatsApp, Twitter, i uz nekih sat vremena poziva dnevno izdrži otprilike oko 4 sata uključenog zaslona. Zaigram li neku igricu, ona se zna smanjiti i ispod toga, što je i dalje bolje od Nexusa 5, no opet, lošije od flagshipa u istom cijenovnom rangu. Autonomija bi se također uz neke nadogradnje dala poboljšati, a koliko i hoće li uopće, u ovom trenutku vam to ne mogu reći. Najbliži uređaj po autonomiji bio bi LG G3.

Vjerujem da će prosječnom korisniku baterija potrajati od jutra do naveče bez problema, no onim malo zahtjevnijima će ponjač vjerojatno zatrebati i ranije. Srećom, ukoliko ponesete turbo punjač koji se isporučuje s uređajem, od 0 do 100%, Nexus će se napuniti za manje od 2 sata, do prvih 80% za sat vremena, a do 50% trebao bi doći za svega 30-ak minuta, što je zaista brzo.

Zaključak


Nexus 6 najveći je i najskuplji Nexus do sada. Kvaliteta izrade kao i njegove specifikacije su u samom vrhu ponude i dostojne jednog flagshipa, a neki eventualni nedostatci koje ste pročitali u ovoj recenziji mogu lako biti riješeni nekom od nadolazećih nadogradnji softvera. Nakon više od 2 tjedna korištenja, Nexus mi se zaista uvukao pod kožu kao i svaki Nexus do sad, a s root pristupom i promjenom kernela i ROM-a, uređaj se preporodio. Zaslon je bolje kalibriran, autonomija se produljila, a jedina stavka koja nije bila poboljšana je algoritam kamere. Nažalost, ovime ujedno riskirate i gubitak jamstva, no vjerujem kako je ovaj uređaj ponajviše namijenjen entuzijastima. Oni koji ne žele rootati uređaj i prćkati po njemu, neka ne očajavaju, jer Nexus 6 je zaista vrlo dobar uređaj koji će vas zasigurno poslužiti dogledno vrijeme. Izgledom se izdvaja od većine drugih, odlično leži u ruci, ima odličnu kvalitetu razgovora i prijem signala, te kameru koja će vas poslužiti odlično u velikoj većini slučajeva.

Kao šećer na kraju, ovo je Nexus, što znači kako dolazi s punom podrškom Googlea i najnovijim Androidom barem još idućih 18 mjeseci, ako ne i dulje.

Mnogi se zasigurno pitaju gdje i kako nabaviti Nexus 6. Pa za početak moram reći kako sam svoj primjerak naručio na mobicity.co.uk još početkom studenog 2014., a dobio sam ga tek prije mjesec dana otprilike. Cijena je u više-manje svim web trgovinama podjednaka i iznosi oko 700€ za jeftiniji 32 GB model, s troškovima dostave. U Hrvatskoj ga možete kupiti u pojedinim dućanima za 5500 kn. Ovisno o trgovini odakle kupujete tako ćete moći ostvariti i jamstvo u Hrvatskoj, a ovlašteni servis za Motorolu je Agram Servis.