Nexus 6 – Recenzija

Kamera

Nexus 5 je prvi Nexus koji je donio optički stabiliziranu kameru, a Nexus 6 nastavlja tradiciju, no za razliku od njega dolazi s nešto kvalitetnijim senzorom i većim brojem megapijsela, što bi mu u konačnici trebalo osigurati još kvalitetnije fotografije. Naime, Nexus nikad nije bio poznat po kvaliteti fotografija jer je kamera općenito stavljana u drugi plan, a ove godine su, moram priznati, dosta poradili na upravo ovom području.

Krenimo nekim redom. Google kamera koja dolazi predinstalirana na Nexusu vrlo je jednostavna i dopušta neke osnovne postavke poput podešavanja rezolucije ili vrijednosti osvjetljenja. Tu je još vrlo dobar HDR način, kao i onaj za panoramu ili sferu. Sve više-manje izgleda kao i u Nexusa 5 pa usredotočimo se onda na kvalitetu fotografija i tehničke specifikacije.

Nexus dolazi sa Sonyevim senzorom IMX214 kojeg smo imali prilike vidjeti u OnePlus Oneu s jednakim otvorom blende f/2.0, no ovdje je i optički stabiliziran. Najveća rezolucija fotografija iznosi 4128 x 3096 točaka, odnosno 13 MP, a video je moguće snimati u 4k rezoluciji. Senzor mjeri 1/3,06″ u dijagonali, a veličina piksela iznosi 1,12 um. Dvostruka LED bljeskalica smještena je u prsten oko kamere.

Kvaliteta fotografija u odnosu na Nexus 5 je drastično poboljšana, no kao što smo vidjeli u usporedbi s Noteom 4 i iPhoneom 6 Plus, još uvijek zaostaje za top modelima istog cijenovnog ranga. U uvjetima dobrog osvjetljenja slike rezultiraju velikom količinom detalja, a koristeći HDR način slikanja, dobit ćete i na dinamičkom rasponu. Boje pretežno teže ka realnima, iako na AMOLED zaslonu izgledaju kao da su blago zasićene.

U uvjetima lošijeg osvjetljenja vidi se da lošiji algoritam koči hardver, jer realno, Nexus 6 bi s boljim algoritmom davao puno kvalitetnije fotografije u ovakvim uvjetima. Niti dvostruka LED bljeskalica ne pomaže ovdje previše. Naime, iako vrlo dobro osvjetli subjekt čak i do nekih 5-6 metara, fotografije ne ispadnu toliko dobro kako bi mogle.

Sve u svemu, ukoliko vam kamera nije primarna pri kupnji novog uređaja, Nexus 6 bi vas trebao zadovoljiti na ovom području, jer je u otprilike u rangu prošlogodišnjih flagshipa. Primjere fotografija u punoj rezoluciji možete pogledati u galeriji ispod, a kvalitetu snimljenog videa u sklopu video recenzije.

Baterija

Nexus 6 dolazi s baterijom kapaciteta 3220 mAh što je vrlo dobro, no nažalost, AMOLED zaslon troši bateriju vrlo brzo pri prikazu bijele boje pa će samim tim i autonomija varirati ovisno o vašem načinu korištenja uređaja. Mojim načinom korištenja, gdje su sinkronizirana 3 mail računa, WhatsApp, Twitter, i uz nekih sat vremena poziva dnevno izdrži otprilike oko 4 sata uključenog zaslona. Zaigram li neku igricu, ona se zna smanjiti i ispod toga, što je i dalje bolje od Nexusa 5, no opet, lošije od flagshipa u istom cijenovnom rangu. Autonomija bi se također uz neke nadogradnje dala poboljšati, a koliko i hoće li uopće, u ovom trenutku vam to ne mogu reći. Najbliži uređaj po autonomiji bio bi LG G3.

Vjerujem da će prosječnom korisniku baterija potrajati od jutra do naveče bez problema, no onim malo zahtjevnijima će ponjač vjerojatno zatrebati i ranije. Srećom, ukoliko ponesete turbo punjač koji se isporučuje s uređajem, od 0 do 100%, Nexus će se napuniti za manje od 2 sata, do prvih 80% za sat vremena, a do 50% trebao bi doći za svega 30-ak minuta, što je zaista brzo.

Zaključak

Nexus 6 najveći je i najskuplji Nexus do sada. Kvaliteta izrade kao i njegove specifikacije su u samom vrhu ponude i dostojne jednog flagshipa, a neki eventualni nedostatci koje ste pročitali u ovoj recenziji mogu lako biti riješeni nekom od nadolazećih nadogradnji softvera. Nakon više od 2 tjedna korištenja, Nexus mi se zaista uvukao pod kožu kao i svaki Nexus do sad, a s root pristupom i promjenom kernela i ROM-a, uređaj se preporodio. Zaslon je bolje kalibriran, autonomija se produljila, a jedina stavka koja nije bila poboljšana je algoritam kamere. Nažalost, ovime ujedno riskirate i gubitak jamstva, no vjerujem kako je ovaj uređaj ponajviše namijenjen entuzijastima. Oni koji ne žele rootati uređaj i prćkati po njemu, neka ne očajavaju, jer Nexus 6 je zaista vrlo dobar uređaj koji će vas zasigurno poslužiti dogledno vrijeme. Izgledom se izdvaja od većine drugih, odlično leži u ruci, ima odličnu kvalitetu razgovora i prijem signala, te kameru koja će vas poslužiti odlično u velikoj većini slučajeva.

Kao šećer na kraju, ovo je Nexus, što znači kako dolazi s punom podrškom Googlea i najnovijim Androidom barem još idućih 18 mjeseci, ako ne i dulje.

Mnogi se zasigurno pitaju gdje i kako nabaviti Nexus 6. Pa za početak moram reći kako sam svoj primjerak naručio na mobicity.co.uk još početkom studenog 2014., a dobio sam ga tek prije mjesec dana otprilike. Cijena je u više-manje svim web trgovinama podjednaka i iznosi oko 700€ za jeftiniji 32 GB model, s troškovima dostave. U Hrvatskoj ga možete kupiti u pojedinim dućanima za 5500 kn. Ovisno o trgovini odakle kupujete tako ćete moći ostvariti i jamstvo u Hrvatskoj, a ovlašteni servis za Motorolu je Agram Servis.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT