Android Recenzije

Noa C25 - Recenzija

Noa C25 Recenzija

Smartfon za manje od 600 kuna, bez ugovorne obveze i s dva utora za SIM kartice? Istina, viđali smo slične ponude i ranije, no tek rijetki uređaji su bili u stanju zadovoljiti osnovne kriterije čak i manje zahtjevnog korisnika. Ovoga puta na test nam iz Hangara 18 stiže model Noa C25 po cijeni od 549,00 kuna, a možete ga pronaći i u ponudi operatera Tele2. Što Noa C25 ima za pokazati i kako nas se dojmio, pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike


Dimenzije: 125 x 65 x 10 mm

Masa: 110 grama

Zaslon: 4,0″ IPS LCD 854 x 480, 233 ppi

SoC: MediaTek MT6572 dvojezgreni na taktu 1,2 GHz

RAM: 512 MB

Interna memorija: 4 GB

Micro SD: do 32 GB

Povezivanje: WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth

3G: HSPA+

4G: -

OS: Android 4.4 KitKat

Kamera: 5 MP/480p

Prednja kamera: 2 MP

Baterija: 1500 mAh

Cijena: 549,00 kn

Ustupio: Hangar 18

Prednosti


Kvaliteta izrade

IPS zaslon

Dual SIM

In-ear slušalice u prodajnom paketu

Autonomija

Cijena

Nedostaci


Kamera ograničene upotrebljivosti

Slabiji hardver

Ne podržava USB on-the-go

Dizajn, kućište i zaslon


columns="4"

Noa C25 je dizajniran klasično, pravilnog je oblika s blagim zaobljenjem rubova kućišta koje je izrađeno iz plastike. Ovdje treba istaknuti da plastika izgleda sasvim solidno i da je kvalitetnija od one na mnogim konkurentskim uređajima iz ovog ili višeg cjenovnog ranga. S prednje strane imamo crnu površinu oko zaslona, a sa stražnje bijeli poklopac što uređaju daje zanimljiv, pa čak i donekle atraktivan izgled. Naime, kod uređaja iz najnižeg cjenovnog razreda jedno smo vrijeme bili navikli da izgledaju kao da su sklepani na brzinu i da im je dizajn proizvođaču bio zadnja rupa na svirali. Noa C25 sada pokazuje da to ne mora biti nužnost.

Uređaj je manjih dimenzija koje odogovaraju drugim 4-inčnim modelima. Ipak, višak “mesa” oko zaslona je vidljiv već na prvi pogled, no s obzirom na cijenu uređaja, nema mjesta prigovorima po tom pitanju.

Tipke za podešavanje glasnoće i uključivanje nalaze se na uobičajenim mjestima, dok su micro USB i 3,5 mm audio utor smješteni na vrhu. Ispod zaslona imamo tri uobičajene kapacitivne tipke, a na poleđini kameru s bljeskalicom i vanjski zvučnik.

IMG_1296

Zaslon je, na opće iznenađenje prisutnih, izrađen u IPS tehnologiji. Naime, do sada smo i na osjetno skupljim modelima mogli vidjeti stare TFT zaslone koji su nudili prilično loše kutove vidljivosti, a i sam prikaz. Noa C25 ovo mijenja iz temelja i u ovaj najniži cjenovni razred donosi vidno kvalitetniji zaslon. Rezolucija od 800 x 480 točaka na ovoj dijagonali daje gustoću od 233 ppi što je također solidan rezultat. Opći prikaz boja, naravno, nije na razini skupljih modela i to se posebice primijeti na bijeloj, no daleko od nečega što bismo mogli nazvati nedostatkom.

Zamjerku će vjerojatno pronaći oni osjetljivi na pozadinsko osvjetljenje, jer je ono kod ovog modela malo slabije, a to će utjecati na nešto lošiju čitljivost na danjem svjetlu.

Hardver i povezivanje


Od hardverske konfiguracije koja pokreće ovaj uređaj ne treba očekivati puno. MediaTekov dvojezgreni MT6572 procesor na taktu 1,2 GHz predstavlja nekakvu osnovu, ali će u ovom uređaju pružiti sasvim solidno korisničko iskustvo. Ono što vas možda neće oduševiti je 512 MB RAM-a. Ova količina je nedostatna za besprijekorno izvođenje zahtjevnijih aplikacija, pogotovo istovremeni rad više njih, ali će uredno one jednostavnije, u što ubrajamo i igre.

Interna memorija dolazi s modulom od 4 GB, no krajnjem korisniku je dostupno oko 2,5 GB, od čega 1,27 GB na primarnoj i isto toliko na sekundarnoj particiji. Naravno, umetanjem memorijske kartice možete povećati kapacitet uređaja i na nju prebacivati one aplikacije koje nude tu mogućnost.

Noa C25 sadrži dva utora za SIM kartice od kojih je jedan mini, a drugi micro SIM formata. Ovaj prvi je označen rednim brojem 1 i podržava spajanje na 3G mreže. Drugi, micro SIM, podržava samo GSM (2G), dakle s karticom umetnutom u njega moći ćete koristiti samo EDGE brzine. Što se poziva i SMS poruka tiče, moguće je odrediti s koje ih SIM kartice želite uputiti, ali i podesiti tako da vas uređaj svaki put pita.

Prijem signala i kvaliteta telefonskog poziva odgovaraju svim standardima, a jačina zvuka u slušalici je čak iznenađujuće dobra, no to će opet ovisiti o stanju mreže, mikrolokaciji vas i sugovornika, kao i o mnogim drugim faktorima.

Vanjski zvučnik ne možemo nazvati glasnim, ali će svakako poslužiti svrsi. Ono što nas je vrlo ugodno iznenadilo su in-ear slušalice i to zapakirane u Apple stilu. Naime, kod mnogih mahom skupljih uređaja još uvijek možete pronaći stare, tj. obične slušalice, a neki proizvođači idu toliko daleko da ih i kod top modela izostavljaju iz prodajnog paketa.

IMG_1301

Što se ostalih načina povezivanja tiče, imamo uobičajeni WiFi, Bluetooth i A-GPS, ali ne i USB on-the-go. Kad smo kod GPS-a, recimo da radi sasvim uredno. Ako je aktivna podatkovna veza i u postavkama omogućena visoka preciznost, locirat će vas unutar dvadesetak sekundi (testirano na Google mapma).

Softver i sučelje


columns="4"

Softverski temelj ovog uređaja je Android 4.4 KitKat. Nikakve posebne nadogradnje sučelja nema, osim što je dodan nešto drukčiji set ikonica koje su donkele uniformirane, tj. s istom podlogom, pa će ih u početku biti malo teže razlikovati.

Sučelje je samo po sebi relativno brzo i fludino s obzirom na hardver koji ga pogoni. Poneke će se aplikacije, istina, učitavati malo dulje, ali ukupno gledajući, uređaj je možda čak i nešto brži od pojedinih skupljih modela.

Galerija fotografija je osnovna i nudi uobičajen pregled stavki koje možete organizirati po različitim kriterijima. Video player će u pravilu podržati mp4 i 3gp zapise, dok ćete za DivX-e morati posegnuti za nekom od alternativnih aplikacija, kojih Google Play sada ne manjka.

Surfanje na web pregledniku je, u okvirima 4-inčnog zaslona sasvim ugodno, no zbog ograničenog RAM-a trebat će pripaziti da ne pretjerate s brojem otvorenih prozora.

Kamera


Stražnja kamera dolazi sa senzorom od 5 megapikslea, a prednja 2. Posebno je zanimljivo postojanje autofokusa, što je prava rijetkost kod uređaja jeftinijih od 1000 kuna, ali i skupljih modela poznatijih proizvođača. No ipak, veće koristi od autofokusa i neće biti jer kamera ima problema s fokusiranjem na većim razdaljinama. Fotografije snimljene iz neposredne blizine će ostati prilično dobre i oštre, dok su one s većim razmakom dosta zamućene.

Dakle, od kamere ne očekujte puno. Poslužit će za povremeno fotografiranje iz blizine i ništa više. Opća kvaliteta fotografija je svakako ispod prosjeka, no istini za volju, u ovom cjenovnom razredu ništa bolje nismo ni očekivali. Isto vrijedi i za video koji se snima u 480p rezoluciji. Zamućenost je na prilično visokom nivou isto kao kod fotografija i ovisit će o udaljenosti od objekta/subjekta.
Baterija


Baterija kapaciteta od 1500 mAh će u kombinaciji s relativno malim zaslonom, malom rezolucijom i nezahtjevnim procesorom ovog uređaja osigurati do dva dana autonomije u uobičajenim uvjetima. Ako vam stalna veza s internetom nije potrebna, baterija možda izdrži i tri dana, no sve opet ovisi o vašim navikama, kao i drugim faktorima koji utječu na potrošnju.

Zaključak


I do sada smo bili u prilici viđati smartfone u cjenovnom razredu do 600 kuna, no oni su u pravilu bili na ili ispod granice opće upotrebljivosti. Neki od njih su imali toliko lošu plastiku da ih je bilo nemoguće pravilno zatvoriti, dok je kod drugih čak i umetanje SIM kartice predstavljalo izazov. Treći su, pak, imali toliko lošu kvalitetu poziva i/ili prijema signala, da su vlasnicima samo zadavali glavobolje.

Napretkom tehnologije i padom cijena komponenti, situacija se promijenila i u ovom tržišnom segmentu. Za iste novce si sada možemo priuštiti uređaje koji su ipak upotrebljivi, a neki od njih i nadilaze svoju kategoriju.

Jedan od takvih uređaja je i Noa C25 koji, istina, nudi osnovni hardver, ali i kvalitetu izrade na razini skupljih modela. Vidjeli smo da je plastika od koje je izrađeno kućište sada solidna, štoviše, prilično kvalitetna.

Isto možemo reći i za IPS zaslon, kvalitetu poziva i relativno fluidno sučelje s obzirom na hardver. Ono što ne možemo pohvaliti je kamera koja je, eto, na razini prošlogodišnjih Kineza koji su tada znali koštati i do 1500,00 kuna.

Noa C25 je namijenjen manje zahtijevnim korisnicima kojima je potrebnan pristup internetu, mailovima, Facebooku i sl., a znat će ga cijeniti i oni koji koriste usluge dvaju operatera. Povremeno ćete s njim moći zaigrati i pokoju manje zahtjevnu igru, a svi bi trebali biti zadovoljni autonomijom. Isto tako, ako imate dijete koje je krenulo u školu i plače za pametnim telefonom, Noa C25 se nameće kao mudar izbor.

Kao što je već rečeno, Noa C25 kao slobodan uređaj u Hangar 18 trgovinama košta 549,00 kuna, a možete ga pronaći i u ponudi operatera Tele2.

Video recenzija