Noa H4se - Recenzija

noa-h4se-recenzija

Hrvatska tvrtka Hangar 18, koja već dulje razvija vlastiti brand pametnih telefona - Noa, krajem ljeta je predstavila svoj novi adut u srednje nižem cjenovnom razredu, pod imenom Noa H4se.Već tada smo mogli vidjeti da se radi o uvođenju novog standarda u ovu kategoriju smartfona, jer u cjenovnom razredu do 1600 kuna nudi odlično dizajnirano kućište s metalnom osnovom i izvrsnim odnosom zaslona i okvira, što se rijetko nalazi i kod skupljih uređaja.
Pored toga, Noa H4se donosi i čitač otisaka prstiju, čak 3 GB RAM-a, vrlo kavlitetan 5-inčni zaslon, kameru sa senzorom od 13 piksela i bateriju kapaciteta 2200 mAh. Detalji i dojmovi slijede u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKEDimenzije

137 x 69 x 6,9 mmMasa

150 gramaZaslon

5,0″ IPS LCD 1920 x 1080, 441 ppiSoC

MediaTek MT6735CPU

4x Cortex-A53 na taktu 1,3 GHzRAM

3 GBInterna memorija

16 GBMicro SD

DaPovezivanje

WiFi, A-GPS, Bluetooth, HotKnot, FM radioBrzo punjenje

NeBežično punjenje

NeOS

Android 6.0 MarshmallowKamera

13 MP/1080pPrednja kamera

5 MPBaterija

2200 mAhCijena
UstupioPREDNOSTI

NEDOSTACI


Dizajn, kvaliteta izrade i izbor materijala

Ne podržava LTE na 800 MHzJedan od najmanjih 5-inčnih smartfona na tržištu

Lošije fotografije po noćiBrzo i fluidno sučelje
Brz i precizan čitač otisaka prstiju
3 GB RAM-a
Podržava microSD i USB OTG
Dizajn, kućište i ergonomija


Kao što je u uvodu rečeno, Noa H4 se već na prvi pogled (ili hvat) ostavka izvrstan dojam, i to uglavnom zahvaljujući odabiru materijala, ali i dizajnu te općenito kvaliteti izrade. Upečatljiv je metalni okvir koji služi kao osnova kućišta, a nalazi se u sendviču između dvije staklene plohe. Ovdje sada dolazimo do spomenutog detalja o odnosu zaslona i «mesa», koji je za ovaj cjenovni razred više nego izvrstan, budući da smo vidjeli mnoge osjetno skuplje uređaje s vidno lošijim omjerom u korist zaslona. Upravo zato je ovo jedan od najmanjih 5-inčnih smartfona na tržištu.

Budući da je i stražnja ploha presvučena staklom, na dodir je prilično ugodna i nije klizava, ali je kao takva, logično, podložna lakšem lomljenju. Dobro je što kamera na poleđini ne strši, već je fino uklopljena u površinu, tako da se uređaj na ravnoj površini neće ljuljati.Uz to što je gabaritima jedan od najmanjih 5-inčnih smartfona na tržištu (137 x 69 mm), Noa H4se je sa svojih 6,9 mm debljine i prilično elegantan. S druge strane, ne možemo ga svrstati u kategoriju najlakših, a tome najviše doprinosi metalni okvir kućišta. Zbog njega uređaj ima masu od 151 grama, što je zapravo i dobar rezultat s obzirom na solidnu količinu aluminija u kućištu.

Treba napomenuti da je metalni okvir blago zaobljen, što je ergonomski daleko bolje rješenje od potpuno ravnog, koji često zna «rezati» prste i dlanove. Zbog njega, ali i svih prethodno navedenih karakteristika, Nou H4se možemo nazvati jednim od najbolje dizajniranih i ergonomski oblikovanih smartfona s metalnim okvirom kućišta koje smo do sada imali u rukama.

Fizičke tipke (za uključivanje i podešavanje glasnoće) nalaze se na lijevom boku, što je pomalo neobično i zahtijevat će određeno vrijeme privikavanja, pogotovo ako ste «teški» dešnjak. Na suprotnom boku nalazi se ladica za SIM kartice, odnosno microSD memorijsku karticu.

Kapacitivne tipke ispod zaslona nisu osvjetljene, ali je prostor oko njih toliko malen, da ih jednostavno ne možete promašiti.

Na kraju ovog dijela spomenimo i čitač otisaka prstiju koji se nalazi na poleđini. Moje subjektivno mišljenje je da je prednja strana logičnija lokacija za smještaj čitača, ali s obzirom da je na ovom uređaju okvir ispod zaslona vrlo mali, za njega tu jednostavno ne bi bilo mjesta.

Bilo kako bilo, čitač je na poleđini dostupan uglavnom kažiprstu i nakon dan dva, bez problema ćete se priviknuti na njegov položaj te prilično velikom brzinom otključati uređaj. Vidjeli smo da je ova godina protekla u znaku poboljšanja svih čitača općenito, pa ni Noa H4se nije izuzetak. Ono što jest svojevrsni kuriozitet - je da ovako brz i precizan čitač nalazimo u uređaju ovog cjenovnog ranga.

Ovdje još dodajmo da u prodajnom pakiranju dolazi i plišana vrećica, koja vam može poslužiti za čišćenje tragova prstiju s kućišta i zaslona.

Zaslon


Kao što je već rečeno, uređaj dolazi s 5-inčnim zaslonom izrađenim u IPS LCD tehnologiji. Rezolucija iznosi 1920 x 1080 točaka, što na ovoj dijagonali rezultira gustoćom od visokih 441 ppi. Pozadinsko osvjetljenje je vrlo dobre jakosti, čak i bolje od prosjeka cjenovnog razreda.
Oštrinu osigurava spomenuta visoka gustoća točaka. Kontrast je također dobar, kao i opći prikaz boja.

Dodajmo još da zaslon koristi tzv. 2,5D oblik. Ovo znači da je na rubovima blago zaobljen, što omogućuje da je klizanje prstima po njemu ugodnije od onih koji na rubovima sadrže dio okvira.

Hardver, performanse i povezivanje


Srce uređaja je MediaTekov MT6735 procesor. Radi se o čipsetu novije generacije, s podrškom za rad u 64 bita, a sadrži četiri Cortex-A53 jezgre koje kucaju na taktu od 1,3 GHz. Odmah recimo da ovaj procesor nije fokusiran na performanse, već na energetsku iskoristivost. Naravno, to ne znači da će imati problema u radu s novijim aplikacijama, dapače, ali ne treba ni očekivati visoku razinu igrivosti kod grafički zahtjevnijih igara. Ukoliko vam je to prioritet, radije dodajte još par stotina kuna i potražite uređaj s jačim procesorom.

Dakle, sve uobičajene aplikacije na njemu rade glatko, pa čak i bolje od očekivanja. Svemu pomažu čak 3 GB RAM-a, koja se brinu za besprijekorni multitasking.

screenshot_20161119-165622 screenshot_20161119-165630

Interna memorija ima kapacitet od 16 GB, a dostupno će vam biti nešto više od 11 GB. Dovoljno za prosječnog korisnika koji će povremeno okidati fotografije, snimati kraće video isječke i nositi sa sobom neveliku glazbenu kolekciju, az a bilo što više od toga, morat ćete ubaciti memorijsku karticu. Ovdje napomenimo da uređaj ima dva utora za SIM kartice (s jedne strane nano, s druge micro), a jedan od njih može poslužiti za microSD, odnosno memorijsku.

Tu je još i USB on-the-go protokol, putem kojeg, uz odgovarajući adapter, uređaj možete povezivati s raznim USB memorijskim stickovima.

screenshot_20161119-165636 screenshot_20161119-165642 screenshot_20161119-165648 screenshot_20161119-165653

Na prijem signala i kvalitetu poziva nemamo prigovora, kao ni na glasnoću zvuka u telefonskoj slušalici. Isto vrijedi i za vanjski zvučnik koji je postavljen na donji rub kućišta i prilično je glasan. Kad su frekvencije u pitanju, Noa H4se podržava sve 2G i 3G frekvencije koje su upotrebi u Hrvatskoj, uključujući i 3G na 900 MHz. Ono što nedostaje je podrška za LTE 800, koju HT i Vipnet koriste u ruralnim sredinama, odnosno izvan gradova. Ovdje napomenimo da Tele2 niti ne koristi ovu frekvenciju, već isključivo LTE 1800, koja je podržana. Uglavnom, nedostatak ove frekvencije ćete osjetiti samo ako se nađete u ponekim slabo naseljenim ruralnim krajevima.

Što se ostalih načina povezivanja tiče, imamo uobičajeni WiFi, A-GPS i Bluetooth, ali i FM radio, koji je praktički izumro, ali ga mnogi korisnici još uvijek cijene. Također je ponuđen i HotKnot, protokol razvijen od strane MediaTeka i može se koristiti za komunikaciju među uređajima pokretanim njihovim procesorima.

Softver i sučelje


Noa H4se temeljen je na Androidu 6.0 Marshmallow i ne koristi posebnu nadogradnju sučelja, već koristi skoro čisti Googleov AOSP. Dakle, imamo jednostavno korisničko sučelje svojstveno Googleovim Nexus uređajima s manjim izmjenama na određenim mjestima. Primjerice, Googleov search bar s vrha zaslona se može ukloniti, a vidljiv je i donekle modificirani set ikonica. Imamo klasičan izbornik s aplikacijama, izbornik s postavkama koji je neznatno modificiran, a skoro potpuno isti je i panel s obavijestima.

size="medium"

Ono što je pomalo neobično je način upravljanja kapacitivnim tipkama. Lijeva tipka ne otvara multitasking izbornik, već postavke. Ukoliko želite vidjeti koje su aplikacije aktivne, morat ćete zadržati pritisak home tipku. Ovo je zapravo bio standardni način upravljanja na starijim Androidima i zahvalan je za često otvaranje postavki aplikacija, bez potrebe za razvlačenjem prsta na gornji dio zaslona.

Najvažniji dio u ovoj priči je to što je sučelje brzo i fluidno, što treba zahvaliti ponajprije praktički čistom Androidu. Pored uobičajenih Google aplikacija, imamo Google dokumente, Karte, Glazbu i upravitelj datoteka.

Sustav nudi i već poznato upravljanje pokretima i gestama. Tako možete probuditi zaslon dvostrukim dodirom, klizati prema dolje za uključivanje kamere, nacrtati slovo c za pokretanje telefoniranja ili recimo e za Internet preglednik.

Kamera


Noa H4se dolazi s 13 MP kamerom koju potpisuje Sony i prednjom 5 MP kamerom za selfije. Nakon pokretanja aplikacije kamere, nailazimo na poznato sučelje koje već godinama nije promijenilo izgled, no s obzirom da je samo po sebi vrlo pregledno, za redizajnom niti nije bilo potrebe. Ponuđeni su razni načini snimanja, filteri i podešavanje parametara kao što su ISO i ekspozicija, a tu je još samookidač, slika u slici (PiP) i softverska stabilizacija videa.

screenshot_20161123-105045 screenshot_20161123-105047 screenshot_20161123-105050 screenshot_20161123-105106

Kad je kvaliteta fotografija u pitanju, dojmovi su pomiješani. Uređaj zna okinuti zaista krasne i oštre fotografije, ali ponekad ih neočekivano zamuti, čak i one u idealnim uvjetima. Ovo se u pravilu događa ako baš nemate najmirniju ruku, ali i zbog toga što je uređaju potrebno nešto dulje vrijeme fokusiranja. No ipak, nakon kraćeg igranja, ušao sam «u štos». Fokus je najbolje odrediti ručno, dakle prstom i tada fotografije ispadnu vidljivo bolje, odnosno oštrije. Dinamički raspon nije najbolji, ali zadovoljavajući za ovaj cjenovni razred. Isto vrijedi i za kontrast te prikaz boja.

Kamera se u lošijim uvjetima još uvijek dobro drži, ali ne i po noći. Oštrina je tada smanjena, a boje malčice blijede. Situacija je donekle bolja u slučaju korištenja bljeskalice. Uglavnom, za bolje noćne fotografije jednostavno treba kupiti skuplji uređaj s boljim senzorom. Za one kojima fotografiranje po noći nije prioritet, ova kamera će biti zadovoljavajuća.

Sa videom je priča ista kao kod fotografija. Opća kvaliteta je zadovoljavajuća za ovaj cjenovni razred, s napomenom da je potrebno pripaziti na fokus.

Primjeri fotografija:Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

1080p video:


Baterija


Kapacitet od 2200 mAh u današnje vrijeme ne zvuči ohrabrujuće. Mnogi 5-inčni uređaji imaju jaču, ali ih ima i sa slabijima. Uređaj će s ovom baterijom bez problema izgurati od ujutro do navečer, ali ništa više od toga. Ako se ipak malo zaigrate ili produljite boravak na društvenim mrežama, punjač (ili eksterna baterija) će vam zatrebati već u popodnevnim satima. S obzirom na sve navedeno, možemo zaključiti da je autonomija koju Noa H4se nudi – prosječna.

Zaključak


Ako bih ovaj uređaj morao opisati u tri riječi, one bi bile – mali veliki šminker. Mali zato jer se zbog vrlo tankog okvira doima manjim nego što biste očekivali od jednog 5-inčnog smartfona, a veliki zato jer nudi velik zaslon za svoje dimenzije. Riječ šminker ovom uređaju savršeno odgovara jer je izvrsno dizajniran, čime je postignut visok stupanj elegancije i atraktivnosti, a sve skupa može zahvaliti i odabiru izvrsnih materijala.

Upravo zbog toga je Noa H4se namijenjen onima koji najveći značaj pridaju dizajnu, odnosno izgledu, ali ih neće razočarati ni po pitanju performansi jer donosi čak 3 GB RAM-a. Ipak, oni kojima performanse predstavljaju prioritet, svakako bi trebali potražiti uređaj s jačim procesorom i eventualno većom internom memorijom, što nije deal-breaker budući da su podržane memorijske kartice i USB OTG.

Kamera će zadovoljiti one kojima fotografija nije prioritet, odnosno ako povremeno okinu pokoju sliku i video. U tom pogledu Noa H4 nudi solidne rezultate i snimit će fotografiju dovoljno kvalitetnu za objavu na društvenim mrežama.

Cijena uređaja Noa H4se iznosi 1.599 kuna, što je razuman iznos s obzirom na ono što nudi, pri čemu naglasak stavljamo na dizajn, izbor materijala i kvalitetu izrade, a ne treba zanemariti ni brz čitač otisaka prstiju te 3 GB RAM-a.