Nexus 6 – Recenzija

Zaslon

zaslon nexus 6

Zaslon Nexusa 6 u dijagonali mjeri zapravo 5,96″, no s obzirom da je to vrlo blizu 6″, odlučili smo zaokružiti tu vrijednost. QHD rezolucija na današnjim uređajima nije rijetkost, a u tome je li potrebna ili nije, više nećemo ulaziti. Bilo kako bilo, AMOLED zaslon kao i većina OLED zaslona prikazuje blago prezasićene boje, no kutovi vidljivosti kao i vidljivost na suncu su na vrlo visokom nivou. Kontrast je teoretski beskonačan zbog karakterističnog prikaza crne, no na nešto nižem osvjetljenju prikaz boja postaje pomalo nerealan, gdje bijela dobiva svojevrsnu dozu roze. Ovakva devijacija boja pri nižim osvjetljenjima nešto je od čega dosta AMOLED zaslona pati, a kupci istih su vjerojatno već navikli na ovakve nedostatke i ne smatraju ih ključnim pri kupnji uređaja, pogotovo ukoliko ne spuštate osvjetljenje ispod 50% često.

Naviknuvši se na zaslon Notea 4 i iPhonea 6 Plus, koji su vrlo dobro kalibrirani, a posebice iPhone, Nexus mi je bio zaista prezasićen, no već nakon par dana sam se naviknuo i jednostavno zaboravio na to. S pozitivne strane, iako ovako velik, zaslon je vrlo oštar i odličan bilo za gledanje filmova i serija, bilo za pregledavanje weba ili igranje igrica. Valja spomenuti i da je zaslon zaštićen Gorilla Glass 3 zaštitnim slojem.

Hardver, povezivanje i perfomanse

Snapdragon 805 možda trenutno nije najjači SoC na tržištu, pogotovo u ovo vrijeme kad počinju dolaziti 64 bitni procesori, no uz 3 GB RAM-a sasvim je dovoljan za sve zadaće koje satavute pred njega. 4 Krait 450 jezgre kucaju na taktu od 2,7 GHz, a za grafiku se brine Adreno 420 GPU. Ovaj SoC smo vidjeli u mnogim top modelima druge polovice 2014., kao i u nekim uređajima iz početka 2015., tako da o njegovim odličnim perfomansama ne treba puno trošiti riječi.

Nexus 6 je prvi Nexus koji u početnom modelu donosi 32 GB interne memorije, a i prvi put je dostupan i u 64 GB izdanju. S obzirom kako nema utor za micro SD kartice, valja pripaziti pri kupnji. Vjerujem kako će većini kupaca biti dovoljan i ovaj slabiji koji na raspolaganju krajnjem korisniku nudi oko 25 GB slobodne memorije, dok će oni nešto zahtjevniji zasigurno posegnuti za skupljim modelom.

Motorola je nadaleko poznata kao broj jedan što se prijema signala tiče, kao i kvalitete razgovora, tako da ni Nexus nije iznimka. Kvaliteta razgovora je na vrlo visokom nivou baš kao i smanjenje šuma, a signal je hvatao bez problema i na nekim mjestima gdje su neki drugi modeli znali zakazati. Od WiFia i njegovih derivata pa sve do Bluetootha i NFC-a, sve je tu, ali ne i USB OTG koji začudo nije podržan. Ukoliko ga želite omogućiti, morat ćete rootati uređaj.

Koliko sam uspio primjetiti, Nexus za razgovor kao slušalicu koristi gornji zvučnik kojeg samo stiša, a u slučaju da razgovor prebacite na zvučnik on će se postupno pojačavati dok ne dođe do normalne glasnoće, što je prevencija od oštećenja sluha jer su zvučnici na ovom uređaju vrlo glasni. Iako možda nisu u rangu onih na HTC-u M8, vrlo su im blizu i kroz ovih 2 tjedna nisam imao apsolutno nikakvih zamjerki za njih. Prisutna je dovoljna količina basa, ali i visokih tonova, što me pozitivno iznenadilo. Gledate li često filmove ili serije na mobitelu, boljeg od ovoga, nećete pronaći.

Za one koji vole benchmarke, zasigurno će oduševiti kako je Nexus trenutno u samom vrhu ponude, a prilažemo i rezultate iz najpopularnijeg Antutua.

Softver i sučelje

Veliku i vrlo opširnu recenziju Android Lollipopa mogli ste već pročitati na našem portalu u dva navrata (vol 1, vol 2), a iako je za nju korišten Nexus 5, sučelje je identično i na novijem i većem Nexusu. S obzirom da je sve više manje rečeno u te dvije recenzije, pokušat ću se usredotočiti na neke sitnice.

Kao što je već rečeno, Nexus dolazi s Android Lollipopom 5.0.1, a u trenutku pisanja ove recenzije dostupna je i nadogradnja na 5.1, o kojoj ćemo u zasebnom članku nešto više. Prednost Nexusa u odnosu na ostale Android uređaje svakako je u pravovremenim nadogradnjama koje se puštaju za njih u istom tjednu predstavljanja novog Androida. Google za Nexuse jamči podršku 18 mjeseci, što je realno malo, no vidjeli smo kako je i Nexus 4 dobio nadogradnju za Lollipop, a svi znamo kako je on ipak dosta stariji od 18 mjeseci, stoga je moguće kako će i Nexus 6 doživjeti nekih 2 godine službene nadogradnje, a nakon toga, vjerojatno i još koju godinu zahvaljujući xda zajednici.

Ono što je nejasno jest to što je sučelje apsolutno neprilagođeno velikom zaslonu. Sve ikone, svi dijelovi sučelja i aplikacija su jednostavno uvećani za 1″ u dijagonalu zaslona. Sučelje sam dobro nahvalio u recenziji Lollipopa, no ono je idealno upravo za te manje dijagonale. Iako imam velike ruke i navikao sam baratati velikim uređajima, nerijetko imam manjih problema s dohvaćanjem određenih elemenata sučelja prilikom uporabe jednom rukom. Čak je i tipkanje poruka teško izvedivo jednom rukom, a tipkovnica nema prilagodbu da se minimizira u određeni kut zaslona, kao npr. na Noteu. Naravno, sve aplikacije možete zamijeniti nekim alternativnim, pa tako i tipkovnicu, ali Google je jednostavno trebao misliti na ovakve neke stvari, posebice kad je i sam, uz pomoć Motorole, izbacio ovako veliki smartfon.

Bilo kako bilo, sve na ovom Nexusu radi vrlo fluidno, no začuđujuće, ne toliko fluidno koliko i na Nexusu 5 ili čak Noteu 4! Nemojte me krivo shvatiti, nije to ništa strašno ili toliko primjetno, no radnje se jednostavno brže obavljaju na ova druga dva spomenuta uređaja. Vjerujem kako je ovo greška softverske naravi i kako će se fluidnost sučelja dodatno poboljšati s novopristiglim Androidom 5.1, no taj dio ćemo provjeriti u osvrtu upravo na tu inačicu Androida koja je krenula jučer.

Google Now je dio sučelja Lollipopa i ukoliko tečno ili barem sasvim pristojno govorite engleski, uređaju možete zadati određene glasovne naredbe, poput namještanja alarma, da vas probudi ujutro ili mu reći da pokrene odbrojavanje od 10 minuta. Ima tu još mnoštvo raznih primjena, no sve su one mahom prilagođene za englesko govorno područje, a na ostalim jezicima, kao i hrvatskom, rade dosta lošije.

Da ne bi cijela ova rubrika izgledala toliko loše, moram napomenuti kako je Lollipop zaista vrlo dobar, vizualno privlačan i u krajnjoj liniji dosta stabilan sustav. Izuzev svojevrsnog Cloud Printa za kojeg još nisam uspio shvatiti čemu služi i zašto se uključuje svaki treći dan, nisam imao niti jedno rušenje aplikacije. Sve su se pokretale instantno i nisam još naišao na aplikaciju koja je inkompatibilna s Lollipopom ili ART-om na kojem isti radi.

Tipkovnica je vrlo dobra, velika i pregledna, a prijedlozi riječi rade vrlo dobro. Sve aplikacije koje dolaze s Nexusom su ujedno i prilagođene novom Material sučelju, a iako su funkcijama blago srezane u odnosu na neke alternativne, izgledaju odlično i fino uklapaju se u sučelje, što nije bio slučaj s prethodnim inačicama Androida.

Aplikacija za pozive je također doživjela kozmetičke promjene, a smart dial radi odlično. Prepoznaje brojeve, slova imena i prezimena, te slaže kontakte po učestalosti pozivanja u prijedlozima.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT