Nokia 808 PureView: pogled iza zavjese

Nokia se napokon odvažila i nakon dugo vremena nas ponovno počastila velikom inovacijom za čiji razvoj tvrde da su potrošili više od 5 godina, pa da vidimo što su nam pripremili…..

Riječ je o PureView tehnologiji koja je prvi puta prikazana na modelu 808 koji se jednostavno zove Nokia PureView 808. Sama tehnologija PureViewa u nedostatku bolje riječi je jednostavno – čarobna.

Većina ljudi će pomisliti da se radi o nekom tipfeleru nakon čitanja specifikacija i spominjanja 41-megapikselnog senzora kojim se odlikuje model 808, no to je uistinu točno. Ipak, kao što smo u članku o kamerama na mobitelima već pisali, megapikseli nisu toliko važni, pa iza tehnologije PureViewa stoji nešto sasvim drugo, a to nešto možemo podijeliti u tri dijela:

1)     Senzor

Nakon predstavljanja modela N8 u proljeće 2010. godine, Nokia je prilično samouvjereno tvrdila da je ugradila najveći senzor u mobitel – ikada. I to je bilo točno.

N8 ima ogroman senzor od 1/1.83″ što je do pojave 808 uistinu bio najveći senzor na mobitelima. Novi model 808 je to promijenio pa je novi rekord postavljen – veličina senzora 1/1.2″, više nego duplo veća od N8.

Treba napomenuti da je Nokia, uz pomoć svojih partnera sama razvila ovaj senzor, što znači da je većina tehnologija korištenih prilikom izrade poslovna tajna, pa se tako ne možemo nadati nekoj skoroj pojavi ovog senzora u mobitelu nekog drugog proizvođača.

2)     Optika

Osim dobrog senzora, Nokia već tradicionalno ugrađuje Carl Zeiss optiku na svoje uređaje. Leće za 808 razvijene su u bliskoj suradnji Nokije i Carl Zeissa te se odlikuju iznimno visokom kvalitetom i sjajnim optičkim performansama po kojima nadmašuju čak i neke DSLR-ove srednje klase. Ove karakteristike su naravno iznimno bitne, jer na tako maloj optici i najmanje nepravilnosti imaju ogroman utjecaj na konačni rezultat – kvalitetu fotografije.

 

Leće i senzor pod mikroskopom (klikni za uvećanje)

Za sve foto geekove navodimo i ostale specifikacije optike. One uključuju žarišnu duljinu od 8.02 mm, odnosno 26 mm u 35mm ekvivalentu. Otvor blende je 2.4, veličina piksela 1.4 mikrona, a sama konstrukcija optike uključuje 5 elemenata uz asferične leće. Uz neizostavni mehanički okidač (zbog potrebe flasha) 808 se može pohvaliti i ND filtrom kao i izuzetno jakom xenon bljeskalicom (dvostruko snažnijom nego na N8). Maksimalna rezolucija fotografije iznosi 7728 x 5368 piksela. Impresivno!

3)     Oversampling

Srce tehnologije PureView se ipak krije pod ovim pojmom. Pojednostavljeno, oversampling u ovom slučaju označuje kreiranje jednog savršenog piksela od više nesavršenih susjednih.

Dakle, 808 će snimati fotografije u punoj rezoluciji od 41, odnosno 38 megapiksela – ovisno o omjeru stranica fotografije (4:3 ili 16:9) i takve će fotografije zauzimati preko 10MB na mobitelu. Ali, kao što smo ranije spomenuli, bit PureViewa nije u veličini fotografije već u  njenoj kvaliteti.

Snimljena fotografija od maksimalno 41 megapiksel se tada sažima u manju fotografiju od 5 ili 8 megapiksela i to tako da se za svaki piksel različitim metodama računanja generira jedan “savršen”. Pri standardnoj rezoluciji od 5 megapiksela za jedan piksel se koristi čak 7 susjednih. Ovim kombiniranjem većeg broja piksela u jedan omogućuje se uklanjanje velikog broja digitalnih smetnji sa fotografije, a osim toga se i poboljšava reprodukcija boja zbog toga što će u svakom “savršenom pikselu” postojati barem jedan crveni, zeleni i plavi piksel originalne fotografije (za razliku od ostalih CMOS senzora koji procesima interpolacije mogu ukloniti po jednu komponentu boje).

Ovakav postupak nam omogućuje da dobijemo jednu 5 megapikselnu fotografiju vrlo     visoke kvalitete u kojoj je svaki piksel posebno kreiran i iz njega su uklonjene tipične smetnje koje vidimo na današnjim smartphone uređajima – kao što je npr. šum.

Za svo ovo računanje je zadužen dodatni koprocesor koji može baratati sa milijardu piksela u sekundi.

Ali, to nije sve….

PureView tehnologija omogućuje zumiranje fotografija i video sadržaja bez gubitka kvalitete.

Kako je prethodni postupak opisan, PureView koristi 7:1 omjer piksela za 5 megapikselne fotografije, a u slučaju 3x zooma koristi 1:1, što znači da je svejedno 5 megapikselna fotografija snimljena, ali 3x uvećana. Naravno, prilikom zumiranja se gube dobre stvari koje dolaze iz oversamplinga, ali svejedno je rezultat uvećana fotografija bez gubitka kvalitete.

U nastavku slijedi primjer:

                     Originalna fotografija            3x zoom (klikni za uvećanje)

Ove tehnika zumiranja omogućuje da vrijednost otvora blende ostane na istoj vrijednosti (f/2.4), što u tradicionalnim kompaktnim kamerama nije slučaj, već im se otvor blende smanjuje s povećanjem zoom faktora. Veći otvor blende jamči da više svjetla pristiže na senzor što ujedno i znači da pri svim nivoima zumiranja 808 ima najrealniji mogući prikaz snimane scene, ali i veće brzine okidača što je posebno važno u snimanjima u mraku. Osim toga i distorzija je izbjegnuta koja je česta pojava kod optičkog zumiranja.

Osim snimanja fotografija, 808 omogućuje i snimanje full HD videa (1080p) pri 30 framea po sekundi, uz zoom, također bez gubitaka od čak 4x. Zanimljiva je stvar da Nokija 808 može snimati stereo zvuk jačine čak do 140db bez distorzije, što ukratko znači da će vaši koncertni snimci biti odlične audio kvalitete.

Ovim člankom smo prikazali osnovne koncepte tehnologije PureView, koja je prvi put bila prikazana na modelu 808, a ne sumnjamo da će Nokia svoju novu tehnološku uzdanicu preusmjeriti i na poneki Lumia model, u bližoj budućnosti.

Do tada pogledajte kako izgledaju fotografije snimljene s 808 i pričekajte detaljnu recenziju cjelokupnog mobitela na Mob.hr-u!

 

 
      
 • Mogle bi bit zanimljive Lumie sa ovom kamerom kad se pojave

 • slažem se, a i već su najavili da će malo “srezati” rezoluciju zbog toga da ipak malo smanje debljinu moba..
  iako, tehnologija napreduje, skoro pa svaki dan se predstavi neki novi senzor koji je uvijek bolji od prethodnika, tako da ko zna što nam nosi sljedećih 6 mjeseci

 • ovo su najstarija djeca u kvartu koja su jos na mojoj grbaci

  svaka čast na prezentaciji
  baš sam htio znati ove pojedinosti.
  znači sad će se moći na PC zumirati fotografija bez gubitka kvalitete.
  iznenađen sam što će i video zoom biti na nivou kao i audio snimanje.

 • Dugi

  kada se očekuju na tržištu ?

 • Krešimir Blažev

  Trebala bi stići tijekom ovog mjeseca

 • Duty

  A da se ekipa iz Nokije uhvati posla sa kamerama, a odrekne mobitela…:).
  Cudo da Elop nije marginalizirao i ovu tehnologiju.

 • Marin Ordulj

  Navodno je drugi tjedan lipnja planiran dolazak na tržišta. Za Hr ne znam 🙂

 • Roni

  Ma to je sve pretjeravanje. Da je neznam kakav aparat opet nije bolji od nekoga digitalca od 1000kn. Bolje bi bilo Nokiji da se prebaci na Android dok nije propala.

 • SUper Jura

  Nije istina. Slike ovim mobacem su daleko iznad kvalitete slika napravljenih jednim foticem od 1000kn. cak i oni od 2000kn ne mogu konkurirati kvalitetom fotogrtafije ovom mobitelu. Samim tim mozes i zakljuciti kolika ce mu biti cijena

 • SUper Jura

  Ono sto jos moraju rijesiti je dosta velik broj mrtvih piksela koliko sam ih primjetio na testnim slikama. Takodjer ako je procesor za obradu slika dovoljno jak, ne bi me cudilo da uvedu imogucnost snimanja u RAW -u

 • Roni

  Ako nema optički zoom uzalud mu i 100MP.

 • Cigo

  A kad će se pozabaviti s baterijama? Mobiteli su odavno već quad core a baterija traje MOŽDA jedan dan! I šta s 41 megapiksela onda? Opališ tri slike i na punjač?

 • SUper Jura

  @Roni,

  Nema opticki zoom ali koristi to sto ima 41 Mpx da sliku od 5Mpx “zumira” 3x, odnosno kropa sliku od 41Mpx da bi dobio “zooom” na 5Mpx. Uostalom pogledaj koliko je velika slika od 41Mpx pa ces vidjeti da ti zoom niti ne treba. Kropas dio koji te zanima i imas zumirani kadar

 • Osiris

  Ma mogli su staviti i 142 mpx, ovo tu nije ni blizu najobičnijem fotiću od 100 eura, sa time da su stavili symbian umjesto windowsa na telefon koji je ograničen kao platforma na 360 x 640 i 184 ppi-a, presmiješno i nema optički zoom nego imitiraju sa razno raznim emulacijama

 • zoks

  Ako sve naprave kako spada ovaj aparat se može bez problema nositi sa top kompaktima klase do 3000 kn. A ovi genijalci što kukaju glede optičkog zuma nek objasne kako su to oni mislili ugurati optički zum na mrcinu od čipa od 1/1,2′ uguranog u mobitel? Upravo i je caka u tome što mu ne treba optički zum, samo kad bi još netko bio u stanju pročitati tekst sa razumjevanjem, tko zna gdje bi nam bio kraj.

 • Osiris

  da, da dobro da nisi napisao od 10 000 kn, hahaha nemaš dume očito

 • Pepinjelo

  Postao sam ponosni vlasnikN 808, Nitko ama baš nitko tko ovaj uređaj nije držao u rukama i isprobao ga nema pravo pisati niti riječi jer griješi dušu. Telefon je naprosto fantastičan. Nakon mojeg iskustva sa fantastičnim N 8, (kojeg se ni u ludilu ne odričem) telefon N808 i njegova kamera su ispred vremena, puni pogodak i vrijedi svakog centa

 • Marijan

  Niko nije reko da nije odličan , ali da je bolja kamera od fotića za 200 eura to nije, tako da ono ovaj zoks i jura nemaju pojma očito

 • aaptk

  @marijan
  pretpostavljam da si osobno testirao 808 pa znas
  ili netko od tebi drazih proizvodaca nije takvo nesto prvi predstavio pa si ljubomoran

  potrazi na netu komparativne testove s fotoaparatima, gsmarena i slicno
  informiraj se pa onda komentiraj

 • Pingback: Kako bežično prebacivati fotografije i video s mobitela na računalo? | Ivan Galgoci()

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]