Noa Sprint 4G – Recenzija

Nakon duljeg vremena, na testu ponovo imamo jedan smartfon iz najnižeg cjenovnog razreda. Noa Sprint 4G hrvatskog Hangara 18 stoji vrlo pristupačnih 799 kuna, i za taj iznos nudi 5-inčni zaslon, 2 GB RAM-a, prilično jaku bateriju, pa čak i čitač otisaka prstiju. Nije izostala sada već tradicionalna kvaliteta izrade, tako da je već u startu jasno da ovaj model nudi dobar omjer uloženog i dobivenog.

No kako ne bi sve ostalo na teoriji, kroz zadnjih desetak dana potrudili se upoznati ga malo detaljnije. Iskustva i dojmovi slijede u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
143 x 71,5 x 9,5 mm

Masa
175 grama

Zaslon
5.0″ IPS LCD 1280 x 720, 293 ppi

SoC
MediaTek MT6737

CPU
4x Cortex-A53 1,3 GHz

RAM
2 GB

Interna memorija
16 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, A-GPS, Bluetooth, FM Radio, USB OTG

Brzo punjenje
Ne

Bežično punjenje
Ne

OS
Android 7.0 Nougat

Kamera
8 MP/720p

Prednja kamera
5 MP

Baterija
2800 mAh

Cijena

Ustupio

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Metalni okvir i kvaliteta izrade
Malo teži od prosjeka

Čitač otisaka prstiju
Mogućnosti kamere po noći

Podržava memorijske kartice

Natprosječna autonomija

Omjer uloženo/dobiveno

Dizajn, kućište i rukovanje

Na početku ovog dijela svakako treba naglasiti da se radi o starom dobrom konceptu uređaja s odvojivim stražnjim poklopcem i izmjenjivom baterijom. Uz bateriju, ispod poklopca nalazi se i utor za SIM kartice, kao i onaj za microSD memorijsku karticu.

Iako kućištem dominira plastika, vidljivo je da za osnovu koristi metalni okvir, što je za ovaj cjenovni razred pohvalno. Sam dizajn je klasičan, dakle simetričnog oblika, s blago zaobljenim kutovima, što sve zajedno osigurava da uređaj dobro leži u ruci. Masa mu je nešto veća nego što smo navikli vidjeti kod 5-inčnih uređaja, a razlog tome je jača baterija. Dakle taj nedostatak će se brzo kompenzirati na autonomiji.

Plastični poklopac ima i teksturu koja sprečava klizanje, što je ergonomski bolje rješenje od brušenog aluminija ili stakla, koje inače koriste skuplji uređaji. Metalni okvir na prednjem dijelu osigurava određenu dozu otmjenosti, ali nije najugodniji za prste. Ipak, ukupno gledajući, Noa Sprint 4G vrlo dobro leži u ruci i neće zapinjati u torbi ili džepu.

Fizičke tipke su izrađene od plastike, a nalaze se na desnom boku s logičnim rasporedom. Ispod zaslona imamo tri kapacitivne navigacijske tipke, a na vrhu prednju kameru i slušalicu. Straga se nalazi kamera s bljeskalicom, vanjski zvučnik i čitač otisaka prstiju, kojeg niti nismo očekivali na uređaju ovog cjenovnog razreda.

Iako ne treba očekivati preciznost i brzinu kao na skupljim modelima, sam čitač radi odlično s obzirom na cijenu uređaja.

Zaslon

Ovo je stavka koja je na smartfonima zadnjih godina prilično napredovala, tako da sada baš i nije lako naći uređaj sa zaista lošim zaslonom. Razlike, naravno, postoje, ali nisu toliko drastične kao što su bile prije samo dvije ili tri godine. Noa Sprint 4G tako donosi zapravo izvrstan IPS LCD zaslon, s vjernim prikazom boja i vrlo dobrom oštrinom. Rezolucija, doduše, iznosi 1280 x 720 točaka, ali je njihova gustoća vrlo visokih 293 ppi, što će biti sasvim dovoljno prosječno zahtjevnom korisniku.

Prikaz boja je karakterističan za IPS zaslone, dakle nikakvih iznenađenja neće biti, a vrlo je dobra i vidljivost na danjem svjetlu. Zaslon u startu dolazi sa zalijepljenom zaštitnom folijom.

Hardver, performanse i povezivanje

Noa Sprint 4G pokretan je MediaTekovim procesorom MT6737T, koji uz četiri jezgre sadrži i MaliT720-MP1 grafički koprocesor. U startu je jasno da se radi o osnovnoj konfiguraciji, na kojoj baš i nećete moći igrati zahtjevnije igre, ali će poslužiti za one jednostavnije. S druge strane, bit će sasvim dostatna za normalno korištenje Internet preglednika, aplikacija za društvene mreže , chat aplikacija, e-maila i sl.

2 GB RAM-a su ovdje najvažniji dio. Naime, sve manje od toga na Androidima znači pristajanje na raznorazne kompromise u vidu sporosti, budući da takav uređaj vrlo malo aplikacija može držati otvorenim. Noa Sprint4G sa svoja 2 GB posao odrađuje vrlo dobro.

Interna memorija raspolaže sa 16 GB spremišnog prostora, što će biti dostatno za najosnovnije potrebe kad je u pitanju multimedija. Bez problema će podnijeti manju glazbenu kolekciju, kao i povremeno fotografiranje i snimanje videa. Za sve ostalo tu je utor za memorijske kartice, a ne treba zanemariti ni USB OTG podršku za povezivanje s vanjskom memorijom, npr. USB stickovima.

Uređaj za pozivanje koristi stari microUSB priključak, koji je, usprkos brzom širenju novog USB-C standarda, još uvijek najrašireniji, tako da žicanje punjača po kafićima ne bi trebalo predstavljati problem.

Prijem signala i kvaliteta poziva su vrlo dobri, a zvuk slušalice dovoljno jak za ugodan razgovor. Ostao sam iznenađen prijemom WiFi signala. Naime, uredno je radio u sobi u kojoj inače imam problema s prijemom, budući da ju od routera dijele dva nosiva zida. Iako crtice na indikatoru znaju poskakivati, internetska veza se ne prekida, što je inače bio čest slučaj čak i s ponekim skupljim uređajima poznatih proizvođača. Ovdje spomenimo i podršku za 4G mreže (nomen est omen), solidnu kvalitetu zvuka, ali u prodajnom pakiranju de dolaze slušalice.

Softver i sučelje

Noa Sprint 4G za softverski temelj koristi Android 7.0 Nougat, i po prvi puta u povijesti ovog branda, vlastiti launcher. No, nemojte se odmah prepasti, jer je Noa launcher daleko od kompliciranih nadogradnji sučelja kakve viđamo kod Samsunga, LG-a ili Huaweija. Ovdje se radi tek o minimalnoj intervenciji, pa tako sučelje u konačnici ima sva obilježja Googleovog stock Androida, zahvaljujući kojem, brzina rada i fluidnost nisu upitni.

Izmijenjene su određene ikonice izbornika postavki, a dodane su i stavke kojima je postignut viši stupanj personalizacije. Tako je moguće manipulirati paketima ikonica, tj. instalirati ih po želji, mijenjati efekt pomicanja početnih zaslona i sl.

Ono što mi je osobno puno važnije je uvođenje normalnog načina pokretanja multitaskinga. Naime, do sada smo na uređajima ovog branda multitasking uključivali na stari način, tj. dvostrukim dodirom na home tipku, a desna navigacijska bi otvarala izbornik. Sada je to napokon promijenjeno i spomenuta tipka otvara multitasking.

Uređaj dolazi s osnovnim setom Googleovih aplikacija, a od dodatnih tu su: klasični Android preglednik (uz Chrome), izmjena tema, FM radio, OfficeSuite i Uber. Tu je još i standardna Android Galerija, ali i Google Fotografije za trenutnu sinkronizaciju.

Kamera

Primarna kamera donosi 8 MP senzor, a selfie kamera 5 MP. Softver smo već upoznali na posljednjim modelima istog branda. Sučelje je koncipirano slično kao sada ne većini drugih uređaja, dakle temeljeno je na gestama. Kad uključite kameru, na raspolaganju su Foto, Video, Ljepota lica, Zamućeno, Mono i Pro načini snimanja. I dok zamućivanje temeljeno na softveru baš i nije bokeh efekt kakvog biste očekivali, Pro način ipak omogućuje koliki-toliki utjecaj na poboljšavanje rezultata fotografije. Tako je moguće podešavati ISO vrijednost, ekspoziciju i balans bijele boje.

Kamera fokusira relativno brzo, ali je primjetno kašnjenje kod okidanja. Kad pritisnete tipku za okidanje, proći će možda i cijela sekunda dok kamera stvarno okine. Iako sekunda nije puno, ako u tom trenutku maknete ruku, na fotografiji će ostati nešto drugo, a ne vaš motiv. Dakle, bitno je ruku držati mirno i nikakvih problema neće biti, a s obzirom na cijenu uređaja, ovakve stavke najradije ne bismo ni naglasili kao minus.

Sukladno najnovijim trendovima, u sučelje kamere je postavljena i mala tipka za zumiranje, no imajte na umu da se radi o digitalnom, a ne optičkom povećanju. Tu je još i HDR način snimanja, ali i softverska stabilizacija, koja će biti od koristi pri snimanju videa. Iako se ne može izravno usporediti s optičkom ili nešto bolje izvedenim softverskim stabilizacijama na skupljim uređajima, definitivno je korisna i mnoge video uratke će učiniti gledljivima, za razliku od onih uređaja koji ju nemaju.

Kvaliteta fotografija je za ovaj cjenovni razred više nego dobra. U idealnim uvjetima imamo vrlo jasnu situaciju s realnim bojama i minimumom šuma, uz ne baš dobar dinamički raspon. Isto vrijedi i za zatvoreni prostor, u kojem uz dobro umjetno osvjetljenje oštrina neće drastično pasti, niti će doći do značajnijeg povećanja šuma.

Vidljiv pad performansi kamere nastupa u noćnim uvjetima, gdje dolazi do većih zamućenja i pada oštrine, no u ovom cjenovnom razredu teško ćete pronaći kameru koja daje bolje noćne snimke. Situacija se donekle popravlja upotrebom bljeskalice, ali samo na kratkim udaljenostima.

Kvaliteta 720p videa u idealnim uvjetima čak je iznenađujuće dobra. Softverska stabilizacija solidno obavlja posao, tako da je ukupan dojam iznad očekivanja. S druge strane, čim padne noć, kamera gubi mogućnost kvalitetnog fokusiranja, dakle poslužit će samo kad pri ruci baš nemate ništa drugo, a morate snimiti spuštanje vanzemaljaca.

Primjeri fotografija i videa

Baterija

2800 mAh za ovaj tip uređaja je prilično izdašan kapacitet. U kombinaciji s 5-ičnim 720p zaslonom i štedljivim procesorom, osigurava natprosječnu autonomiju, koja ovisno o načinu korištenja može potrajati čitava dva dana.

Ovo vrijedi u uobičajenim uvjetima, dakle kad je stalno aktivna podatkovna veza, uz normalno korištenje web preglednika, aplikacija za društvene mreže, umjereno chatanje i sl. Potrošnja se neće drastično povećati ni ako zaigrate pokoju igru, poslušate pola sata glazbe ili češće fotografirate.

Zaključak

Noa Sprint 4G nije namijenjen korisnicima opterećenim brojevima. Procesor mu nije jak, ali je dovoljan za ugodno korištenje osnovnih funkcija. Isto vrijedi i za radnu memorija, a istom profilu korisnika 16 GB interne memorije neće biti malo. Ukoliko jest, uvijek može umetnuti i microSD memorijsku karticu.

Ono u čemu je ovaj uređaj bolji od prosjeka je autonomija, tj. baterija koja će osigurati i do dva dana normalnog korištenja.

Najvažnija stavka svakako je cijena od samo 799 kuna, i to uz dvogodišnju garanciju i osiguranu servisnu podršku u Hrvatskoj, što je nemala prednost u odnosu na kupovinu u stranim web trgovinama.

Na kraju možemo zaključiti da je ovo uređaj s vrlo dobrim omjerom uloženog i dobivenog i kao takav ima našu preporuku.

 
      
 • damat81

  Krešimire vi ste za mene ajmo reći pojam kad se rade recenzije mobilnih uređaja. Međutim vidim da kad je u pitanju Noa recenzije upućuju da se radi o jako dobrim, odnosno odličnim uređajima. Čitajući vašu recenziju odlučih kupiti Noa h10. Koristio sam ga do jučer, punih 8 mjeseci. To je jedan iznimno loš uređaj : 1. od trajanja baterije (4000mAh), trajala mi je do max. 15h, s ugašenom opcijom lokacije, s mojim odabirom 3g umjesto 4g mreže, sa svjetlinom od 50%.
  2. od rušenja facebooka, gmaila, chroma…
  3. Od ulaska zraka ispod ekrana (tako mi rekoše u servisu), uzrokovanog skidanjem screen protecrora.
  4. prednja kamera od 12megapixela katstrofalna.

  Dao sam ga djetetu nek oblači barbike i šminka lutkice na dječjim aplikacijama. Uistinu veća katastrofa od njihovog top uređaja i uistinu nikad više.

 • Krešimir Blažev

  Dragi damat81

  Žao mi je što ste imali problema s H10 uređajem.
  S druge strane, moja supruga isti uređaj koristi već 3 mjeseca i nikakvih problema nema. Uskoro ide maraton test. Također, kolega MIslav koristi H10le i koliko sam ga shvatio, njemu je isto skroz OK. Uskoro ide i njegov osvrt.

 • Gizda

  Evo ja imam H10 isto toliko negdje, ali sa malo drukčijim iskustvom. Ajmo redom… Baterija, uopće nije 4.000 mAh već 3.700 mAh i daleko je od bajne. Osobno me ljuti što lažu, vjerojatno jer ne žele da ispadne da je ovo generički uređaj, pa nabijaju specifikacije kako ne bi bile identične kao kod drugih marki. Zaslon, ne mogu ništa reći osim da nisam skinuo onu tvorničku zaštitu i da je podosta loš na direktnom suncu. Sa rušenjem aplikacija ama baš nikakih problema nije bilo. Jedino problemi nakon updatea na 7.1. Kamera je bila bolja na Nokiji N73, barem ona zadnja, prednja mi je sasvim pristojna, čak i više od toga. Sa kvalitetom izrade sam vrlo zadovoljan, kao i sa čitačem otiska prsta. Kao još jednu manu naveo bih zagrijavanje koje mi je dosta iritantno jer se događa dok evo samo pišem ovdje. No ukratko, cijena od 2.600kn za jedan, na kraju krajeva, ipak generički uređaj, je pretjerana, pogotovo kad je npr P10 lite 2.000kn.

 • damat81

  Brat ima h8 oko 2 mjeseca i nema niti jedne kritike, kolega h8se isto tako i lud je. Ne može ga upariti u vozilu kroz bluetooth, vibrira sam od sebe, aplikacije se ruše… Eto nije sve tako crno, a nije ni sjajno. U mom slučaju, apsolutno nikad više, nek im je sa srećom.

 • Najjstarija djeca

  Nekada davno bio je san dobiti 4g telefon sa hd ekranom i 2.gb rama😱

 • Dadovvv

  Upravo to sam ja tvrdio da Noa nikako ne može biti best buy uređaj kao što to tvrdi EISA za Noa H10le po cijeni od 3200 kn.

 • santad

  Moj kum je u Splitu kupio neki njihov bolji uređaj (skuplji) i imao je barem 80% ovih teškoća koje navode drugi korisnici. Otišao sam zato u Trst i za 170 EUR kupio supruzi predlanjski Honor 6 s kirinom 920 (octa core), 3 GB RAM i izvrsnim kamerama. Baterija izdrži cijeli dan a brz je kao japanski vlak. Često se više isplati kupiti lanjski (čak i predlanjski) flagship nego novi no-name uređaj.

 • Dr. Proteus

  Zanimljivo. Moj bratić je baš s takvim istim takvim Honorom 6 isto kupljenim u Italiji imao problema i nisu mu ga popravili, niti su mi htjeli dati novi. Prijavio ih je nekom EU povjerenstvu i na kraju policiji. Pola godine prolazi, pojeo vuk magare.

 • THK

  Upravo to je najveći problem kod smartfona, što ih danas svaka šuša proizvodi. Nije recimo kao da kupuješ fotoaparat, svi su uglavnom Japanci pa ne možeš (puno) pogriješiti, koji god da kupiš… Tu je i problem samog Androida, što je dizajniran tako da se aplikacije masivno keširaju u internu memoriju, i onda znamo šta slijedi. Danas Android ispod 32 GB interne memorije nema smisla, nažalost.

 • Denis Frcko

  Normalno da je to tako jer su NOA telefoni obični generički kinezi sa naljepnicom i wallpaperom NOA…iako će voditelji ove stranice braniti NOU do zadnjeg daha ko branitelji onu kuću u Kusonjama 91′,no iz nešto drugačijih motiva,svi znamo kako funkcioniraju NOA i slične firme.

 • santad

  Treba paziti gdje kupuješ. Meni sve što se pokvari poprave za par dana i u Euronicsu i u Mediaworldu. No name trgovine me ne interesiraju, to je za hazardere koji misle da će uštediti 10 eura pa se kockaju…

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]