Noa H10le – četiri mjeseca kasnije [Maraton test]

Velik broj smartfona prođe kroz naše ruke prilikom testiranja, no puno je manje onih koji ostanu na dulji period, odnosno na maraton testu. Jedan od njih je i Noa H10LE, kao najjači predstavnik Element linije Noa smartfona, odlučio sam isprobati ga duže vrijeme i provjeriti koliko je Noa brend napredovao kroz ovih nekoliko godina, koliko je prisutan na tržištu.

Posljednja 4 mjeseca, izuzev kratke pauze za testiranje Notea 8 i iPhonea 8, koristio sam H10le kao svoj primarni smartfon. I moram priznati da me ugodno iznenadio. Nije savršen, ima mana, ali nisam očekivao da će biti ovoliko dobar. Najviše me iznenadilo koliku je pažnju znatiželjnika plijenio svojom pojavo, čak više od mnogih skupljih i poznatijih brandova.

Najveće zasluge za to odnosi crvena boja kućišta, ali i dizajn koji neodoljivo podsjeća na iPhone 7 Plus. No, za razliku od njega, Noa je osjetno lakši, što će se mnogima svidjeti, ali sigurno će biti i onih koji će poželjeti još koji gram, koji bi doprinio dojmu kvalitete.

Ipak, kućište se pokazalo prilično kvalitetnim, čak i nakon bliskog susreta s asfaltom. Zadobilo je tek nekoliko sitnih oštećenja po rubovima. Ali čak i 4 mjeseca kasnije, nema nikakvih znakova grebanja, ili guljenja boje na poleđini. Usporedbe radi, moj HTC 10 je u isto vrijeme već imao blago oguljenu poleđinu, od mnogobrojnih spuštanja na stol, uvlačenja u traperice, pretumbavanja po autu i sl.

Tipke imaju jednako dobar klik kao i prvog dana, što je bilo i za očekivati. Dobro su smještene, ali bih volio da je isti taj klik barem malo jasniji.

USB-C utor za punjenje je i nakon nekoliko stotina, možda čak i tisuću priključivanja, jednako čvrst. Najveću zamjerku imam na zvučnik koji je samo jedan, i smješten na najgoru moguću poziciju, koju je vrlo lako prigušiti prstom, bez obzira kako držite uređaj.

3,5 mm izlaz za slušalice me poslužio mnogo puta, i drago mi je da ga je Noa zadržao, unatoč svim sličnostima s iPhoneom. Isto vrijedi i za utor za microSD kartice, kojeg sam uz 64GB interne memorije, pretežno koristio za prebacivanje ili pregled fotografija s DSLR-a.
Ugodno sam iznenađen i čitačem otiska prstiju, zapravo toliko da sam gotovo i zaboravio da je tu. Koristim ga svakodnevno i iskreno se ne sjećam da me iznevjerio.

13 MP kamere su generalno vrlo dobre. Nisu u rangu top modela, ali su za svoj cjenovni rang pristojne. Bokeh efekt nije bilo uvijek lako postići, štoviše, nekad bih se morao dobro potruditi da ga dobijem, ali to je bilo i za očekivati. Tajna uspjeha je zapravo u načinu okidanja fotografije s ovim efektom. Naime, potrebno je uređaj držati okomito, usmjeriti ga ka motivu, odnosno osobi koju fotografirate, i pričekati da se oko lica pojavi kvadrat. Potom ne bi smjeli tapnuti na zaslon za fokusiranje, već samo tipku okidača. Ja sam gotovo uvijek tapnuo još da se uvjerim da je lice u fokusu, i to bi u konačnici rezultiralo lošim bokehom. Ali nakon toliko vremena uspio savladati gradivo.

Bokeh ne radi uvijek savršeno ni na neusporedivo skupljim uređajima, ali definitivno imaju malo bolja rješenja od Noe. Izuzev bokeha, kamere su me solidno poslužile, i nerijetko su ljudi bili iznenađeni kad bih im rekao da je određena fotografija okinuta upravo ovim uređajem. Uz malo dorade, bez problema sam upotpunio svoju Instagram galeriju impresivnim fotografijama.

Od baterije sam očekivao nešto više. 3800 mAh u ovako tankom i elegantnom kućištu je zbilja iznenađujuće velik kapacitet, ali Noa se ponašala kao da je riječ o znatno manjem kapacitetu.
Bez obzira na to, baterija bi izdržala od jutra do večeri s jednim punjenjem, ali bih za večernji izlazak definitivno iskoristio prednost brzog punjenja. Morate uzeti u obzir i da sam vrlo zahtjevan korisnik, vjerojatno netipičan za ovakav uređaj, tako da bi prosječan korisnik trebao biti sasvim zadovoljan autonomijom.

Sve u svemu, očekivao sam da ću Nou koristiti puno kraće nego što jesam, ali me naprosto iznenadila koliko dobro radi. O softveru se nema što puno za reći. Ima nekih sitnijih mana na koje sam se s vremenom privikao, kao što je home tipka koja ujedno dužim klikom simulira tipku za multitasking ili obavijesni centar koji za razliku od čistog Androida, nema prozirnu pozadinu već potpuno zacrni zaslon kad ga povučete prema dolje. Operativni sustav je zadnja dostupna verzija – Android 7.1.1. Nougat i na njemu sve radi kao i na Googleovom AOSP Androidu, jer se od njega razlikuje samo u sitnicama.

Valja napomenuti i da je baš ovaj uređaj dobio EISA nagradu za BestBuy uređaj godine, što nije mala stvar. Da mi nije uletjela odlična kombinacija za HTC U11, vjerojatno bih ovog Nou koristio još duže vrijeme kao primarni uređaj, bez neke potrebe za skupljim i objektivno boljim. Smatram da činjenica, da sam ga ja, kao jedan vrlo zahtjevan korisnik, koristio toliko dugo, govori o tome koliko se ovaj brand vremenom zaista poboljšao i iskreno me vesele novi uređaji iz serije N, koje će predstaviti uskoro.

Za kraj ostaje cijena, koja se nije promijenila od izlaska uređaja. 3000 kuna i nije malo, pogotovo kad pogledate mnoge druge kineze koji dolaze s gotovo istim hardverom, a koštat će vas manje novca. Ipak, uzmite u obzir i da Noa, za razliku od kineza koje kupujete u njihovim web shopovima, ne samo da ima garanciju ostvarivu u Hrvatskoj, već ona pokriva i sva moguća fizička oštećenja (no matter what).

Razbijenog Kineza ili onog upalog u vodu, vjerojatno možete samo baciti, a u slučaju Noe, platit ćete samo simboličnu cijenu za rad servisera, dok vas npr. Novi zaslon neće koštati ništa. Vrijedi li to dodatnih nekoliko stotina kuna u odnosu na bilo kojeg drugog Kineza, procijenite sami.

Video osvrt

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]