Nexus 6 – Recenzija

naslovna nexus 6

Nexus je Googleova serija smartfona i tableta, koju za Google proizvode razni proizvođači. Kad su smartfoni u pitanju, prvi “Nexus One” proizveo je HTC, iduća dva, Nexus S i Galaxy Nexus, Samsung, zatim je na red došao LG s Nexusom 4 i 5, da bi ovoga puta Google zadužio Motorolu za Nexus 6 kao najveći Nexus do sad.

Svaki Nexus je svojevrsna smjernica Googlea ostalim proizvođačima, što očekuje od njih i kojim smjerom želi da industrija Androida krene. Primjerice, kad je Google prije par godina zajedno s Galaxy Nexusom predstavio Android 4.0 Ice Cream Sandwitch, polako se većina proizvođača Androida odlučila za virtualne tipke na zaslonu, a one fizičke su počele nestajati, ali vidjeli smo da se to nije odrazilo na sve proizvođače. I što nam ove godine Google poručuje s Nexusom 6?

Prije nekoliko dana mogli ste pročitati našu veliku usporedbu triju ponajboljih modela na tržištu, odnosno Nexusa 6 s Noteom 4 i iPhoneom 6 Plus, a upravo je Note 4 razlog zašto je Google u svoj Nexus odlučio ugraditi ovako veliki zaslon jer je upravo ovaj segment tržišta onaj u kojem Samsung uvelike dominira, a ostali su ga blago zapostavili. Riječ je, naravno, o velikim smartfonima ili kako ih neki vole nazivati fabletima (eng. phablet).

Google tako ohrabruje proizvođače da se i oni uključe u ovu utrku jer postoji veliki dio kupaca koji žele nešto veće smartfone koji su dovoljno veliki da mogu u pokretu zamijeniti tablete, a opet dovoljno mali da stanu i u džepove. No, izuzev same veličine, Nexus se ima još čime podičiti, od QHD rezolucije i otpornosti na prskanje i polijevanje vodom pa sve do jednog od najjačih dostupnih SoC-eva na tržištu, Snapdragona 805. Tu je i 13 MP optički stabilizirana kamera kao i najnoviji Android, a kako to sve u praksi funkcionira i kako nas se dojmio Nexus 6, pročitajte u nastavku ove recenzije.

Ukoliko već niste, svakako bacite oko i na jedno nesvakidašnje iskutijejavanje ovog uređaja.

Glavne karakteristike

Dimenzije: 159,3 x 83 x 10,1 mm

Masa: 184 grama

Zaslon: 5,96” AMOLED 2560 x 1440 točaka, 493 ppi, Gorilla Glass 3

SoC: Qualcomm Snapdragon 805

CPU: 4x Krait 450

GPU: Adreno 420

RAM: 3 GB

Interna memorija: 32 GB

Povezivanje: WiFi 802.11, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, NFC, DLNA, USB on-the-go, IR

4G: LTE

3G: HSDPA+ DC

2G: GSM/EDGE

OS: Android 5.0.1 Lollipop

Kamera: 13 MP, f/2.2, OIS, 2160p

Prednja kamera: 2 MP

Baterija: 3220 mAh

Prednosti:

Odlični stereo zvučnici i kvaliteta razgovora

Otporan na vodu (prskanje)

Odlična izrada

Kompaktno kućište s obzirom na veličinu zaslona i stereo zvučnike

Nedostaci:

Baterija nije izmjenjiva

Nema utor za memorijske kartice

Kamera u rangu prošlogodišnjih top modela

Autonomija bi mogla biti bolja

Dizajn, kućište i ergonomija

Do ovog najnovijeg, niti jedan Nexus se nije naročito mogao pohvaliti dizajnom. Iako ne možemo reći da su prijašnji bili ružni ili nešto slično, Nexus 6 je prvi Nexus u kojega se mislilo i na ovo područje koje je važno dobrom dijelu kupaca. Zaobljena stražnja strana odlično sjeda u ruku, a s grubo odsječenim rubovima daje dojam kao da se zaista radi o nekom premium uređaju, kojeg ćete, za razliku od zadnja dva Nexusa, tako i platiti.

Iako u ruci sjeda odlično, zaobljena pozadina na ravnoj površini uzrokuje klackanje i vrtnju, te ga je upravo zbog toga praktički nemoguće koristiti na stolu. Okrenete li ga na zaslon i postavite na stol, primjetit ćete kako će zaslon ostati zaštićen zahvaljujući zvučnicima koji su blago ispupčeni pa ujedno služe kao oslonac. Rubovi su izrađeni od aluminija u kojem su izrezani prorezi za antenu, a stražnja strana je izrađena od polikarbonatne plastike. Baterija je, nažalost, ostala zapečaćena, a memorija kao i u nekoliko zadnjih Nexusa, neproširiva.

Na desnom boku uređaja imamo tipke za podešavanje glasnoće kao i tipku za uključivanje, koja za razliku od ovih za glasnoću, nije glatka već je rebrasta. Sve tri tipke smještene su taman povrh sredine okvira što je idealno za dohvat palca desne ruke ili kažiprsta lijeve ukoliko ste ljevak, no nešto su plićeg hoda pa bi mogla biti potrebna kraća prilagodba. S donje strane nalazi se utor za micro USB kabel koji je doduše nešto čvršći ili možda samo uži, jer i 2 tjedna nakon svakodnevnog prikopčavanja, imam problem ugurati ga unutra. S druge strane, jednom kad prikopčate kabel, dosta teško će ispasti van. 3,5 mm utor za slušalice i utor za nano SIM smjestili su se na vrhu uređaja, a za njenu izmjenu zamjenu trebat će vam igla.

Prednjom stranom dominira veliki 6″ zaslon povrh i ispod kojeg ćete pronaći stereo zvučnike o kojima ćemo nešto kasnije. Uz gornji zvučnik smjestila se i prednja 2 MP kamera kao i senzori za osvjetljenje i blizinu. Za one koji su možda očekivali senzore iz Moto X-a, ostat će malo razočarani jer Nexus serija dolazi ogoljena od svih takvih dodataka. Unutar gornjeg zvučnika, smještena je i LED lampica za obavijesti, no bez roota, nećete ju moći koristiti. Naime, pri izradi Nexusa 6 korištena je matična ploča iz Moto X uređaja koja sadržava tu LED lampicu, a s obzirom da je jeftinije koristiti zajedničke komponente, LED-ica nije micana s matične i ostala je tu. Glavni mikrofon smješten je unutar rešetke donjeg zvučnika.

Na stražnjoj strani pronalazimo 13 MP optički stabliziranu kameru kao i dvostruku LED bljeskalicu koja je smještena u prstenu oko kamere. Prilikom korištenja bljeskalice, cijeli prsten reflektira svjetlost pa tako daje još više svijetla nego kod klasičnog načina smještanja bljeskalice do kamere. Unutar prstena možemo primjetiti pomoćni mikrofon koji na prvi pogled izgleda kao svojevrsno oštećenje prstena. Ispod kamere je Motorolin logo koji je blago udubljen u odnosu na ostatak poleđine, a ispod toga ugraviran Nexus logo. Na dnu ćete pronaći i još jedan pomoćni mikrofon.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT