Noa X81 - Recenzija

Noa X81

Danas se pred nama nalazi smartfon Noa X81, prvi model domaće tvrtke Hangar 18 proizveden u suradnji s kineskom kompanijom Doogee koja ga prodaje pod imenom Turbo2 DG900. Kako navode u Hangaru, ovo je samo početak, jer u planu imaju i širenje suradnje na druge kompanije. Kako doznajemo, Hangar 18 uskoro planira pokrenuti i proizvodnju jednog high-end modela koji će specifikacijama i kvalitetom odgovarati vrhunskom Meizu MX4 Pro.

Ovime se Hangar 18 sa svojim Noa brandom želi profilirati kao tvrtka koji pokriva i skuplji tržišni segment i postupno izlazi iz domene generičkih low-end uređaja, a model o kojem danas govorimo, Noa X81, predstavlja logičan korak naprijed.

Dakle, Noa X81 je 5-inčni Android smartfon koji donosi jaki osmerojezgreni procesor, 2 GB RAM-a, 16 GB memorije i Sonyjevu 18 MP kameru. Detalji o uređaju i naši dojmovi slijede u nastavku.

Osnovne karakteristike • Dimenzije: 143 x 72,6 x 6,9

 • Masa: 134 grama

 • Zaslon: 5″ IPS LCD 1920 x 1080, 441 ppi

 • SoC: MediaTek MT6592

 • CPU: 8x Cortex-A7 na taktu 1,7 GHz

 • RAM: 2 GB

 • Interna memorija: 16 GB

 • Micro SD: Da

 • Povezivanje: WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, HotKnot, USB on-the-go

 • 3G: 900/2100 MHz, HSPA+

 • 4G: –

 • OS: Android 4.4 KitKat

 • Kamera: 18 MP/1080p

 • Prednja kamera: 8 MP

 • Baterija: 2500 mAh

 • Cijena: 1999,00 kn

 • Ustupio: Hangar 18


Predsnosti • Dizajn i kvaliteta izrade

 • Hardver i performanse

 • Vrlo dobra kamera


Nedostaci • Baterija nije izmjenjiva

 • Nemoguće istovremeno korištenje obaju SIM utora u kombinaciji s memorijskom karticom


Dizajn, kućište i zaslon


size="medium"

Dizajn Noe X81, kao i cijelo kućište, ne razlikuje se od Doogeea DG900, jer se zapravo radi o jednom te istom uređaju, ali pod drugim brandom. Radi se o prilično atraktivnom dizajnu sa staklenom površinom na obje strane. Dakle, uz sami zaslon i njegovu okolicu, Gorilla Glass 3 slojem je presvučena i poleđina kućišta. Kombinacija sive boje ruba i crne površine djeluje atraktivno, ali i privlači tragove prstiju.

Kućište je jednodjelno, dakle baterija nije izmjenjiva, a prostor za umetanje SIM kartica, odnosno memorijske kartice, nalazi se na rubu. Mala ladica za kartice se vadi pomoću priložene igle, a u nju je moguće smjestiti dvije micro SIM ili kombinaciju jedne SIM i jedne micro SD memorijske kartice. Znači, moći ćete koristiti ili dvije SIM kartice, ili kombinaciju jedne SIM i jedne memorijske.

Ispod zaslona nalazimo tri kapacitivne tipke za upravljanje. Imaju dovoljno jako pozadinsko osvjetljenje, ali ne i mogućnost regulacije njegovog trajanja. Tipke za uključivanje i podešavanje glasnoće nalazimo na lijevom boku kućišta, što će zahtijevati određeno vrijeme za prilagodbu. Micro USB utor smješten je na dnu, a 3,5 mm audio utor na vrhu kućišta. Na poleđini se nalazi kamera s bljeskalicom, a na dnu vanjski zvučnik.

Što se zaslona tiče, možemo reći da se radi o jednom od boljih u ovom cjenovnom razredu. Tehnologija izrade je IPS s izvrsnim kutovima vidljivosti, dok rezolucija iznosi razumnih i sasvim dovoljnih 1920 x 1080 točaka, koje na 5” dijagonali daju gustoću od 441 ppi. Odaziv i preciznost su na razini skupljih modela, a vidljivost na danjem svjetlu zadovoljavajuća. Zaslon kao takav će zadovoljiti i nešto zahtjevnije korisnike i malo tko će mu naći objektivnu manu.

Hardver, performanse i povezivanje


Screenshot_2014-12-29-19-39-23 Screenshot_2014-12-29-19-39-32

Screenshot_2014-12-29-19-39-41 Screenshot_2014-12-29-19-39-49

Noa X81 ispod haube krije sada već dobro poznati MediaTekov MT6592 SoC s osam Cortex-A7 jezgri i Mali-450 MP grafičkim koprocesorom. Znači, radi se o jednom od najboljih i najbržih MediaTekovih procesora koji će u kombinaciji s 2 GB RAM-a pružiti vrhunske performanse, kako u svakodnevnom korištenju tako i u zahtjevnijim igrama.

Interna memorija sadrži 16 GB prostora, ali je krajnjem korisniku dostupno nešto više od 13 GB, od čega 2,67 GB na primarnoj, a 10,55 GB na sekundarnoj particiji. Naravno, tu je i utor za memorijske MicroSD kartice koje možete umetati na način opisan u prethodnom dijelu teksta.

Kad je povezivanje u pitanju, treba reći da je uz uobičajene WiFi, Bluetooth i A-GPS, te rad na 2G o 3G mrežama, podržan i USB on-the-go kojeg velik broj uređaja ne podržava. Kao i kod mnogih drugih novijih uređaja s MediaTekovim procesorima, Noa X81 podržava HotKnot protokol međusobnog povezivanja na kradkoj razdaljini.

Softver i sučelje


Screenshot_2015-01-03-12-24-19 Screenshot_2015-01-03-12-24-26

columns="4"

Temelj uređaja je Android 4.4 KitKat, a povrh njega imamo nadogradnju kakvu smo i do sada viđali na DooGeevim modelima, dakle prilično uniformirane ikonice, ali fluidan i brz rad sučelja. Tu su još uobičajeni widgeti i pozadine, koje možete postavljati i mijenjati na uobičajen način.

Istaknuti bi trebalo buđenje zaslona dvostrukim dodirom, kao i buđenje gestama i pokretanje aplikacija. Naime, sustav podržava geste na zaključanom zaslonu koje smo već upoznali na nekim drugim Noa i Doogee modelima i prema onome što smo mogli vidjeti, funkcioniraju iznenađujuće dobro. Primjerice, iscrtavanjem slova “c” za zaslonu, otvorit će se aplikacija kamere. Naravno, ovo je zadana postavka i svakom slovu možete pridružiti otvaranje bilo koje aplikacije, a na raspolaganju vam je ukupno sedam gesti.

Od dodatnih aplikacija možemo izdvojiti Flash player koji radi unutar internet preglednika, kao i Documents To Go za pregled dokumenata, a tu je i poseban alat za backup podataka na memorijsku karticu. Što se multimedije tiče, imamo uobičajenu galeriju fotografija, svirač glazbe te video player s podrškom za prilično širok spektar codeca.

Kamera


Noa X81 dolazi sa Sonyjevom kamerom, što je samo po sebi hvale vrijedan detalj. Naime, vidjeli smo da se na nešto starijim “Kinezima” kamere nisu baš proslavile, da bi se situacija u 2014. godini znatno popravila. Ugradnja Sonyjevog senzora od 18 megapiksela sada postavlja još jedan korak naprijed i nudi još bolji omjer uloženog i dobivenog u usporedbi s mnogim modelima zvučnijih bradova iz istog cjenovnog razreda.

Što se samog softvera kamere tiče, nema vidljive razlike u odnosu na Doogee Turbo2 DG900, a isto vrijedi i za krajnji rezultat. Na danjem svjetlu imamo čistu situaciju, bez bilo kakvih šumova, a isto vrijedi i za zatvoren prostor s dobrim umjetnim osvjetljenjem. U slabije osvijetljenom ambijentu količina šuma se, logično, povećava, ali opet manje od očekivanja.

Nešto lošija je situacija po noći, jer je autofokusu potrebno neko vrijeme da se uskladi s bljeskalicom koja je inače dovoljno jaka za solidno fotografiranje u mraku.

columns="4"

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

.

 

Baterija


2500 mAh u Noi X81 osigurat će dan do dan i pol autonomije, ovisi kako i koliko trošite. U uvjetima kad je stalno aktivna podatkovna veza, uz 100% osvjetljenje zaslona, 20-30 minuta razgovora, stalno aktivnu sinkronizaciju 6 mailboxova (Gmail) i tri chat aplikacije (WhatsApp, Viber i Hangouts), okidanje dvadesetak fotgrafija, snimanje 10 minuta videa, pola sata surfanja, 10 minuta streama preko YouTubea, 10 minuta igranja jednostavnijih igara i 15-ak minuta rada s mailovima, uspio sam bez problema izgurati od ujutro do navečer, kada je ostalo oko 20%.

Naravno, ovo je jedan scenarij potrošnje u određenim uvjetima uz više promjenjivih faktora. Dakle, ne znači nužno da će se i kod biti potpuno ista situacija. Primjerice, ako vam je WiFi ili 3G signal jači, dok surfate ili streamate video, baterija će se trošiti sporije i obrnuto, što vrijedi i za potrošnju za vrijeme razgovora, jer je ovisna o mikrolokaciji, stanju mrežne infrasrukture i smetnjama.

Zaključak


IMG_1852 copy

Nova era kineskih smartfona je definitivno počela. Noa X81 još je jedan uređaj koji nas je zadivio, kako svojim atratktivnim dizajnom, tako i svime ostalim što nudi za relativno nisku cijenu. Ovdje posebno treba istaći kameru koja je preboljela dječje bolesti i postavila novi standard u cjenovnom razredu do 2000,00 kuna, ali ne treba zaboraviti ni opće performanse kojima će zadovoljiti i zahtjevnije korisnike.