Nikkei: Huawei prepolovio narudžbe za smartfone ove godine

Blizu smo druge godišnjice uvrštavanja Huaweija na listu entiteta od strane administracije SAD-a, koju je tu kinesku tvrtku praktički odsjeklo, odnosno pokušalo odjseći iz globalnog logističkog lanca. Najveće gubitke pretrpio je potrošački dio kineskog proizvđača, gdje su novi Huawei smartfoni ostali bez predinstalirane podrške za Google servise, dok je prije nekih 6 mjeseci SAD efektivno zabranio Huaweiju nabavu novije generacije procesora.

Cilj sankcija je otežavanje poslovanja, a jedan od rezultata toga je pad isporuke Huawei smartfona. Iako se na domaćem tržištu Huawei i dalje dobro drži, izvan Kine konstantno se bilježi pad isporuka Huawei smartfona, koji nije doduše toliko oštar kako je bilo očekivano (ili uspoređujući ga s padom prodaje Symbian smartfona prije 10 godina), ali je konstantan. Huawei je prodao i svoj brend Honor, kojem je u novom vlasništvu dopuštena suradnja sa stranim tvrtkama i povratak na tržište smartfona u koliko-toliko normalnim uvjetima.

Japanski Nikkei javlja da je Huawei obavijestio svoje dobavljače da će u 2021. godini naručiti znatno manje komponenti za svoje smartfone. Nikkei procjenjuje da Huawei u 2021. godini planira isporučiti 70-80 milijuna smartfona, što je znatno manje od 189 milijuna isporučenih smartfona u 2020., odnosno 240 milijuna smartfona isporučenih u 2019. godini. Većina isporučenih smartfona neće podržavati 5G zbog još uvijek aktualnih sankcija, dok je nabava stariji i manje konkurentnih čipseta omogućena, tako da će većina uređaja biti 4G, piše Nikkei.

via

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT